Homepagina » Het Complot » Een ode aan complottheorieën en complotdenkers. Lees het artikel van deze docent
Een ode aan complottheorieën en complotdenkers. Lees het artikel van deze docent

Een ode aan complottheorieën en complotdenkers. Lees het artikel van deze docent

Als je vóór 2012 had gezegd dat de Australische overheid geen goede intenties had met betrekking tot Oost-Timor, zou je waarschijnlijk zijn weggezet als complottheoreticus.

Toen bleek opeens dat de Australian Secret Intelligence Service het kabinetskantoor van Oost-Timor had afgeluisterd tijdens onderhandelingen over olie- en gasvelden.

Het gebeurt veel vaker dat complottheorieën later feiten worden, schrijft docent David Coady van de Universiteit van Tasmanië.

CIA

In de jaren negentig claimde journalist Gary Webb dat de CIA samenzweerde met drugsdealers om cocaïne naar de VS te smokkelen. Velen zagen hem als een complotdenker, maar Webb bleek uiteindelijk wel gelijk te hebben.

Coady merkt op dat complottheorieën een slechte reputatie hebben. Mensen die erin geloven worden gezien als irrationeel.

Dat is volgens hem vreemd, aangezien complottheorieën net als wetenschappelijke theorieën en vrijwel alle andere soorten theorieën soms kloppen en soms niet kloppen.

Ketterij

Coady trekt een parallel met de term ‘ketterij’ die in de middeleeuwen in Europa werd gebruikt.

In beide gevallen zijn het termen die gebruikt worden als propaganda, bedoeld om mensen die andere overtuigingen hebben te stigmatiseren en marginaliseren.

Mensen die in onze cultuur worden bestempeld als ‘complottheoretici’ kunnen worden vergeleken met de ‘ketters’ in middeleeuws Europa.

Inquisitie

Vandaag de dag vervullen psychologen en sociale wetenschappers de rol van de Inquisitie, aldus Coady.

Vrijwel alle psychologen en sociale wetenschappers zijn namelijk van mening dat complottheorieën niet kloppen, schadelijk zijn en het gevolg zijn van een irrationeel proces.

Een negatief gevolg hiervan is dat ze bijdragen aan een politiek milieu waarin het juist makkelijker is voor een complot om te blijven bestaan.

Manipulatief gedrag

Een ander negatief gevolg is dat de mensen die worden bestempeld als complottheoretici onrecht wordt aangedaan, stelt de docent.

Volgens Coady zijn het juist de professionele psychologen die een irrationele en autoritaire visie hebben.

Ze maken zich schuldig aan manipulatief gedrag door mensen hun eigen gezond verstand in twijfel te laten trekken, besluit hij.

[The Conversation]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • johan den haag schreef:

  Heel mooi uiteen gezet document.

  Ook heel raar dat mevrouwtje Sargentini Hongarije van alles en nog wat kwalijk neemt over normale reacties ten aanzien van immigratie maar zich niet druk maakt over artikel 11 en 13

  https://www.privacynieuws.nl/nieuwsoverzicht/internationaal-nieuws/eu-en-ep-nieuws/20148-ep-stemt-in-met-controversieel-uploadfilter-en-linktaks.html

  Waarin internet vrijheid verder wordt ingeperkt, zodat we op een dictatuur ( beginnen te) lijken.

  De link die ik hier postte mogen niet meer onder die artikelen.

  Het enige van deze IQ loze mevrouw stimuleert is anti Europese gevoelens blijven voedde
  Maar ja als het daar zo lekker zit op het pluche met alle privileges, waarom zo je je druk maken.

  We worden geregeerd door gekke en we kunnen alleen nog maar kiezen uit gekken.
  Een ding voor mij is wel duidelijk, eens zal de wal het schip keren.
  Alternatieve sites op Hzhne denken voorspelling in de toekomst te kunnen zien of zelfs berekenen.
  Dit is onzin.
  Maar ik wacht wel in vertrouwen af, wat God met ons van plan is. 2 wereldoorlogen gehad, nu een volledig vastgelopen financieel stelsel, mensen die alleen maar denken in termen van materialisme en gekken als wereldleiders.

