Homepagina » Gezondheid » Nieuw onderzoek: Lager cholesterol heeft geen enkel effect op risico op hartziekte of sterfte
Nieuw onderzoek: Lager cholesterol heeft geen enkel effect op risico op hartziekte of sterfte

Nieuw onderzoek: Lager cholesterol heeft geen enkel effect op risico op hartziekte of sterfte

Lange tijd is ons wijsgemaakt dat boter vol ‘slechte’ vetten zit en dat we moeten overschakelen op zonnebloemolie en andere plantaardige oliën. Veel wetenschappers blijven achter dit advies staan, hoewel nu uit een grote studie is gebleken dat deze oliën het risico op hartziekte niet verminderen.

Wetenschappers van het Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) ontdekten dat mensen die meer ‘gezonde’ vetten in plantaardige oliën consumeerden, een lager cholesterol hadden. Een lager cholesterol bleek echter niet te resulteren in minder gevallen van hartziekte of sterfte.

Sterker nog: mensen met de laagste cholesterolniveaus hadden meer kans om te overlijden, zo blijkt uit de studie, die is gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift BMJ. Een aantal grote studies heeft inmiddels uitgewezen dat mensen die veel verzadigde vetten eten, niet eerder komen te overlijden dan anderen.

Voordelen overschat
Nieuw onderzoek: Lager cholesterol heeft geen enkel effect op risico op hartziekte of sterfte

Daisy Zamora (UNC)

De wetenschappers, verbonden aan de University of North Carolina, vonden geen duidelijk verband tussen het eten van meervoudig onverzadigde vetten en een lager risico op hartziekte. “De voordelen van het vervangen van verzadigde vetten door plantaardige oliën zijn overschat en de mogelijke risico’s onderschat,” zei hoofdonderzoeker Daisy Zamora.

Haar team analyseerde gegevens die in de jaren zeventig zijn verzameld in psychiatrische inrichtingen en een verzorgingstehuis. Tijdens het onderzoek verruilde één groep mensen boter voor maïsolie en margarine. Deze mensen hadden een lager cholesterol, maar tegelijkertijd meer kans om te overlijden.

Ontstekingen

Cardioloog Aseem Malhotra vindt dat de overheid zich alleen moet richten op voedsel waarvan bewezen is dat het de gezondheid bevordert, zoals het Mediterrane dieet.

Volgens sommige studies kan linolzuur, dat voornamelijk voorkomt in zonnebloem- en maïsolie, onder bepaalde omstandigheden ontstekingen veroorzaken, waardoor hartziekten kunnen ontstaan. Er is ook bewijs dat deze oliën, indien chemisch bewerkt, kunnen leiden tot slagaderverkalking.

[UNC Health Care]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
4 jaren geleden

Het gaat niet om de hoeveelheid vet, maar om wat er voor een stoffen in dat vet zitten opgelost.
Daarom dus; eet alleen biologische producten met vet zoals: boter, melk en vlees. Anders zit er allemaal troep zoals pesticiden in het vet opgelost. Dat is namelijk hetgeen dat het zo ongezond maakt, samen met langdurige verhitting.

Vet is hard nodig voor je hersens, hormoonstelsel, lever, huid en nog veel meer. Minder vet is slecht voor je!

onbekend
onbekend
Reactie op  Arwijn
4 jaren geleden

Vet is hard nodig voor je hersens, hormoonstelsel, lever, huid en nog veel meer.
omega 3 vet in lijnzaadolie (verdunnen), walnotenolie (verdunnen), viscapsules

Ph
Ph
4 jaren geleden

“waarvan bewezen is dat het de gezondheid bevordert, zoals het Mediterrane dieet.”

Sorry maar het Mediterrane dieet staat ook al jaren onder vuur, en terecht…..heb je de mensen daar al eens zien rondlopen, de meeste zijn obees, dus zo gezond is hun dieet niet.

Het beste dieet, de veelvuldige honderdjarigen liegen er niet om, is dat van de Japanse eiland cultuur/dieet, veel vis, rijst en groenten.

