Homepagina » Financieel » Nieuwe roofridders: belastingbetaler draait op voor topsalarissen
Nieuwe roofridders: belastingbetaler draait op voor topsalarissen

Nieuwe roofridders: belastingbetaler draait op voor topsalarissen

Uit een nieuwe studie is gebleken dat veel topmannen meer geld mee naar huis nemen dan hun bedrijf aan belasting afdraagt. Dat gaat ten koste van ons.

Deze zomer kocht Larry Ellison, algemeen directeur van softwarebedrijf Oracle, 98 procent van het eiland Lanai voor ruim 400 miljoen euro.

Het Institute for Policy Studies, een denktank in Washington DC, zei dat het grootste deel van dat bedrag eigenlijk was bestemd voor salarissen van leraren en schone energie, niet voor het realiseren van de ultieme vakantiedroom van een miljardair.

Bezuinigingsmaatregelen

Dat is één van de conclusies van het nieuwe rapport van de denktank. Oracle maakte misbruik van de mazen in de belastingwet. Ruim 60 miljoen euro van het salaris van Ellison kon op deze manier worden weggezet als ‘prestatiegerichte betalingen’. Hij hoefde zodoende geen belasting te betalen over het geld.

Tientallen andere Amerikaanse topmannen hebben afgelopen jaar op dezelfde manier veel geld binnengehaald. Naar schatting heeft het de belastingbetaler al met al zo’n 7,8 miljard euro gekost. Met hetzelfde geld zouden 142.625 leraren betaald kunnen worden en zouden 4,96 miljoen arme kinderen een zorgverzekering kunnen afsluiten.

“Terwijl bezuinigingsmaatregelen worden doorgevoerd kun je je haast niet voorstellen dat voor miljarden aan belastinggeld in de zak van topmannen verdwijnt,” zei Sarah Anderson, één van de auteurs.

In 1980 kreeg de gemiddelde Amerikaanse directeur 42 keer meer uitbetaald dan de gemiddelde werknemer. De allerrijksten betaalden toen 70 procent belasting. Vandaag de dag verdienen topmannen 380 keer meer terwijl ze veel minder belasting betalen en steeds meer mazen in de wet ontdekken.

Pijplijn

Sommige bedrijven hebben hun directeur zelfs meer salaris gegeven dan ze aan belasting betalen. Zo bedroeg het jaarsalaris van Aubrey McClendon, algemeen directeur van Chesapeake Energy, in 2011 14,4 miljoen euro, terwijl zijn bedrijf 10,53 miljoen euro aan belasting betaalde.

“Het voornaamste doel van McClendon is niet het oplossen van het energieprobleem in de Verenigde Staten, maar het aanleggen van een pijplijn tussen uw portemonnee en de zijne,” schreef Jeff Goodell van Rolling Stone afgelopen maart. Hij omschreef de directeur als ‘een rechtse miljardair die meer profiteert van de belastingbetaler dan van het boren naar gas’.

McClendon staat niet alleen. Het Institute for Policy Studies ontdekte dat 26 van de 100 bestbetaalde Amerikaanse directeurs meer geld verdienden dan hun bedrijf aan belasting betaalde. Gemiddeld kreeg elk van deze topmannen afgelopen jaar 16,5 miljoen euro mee naar huis.

Rente

Er wordt nog meer gefraudeerd. Van de meeste belastingbetalers wordt verwacht dat ze 35 procent belasting betalen over het jaar waarin ze het salaris hebben verdiend. Een directeur hoeft pas belasting te betalen in het jaar waarin hij zich het geld toe-eigent. In de tussentijd kan dus aardig wat rente worden verdiend, afhankelijk van de manier waarop het geld wordt geïnvesteerd.

Op deze manier wist Walmart-topman Michael Duke in 2011 13.793.178 euro belastingvrij binnen te halen. Dat is 774 keer meer dan zijn gemiddelde werknemer dat jaar verdiende na belastingaftrek.

Deze bedragen vallen in het niet bij het geld dat hedgefonds-managers verdienen. Zo kreeg Raymond Dalio in 2011 2,4 miljard euro uitbetaald. Deze Wall Street-titaan hoefde slechts 15 procent belasting te betalen. Kosten voor de belastingbetaler: 364 miljoen euro.