  Heb vertrouwen en wees niet teleurgesteld dat we geen invloed hebben, dat hadden we nooit 😉

  17 likes
 • :adrianus-johannes. schreef:

  je kan veel van complot denkers zeggen of denken helaas hebben ze altijd gelijk gekregen..

  8 likes
  • Snelle planga schreef:

   Ja natuurlijk, altijd gelijk gekregen… Want de aarde is bewezen plat, we zijn nooit in de ruimte geweest, niburu is al 6 keer langsgekomen, Clinton zit in de gevangenis, de derde wereldoorlog is inmiddels ook al 4 keer gebeurd, de aarde is al 6 keer vergaan, aliens regeren de wereld (waar ze vandaan moeten komen weten we niet want de aarde is plat en door een enorme muur omgeven dus hoe komen ze binnen en waar komen ze vandaan) maar nee, je hebt gelijk, complottheoristen hebben bewezen altijd gelijk.

   6 likes
   • weg met ons schreef:

    @Snelle Planga

    Ben jij dat, Maarten van Rossem, met je zure bek vol black teeth? Lachuh!!

    Nog even en de Simpsons voorspellen 9/11 en dat Donald Trump president van Amerika wordt.

    7 likes
   • Alex schreef:

    Complot theoristen is bedacht door (natuurlijk) de Amerikaanse overheid ,nadat mensen vragen gingen stellen over de moord op J.F.Kennedy in 1963, dat werden ze zo zat en bedachten iets om die mensen als gekkies weg te zetten,maar de overheid zelf bedenkt altijd zelf complotten ,en die zitten vaak nogal knullig in elkaar: weapons of mass destruction in Irak,baby,s die door Iraakse troepen in kuweit uit hun glazen kabines werden gehaald en op de grond gesmeten waar ze die gewoon dood lieten gaan ,vertelde een huilend meisje uit Amerika op het N.O.S jounaal ,die daar als vrijwilligster werkte in het ziekenhuis,later bleek het niet waar was gaf de regering toe,en het meisje was geen verpleegster maar een actrice ( crisis actor) De geschiedenis zit er vol mee ,het gulf of tonkin incident (een aanslag op een Amerikaans schip ) waardoor de Amerikanen zelf mee gingen doen in de Vietnam oorlog,nu staat gewoon in elk geschiedenis boek dat het incident nooit heeft plaats gevonden,en bedacht was ,…ach maak ut uit 60.000 Amerikaanse doden,en natuurlijk het verhaal van een man met een baard in een grot ,en 19 kapers met plastik ,,stanley mesjes ( boxcutters) 4 vliegtuigen kapen ,waarvan 2 in New-York in 2 gebouwen vlogen en er 3 lieten instorten .ze vlogen ook nog een uur rond in het billioenen kostende beste luchtverdedigings systeem ter wereld ,en werden niet gezien,ook kon de CIA /FBI/ homeland security en alle anderen die baardman maar niet vinden terwijl een journalist van een krant ,Bin Laden zo had gevonden en een interview met hem had ( Peter Bergen) daarna duurde het nog jaren voor ze hem ( zogenaamd ) vonden en doodschoten en hem op zee lieten afzinken ,want het was tegen over het ISLAM geloof niet netjes om hem te bewaren en aan land te brengen en uitgebreid te filmen,…. tja dan gaan mensen vragen stellen.