Kees
Kees
Reactie op  Ph
4 jaren geleden

Rijst? Heel slecht. Superhoge glycemische lading. Bijna gelijk aan tafelsuiker. En hoewel zilvervliesrijst marginaal beter is, zit het vol met arsenicum. Vis is ook niet verstandig om vaker dan twee keer per week te eten, vanwege kwik, dioxines en zelfs nanoplastic! En nu na Fukushima, ook nog eens straling! Japanners eten teveel vis. Waarom dan toch zo oud? Deels genetisch, maar vooral omdat Japanners heel veel bewegen. Altijd druk in de weer, zelfs op hoge leeftijd. Dieet is in Japan maar een kleine factor.

Beste dieet blijft het Mediterrane dieet. Dat staat helemaal niet onder vuur, dat is uitvoerig wetenschappelijk bewezen. Veel groente, veel olijfolie, regelmatig wat noten, paar keer per week vis en niet teveel makkelijk verteerbare koolhydraten. Beter kan eigenlijk niet. Superieur aan welk Japans dieet dan ook. Daarom worden Mediterrane mensen, zelfs met meer lichaamsgewicht, toch stokoud. Zouden ze ook nog net zoveel gaan bewegen als Japanners, dan worden ze nog veel ouder.

trackback
Nieuw onderzoek lager cholesterol heeft geen enkel effect op risico op hartziekte of sterfte | Silvia's Boinnk!!!
4 jaren geleden
Onno
Onno
4 jaren geleden

Ik heb op TV eens een 120-jarige (ofzo) Japanner horen verklaren dat hij nooit vis at, maar voornamelijk sperziebonen. Nu zou ik helemaal geen vis meer eten i.v.m. Fukushima.

Marion
Marion
4 jaren geleden

Het blijkt wel dat er helemaal niets klopt van alles wat we als waarheid aannemen.
Eerst is het dit dan later blijkt er weer niets van te kloppen en dit is met alles zo.
Maar de Doktoren schrijven erk de pillen voor waar jij jezelf mee aan het vergiftigen bent en eigenlijk is er niets aan de hand met je ?
Deze wereld wordt met de dag gekker.

Johan
Johan
4 jaren geleden

Opvallend te lezen dat er verschillende meningen zijn wat goed is voor een mens. In de voedingswereld zijn er gewoon verschillende kampen die het ene gezond vinden en hetzelfde, bijvoorbeeld roomboter niet gezond vinden. Het probleem is oa dat men zegt dat vis gezond is. Vis is niet gezond, vis vindt men lekker of niet lekker. En zo is dat met alle voeding. De meeste mensen eten wat ze lekker vinden en letten minder op wat gezond voor ze is.
Wat gezond wordt genoemd, kan iemand anders last van hebben, van onwel voelen tot en met ziekenhuisopname. Hier in het westen kent men geen honger, maar trek. Dus als men trek heeft, eet men wat lekker is. Als men honger heeft let men niet zo nauw wat men eet, men lust dan alles om de honger te stillen.
We moeten in dit land maar eerst eens afleren met het vingertje te wijzen wat wel en niet goed voor je is, voor gezonde mensen dan. Zieke mensen moeten wel meer letten op wat ze eten.
Dus vooral eten wat men lekker vindt en laat de ogen kiezen wat je nodig hebt.

x

Check Also

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Al 2 miljoen Nederlanders aan de statines, terwijl ze in de meeste gevallen niet helpen. Sterker nog: op deze manieren maken ze u ziek

Bijna twee miljoen Nederlanders slikken statines die ...

Je moet wel heel naïef zijn om hier niet de invloed van de Big Pharma te herkennen. Het wordt steeds gekker

Je moet wel heel naïef zijn om hier niet de invloed van de Big Pharma te herkennen. Het wordt steeds gekker

Er zijn al 2,1 miljoen Nederlanders die ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

8
0
We lezen graag je reactie!x