Het rapport bewijst het gelijk van de duizenden betogers die afgelopen september tijdens de Occupy-beweging de straat opgingen. Investeerders bestormden afgelopen lente vanwege de overbetaalde topmannen massaal de aandeelhoudersvergaderingen. De auteurs van de studie hebben een beter idee: laat de bestuurders net als de rest van ons belasting betalen.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 Vond je dit waardevol? Deel het dan met je vrienden op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

25 reacties

 1. Een soeverein mens hoefd ook geen belasting te betalen en kan de keuze maken waar ie wel aan wil betalen en waaraan niet. De tref woorden op het net om te weten te komen hoe soeverein te worden zijn; niburu, soeverein mens, presentatie.

  0 likes
 2. Dit soort wanzaken zijn al zóó lang aan de gang.Niet te geloven.

  Raar,opmerkelijk dat niet meer mensen hier op reageren.
  De berichten van SaLuSa gaan nooit in op deze zaken.Ja ,alleen maar vage berichten,nooit concreet. Altijd over de toekomst
  Wél lezen én reageren mensen massaal op die berichten.
  Maar intussen verandert er niets. Zie dit bericht over deze topmannen en hun exorbitante inkomen en hun fraude

  0 likes
 3. In Nederland wordt de gehele ambtenarij zowat compleet betaald door de belastingbetaler en dus ook de topsalarissen. Feitelijk voor ons kikkerlandje niets nieuws onder de zon, waarin zelfs grote bedrijven geen of nauwelijks belastingen hoeven te betalen. Dat vinden we hier allemaal doodnormaal toch?

  0 likes
 4. En dan zeuren we over de fraude in Griekenland. De rijke “stinkers” zijn de echte poppenspelers van de wereld met fake politici als poppen.

  0 likes
 5. De steeds rijker wordende graaiers hebben van Moeder Aarde een fraude planeet gemaakt.

  0 likes
 6. We weten toch inmiddels wel dat het systeem niet is gemaakt om iedereen tegemoet te komen ?!

  0 likes
 7. het wordt hoog tijd dat het grote graaien onmogelijk wordt te walgelijk zo’n verreiking ten koste van je eigen medewerkers kijk in het S.O.P.N progamma eerlijk delen, geen armoede meer ik kan bijna niet wachten

  0 likes
 8. Het gata al fout wanneer men begint te denken dat men leeft om belasting af te dragen, en het aan de overheid zou moeten zijn hoeveel zij mag roven van de productiviteit van ene bedrijf.

  Ja sommigen verdienen veel terwijl de overheid ze net met belastinggeld uit de brand hefet geholpen. Echter ook daar is het de overheid die bepaald dat een bedrijf niet zou mogen omvallen, en daar heel veel belastinggeld voor afdwingt of bijleent, om te voorkomen dat een bedrijf met wanbeleid gestraft wordt. De schuldigen zijn de politici die deze bedrijven/banken helpen. Een overheid die niet teveel uitgeeft hoeft ook niet meer en meer geld af te dwingen van werknemers en bedrijven.

  Maar met een socialitische of communistische inslag is elk roof op arbeid en procuctie geoorloofd. Ook al levert het nooit op wat men ervan verwacht, omdat men altijd meer wil uitgeven op kosten van die ander. Uiteindelijk is het geld van die ander ook op, wie kan je dan nog uitknijpen.

  0 likes
 9. [quote name=”dymph”]Een soeverein mens hoefd ook geen belasting te betalen en kan de keuze maken waar ie wel aan wil betalen en waaraan niet. De tref woorden op het net om te weten te komen hoe soeverein te worden zijn; niburu, soeverein mens, presentatie.[/quote]

  Iets wat onrechtmatig is verkregen, hoef je niet te claimen.

  0 likes
 10. … al jaren staan we erbij en kijken we er naar. Weer gaan we stemmen , en weer zal er amper wat veranderen (denk ik zo). Maar goed , het systeem zou nog wel ‘ns op ‘t randje van de afgrond kunnen staan …

  0 likes
 11. Alles wat we buiten onszelf zoeken kan alleen maar een teleurstelling opleveren.
  Hoe meer we buiten onszelf nodig menen te hebben, hoe groter de teleurstelling.
  Mensen die zich ten koste van hun medemens verrijken zijn allen maar betreurenswaardig.

