Gezondheid

‘Onderneem actie tegen gif in margarine’

Help door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het blijkt dat peuters, kinderen en ouderen kans lopen om te veel van de schadelijke stof 3-MCPD binnen te krijgen.

Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard vindt dat het dagelijkse EU-bestuur snel actie moet ondernemen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA bleek donderdag dat vooral margarine en vergelijkbare vetproducten bijdragen aan een te hoge inname van de carcinogene stof 3-chloor-1,2-propaandiol of 3-MCPD.

Nieren

De stof ontstaat bij verhitting van vet of producten met een hoog vetgehalte. Acht van de 64 onderzochte groepen bleken te veel 3-MCPD binnen te krijgen. Het zijn de kwetsbaarste groepen – peuters, kinderen en ouderen – die te veel gif binnenkrijgen.

De stof, die vooral gevaarlijk is voor de nieren, zit ook in brood, sojasaus, banket, babymelk en gerookte vleeswaren. 3-MCPD wordt verder gebruikt als uitgangsstof bij de productie van kleurstoffen en geneesmiddelen. De EFSA pleit ook voor onderzoek naar gefrituurde producten en ander voedsel dat mogelijk 3-MCPD bevat.

Grenswaarden

Liotard heeft de Europese Commissie gevraagd om grenswaarden te bepalen voor de hoeveelheid 3-MCPD in voedingsproducten. Er geldt op dit moment alleen een grenswaarde voor sojasaus.

“Verder onderzoek is noodzakelijk, maar tegelijkertijd moet er ook actie worden ondernomen,” zegt ze. “Het is daarbij belangrijk om rekening te houden met het consumptiepatroon van kinderen en ouderen, want juist zij krijgen te veel 3-MCPD binnen.”

Bron: Kartikaliotard.eu

 

5 1 stem
Artikel waardering

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mirakel
mirakel
11 jaren geleden

Actie ondernemen? Gewoon dat margarine gif niet meer eten. Ik doe al jaren heerlijke roomboter op mijn anti tarwe en varkensvet brood, smaakt veel lekkerder ook.

http://www.dieetvandaag.nl/1167/2012/04/13/e-920-broodverbeteraar-van-varkenshaar/#.T4gIExbsnqk.nujij

CB-Interactive
CB-Interactive
11 jaren geleden

Ze zeggen dat je margarine niet proeft.
Man, het verziekt letterlijk de smaak van het beleg.
Dus eet ik mijn brood al van kleins af aan zonder margarine 😉

Van alle margarine vind ik de merken Blue Band® en Gouda’s Glorie® het meest smerig.

Als je mij echt over mijn nek wilt zien gaan, dan moet je simpelweg een klont Blue Band in een pannetje doen en dat laten smelten en dan ook vooral de afzuiging vergeten aan te zetten. Dan maar hopen dat ik op tijd het toilet bereikt, want van dat aroma ga ik echt nekken.

Wat daar doorheen zit weet ik niet, maar als ik ergens misselijk van word en dat is pure eigen wijsheid, dan is het simpelweg niet geschikt voor menselijke consumptie.
Met roomboter heb ik daar toch echt geen last van.
Een in de roomboter gebakken zelf gevangen(dus kakelvers) tong is toch echt niet te versmaden 😉

Sterker nog, ik heb jaren geleden een klus gehad in de margarine fabriek vd Berg & Junkers (nu Unilever) te Rotterdam.
De bedoeling was dat ik daar twee weken zou werken. Nou, ik heb het nog geen halve dag volgehouden, wat een enorme stank hangt daar. Echt hé, ik ben nog nooit zo misselijk geweest, ik was totaal beroerd gewoon.
Geloof me, margarine is echt troep.

bram
bram
11 jaren geleden

neem dan halvarine zit de helft van die troep in….

Nibber
Nibber
11 jaren geleden

[quote name=”CB-Interactive”]Ze zeggen dat je margarine niet proeft.
Man, het verziekt letterlijk de smaak van het beleg.
Dus eet ik mijn brood al van kleins af aan zonder margarine 😉

Van alle margarine vind ik de merken Blue Band® en Gouda’s Glorie® het meest smerig.

