Gezondheid

Last van een herfstdip? Spiritualiteit kan humeur verbeteren

Help anderen door dit artikel met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen richten zich na een slechte dag vaak tot spiritualiteit, zo blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin. Het goede nieuws is dat het echt werkt.

Contact zoeken met een hogere macht blijkt een positief effect te kunnen hebben op het welbevinden van mensen.

Mensen die spiritueel actief zijn hebben meer positieve emoties, een beter zelfbeeld en zijn optimistischer over de zin van het leven, aldus hoofdonderzoeker Todd Kashdan van de George Mason University in Virginia.

Spirituele gevoelens

Bij een aantal onderzoeken is een verband gevonden tussen geluk en spiritualiteit. Kashdan en zijn collega’s vroegen 87 studenten een dagboek bij te houden over hun emoties, spirituele gevoelens en zelfbeeld. Voorts keken de onderzoekers naar de verhouding tussen spiritualiteit en dagelijkse emoties.

Onder de deelnemers bevonden zich onder meer katholieken (34 procent), protestanten (18 procent), atheïsten, boeddhisten, mormonen en moslims.

Meditatie

Na de analyse van de dagboeken concludeerde Kashdan dat spiritualiteit leidt tot een beter zelfbeeld en een positieve stemming. De resultaten hebben volgens hem niet alleen op de lange termijn een merkbaar effect. Spiritualiteit kan ook tijdelijk uitkomst bieden.

Spirituele activiteiten bleken echter zelden positief uit te pakken bij mensen die weinig spiritueel zijn. Zij voelden zich er juist beroerder door.

Spiritueel actieve mensen vertoonden na een slechte dag meer spiritueel gedrag en bleken baat te hebben bij meditatie of een gebed. Een goede dag werd geassocieerd met minder spirituele activiteiten. Volgens Kashdan zijn de effecten significant.

Bron: Trouw.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
35 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Heb weinig last van dipjes. Komt door de kracht, van Positief denken.Er is zelfs een boek met de zelfde titel “De kracht van positief denken”.Een aanrader voor de dip mensen, die eigenlijk hier weinig aan kunnen doen.Eenmaal gelezen en ernaar handelen, veranderd de wereld om u heen, en geeft het weer kleur.

Sijts
Sijts
9 jaren geleden

Spiritualiteit heeft niks te maken met een “hogere macht”. Spiritualiteit komt uit het latijn (spiritus) en betekend geest. Je zou het dus meer kunnen omschrijven als: bewust omgaan met je geest. Het kán te maken hebben met bovennatuurlijke krachten of religie, maar de nadruk licht op het persoonlijk vlak, de ervaring van de mens zélf. Ikzelf geloof niet in “hogere machten”. Ik richt mij vooral op mezelf. Mijn idee is dat al het goede alleen uit jezelf kan komen, voor mij zou een “hogere macht” voelen als een teken van zwakte. Een vlucht, omdat ik zélf geen liefde zou kunnen geven, maar dat kan ik wél! Iedereen beleeft spiritualiteit op een andere manier, de een heeft wél behoefte aan een “hogere macht, de ander zoekt het meer in zichzelf en weer anderen combineren. Maar het gaat er niet om hoé je het doet, het gaat erom dat je je doel bereikt en die is voor iedereen hetzelfde: LIEFDE!!!! =D

Saskia
Saskia
9 jaren geleden

Nu snappen mensen misschien wat meer van de zogenaamde ‘Salusianen’ onder ons?

Itanimulli
Itanimulli
9 jaren geleden

Misschien is dit een tip voor Hunting Wolf?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

35
0
We lezen graag je reactie!x