    2 likes
 • Louise schreef:

  Heb vertrouwen en wees niet teleurgesteld dat we geen invloed hebben, dat hadden we nooit…
  Prachtige zin, het probleem is met mensen zoals mevr Sargentini ( GroenLinks ook nog )… is dat al deze mensen totaal niet capabel zijn voor hun functie ,ze hebben het zelf niet eens door , het is gewoon een goed betaalde baan.
  Ook is het nu wel duidelijk dat er meer mensen zijn op het internet die gezond verstand hebben of een visie of meer kennis van zaken , tja dan zakt het vertrouwen in dit soort mensen helemaal weg.
  Voordeel is dat je zelf een mening kan vormen en sommige ellende aan ziet komen en daar op kan anticiperen .
  En ja vertrouwen is het aller belangrijkste….

  14 likes
 • weg met ons schreef:

  Kijk eens naar deze video over Joris Demmink en lees vooral de reacties eronder en ook de reacties op de reacties. De wereld is viezer dan menig zogenaamde ‘complotter’ kan bedenken.

  Joris Demmink, eindelijk wederhoor!
  https://youtu.be/47L_dXmBq5M

  14 likes
  • Matt schreef:

   Dit is nu een perfect voorbeeld hoe het internet er in de toekomst uit gaat zien.
   We are change claimt dat de video van hun is, zij hebben er dus het auteursrecht op en stellen dat deze video gerust gebruikt mag worden, mits bronvermelding, maar dan in ongewijzigde vorm, manipuleren is dus verboden en dat vind ik een prima zaak, zo hoort het ook. Het grote voordeel voor ons is dat de meeste mainstream media geld gaan vragen voor hun artikelen als men ze (of enkel al de link) wil kopiëren. Nu ga ik zelf geen € uitgeven aan iets van de MSM maar zal sommige artikelen wel gebruiken als basis om er mijn eigen schrijfsel van te maken als die bepaalde krant hun artikel ook ‘gepikt’ heeft van een groot nieuws agentschap. Gaan ze bij de EU dan ook SABAM uitbetalen aan RT?
   De nieuwe wet gaat er voor zorgen dat er veel minder lezers zullen zijn bij de mainstream media, die lezers en kijkers gaan naar sites en blogs die heel vaak zelf artikelen schrijven en/of video’s maken die dan wel druk bekeken zullen worden (mits ze gratis blijven). Het voordeel gaat dus naar de anti-MSM
   Nog een voorbeeld: op mijn eigen site stel ik de cartoons gratis ter beschikking maar op mijn schilderijen ligt wel het auteursrecht, dus als je die wil gebruiken als b.v. buroblad achtergrond, gewoon even vragen.
   Als de meeste blogs en sites een disclaimer plaatsen over hun content, b.v. © vrij van gebruik of niet, heeft die nieuwe wet geen enkele waarde.

   2 likes
 • Sceptic schreef:

  De Psychologen beredeneren niet voor zichzelf, ze nemen aan dat hetgeen ze verteld wordt klopt en denken dat ze in een eerlijke wereld leven waar alles zo is als het in de krant verteld wordt .
  Helaas onderzoekt hij zelf niets en is compleet gehersenspoeld.
  Volgens de Professor Jan Willem van prooien zijn deze mensen zelfs gevaarlijk..

  Business Insider spoke to Dr. Jan-Willem van Prooijen, associate professor of psychology at the Vrije Universiteit Amsterdam.
  Dr. van Prooijen said people are often drawn to conspiracy theories after major diasters as a way of coping with their fear.

  Why People Are Attracted To Conspiracy Theories Like Flat Earth — And Why They’re Dangerous
  https://www.youtube.com/watch?v=r1gbQvbimNE&t=8s

  Volgens Professor Cees Hamerlink van de de universiteit in Amsterdam moet je alles onder de loep nemen en dan komt je tot de conclusie dat zon beetje alles een leugen is en dat je dus niet moet geloven wat er in de krant staat.

