Archeologie

93 kleitabletten ontdekt in Irak. Archeologen vertellen hier over deze sensationele vondst

Help ons door deze info met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Duitse archeologen hebben in Koerdistan in het noorden van Irak een sensationele vondst gedaan. Er zijn 93 kleitabletten gevonden die dateren van 1250 voor Christus.

Wat er op de kleitabletten staat blijft voor nu een mysterie. De onderzoekers zullen ze moeten ontcijferen, een lastige en tijdrovende taak.

De tabletten zijn gevonden bij de stad Bassetki, die pas in 2013 werd ontdekt door archeologen van de Universiteit van Tübingen.

Weinig bekend

Ondanks de spanningen in de regio konden de wetenschappers ongestoord hun gang gaan. In de afgelopen maanden hebben ze lagen van de nederzetting afgegraven die dateren uit de bronstijd en de Assyrische periode.

“Onze bevindingen bewijzen dat dit stedelijke centrum in het noorden van Mesopotamië vrijwel continu werd bewoond van 3000 tot 600 voor Christus,” zei professor Peter Pfälzner.

De onderzoekers hebben op de plek ook voor het eerst voorwerpen opgegraven die dateren uit de periode van de Mittani, een koninkrijk dat vanaf 1500 voor Christus in het noorden van Syrië bestond en waarover nog maar weinig bekend is.

Beschermen

Twee kleitabletten van de Mittani verhalen over handel die inwoners van de stad dreven in het tweede millennium voor Christus.

Zestig van de kleitabletten lagen opgeslagen in een pot van keramiek in een Assyrisch gebouw dat vernietigd was.

“Mogelijk wilde men de informatie in de pot op deze manier beschermen en behouden voor het nageslacht,” legde Pfälzner uit.

Godin

Filosoof dr. Betina Faist heeft één klein fragment van een kleitablet inmiddels ontcijferd. Het gaat over een tempel die gewijd is aan Gula, de godin van de geneeskunst.

Het vertalen van de kleitabletten zal plaatsvinden in Duitsland. Professor Pfälzner hoopt dat de teksten gedetailleerde informatie zullen verschaffen over het noorden van Mesopotamië.

Foto: Peter Pfälzner, University of Tübingen

[Universiteit van Tübingen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
helder
helder
5 jaren geleden

Wat heb je eraan??

Piet
Piet
4 jaren geleden

Heb effe gegoogled naar ten eerste koerdistan
zo’n plek bleek niet te bestaan ( wel noord Irak )
Maar wel interessant allemaal.
Groetjes

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

2
0
We lezen graag je reactie!x