Financieel

Nieuwe roofridders: belastingbetaler draait op voor topsalarissen

Help ons door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Uit een nieuwe studie is gebleken dat veel topmannen meer geld mee naar huis nemen dan hun bedrijf aan belasting afdraagt. Dat gaat ten koste van ons.

Deze zomer kocht Larry Ellison, algemeen directeur van softwarebedrijf Oracle, 98 procent van het eiland Lanai voor ruim 400 miljoen euro.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het Institute for Policy Studies, een denktank in Washington DC, zei dat het grootste deel van dat bedrag eigenlijk was bestemd voor salarissen van leraren en schone energie, niet voor het realiseren van de ultieme vakantiedroom van een miljardair.

Bezuinigingsmaatregelen

Dat is één van de conclusies van het nieuwe rapport van de denktank. Oracle maakte misbruik van de mazen in de belastingwet. Ruim 60 miljoen euro van het salaris van Ellison kon op deze manier worden weggezet als ‘prestatiegerichte betalingen’. Hij hoefde zodoende geen belasting te betalen over het geld.

Tientallen andere Amerikaanse topmannen hebben afgelopen jaar op dezelfde manier veel geld binnengehaald. Naar schatting heeft het de belastingbetaler al met al zo’n 7,8 miljard euro gekost. Met hetzelfde geld zouden 142.625 leraren betaald kunnen worden en zouden 4,96 miljoen arme kinderen een zorgverzekering kunnen afsluiten.

“Terwijl bezuinigingsmaatregelen worden doorgevoerd kun je je haast niet voorstellen dat voor miljarden aan belastinggeld in de zak van topmannen verdwijnt,” zei Sarah Anderson, één van de auteurs.

In 1980 kreeg de gemiddelde Amerikaanse directeur 42 keer meer uitbetaald dan de gemiddelde werknemer. De allerrijksten betaalden toen 70 procent belasting. Vandaag de dag verdienen topmannen 380 keer meer terwijl ze veel minder belasting betalen en steeds meer mazen in de wet ontdekken.

Pijplijn

Sommige bedrijven hebben hun directeur zelfs meer salaris gegeven dan ze aan belasting betalen. Zo bedroeg het jaarsalaris van Aubrey McClendon, algemeen directeur van Chesapeake Energy, in 2011 14,4 miljoen euro, terwijl zijn bedrijf 10,53 miljoen euro aan belasting betaalde.

“Het voornaamste doel van McClendon is niet het oplossen van het energieprobleem in de Verenigde Staten, maar het aanleggen van een pijplijn tussen uw portemonnee en de zijne,” schreef Jeff Goodell van Rolling Stone afgelopen maart. Hij omschreef de directeur als ‘een rechtse miljardair die meer profiteert van de belastingbetaler dan van het boren naar gas’.

McClendon staat niet alleen. Het Institute for Policy Studies ontdekte dat 26 van de 100 bestbetaalde Amerikaanse directeurs meer geld verdienden dan hun bedrijf aan belasting betaalde. Gemiddeld kreeg elk van deze topmannen afgelopen jaar 16,5 miljoen euro mee naar huis.

Rente

Er wordt nog meer gefraudeerd. Van de meeste belastingbetalers wordt verwacht dat ze 35 procent belasting betalen over het jaar waarin ze het salaris hebben verdiend. Een directeur hoeft pas belasting te betalen in het jaar waarin hij zich het geld toe-eigent. In de tussentijd kan dus aardig wat rente worden verdiend, afhankelijk van de manier waarop het geld wordt geïnvesteerd.

Op deze manier wist Walmart-topman Michael Duke in 2011 13.793.178 euro belastingvrij binnen te halen. Dat is 774 keer meer dan zijn gemiddelde werknemer dat jaar verdiende na belastingaftrek.

Deze bedragen vallen in het niet bij het geld dat hedgefonds-managers verdienen. Zo kreeg Raymond Dalio in 2011 2,4 miljard euro uitbetaald. Deze Wall Street-titaan hoefde slechts 15 procent belasting te betalen. Kosten voor de belastingbetaler: 364 miljoen euro.

Het rapport bewijst het gelijk van de duizenden betogers die afgelopen september tijdens de Occupy-beweging de straat opgingen. Investeerders bestormden afgelopen lente vanwege de overbetaalde topmannen massaal de aandeelhoudersvergaderingen. De auteurs van de studie hebben een beter idee: laat de bestuurders net als de rest van ons belasting betalen.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
dymph
dymph
11 jaren geleden

Een soeverein mens hoefd ook geen belasting te betalen en kan de keuze maken waar ie wel aan wil betalen en waaraan niet. De tref woorden op het net om te weten te komen hoe soeverein te worden zijn; niburu, soeverein mens, presentatie.

Isis
Isis
11 jaren geleden

Dit soort wanzaken zijn al zóó lang aan de gang.Niet te geloven.

Raar,opmerkelijk dat niet meer mensen hier op reageren.
De berichten van SaLuSa gaan nooit in op deze zaken.Ja ,alleen maar vage berichten,nooit concreet. Altijd over de toekomst
Wél lezen én reageren mensen massaal op die berichten.
Maar intussen verandert er niets. Zie dit bericht over deze topmannen en hun exorbitante inkomen en hun fraude

King of Light
King of Light
11 jaren geleden

In Nederland wordt de gehele ambtenarij zowat compleet betaald door de belastingbetaler en dus ook de topsalarissen. Feitelijk voor ons kikkerlandje niets nieuws onder de zon, waarin zelfs grote bedrijven geen of nauwelijks belastingen hoeven te betalen. Dat vinden we hier allemaal doodnormaal toch?

henk
henk
11 jaren geleden

En dan zeuren we over de fraude in Griekenland. De rijke “stinkers” zijn de echte poppenspelers van de wereld met fake politici als poppen.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x