  Waarom moet je niet geloven wat in de krant staat?
  https://www.youtube.com/watch?v=_tf1FA3gqWE&t=3s

  Op 10 oktober 1990 zorgt de emotionele getuigenis van het Koeweitse meisje Nayirah voor de start van de eerste Golfoorlog. Nayirah verklaart dat Iraakse soldaten in Koeweit baby’s uit de couveuses halen en ze op de koude ziekenhuisvloer voor dood achterlaten. De getuigenis blijkt achteraf nep. Nayirah is ingehuurd

  Overheden zijn de grootste producenten van nepnieuws; Coen deJong met Cees Hamelink
  https://www.youtube.com/watch?v=ypVZNd_mqNo&t=135s

  Beide professoren op de universiteit in Amsterdam .

  De een gelooft wat hem verteld wordt door de media en de andere onderzoekt of alles wel klopt wat er verteld wordt door de media .

  5 likes
  • mike schreef:

   @Sceptic
   Wist je trouwens dat die Nayirah de dochter is van Saud Al-Sabah, de ambasadeur van Kuwait in Amerika?

   4 likes
  • Alex schreef:

   Zo zei vroeger iemand al eens: Degene die helemaal niks leest,is beter op de hoogte van wat er gaande is in de wereld,dan degene die uitsluitend kranten leest. ( Thomas Jefferson ) president van Amerika van 1801-1809…. zei dat.

   2 likes
 • yvonne schreef:

  BRIEFJE VAN JAN – Aan Alexander Pechtold
  Dus Kurt Stöpetie is uw advocaat? Die naam did ring a bell..

  https://tpo.nl/column/briefje-van-jan-aan-alexander-pechtold-3/

  Die deal die Stöpetie namens Panorama en de GayKrant met Demmink en diens advocaat maakte, was dus maar op één ding gericht: damage control. De hoofdredacteuren moesten zelfs liegen over nieuwe bronnen, hun bestaande bronnen in diskrediet brengen én voortaan overleggen met Demmink over nieuwe publicaties over Demmink.

  Er zijn inmiddels ook 2 up dates!

  7 likes
 • Louise schreef:

  Nou ik heb even gekeken naar het Demmink verhaal , en ook zag ik een interview hierover met Henk Krol en Eva Jinek, die Krol formuleerde het goed, wat er goed is aan die Jinek ben ik nog niet achter…
  Eerlijk gezegd word ik er echt niet goed van….. De realiteit is vele malen erger dan de meeste complot theorieën , het woord beschaving kunnen we zo langzamerhand ook wel weg strepen…..
  Toch blijf ik sceptisch over de reaktie’s van mensen, je kunt iemand wel afmaken via een site, maar ik heb meer respect voor een slimpie die barbertje laat hangen…..Al wordt dat steeds moeilijker want tegenwoordig is een advocaat ook iemand die wil scoren en geld binnen harken……..
  Nederland is maar een mini Landje, iedereen kent iedereen houd de hand boven elkaars hoofd dus ja er zijn wat geheimen…….hahaha, riep Balkenende niet, fatsoen moet je doen ?

  4 likes
  • weg met ons schreef:

   @Louise

   Dat ik het complot van Demmink onder aandacht breng, doe ik omdat heel Nederland onder de zaakjes van dergelijke heren wegkwijnt. Niet alleen Demmink, maar ook door een vieslap zoals Pechtold.

   Nederland is chantabel doordat hoge heren, ook die van het koninkrijk der Nederlanden, met hun gladde potlood hebben lopen venten bij minderjarigen en anders wel bij mensen waar men ver van had moeten blijven, zoals mannelijke of vrouwelijke hoeren, drugsdealers, mensen- en wapenhandelaren en wat al niet meer….. Niet omdat ze als heiligen door het leven hebben te gaan, maar wel als beschaafde mensen op hoge posities die van onbesproken gedrag behoren te zijn, omdat ze een voorbeeldfunctie hebben, dat zal allemaal best, maar VOORAL OF ALLEEN MAAR, omdat ze daarmee chantabel zijn gemaskt en zo ook gelijk heel Nederland chantsbel en dus kapot hebben gemaakt of nog steeds maken. Het chanteren gaat over geld, miljarden euro’s die vervolgens door de Nederlanders opgehoest moeten worden en nog meer dan dat zelfs, Nederland en zijn burgers zijn daarmee vogelvrij verklaard. Vandaar ook de lakse houding van justitie bij moord, doodslag, agressie en verkrachtingen door buitenlanders, die allen een soort van immuniteit en bescherming genieten van hogere hand. De hogere gechanteerde hand, gechanteerd door Turken, Marokkanen of zelfs vanuit de hoek door mensen zoals die van de Mossad of zelf personen als George Soros (?).

