Archeologie

Geogliefen getuigen van verloren wereld in Amazone

Help door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Edmar Araújo wist niet wat hij zag toen hij de bomen op het land van zijn familie bij het Braziliaanse Rio Branco decennia terug begon te kappen.

Hij trof geometrische patronen aan die door mensen zijn gemaakt. Ze duiden op het bestaan van oude volkeren. Dat meldt The New York Times.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De ontbossing van de Amazone sinds de zeventiger jaren, die overigens sinds vorig jaar afneemt, heeft een geheim onthuld dat lange tijd onder het dichte regenwoud verborgen lag: perfect ontworpen geogliefen met een diameter tot enkele honderden meters.

Nazcalijnen

De Braziliaanse paleontoloog Alceu Ranzi ontdekte vierkanten, achthoeken, cirkels en rechthoeken in het landschap en legde uit dat deze geogliefen even belangrijk zijn als de beroemde Nazcalijnen, de raadselachtige symbolen die vanuit de lucht zichtbaar zijn boven het zuiden van Peru.

Wat hem het meest verbaasde was de geometrische precisie waarmee de patronen zijn gemaakt. Bovendien werd altijd gezegd dat het regenwoud op een paar nomadenstammen na door niemand was aangeraakt.

De ontdekking zal veel geschiedenisleraren niet bevallen. Voorheen werd gedacht dat het oerwoud onbewoonbaar was voor hoog ontwikkelde beschavingen, deels vanwege de bodemkwaliteit. Delen van het Amazoneregenwoud waren mogelijk eeuwenlang bewoond door duizenden mensen die er in steden leefden. Ver voor de komst van Columbus pasten ze hun omgeving op een duurzame manier aan.

Verloren stad Z

De Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett verdween volgens de Amerikaanse schrijver Charles C. Mann toen hij in 1925 zocht naar de verloren stad Z in het gebied rond de Braziliaanse rivier de Xingu.

In de Braziliaanse deelstaat Acre hebben onderzoekers tot dusver 290 tekeningen op de Aarde ontdekt. Daarnaast zijn er 70 ontdekt in Bolivia en nog eens 30 in de Braziliaanse staten Amazonas en Rondônia.

De geogliefen werden voor het eerst gezien in de zeventiger jaren, maar pas in de late negentiger jaren onderzocht toen Braziliaanse, Finse en Amerikaanse archeologen met behulp van satellieten en kleine vliegtuigen meer patronen aantroffen in het Amazonegebied.

Denise Schaan van de Federale Universiteit van Pará in Brazilië liet weten dat de geogliefen naar schatting 1.000 tot 2.000 jaar geleden zijn gemaakt.

Spirituele betekenis

Er is nog maar zeer weinig bekend over de inheemse bevolking in dit deel van de Amazone. De geogliefen bevinden zich bovendien ver van bekende precolumbiaanse nederzettingen in andere gebieden van het Amazoneregenwoud.

Volgens antropoloog William Balée van de Universiteit van Tulane in New Orleans hadden de geogliefen een spirituele betekenis. Hoe dan ook blijven de geometrische patronen tussen de Andes en de Amazone vooralsnog een raadsel.

Bron: Nytimes.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x