Het kleine Himalayaanse koninkrijk Bhutan trok enkele jaren geleden de aandacht door te zeggen dat het bruto nationaal geluk een betere graadmeter is voor de ontwikkeling van een land dan het bnp.
Wanneer je prioriteit geeft aan geluk, aldus de Bhutanese denkwijze, moet je ook de natuur en spiritueel en mentaal welzijn meenemen in je berekeningen.
Niet iedereen in Bhutan is gelukkig zo blijkt want velen verlaten het land nog als vluchteling, aldus Human Rights Watch en andere organisaties.
Harmonie
Bhutan, een land met slechts 700.000 inwoners, waarvan het grootste gedeelte boer is, kan opnieuw in het middelpunt van de belangstelling komen te staan omdat het land als eerste wil overstappen op een 100 procent biologisch landbouwsysteem.
Op de VN-top duurzame ontwikkeling in Rio de Janeiro zei minister-president Jigmi Thinley dat zijn regering werkt aan een Nationaal Biologisch Beleid omdat de boeren van het land er in toenemende mate van overtuigd zijn dat de natuur blijft geven wanneer er in harmonie met de omgeving wordt gewerkt.
Ondanks dit mooie streven kiezen met name de arme boeren voor kunstmest en pesticiden om de bodem te verrijken, de productie te verhogen en ziektes buiten de deur te houden.
Stijgende vraag naar voedsel
Andre Leu, een Australische adviseur voor de Bhutanese regering en president van de Internationale Federatie van Biologische Landbouwbewegingen denkt echter dat het plan realiseerbaar is.
“Ik denk dat het niet moeilijk is omdat het grootste gedeelte van de landbouwgrond van nature al biologisch is,” vertelde Leu aan The Salt.
Kunstmatige chemicaliën en meststoffen die wijdverspreid worden gebruikt in landen als de Verenigde Staten zijn voor veel Bhutanezen onbetaalbaar. Slechts weinig biologische boeren worden als zodanig aangeduid. Het totale aantal calorieën ter wereld bestaat voor minder dan één procent uit gecertificeerd biologisch voedsel en is bijna alleen beschikbaar voor rijke consumenten.
Volgens het Wereldvoedselprogramma verbouwen Bhutanese boeren met name rijst, maïs, aardappelen en sinaasappels. Het land ziet zich echter gedwongen om rijst en andere levensmiddelen te importeren uit buurland India vanwege de stijgende vraag naar voedsel.
Rode rijst
Eén van de weinige producten die Bhutan exporteert naar de VS is rode rijst. Bhutanese rode rijst is voedzamer dan witte rijst en zeer geschikt voor pilav. De rijst is niet voorzien van een biologische certificering, maar wordt al decennia zonder pesticiden of andere chemicaliën verbouwd.
De minister van Landbouw liet weten dat het biologische programma (pdf) dat in 2007 werd gelanceerd niet alleen de natuur helpt beschermen. Boeren leren ook nieuwe methoden om meer voedsel te verbouwen zodat het land op den duur zelfvoorzienend kan worden.
De omschakeling lijkt vooralsnog makkelijker gezegd dan gedaan. Veel boeren die exportgewassen als appels, mandarijnen en aardappelen verbouwen zijn al grotendeels afhankelijk van kunstmest en zouden moeite kunnen hebben met de overstap.
Toch is Leu optimistisch dat biologische onderzoekscentra in Bhutan uiteindelijk met biologische methoden komen om de opbrengst te verhogen en problemen op te lossen. “Er is een oplossing voor al deze problemen,” zei Leu. “Ze hebben nog een paar jaar nodig om effectieve methoden te ontwikkelen.”
Bron: NPR.org
Gerelateerd:
- 20 maart uitgeroepen tot Internationale Dag van Geluk
- Geluksbeleid is zo gek nog niet
- De Gelukkigeplaneetindex versus het BBP
- Hoe darmbacteriën geluk reguleren
- 5 dingen die geluk in de weg staan
Israëlische ex-militair kan het niet langer aanzien en doorbreekt de stilte. In dit interview legt hij misstanden bloot
Van Meijeren pakt stikstofminister Van der Wal aan: ‘Vieze manier om politieke verantwoordelijkheid te ontlopen’
Wetsvoorstel ingediend over FEMA-kampen (video)
Partij Wybren van Haga roept minister Kaag op het matje: ‘Dit moet echt niemand willen’
Dit is de woningmarkt in Groningen
Twee vissers werden ontvoerd door aliens zonder benen. Getuigen verbreken na 45 jaar stilte
Raadselachtige hartziektes in het voetbal: Ongewoon groot aantal spelers zakt in elkaar
Oostenrijkse arts spreekt zich openlijk uit tegen HPV-vaccin
Had vlucht MH17 een geneesmiddel voor aids aan boord?