   Demmink was overigens bevriend met prins Friso, en god mag weten hoe groot en wijdverbreid het netwerk is/was.

   Punt is nogmaals dat wij allen door het hoererende gedrag en de seksuele escapades van dergelijke idiote lieden hebben te lijden. De absurditeit en waanzin ten top!!

   Dutch injustice
   https://youtu.be/MLcFRXHCE6w

   6 likes
 • mike schreef:

  …en we hebben er weer een potentieel complot bij:

  Gisteren zijn er meer dan 70 woningen afgebrand in Lawrence, Massachusetts.

  We zullen de onderzoeken naar de oorzaak moeten afwachten, maar het sluit goed aan op NWO-agenda 21, die ook hier in Europa wordt uitgerold. We moeten zogezegd “van het gas af”. Gas is gevaarlijk, helemaal als je het combineert met ‘slimme meters’ die vanuit de centrale kunnen worden overbelast.

  YouTube: Lawrence, Mass Gas Surge – Weird and Awkward Press Conference – NTSB Investigates

  6 likes
  • weg met ons schreef:

   @mike

   Scherpe analyse. Alles is mogelijk en dat aan deze zaak een luchtje zit mag duidelijk zijn. Tientallen huizen die spontaan afvakkelen door een vehoogde gasdruk? Hoe kan men het verzinnen. Vind dit een heel bizar vooval.

   4 likes
 • Bernhard Schat schreef:

  Nog even een verhaaltje voor de kinderen uit de oude doos [ 2010 / 2011 ]

  We spelen ze nogmaals de verschrikkelijke sneeuwman toe !

  Help mee de verschrikkelijke sneeuwman te ontdekken en lees dit stukje aandachtig door .
  Nogmaals [ en uitgebreide versie van ] :

  EVOLUTIE THEOLOGIE !

  Nadat GOD de bebladerden [ de Mensen ] door de gevederden [ De Engelen ] het Paradijs uit had laten sturen [ zie: afb. Kinderbijbel ] zijn enkele merkwaardige veranderingen [ mutaties ] ontstaan !

  * Uit een kruising tussen de gevederden en de bebladerden zijn de Wilden geboren .
  De Wilden worden in het wild geboren en lopen zo in het wilde weg ! Daarom noemen we de Wilden ook wel: die Inboorlingen …
  Na een logies verklaarbaar ingrijpen van GOD zijn de overgebleven bebladerden als Apen op aarde gezet . [ zie: afb. Sri Hannuman ] .
  De Apen zitten in de bomen , komen soms naar beneden en nemen dan soms zo je bananen mee .
  Van de Apen stamden later de Tasmanieërs af [ zie : ???] .
  De missing link tussen de Apen en de Apen waar maar weinig haar uitgroeit .
  Deze laatst genoemden worden ook wel verschrikkelijke sneeuwmannen of Yetti’s genoemd .
  Van deze soort stammen dan uiteindelijk de gewone mensen af .
  Gewone mensen vertonen geen lichaamshaar uitgroei !

  De Apen met maar weinig lichaamshaar uitgroei [ de Verschrikkelijke sneeuwmannen ]
  komen soms met de boot en nemen dan soms zo je kruiden mee .
  Soms nemen ze je kinderen of soms zelfs je hele familie mee [ Indonesië of Afrika ] !

