Homepagina » Buitenland » ‘Nieuw tijdperk’: Rusland, Iran en China vormen een sterk team
'Nieuw tijdperk': Rusland, Iran en China vormen een sterk team

‘Nieuw tijdperk’: Rusland, Iran en China vormen een sterk team

De samenwerking tussen Rusland, Iran en China lijkt een nieuw tijdperk in te luiden. Een tijdperk waarin de situatie in de wereld zowel in politiek als strategisch opzicht verandert. De recente ontwikkelingen rond de relaties tussen de drie landen zijn mogelijk belangrijker dan men beseft, zo stelt de Amerikaanse onderzoeksjournalist Carol Gould.

Onlangs bracht de Chinese president Xi Jinping een tweedaags bezoek aan Teheran. Jinping was de eerste internationale leider die na de opheffing van de sancties naar Iran afreisde. De landen sloten 17 samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van energie, handel en industrie.

Daarnaast moet de waarde van de handel tussen de landen in de komende 10 jaar oplopen tot 555 miljard euro, zo hebben de staatshoofden van beide landen afgesproken. ‘Een nieuw tijdperk’ in de wederzijdse betrekkingen is aangebroken, zeiden Jinping en zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani na afloop van hun ontmoeting tegen de pers.

Nieuw bondgenootschap

China trok zich de afgelopen jaren niet veel aan van de sancties, en heeft nu dus een voorsprong op andere landen die een ingang zoeken voor handelsbetrekkingen. Jinping wil daarnaast dat Iran lid wordt van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie waar ook Rusland lid van is. Teheran vroeg in 2008 lidmaatschap aan, maar de internationale sancties gooiden roet in het eten.

Vorige maand zei de Russische minister van Handel en Industrie Denis Manturov tijdens zijn bezoek aan Teheran dat ‘Rusland geïnteresseerd is in samenwerking op het gebied van luchtvaart, scheepsbouw, energie, landbouw, transport en medicijnen’.

Gould merkt op dat de samenwerking vooral gericht is op handel, niet op militaire macht. Dit alles wijst zeker in de richting van een nieuw bondgenootschap, aldus de onderzoeksjournalist.

Erg gunstig

Ook China kan hier volgens haar veel profijt van hebben. “China kan alle hulp op dit moment goed gebruiken,” zei Gould. “De economie groeide te snel; de markten in Europa en de VS produceerden niet veel inkomen voor China omdat die landen veel problemen hebben.”

Als sommige westerse banken weer dreigen om te vallen zoals in 2008, kan een dergelijke samenwerking erg gunstig zijn, voegde ze toe.

[Sputniknews]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
René van Zalk
René van Zalk
5 jaren geleden

Iran werkt aan atoomwapens. info compleet. Groetnnnn uut Nunspeet.

Arwijn
Arwijn
5 jaren geleden

Dat zou wel een heftige machtsverschuiving teweeg brengen in de wereld van de Shiiten en Sunnis.

Kalki
Kalki
5 jaren geleden

Is dit een bijdrage aan de wereldvrede, dan is het goed.

helder
helder
5 jaren geleden

hatsiekiedee !!

x

Check Also

soros

Doorlopen, hier is niets te zien: George Soros en Bill Gates kopen coronatestbedrijf

Een groep investeerders onder leiding van het ...

vrijmetselaar

Gevaarlijk: hoge vrijmetselaar wil via ‘Grote Reset’ naar werelddictatuur

In dezelfde maand waarin Klaus Schwab zijn ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

22
0
We lezen graag je reactie!x