
Duitse archeologen hebben in Koerdistan in het noorden van Irak een sensationele vondst gedaan. Er zijn 93 kleitabletten gevonden die dateren van 1250 voor Christus.
Wat er op de kleitabletten staat blijft voor nu een mysterie. De onderzoekers zullen ze moeten ontcijferen, een lastige en tijdrovende taak.
De tabletten zijn gevonden bij de stad Bassetki, die pas in 2013 werd ontdekt door archeologen van de Universiteit van Tübingen.
Weinig bekend
Ondanks de spanningen in de regio konden de wetenschappers ongestoord hun gang gaan. In de afgelopen maanden hebben ze lagen van de nederzetting afgegraven die dateren uit de bronstijd en de Assyrische periode.
āOnze bevindingen bewijzen dat dit stedelijke centrum in het noorden van MesopotamiĆ« vrijwel continu werd bewoond van 3000 tot 600 voor Christus,ā zei professor Peter PfƤlzner.
De onderzoekers hebben op de plek ook voor het eerst voorwerpen opgegraven die dateren uit de periode van de Mittani, een koninkrijk dat vanaf 1500 voor Christus in het noorden van Syriƫ bestond en waarover nog maar weinig bekend is.
Beschermen
Twee kleitabletten van de Mittani verhalen over handel die inwoners van de stad dreven in het tweede millennium voor Christus.
Zestig van de kleitabletten lagen opgeslagen in een pot van keramiek in een Assyrisch gebouw dat vernietigd was.
āMogelijk wilde men de informatie in de pot op deze manier beschermen en behouden voor het nageslacht,ā legde PfƤlzner uit.
Godin
Filosoof dr. Betina Faist heeft ƩƩn klein fragment van een kleitablet inmiddels ontcijferd. Het gaat over een tempel die gewijd is aan Gula, de godin van de geneeskunst.
Het vertalen van de kleitabletten zal plaatsvinden in Duitsland. Professor PfƤlzner hoopt dat de teksten gedetailleerde informatie zullen verschaffen over het noorden van Mesopotamiƫ.
Foto: Peter Pfälzner, University of Tübingen
Wat heb je eraan??
Heb effe gegoogled naar ten eerste koerdistan
zo’n plek bleek niet te bestaan ( wel noord Irak )
Maar wel interessant allemaal.
Groetjes