Homepagina » Buitenland » ‘Nieuw tijdperk’: Rusland, Iran en China vormen een sterk team
'Nieuw tijdperk': Rusland, Iran en China vormen een sterk team

‘Nieuw tijdperk’: Rusland, Iran en China vormen een sterk team

De samenwerking tussen Rusland, Iran en China lijkt een nieuw tijdperk in te luiden. Een tijdperk waarin de situatie in de wereld zowel in politiek als strategisch opzicht verandert. De recente ontwikkelingen rond de relaties tussen de drie landen zijn mogelijk belangrijker dan men beseft, zo stelt de Amerikaanse onderzoeksjournalist Carol Gould.

Onlangs bracht de Chinese president Xi Jinping een tweedaags bezoek aan Teheran. Jinping was de eerste internationale leider die na de opheffing van de sancties naar Iran afreisde. De landen sloten 17 samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van energie, handel en industrie.

Daarnaast moet de waarde van de handel tussen de landen in de komende 10 jaar oplopen tot 555 miljard euro, zo hebben de staatshoofden van beide landen afgesproken. ‘Een nieuw tijdperk’ in de wederzijdse betrekkingen is aangebroken, zeiden Jinping en zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani na afloop van hun ontmoeting tegen de pers.

Nieuw bondgenootschap

China trok zich de afgelopen jaren niet veel aan van de sancties, en heeft nu dus een voorsprong op andere landen die een ingang zoeken voor handelsbetrekkingen. Jinping wil daarnaast dat Iran lid wordt van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie waar ook Rusland lid van is. Teheran vroeg in 2008 lidmaatschap aan, maar de internationale sancties gooiden roet in het eten.

Vorige maand zei de Russische minister van Handel en Industrie Denis Manturov tijdens zijn bezoek aan Teheran dat ‘Rusland geïnteresseerd is in samenwerking op het gebied van luchtvaart, scheepsbouw, energie, landbouw, transport en medicijnen’.

Gould merkt op dat de samenwerking vooral gericht is op handel, niet op militaire macht. Dit alles wijst zeker in de richting van een nieuw bondgenootschap, aldus de onderzoeksjournalist.

Erg gunstig

Ook China kan hier volgens haar veel profijt van hebben. “China kan alle hulp op dit moment goed gebruiken,” zei Gould. “De economie groeide te snel; de markten in Europa en de VS produceerden niet veel inkomen voor China omdat die landen veel problemen hebben.”

Als sommige westerse banken weer dreigen om te vallen zoals in 2008, kan een dergelijke samenwerking erg gunstig zijn, voegde ze toe.

[Sputniknews]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • René van Zalk schreef:

  Iran werkt aan atoomwapens. info compleet. Groetnnnn uut Nunspeet.

  1 likes
  • itsme schreef:

   En 82.04 km bij jou vandaan liggen de atoomwapens van de VS waar we zelf niet eens controle over hebben.

   Ook info

   35 likes
   • René van Zalk schreef:

    De combinatie terror + nukes= extreem dodelijk.

    1 likes
    • Niels schreef:

     Onwetendheid of blind…ik weet het niet Rene, maar best zielig. Wanneer heeft Iran terreur gezaaid. Amerika daarentegen heeft totdusver niets anders gedaan. En zij beschikken dan ook nog over het grootste wapenarsenaal. (overall ter wereld!!!) en overall hebben ze militairen gestationeerd (kazernes in duitsland, japan, midden oosten, etc.). Vind je dit kunnen, wetende dat zij de meeste conflicten op hun geweten hebben.

     Je maakt hier statements die op niets zijn gebaseerd.

     29 likes
  • Lucie schreef:

   We kunnen beter de Russen,Iran en China als vriend hebben dan die oorlogszuchtige Yanks.

   De VS heeft sinds 1776 ruim 70 oorlogen gevoerd,van welk ander land dat je dit nog meer zeggen?

   31 likes
  • Mammon schreef:

   Vertel dan ook even hoeveel Atoombommen er in Israël liggen!
   En hun Iron Dome raketafweersysteem…

   De Zionisten bezitten meer wapens en atoombommen als Iran.

   Wie is nu het probleem?