  0 likes
 12. Juist ja en die graaiers zijn ook heel goed in het naar beneden trappen en naar boven likken om de aandacht af te leiden van hun eigen gegraai en zo de verdeel en heersstrategien in stand te houden en voor zover mogelijk verder uit te breiden. Er zijn er alleen minder van dan het gewone volk dus hun enige strategie is verdeel en heersstrategietjes.

  0 likes
 13. [quote name=”Lilian”][quote name=”dymph”]Een soeverein mens hoefd ook geen belasting te betalen en kan de keuze maken waar ie wel aan wil betalen en waaraan niet. De tref woorden op het net om te weten te komen hoe soeverein te worden zijn; niburu, soeverein mens, presentatie.[/quote]

  Iets wat onrechtmatig is verkregen, hoef je niet te claimen.[/quote]

  Hoezo Lilian, leg je nader uit? Want ik merk als soeverein mens dat je veel meer voor elkaar krijgt, zelfs de rechtspraak is als de dood voor een soeverein burger. Roepen je als eerste op en bonjouren je gauw de zaal uit in een openbare zitting. Ook willen ze alles op papier hebben zodat je niets hoeft te zeggen tijdens de zitting en anderen niets te weten komen. Nee Lilian zoals je het stelt is niet de juiste weg en blijf je staatseigendom

  0 likes
 14. Zet die Roofridders,zonder geld, met ze alleen op een onbewoond eiland…

  0 likes
 15. Je moet je eens afvragen wie toestaat dat deze salarissen worden betaald! Die moet aangepakt worden, immers die geven toestemming om een dergelijk hoog bedrag uit te keren.

  0 likes
 16. Van mij hoeft niemand belasting te betalen. Lijkt me een goed plan om daar eens mee op te houden,

  maar het zou fijn zijn als we alles met elkaar gaan delen!!

  0 likes
 17. Ach Marie-Louise, in zekere zin heb je gelijk. Maar zo eenvoudig ligt het niet. Wij hebben een morele en maatschappelijke verantwoording naar elkaar toe. Het gaat niet alleen om onszelf voor een teleurstelling te beschermen, maar ook dat ik sta voor een eerlijke verdeling van beschikbaar geld en reële ‘beloning’ voor werk. Het systeem is fout. Ik woon in Oostenrijk bij de Hongaarse grens en zie de laatste jaren dat het kapitalistische systeem de rijken daar rijker maakt en de armen armer. Dat is niet betreurenswaardig maar misdadig. Dat geldt ook voor de idolen van deze tijd die veel geld bezitten en nauwelijks iets doen om de pijn van armen te verzachten. Toch lopen vele fans er met hun domme kop achteraan.

  0 likes
 18. Het zijn geen roofridders de mensen waar over hier gesproken word hebben zichzelf wettelijk gelegaliseerd (Nederland), men zou beter kunnen spreken van parasieten.

  Het zijn de nazaten uit het VOC tijdperk welke schaamteloos hun daden van toen heden te dage bizar met trots omschrijven.

  Zij hebben het overgrote deel van onze productiviteit overgeheveld naar slavernij economieën opdat de burger hier geketend onder controle van deze graaiers kon worden gesteld.

  0 likes
 19. Als ik naar mijn eigen inkomen kijk verdien ik nog geen €8000 op jaarbasis en ik betaal over iets minder dan de helft ook nog eens 54% belasting.
  Ik zou zeggen pluk ze helemaal kaal en ook degenen die mee profiteren.
  Vervolgens leg je een geldboete op die ze kunnen aflossen in de vorm van verplichte arbeid á 5 € p/u 7 dagen per week 15 uur per dag.
  Zo kunnen ze zelf ervaren wat ze een heleboel anderen aan doen.

  0 likes
 20. #17 PBM
  Ook jij hebt in zekere zin gelijk.
  Persoonlijk sta ik te trappelen om een samenleving op te bouwen gebaseerd op vrijheid en gelijkheid.
  Maar ik geloof ook dat dit pas mogelijk is als we er voor kiezen om terug te keren naar onze eigen macht.
  Wij zijn het zelf die dit systeem in stand houden.Klagen dat we worden uitgebuit en afgeven op de “rijken” maakt
  ons alleen maar zwakker.
  Laten we opstaan als machtige mensen en onze talenten met elkaar delen.Niet omdat we het geld zo hard nodig hebben, maar omdat we elkaar zo hard nodig hebben.
  Wanneer wij onze handen naar elkaar uitreiken staan de “rijken” met lege handen.
  Wat een prachtige geweldloze revolutie zal dat zijn.

