Buitenland

‘Nieuw tijdperk’: Rusland, Iran en China vormen een sterk team

Help door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De samenwerking tussen Rusland, Iran en China lijkt een nieuw tijdperk in te luiden. Een tijdperk waarin de situatie in de wereld zowel in politiek als strategisch opzicht verandert. De recente ontwikkelingen rond de relaties tussen de drie landen zijn mogelijk belangrijker dan men beseft, zo stelt de Amerikaanse onderzoeksjournalist Carol Gould.

Onlangs bracht de Chinese president Xi Jinping een tweedaags bezoek aan Teheran. Jinping was de eerste internationale leider die na de opheffing van de sancties naar Iran afreisde. De landen sloten 17 samenwerkingsovereenkomsten op het gebied van energie, handel en industrie.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/03/open_the_door_to_your_heart.jpg

Daarnaast moet de waarde van de handel tussen de landen in de komende 10 jaar oplopen tot 555 miljard euro, zo hebben de staatshoofden van beide landen afgesproken. ‘Een nieuw tijdperk’ in de wederzijdse betrekkingen is aangebroken, zeiden Jinping en zijn Iraanse ambtgenoot Hassan Rohani na afloop van hun ontmoeting tegen de pers.

Nieuw bondgenootschap

China trok zich de afgelopen jaren niet veel aan van de sancties, en heeft nu dus een voorsprong op andere landen die een ingang zoeken voor handelsbetrekkingen. Jinping wil daarnaast dat Iran lid wordt van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie waar ook Rusland lid van is. Teheran vroeg in 2008 lidmaatschap aan, maar de internationale sancties gooiden roet in het eten.

Vorige maand zei de Russische minister van Handel en Industrie Denis Manturov tijdens zijn bezoek aan Teheran dat ‘Rusland geïnteresseerd is in samenwerking op het gebied van luchtvaart, scheepsbouw, energie, landbouw, transport en medicijnen’.

Gould merkt op dat de samenwerking vooral gericht is op handel, niet op militaire macht. Dit alles wijst zeker in de richting van een nieuw bondgenootschap, aldus de onderzoeksjournalist.

Erg gunstig

Ook China kan hier volgens haar veel profijt van hebben. “China kan alle hulp op dit moment goed gebruiken,” zei Gould. “De economie groeide te snel; de markten in Europa en de VS produceerden niet veel inkomen voor China omdat die landen veel problemen hebben.”

Als sommige westerse banken weer dreigen om te vallen zoals in 2008, kan een dergelijke samenwerking erg gunstig zijn, voegde ze toe.

[Sputniknews]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
René van Zalk
René van Zalk
8 jaren geleden

Iran werkt aan atoomwapens. info compleet. Groetnnnn uut Nunspeet.

Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Dat zou wel een heftige machtsverschuiving teweeg brengen in de wereld van de Shiiten en Sunnis.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Is dit een bijdrage aan de wereldvrede, dan is het goed.

helder
helder
8 jaren geleden

hatsiekiedee !!

Back to top button
22
0
We lezen graag je reactie!x