   (reactie 1 ging fout, deze is correct)

   21 likes
 • Arwijn schreef:

  Dat zou wel een heftige machtsverschuiving teweeg brengen in de wereld van de Shiiten en Sunnis.

  1 likes
  • frans schreef:

   Een heftige economische verschuiving.
   Ik denk dat macht moet worden weggelaten. Macht geeft aan dat er weer dualiteit is, dat er weer kans op elkaar uitspelen is. Dus oorlog.
   Amerika houdt alleen zijn militaire macht.
   Economisch zakt zij naar een lagere plaats. Zo moet de Vs weer leren onderhandelen op gebied van eerlijke verdeling.
   En niet zoals het tot nu is. De ongebreidelde macht van het militair economisch complex waaraan ze jaren hebben gebouwd. En nu dus op instorten staat.

   17 likes
   • Arwijn schreef:

    Je hebt gelijk. Ik denk ook niet dat het slecht uit zal pakken. Ik hoop dat Rusland en deze unie één van diplomatie word en welvaart, en niet van intimidatie en militaire macht. Als de VS maar geen rare bokkensprongen gaat maken, want die vinden dit natuurlijk helemaal niet leuk.

    11 likes
 • Kalki schreef:

  Is dit een bijdrage aan de wereldvrede, dan is het goed.

  6 likes
 • Elise49 schreef:

  De VS heeft niet voor niks FEMA kampen(met veel doodskisten) gebouwd. Het is wachten op het crashen van financieel systeem. De vraag is: wanneer? Ga je uit van de shemitah berekening(gebaseerd op planetenstanden/maan/zonsverduisteringen, dan is 8 maart(laatste zonsverduistering in de rij) de einddatum.(deze begon in september 2015)
  Shemitah is een woord(oudheid) voor een bepaalde zeldzame gebeurtenis. Dit gebeuren houdt in: Alle schulden moeten vereffend worden. En de graanhuizen moeten volgestouwd worden. Om de komende 7 jaar te overbruggen. De crisissen komen om de 7 jaar. Daar zit een patroon in. De laatste was in 2008. Dus we zitten al in de eindfase.
  Niet voor niks was 2015 het jaar van het licht. Zowel voor geloof, als moderne kunst(lichtfestivals) Niet voor niks is 21 september benoemd tot internationale dag van vrede. Dat heeft allemaal met die shemitah te maken.
  8 maart is internationale vrouwendag. Dat staat in relatie met Venus. De aarde is ontstaan uit Venus.(Mars en Venus botsen tegen elkaar en daar kwam de aarde uit) Dus deze dag staat ook voor geboorte/nieuw iets. Een geboorte gaat nooit zonder slag of stoot. De weeën enz. Leuk weetje: Een gezicht, waarbij men de tong uitsteekt verwijst naar venus die de aarde uitspuugt. Bij veel oude cultuurkunst zie je dit terug, maar ook bij de haka dans(New Zeeland) Niet voor niks de laatste tijd veel aandacht voor op tv.
  Vandaar dat de kans als het gebeurt, het op die dag gaat gebeuren.
  Precies 200 jaar geleden(1816/8 maart) heeft Paus Paulus de zevende, 31 nieuwe kardinalen aangesteld.(misschien iets te maken met macht/vrijmetselarij enz.)
  In 1950(8 maart). De Russen gaven aan dat ze een atoombom hebben gemaakt.(alles draait nu om kernenergie/wapens)
  Maar goed, het blijft speculeren. Diegene die op de out knop drukt, die bepaalt het.

  3 likes
 • helder schreef:

  hatsiekiedee !!

  1 likes
 • obi wan schreef:

  En de nieuwe spelers melden zich.De partijen worden gevormd.Zeer sterke aliantie.
  Israël moet zich oprecht heel erg veel zorgen,en toch stoppen met ruzie zoeken met Iran.

  0 likes
 • dimmer schreef:

  Rusland China en Iran ja nee nou komt het allemaal wel goed 😛

  0 likes
 • x

  Check Also

  maan

  Er is beslist iets gaande op de maan, maar wat?

  Midden in de coronacrisis heeft de regering-Trump ...

  chinese viroloog

  Chinese viroloog publiceert bewijs dat corona in lab is gemaakt: ‘Smoking gun’

  Enkele dagen geleden zei de Chinese viroloog ...

  >