Als je mij echt over mijn nek wilt zien gaan, dan moet je simpelweg een klont Blue Band in een pannetje doen en dat laten smelten en dan ook vooral de afzuiging vergeten aan te zetten. Dan maar hopen dat ik op tijd het toilet bereikt, want van dat aroma ga ik echt nekken.

Wat daar doorheen zit weet ik niet, maar als ik ergens misselijk van word en dat is pure eigen wijsheid, dan is het simpelweg niet geschikt voor menselijke consumptie.
Met roomboter heb ik daar toch echt geen last van.
Een in de roomboter gebakken zelf gevangen(dus kakelvers) tong is toch echt niet te versmaden 😉

Sterker nog, ik heb jaren geleden een klus gehad in de margarine fabriek vd Berg & Junkers (nu Unilever) te Rotterdam.
De bedoeling was dat ik daar twee weken zou werken. Nou, ik heb het nog geen halve dag volgehouden, wat een enorme stank hangt daar. Echt hé, ik ben nog nooit zo misselijk geweest, ik was totaal beroerd gewoon.
Geloof me, margarine is echt troep.[/quote]
aanstellen is ook een vak natuurlijk, waarom koop je het dan?

stiko beve
stiko beve
11 jaren geleden

Dump dan ook gelijk het brood en overige tarweproducten waar je het op gebruikt en alle plantaardige olieen behalve olijfolie.

Pascal
Pascal
11 jaren geleden

Je moet er niet een heel verhaal van maken. Margarine is GRIJS van kleur! Met veel kleur en andere ingrediënten krijgt het een boterkleurtje en dat zegt naar mijn mening al voldoende.

Mojomirosa
Mojomirosa
11 jaren geleden

Gras roomboter is lekker. Ik wist eerst niet wat er met gras bedoeld werd maar het is van grazende koeien 😀

VanChrissum
VanChrissum
11 jaren geleden

Ik eet al jaren niet meer boter op mijn brood ik vind het ronduit vies roomboter kan je nog gebruiken maar dat is ook alweer een dierlijk product. melk is ook geen goed product. heb je ooit een dier melk van een ander dier zien drinken? Ja als ze het nog nodig zijn als ze nog klein zijn. Vlees eten is ook absoluut niet nodig, ik eet al jaren geen stukje vlees meer en ik ben zo gezond als een vis. Natuurlijke producten zijn veel gezonder. Frisdrank zit ook vol met geraffineerde suikers en allerlei andere soorten toevoegingen waar je echt niet vrolijk van wordt. Je kan geen product meer in het schap vinden waar geen suikers meer in zitten. zelfs in biologische produkten vind je geraffineerde suiker. Met zout precies hetzelfde, ook garaffineerd zout is heel ongezond en trekt net zo als suiker alles uit je lichaam wat je nu net wel nodig hebt. Als je natuurlijke suikers en zout neemt mag je er genoeg van eten. En zo kan ik nog wel veel en veel verdergaan met wat niet meer goed voor je is. Het is gewoon schandalig dat het zo ver heeft moeten komen.

VanChrissum
VanChrissum
11 jaren geleden

[quote name=”mirakel”]Actie ondernemen? Gewoon dat margarine gif niet meer eten. Ik doe al jaren heerlijke roomboter op mijn anti tarwe en varkensvet brood, smaakt veel lekkerder ook.[/quote]

Groot gelijk maar roomboter kan je vervangen door kokosvet/olie nog gezonder.

Doortje
Doortje
11 jaren geleden

Nou, ik ben blij dat ik niet de enige ben die margarine vies vindt smaken. Gebruik alleen roomboter en bij de bakker koop ik alleen koekjes enz. in roomboter gebakken.
Croma, gaat nog om in te bakken, want in roomboter bakken en braden heeft 1 nadeel dat het verschrikkelijk spettert. Maar een kakelverse tong bakken of een ei, doe ik toch maar het liefst in roomboter.

