Propaganda

Oeps, CNN doet het gewoon weer. Kijk hoe de mainstream media zich compleet belachelijk maken

Help mee door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

CNN krijgt opnieuw een fikse lading kritiek over zich heen. Eerder dit jaar beschuldigde de zender de Amerikaanse minister van Justitie Jeff Sessions ervan ontmoetingen met Russische functionarissen te hebben verzwegen.

De zender meldde in mei dat Sessions had verzwegen dat hij een Russische ambassadeur had ontmoet toen hij senator was.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Vrijwel alle mainstream media beten zich gretig vast in het artikel en op tv werd Sessions afgeschilderd als een verdacht en oneerlijk persoon.

Op niets

CNN suggereerde verder dat de regering Trump tijdens de presidentsverkiezingen had samengespannen met Rusland.

De titel van het artikel luidde: First on CNN: AG Sessions did not disclose Russia meetings in security clearance form, DOJ says.

Een half jaar na dato geeft het netwerk eindelijk toe dat het gehele artikel eigenlijk op niets gebaseerd is.

Nepnieuws

Een FBI-document dat via een Wob-verzoek boven water is gehaald laat namelijk zien dat Sessions contacten met buitenlandse autoriteiten gedurende zijn ambtstermijn als senator helemaal niet hoefde te onthullen.

President Trump heeft het constant aan de stok met CNN, dat al vaker is betrapt op het publiceren van nepnieuws over Russische inmenging.

De president verwijst vaak naar CNN als ‘fake news’ en in een wanhopige poging het imago weer wat op te poetsen heeft het netwerk een advertentiecampagne gelanceerd genaamd ‘Facts First’.

Rectificatie

CNN zag zich daarnaast genoodzaakt een rectificatie te plaatsen nadat nota bene de Washington Post een artikel van het netwerk had gedebunked waarin werd geclaimd dat het campagneteam van Trump geheime toegang had tot gehackte e-mails van de Democratic National Committee.

De zender berichtte onterecht dat onderzoekers een mysterieuze e-mail uit 2016 hadden bemachtigd die naar Trump en andere hoge politici was gestuurd waarin informatie zou hebben gestaan over de gehackte informatie.

Spot gedreven

De datum van de e-mail bleek niet te kloppen, waardoor het hele artikel in feite irrelevant was.

Maandag werd bovendien flink de spot gedreven met CNN toen de zender vooral aandacht had voor het aantal blikjes cola dat Trump dagelijks drinkt, terwijl in New York een pijpbom ontplofte.

Foto: Flickr upload bot Wikimedia Commons

[New York Post, Fox News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Peter Bonnet
Peter Bonnet
6 jaren geleden

Naar mijn mening doen ze het allemaal maar de mens met oogkleppen voor ziet het nog niet.

darkness
darkness
6 jaren geleden

alles wat tegen trump is is tegenwoordig “fake news”

Juist ja
Juist ja
6 jaren geleden

Ja, idd, alle aantijgingen, beschuldegingen jegens Trump bleken aantoonbaar juist en hebben er toe geleid dat hij moest aftreden, oh, nee wacht….

Gezinusk
Gezinusk
6 jaren geleden

Gewoon zoveel mogelijk links van nep nieuws verspreidden en men wordt vanzelf een keer wakker, mag je hopen. Hier nog een paar bizarre voorbeelden hoe de Amerikaanse en Europese bevolking destijds in de maling werd genomen door de mainstream media,

https://www.youtube.com/watch?v=_tf1FA3gqWE

Het zal alleen nog lang duren alvorens media professor, Cees Hamelink, uitnodigt wordt bij Nieuwsuur, DWDD, Pauw, of Jinek, om over dit onderwerp te praten. En dan te bedenken dat veel presentatoren tijdens hun journalistieke opleiding te maken hebben gehad met de vijf W’s. Wie, wat, waar, wanneer, waarom. Om vervolgens door te vragen met een checklist bij de hand. Gewoon standaardprocedures.

Zo moeilijk is het niet. Echter ziet het er uit dat we te maken hebben beroepsprofessionals in de zin dat ze bereid zijn nieuws voor te dragen, of onderwerpen aan te kaarten waar ze mogelijk zelf ook vraagtekens bij plaatsen, maar wat kan het schelen. Voor een paar ton of half miljoen salaris kramen we het de volgende keer gewoon weer uit voor de camera.

Al met al dacht ik dat Amerika koploper is met het verspreidden van nep nieuws met CNN als meest betrapte. De hoge salarissen die de presentatoren van de Amerikaanse mainstream media krijgen doet menigeen de wenkbrauwen fronsen. Ik geloof dat het salarisplafond in Amerika inmiddels tussen de 20 a 25 miljoen US dollar per jaar ligt. Een soort van topsport maar dan wel voor 100% voorgekauwd. Het concept schijnt te werken als je de rotzooi binnenskamers wilt houden en het is zeer effectief om je doel te bereiken. Wat mij betreft en voor het overgrote deel, de geopolitieke agenda van multinationals en oligarchen.

Een bekend nieuwsanker van CBS destijds, Walter Cronkite, schreef eind jaren negentig in zijn autobiografie dat ze niet altijd nieuws brachten zoals het was gegaan, maar meer in een bepaalde context werd gebracht zoals de hoge heren hadden voorgesteld. Het bekende ‘framing’ van beeldmateriaal bestond in zijn tijd maar is qua snelheid en techniek enorm toegenomen.

Dat merk je vrij snel als de mainstream media in koor een nieuwsbericht verspreidt waarbij ze inspelen op de emotie van de kijker. Zoals Cees Hamelink in bovenstaande link een paar voorbeelden aangaf aangaande couveuse baby’s, verscheurde dieren,.. verzin het maar, het werkt. Daarnaast kennen we de berichtgevingen van een gevaar wat dreigt. Het angst aanjagen. In de afgelopen deccenia dat de agenda van de Amerikaanse Denktank ‘Project of the New American Century’ (PNAC) werd uitgevoerd om in 5 jaar tijd 7 landen aan te vallen – waaronder Somalië, Soedan, Libië, en Syrië – deed de mainstream media zijn werk door de voortgang van de agenda te versterken door dagelijks op de emotie van de kijker te blijven spelen.

De afgelopen maanden werden we dikwijls er op geattendeerd dat Noord-Korea testraketten voor de kust van Japan in zee liet storten. Vorige week meldde de mainstream media dat ze inmiddels ook over intercontinentale raketten beschikken en de hele wereld met kernwapens kunnen bereiken. Er ligt dus weer een nieuw significant gevaar op de loer, maar is dat werkelijk zo? Heeft iemand bijvoorbeeld de raket gezien? Ik niet. Of heb ik een nieuwsflits gemist? Werd het bewijs weer in hoog temp voorgeschoteld die meer weg heeft van een militaire briefing dan dat er een journalist in beeld verschijnt, die volgens de vijf W’s te werk was gegaan om de kijker te verzekeren dat het als feit kan worden bevestigd.

De Amerikaanse mainstream is er sterk in om dergelijke berichtgevingen snel door te spelen naar de aangeschoven gasten die niet zo zeer ingaan op de vraag of Noord Korea daadwerkelijk over intercontinentale raketten beschikt, maar als reactie geeft dat de Amerikaanse bevolking gewaarschuwd moet zijn en de president moet ingrijpen. De stemmingmakerij word in feite voor je neus neergelegd zonder verder inhoudelijke vragen te stellen.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x