Gezondheid

Last van een herfstdip? Spiritualiteit kan humeur verbeteren

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen richten zich na een slechte dag vaak tot spiritualiteit, zo blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin. Het goede nieuws is dat het echt werkt.

Contact zoeken met een hogere macht blijkt een positief effect te kunnen hebben op het welbevinden van mensen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Mensen die spiritueel actief zijn hebben meer positieve emoties, een beter zelfbeeld en zijn optimistischer over de zin van het leven, aldus hoofdonderzoeker Todd Kashdan van de George Mason University in Virginia.

Spirituele gevoelens

Bij een aantal onderzoeken is een verband gevonden tussen geluk en spiritualiteit. Kashdan en zijn collega’s vroegen 87 studenten een dagboek bij te houden over hun emoties, spirituele gevoelens en zelfbeeld. Voorts keken de onderzoekers naar de verhouding tussen spiritualiteit en dagelijkse emoties.

Onder de deelnemers bevonden zich onder meer katholieken (34 procent), protestanten (18 procent), atheïsten, boeddhisten, mormonen en moslims.

Meditatie

Na de analyse van de dagboeken concludeerde Kashdan dat spiritualiteit leidt tot een beter zelfbeeld en een positieve stemming. De resultaten hebben volgens hem niet alleen op de lange termijn een merkbaar effect. Spiritualiteit kan ook tijdelijk uitkomst bieden.

Spirituele activiteiten bleken echter zelden positief uit te pakken bij mensen die weinig spiritueel zijn. Zij voelden zich er juist beroerder door.

Spiritueel actieve mensen vertoonden na een slechte dag meer spiritueel gedrag en bleken baat te hebben bij meditatie of een gebed. Een goede dag werd geassocieerd met minder spirituele activiteiten. Volgens Kashdan zijn de effecten significant.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Heb weinig last van dipjes. Komt door de kracht, van Positief denken.Er is zelfs een boek met de zelfde titel “De kracht van positief denken”.Een aanrader voor de dip mensen, die eigenlijk hier weinig aan kunnen doen.Eenmaal gelezen en ernaar handelen, veranderd de wereld om u heen, en geeft het weer kleur.

Sijts
Sijts
11 jaren geleden

Spiritualiteit heeft niks te maken met een “hogere macht”. Spiritualiteit komt uit het latijn (spiritus) en betekend geest. Je zou het dus meer kunnen omschrijven als: bewust omgaan met je geest. Het kán te maken hebben met bovennatuurlijke krachten of religie, maar de nadruk licht op het persoonlijk vlak, de ervaring van de mens zélf. Ikzelf geloof niet in “hogere machten”. Ik richt mij vooral op mezelf. Mijn idee is dat al het goede alleen uit jezelf kan komen, voor mij zou een “hogere macht” voelen als een teken van zwakte. Een vlucht, omdat ik zélf geen liefde zou kunnen geven, maar dat kan ik wél! Iedereen beleeft spiritualiteit op een andere manier, de een heeft wél behoefte aan een “hogere macht, de ander zoekt het meer in zichzelf en weer anderen combineren. Maar het gaat er niet om hoé je het doet, het gaat erom dat je je doel bereikt en die is voor iedereen hetzelfde: LIEFDE!!!! =D

Saskia
Saskia
11 jaren geleden

Nu snappen mensen misschien wat meer van de zogenaamde ‘Salusianen’ onder ons?

Itanimulli
Itanimulli
11 jaren geleden

Misschien is dit een tip voor Hunting Wolf?

Back to top button
35
0
We lezen graag je reactie!x