Gezondheid

Nieuw onderzoek: Lager cholesterol heeft geen enkel effect op risico op hartziekte of sterfte

Help anderen door dit met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Lange tijd is ons wijsgemaakt dat boter vol ‘slechte’ vetten zit en dat we moeten overschakelen op zonnebloemolie en andere plantaardige oliën. Veel wetenschappers blijven achter dit advies staan, hoewel nu uit een grote studie is gebleken dat deze oliën het risico op hartziekte niet verminderen.

Wetenschappers van het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) ontdekten dat mensen die meer ‘gezonde’ vetten in plantaardige oliën consumeerden, een lager cholesterol hadden. Een lager cholesterol bleek echter niet te resulteren in minder gevallen van hartziekte of sterfte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Sterker nog: mensen met de laagste cholesterolniveaus hadden meer kans om te overlijden, zo blijkt uit de studie, die is gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift BMJ. Een aantal grote studies heeft inmiddels uitgewezen dat mensen die veel verzadigde vetten eten, niet eerder komen te overlijden dan anderen.

Voordelen overschat
Nieuw onderzoek: Lager cholesterol heeft geen enkel effect op risico op hartziekte of sterfte
Daisy Zamora (UNC)

De wetenschappers, verbonden aan de University of North Carolina, vonden geen duidelijk verband tussen het eten van meervoudig onverzadigde vetten en een lager risico op hartziekte. “De voordelen van het vervangen van verzadigde vetten door plantaardige oliën zijn overschat en de mogelijke risico’s onderschat,” zei hoofdonderzoeker Daisy Zamora.

Haar team analyseerde gegevens die in de jaren zeventig zijn verzameld in psychiatrische inrichtingen en een verzorgingstehuis. Tijdens het onderzoek verruilde één groep mensen boter voor maïsolie en margarine. Deze mensen hadden een lager cholesterol, maar tegelijkertijd meer kans om te overlijden.

Ontstekingen

Cardioloog Aseem Malhotra vindt dat de overheid zich alleen moet richten op voedsel waarvan bewezen is dat het de gezondheid bevordert, zoals het Mediterrane dieet.

Volgens sommige studies kan linolzuur, dat voornamelijk voorkomt in zonnebloem- en maïsolie, onder bepaalde omstandigheden ontstekingen veroorzaken, waardoor hartziekten kunnen ontstaan. Er is ook bewijs dat deze oliën, indien chemisch bewerkt, kunnen leiden tot slagaderverkalking.

[UNC Health Care]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Het gaat niet om de hoeveelheid vet, maar om wat er voor een stoffen in dat vet zitten opgelost.
Daarom dus; eet alleen biologische producten met vet zoals: boter, melk en vlees. Anders zit er allemaal troep zoals pesticiden in het vet opgelost. Dat is namelijk hetgeen dat het zo ongezond maakt, samen met langdurige verhitting.

Vet is hard nodig voor je hersens, hormoonstelsel, lever, huid en nog veel meer. Minder vet is slecht voor je!

Ph
Ph
7 jaren geleden

“waarvan bewezen is dat het de gezondheid bevordert, zoals het Mediterrane dieet.”

Sorry maar het Mediterrane dieet staat ook al jaren onder vuur, en terecht…..heb je de mensen daar al eens zien rondlopen, de meeste zijn obees, dus zo gezond is hun dieet niet.

Het beste dieet, de veelvuldige honderdjarigen liegen er niet om, is dat van de Japanse eiland cultuur/dieet, veel vis, rijst en groenten.

trackback
Nieuw onderzoek lager cholesterol heeft geen enkel effect op risico op hartziekte of sterfte | Silvia's Boinnk!!!
7 jaren geleden
Onno
Onno
7 jaren geleden

Ik heb op TV eens een 120-jarige (ofzo) Japanner horen verklaren dat hij nooit vis at, maar voornamelijk sperziebonen. Nu zou ik helemaal geen vis meer eten i.v.m. Fukushima.

Back to top button
8
0
We lezen graag je reactie!x