Aequus
Aequus
11 jaren geleden

[quote name=”Mojomirosa”]Gras roomboter is lekker. Ik wist eerst niet wat er met gras bedoeld werd maar het is van grazende koeien :D[/quote]

Lekker!!! Van grazende koeien, die in de wei staan en de hele dag de neerslag van de luchtvervuiling aan het herkauwen zijn voor onze cosumptie…

Wesley
Wesley
11 jaren geleden

[quote name=”Doortje”]Nou, ik ben blij dat ik niet de enige ben die margarine vies vindt smaken. Gebruik alleen roomboter en bij de bakker koop ik alleen koekjes enz. in roomboter gebakken.
Croma, gaat nog om in te bakken, want in roomboter bakken en braden heeft 1 nadeel dat het verschrikkelijk spettert. Maar een kakelverse tong bakken of een ei, doe ik toch maar het liefst in roomboter.[/quote]
Op mijn brood smeer ik niks, bakken doe ik in kokosvet.

Ideaal om in te bakken, beter dan boter of margarine.

dymph
dymph
11 jaren geleden

[quote name=”Doortje”]Nou, ik ben blij dat ik niet de enige ben die margarine vies vindt smaken. Gebruik alleen roomboter en bij de bakker koop ik alleen koekjes enz. in roomboter gebakken.
Croma, gaat nog om in te bakken, want in roomboter bakken en braden heeft 1 nadeel dat het verschrikkelijk spettert. Maar een kakelverse tong bakken of een ei, doe ik toch maar het liefst in roomboter.[/quote]
er is ook bio olie te verkrijgen om in te bakken en dat is echt niet duur als je oplet waar je het haalt.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
11 jaren geleden

Onafhankelijk Europarlementariër…
Ja klopt ze is opgestapt omdat ze een groot deel van haar inkomsten in de partijkas moest storten, veel communistjes hebben uiteidelijk toch moeite om het links lullen ook links uit te voeren. Buiten dat is het wel frappant dat de Onafhankelijk Europarlementariër nog steeds lid is van de SP…

Je zou denken met onmafhankelijk dat je dan ook echt onafhankelijk je bandend oorsnijdt. Blijkbaar is onafhankelijk tegenwoordig een heel ruim begrip!

Kikko
Kikko
11 jaren geleden

Margarine en zeker halvarine is sowieso slecht voor de gezondheid, vanwege transvetzuren en linolzuur (wat gevaarlijk lage cholesterol veroorzaakt, war je psychotisch van kan worden). Voor zover ik weet, bevatten alleen echte roomboter, kokosvet en olijfolie geen transvetzuren. Transvetzuren zijn van oorsprong vloeibare vetten (onverzadigd), die kunstmatig vast zijn gemaakt (verzadigd). Niet moeilijk te herkennen dus.

Roytje2015
Roytje2015
11 jaren geleden

ik koop alleen ham en kaas nooit zoet en boter . en gewoon puur brood . het aller lekkerste die je kan krijgen in de markt . dan andere producten .

roosje
roosje
11 jaren geleden

[quote name=”dymph”][quote name=”Doortje”]Nou, ik ben blij dat ik niet de enige ben die margarine vies vindt smaken. Gebruik alleen roomboter en bij de bakker koop ik alleen koekjes enz. in roomboter gebakken.
Croma, gaat nog om in te bakken, want in roomboter bakken en braden heeft 1 nadeel dat het verschrikkelijk spettert. Maar een kakelverse tong bakken of een ei, doe ik toch maar het liefst in roomboter.[/quote]
er is ook bio olie te verkrijgen om in te bakken en dat is echt niet duur als je oplet waar je het haalt.[/quote]

Je kunt ook bakken (braden) zonder vet. De noeuwe pannen zijn daarvoor geschikt.

VanChrissum
VanChrissum
11 jaren geleden

[quote name=”Kikko”]Margarine en zeker halvarine is sowieso slecht voor de gezondheid, vanwege transvetzuren en linolzuur (wat gevaarlijk lage cholesterol veroorzaakt, war je psychotisch van kan worden). Voor zover ik weet, bevatten alleen echte roomboter, kokosvet en olijfolie geen transvetzuren. Transvetzuren zijn van oorsprong vloeibare vetten (onverzadigd), die kunstmatig vast zijn gemaakt (verzadigd). Niet moeilijk te herkennen dus.[/quote]

Alle vetten en olieën behalve kokosvet/olie blijven niet goed bij verhitting. Als je ze verwarmd dan veranderd de samenstelling en worden ze giftig. Ook olijfolie. Olijfolie is gezond alleen bij koud gebruik.