  VERSCHRIKKELIJKE SNEEUWMANNEN ZIJN GEVAARLIJK !!

  Dat wisten de mensen , dus die hielden ze het liefst ver buiten de kust [ Desjima, Japan ]
  De Yetti’s worden soms ook in Nepal gesignaleerd . Een grote , witte , harige aapachtige soort die grote sporen nalaat in de sneeuw .
  Ze maken rare geluiden als ze elkaar tegen komen en springen dan wild om elkaar heen .
  Westerse wetenschappers hebben al vaak naar de verschrikkelijke sneeuwman gezocht , maar ze hebben er nog nooit 1 gezien .
  Toch weten de wijze bergbewoners ; net zagen ze er nog 1 .
  Yetti een grote witte aapachtige soort die grote sporen nalaat in de sneeuw .
  Altijd op zoek maar zichzelf nog nooit ontdekt !

  Daarom heeft GOD besloten om met de verlossingen per 10.000 in het geheim eerst voor de Mensen te kiezen .
  De mensen zijn inmiddels per tsunami [ Indonesië / Japan ] , storm [ Filipijnen ] en aardbeving uitgenodigd om zich als eerste in GODSEENHEID te vervoegen want die andere mensen kriebelen zo !
  Ter voor bereiding van de dag des oordeels in het verschiet .

  Eind 2014 was er nog een verschrikkelijke sneeuwman in Nepal .
  Vier maanden later was het raak .
  Na wat geharrewar is nu ook Nepal uitgenodigd voor de verlossingen per 10.000 in het geheim .

  Zou het allemaal waar zijn wat hier staat ?
  Maakt niet uit , kijk in de spiegel en je hebt 10 tegen 1 de verschrikkelijke sneeuwman ontdekt !!

  Bedankt voor je aandacht .

  Groetnn .
  Sri sri magnitude
  [ AardbevingsGroninger / donder en bliksem predikant ]

  N.B. Dit was nog ver voor die aardbeving in Nepal en met de arrestatie van die G.G.. pedoloog in Kathmandu is aantoonbaar gemaakt dat projecten als M.K.-Ultra ook in Nederland in ”de praktijk” eenvoudig uitvoerbaar zijn !
  Allemaal op kosten van het ziekenfonds pakket !
  Willen de personen die dit in 2010 nog zo lacherig afdeden als ”onzin” en complottheorieën zo vriendelijk zijn om deze reacties te rectificeren !
  Bij voorbaat mijn dank hiervoor !

  3 likes
  • Kees schreef:

   De Yeti /verschrikkelijke sneeuwman /sasquas/ bestaat toch echt wel,voor mensen die denken dat kan niet,wil ik even zeggen dat missionarissen in china nog geen 100 jaar terug vertelden dat ze een panda beer hadden gezien nog groter dan een beer werden voor gek verklaard,en men dacht dat ze door de hitte daar bevangen waren…tot hij echt bleek te bestaan ..de reuzen -panda.( nu 2 in Rhenen dierenpark).

   0 likes
 • Louise schreef:

  @ weg met ons..
  Wat humor en intelligentie..
  HP de tijd vandaag leuke collum van Arturio van Amerongen en Bob Hoogland , kijk ook even op die van 6 Sept j.l…
  Daar maakt Arturio gehakt van Pechtold , juist de rode letters aanklikken …..
  Ik weet het ze zijn schaars maar gelukkig hebben we nog wat van die mensen……

  2 likes
 • x

  Check Also

  agenda

  Presentator loopt leeg: ‘Er is een agenda om de westerse samenleving te verwoesten’

  Militanten protesteren tegen racisme, de vrijheid van ...

  presentator

  Presentator zegt waar het op staat: ‘Dit kun je toch geen pandemie noemen?’

  Sky News-presentator Alan Jones heeft iets gedaan ...

  >