Natuur en Milieu

Nu zijn er twee vreemde gaten in Siberië

Help ons door dit met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Rendierherders hebben in het Hoge Noorden van Rusland nog een mysterieus gat gevonden. De krater ligt op zo’n 30 kilometer van het gat dat een aantal dagen geleden is ontdekt.

Beide gaten bevinden zich in de regio Jamalië – wat ‘einde van de wereld’ betekent in het Nenets – in Siberië en zijn enkele jaren geleden gevormd. Op de bodem van beide kraters is een ijsmeer gevonden. Volgens wetenschappers die het eerste gat hebben onderzocht kan het zijn ontstaan op het moment dat een mix van water, zout en gas onder de grond is geëxplodeerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het gebied, dat verantwoordelijk is voor ongeveer 90 procent van het Russische gas, was 10.000 jaar geleden zee waardoor enorme zoutvoorraden zijn ontstaan. Door het smelten van ijs onder de bodem komt gas vrij, wat hetzelfde effect heeft als het ontkurken van een champanefles.

Het eerste gat is circa 50 meter breed en 70 meter diep. Water van de smeltende permafrost stroomt bij de wanden omlaag. Het tweede gat lijkt veel op het eerste, maar is alleen een stuk kleiner, vertelde de lokale beleidsmaker Mikhail Lapsui aan persagentschap Interfax-Ural. “In de krater is sneeuw te zien.”


[The Moscow Times]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
EllenB
EllenB
9 jaren geleden

Het zijn er inmiddels al zeven !

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x