  0 likes
 21. [quote name=”marie-louise”] Voor een geweldloze revolutie zou ik samen met jou hand in hand willen strijden. Strijden voor een werkelijke vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid. Helaas is de massa vreemd aan dit streven. Er moet veel meer gebeuren zodat deze massa eindelijk eens wakker wordt en een venster voor hen open gaat. Ik ben geen pessimist, maar het is telkens l’Histoire se répète. Massa-manipulate is het machtigste wapen dat er is. Het kan mensen tot ‘beesten maken. Geef het volk brood en spelen! dan blijft het zoet en beheersbaar voor de machtsfanaten. Het volk heeft niet eens door hoezeer zij belazerd worden. Weldenkende mensen, zuiver van gedachte en ziel, kunnen hier niet veel bereiken en worden weg gehoond om hun denkbeelden. Ook ik sta te trappelen om een andere samenleving, maar ik ben bang dat het een utopie is. Er is al teveel kapot gemaakt in het bewustzijn van de massa die kritiekloos gewelddadige TV-pulp als amusement slikt. Waar begin je met het opbouwen?

  0 likes
 22. Marie-Louise, ik vind dat je gelijk hebt. Samen kunnen we veel invloed en macht op het systeem hebben. Maar veel mensen zijn gauw geneigd in verontwaardiging over wat onrechtvaardig is te blijven hangen. Wat trouwens heel menselijk is. Als we te veel in de slachtofferol blijven denken, nemen we geen eigen verantwoordelijkheid en staan we zeker niet in onze eigen kracht. En dat is juist wat de rijke elite wil want dan zijn we makkelijk te manipuleren.

  0 likes
 23. Schandalige hebberigheid, en de VVD steund dit soort mensen want het is een zakenkabinet, ik denk gewoon dat socialisme beter is dan al het andere, gezien de geschiedenis van sommige socialistische dictators niet zo,n gelieft onderwerp maar wel toeval dat deze dictators toevallig socialistsich waren, de geschiedenis had net zo goed ultra rechts kunnen zijn geweest, dan was het trouwens een stuk slechter afgelopen.

  Het probleem is de markt die vrijspel heeft en de tang waar de multinationals de regeringen heeft in gedrongen, door bangmakerij dat ze naar een ander land zouden gaan als de belasting op het bedrijf verhoogt zou worden, zie de antie roemer campagne van de rijken, belachelijke manier van roemer zwart maken met een kettingzaag, ha die kettingzaag moet in de rijke gezet worden, even 65 procent van hun rijkdom afzagen ten gunste van de maatschappij, anders kunnen ze straks niks meer met hun centen, weg vrijheid voor ze.

  0 likes
 24. en we kleppen maar enz enz .en we doen er geen moer aan sta op mensen !! en ga de straat op om hier tegenin tegaan maar nee! we blijven liever met onze krent voor het pc scherm t zitten !1 om een vewrhaaltje op een onzinnige wijze hierop neer te zetten !.dus slaap lekker en droom zacht over dit fenomeen .want hier zal nooit geen einde aan komen . zolang HET VOLK ?? hier niets mee DOET??

  0 likes
 25. de fransen hadden ook last van dit soort graaiers, “de adel” en zijn massaal de straat opgegaan. een revolutie waar ze nog steeds trots op kunnen zijn. misschien mogen wij hun guilotine lenen

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

anti-veroudering

Het nieuwe wonder voor anti-veroudering?

Volgens wetenschappers van de University of Pittsburgh ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Noodtoestand afgekondigd om bestorming Area 51. Hoe Nevada zich voorbereidt op een menigte waarheidszoekers

Noodtoestand afgekondigd om bestorming Area 51. Hoe Nevada zich voorbereidt op een menigte waarheidszoekers

In Lincoln County in Nevada is uit ...

Deze opvallende bloem helpt in de strijd tegen moeilijk behandelbare tumoren

Deze opvallende bloem helpt in de strijd tegen moeilijk behandelbare tumoren

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.