Moondust
Moondust
11 jaren geleden

Er hoeft helemaal geen actie tegen margarine te komen. Je moet die onnatuurlijke rommel gewoon niet kopen. Neem roomboter, puur natuur en boordevol gezonde verzadigde vetten, net zoals de mens al honderduizenden jaren tot zich neemt.

Remco
Remco
11 jaren geleden

Natuurlijke producten zoals roomboter, olijfolie en kokosvet zijn altijd te prefereren boven onnatuurlijke zoals halvarine en margarine, die uit de fabriek komen. De natuur weet het het beste wat goed is voor ons.

RRR
RRR
11 jaren geleden

[quote name=”Doortje”]Nou, ik ben blij dat ik niet de enige ben die margarine vies vindt smaken. Gebruik alleen roomboter en bij de bakker koop ik alleen koekjes enz. in roomboter gebakken.
Croma, gaat nog om in te bakken, want in roomboter bakken en braden heeft 1 nadeel dat het verschrikkelijk spettert. Maar een kakelverse tong bakken of een ei, doe ik toch maar het liefst in roomboter.[/quote]

TIP:

Als je spetteren tegen wilt gaan voeg dan een theelepen olijf of kokos olie toe !

Geen gespetter en toch ‘gezond’ bakken.

fuck croma en alle andere chemische bende !

stiko beve
stiko beve
11 jaren geleden

[quote name=”VanChrissum”][quote name=”Kikko”]Margarine en zeker halvarine is sowieso slecht voor de gezondheid, vanwege transvetzuren en linolzuur (wat gevaarlijk lage cholesterol veroorzaakt, war je psychotisch van kan worden). Voor zover ik weet, bevatten alleen echte roomboter, kokosvet en olijfolie geen transvetzuren. Transvetzuren zijn van oorsprong vloeibare vetten (onverzadigd), die kunstmatig vast zijn gemaakt (verzadigd). Niet moeilijk te herkennen dus.[/quote]

Alle vetten en olieën behalve kokosvet/olie blijven niet goed bij verhitting. Als je ze verwarmd dan veranderd de samenstelling en worden ze giftig. Ook olijfolie. Olijfolie is gezond alleen bij koud gebruik.[/quote]

De toxificatie van olijfolie bij verhitting schijnt niet heel ernstig te zijn volgens de kenners, bovendien moet je het wel erg heet maken om dit te veroorzaken maar IDD kokos is beter!

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Roomboter dan maar of koozaadolie

Moondust
Moondust
11 jaren geleden

[quote name=”Aardebewoner”]Roomboter dan maar of koozaadolie[/quote]
Net zoals andere moderne oliën, is de meeste koolzaadolie geraffineerd onder hoge temperatuur en druk. Dit beschadigt de omega-3 vetten.

– De aanwezigheid van lange ketenvetten kunnen ziekten aan het centrale zenuwstelsel, hartziekten en zelfs kanker veroorzaken.
– Koolzaadolie is makkelijker te hydrogeneren, wat transvetten produceert.
– Veel van de gewassen om koolzaadolie te produceren zijn genetisch gemodificeerd.
– In de VS en Canada is het niet toegestaan om koolzaadolie te gebruiken in babyvoeding omdat het een vertraagde groei tot gevolg heeft bij proefdieren.
– Dierstudies hebben een verband aangetoond tussen koolzaadolie en een verminderd aantal bloedplaatjes, een kortere levensduur en een hogere behoefte aan vitamine E.
– Plantaardige oliën, inclusief koolzaadolie bevatten meervoudig onverzadigde vetzuren waarvan de kwaliteit snel achteruit gaat en dit erg gemakkelijk ranzig wordt waardoor ze erg vatbaar worden voor oxidatie en veel vrije radicalen.

Je kan beter vertrouwen op traditionele vetten zoals roomboter, reuzel, kokosnootolie en extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit (alhoewel deze olijfolie ook niet stabiel is om te verhitten, kan je deze beter alleen koud gebruiken).

Bron: http://www.ahealthylife.nl/gezonde-voeding-die-je-beter-kunt-vermijden/

garriet60
garriet60
9 jaren geleden

onze regering moet gewoon zeggen stop met het maken van rotzooi ! maar dat doen ze niet want de regering,s lui mogen elk jaar door dit soort bedrijven op vacantie wordt betaald door ons

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x