Homepagina » Gezondheid » Onderzoek: Werken van 9 tot 5 is vorm van marteling
Onderzoek: Werken van 9 tot 5 is vorm van marteling

Onderzoek: Werken van 9 tot 5 is vorm van marteling

Mensen van negen tot vijf laten werken is een vorm van marteling. Dat zegt een Britse slaapexpert, die ervoor pleit om zowel de werk- als schooldag later te laten beginnen.

“We kunnen ons bioritme niet veranderen,” zegt Paul Kelley van de Oxford-universiteit. “Je kunt niet leren om op een bepaald tijdstip op te staan. Je lichaam is afgestemd op het zonlicht en je bent je daar niet van bewust omdat het de hypothalamus is die de signalen opvangt, niet je gezichtsvermogen. Mensen dwingen om vroeger op te staan, is een vorm van marteling.”

Automatische piloot

Kelley pleit ervoor om de werkdag af te stemmen op onze biologische klok. “Laat de werkdag om 10 uur beginnen,” zegt hij. “Onze maatschappij lijdt aan slaaptekort, wat schadelijke gevolgen heeft voor onze gezondheid, zowel op fysiek als emotioneel vlak.”

Een slaaptekort zorgt er niet alleen voor dat we vermoeider zijn, we hebben ook meer stress, worden minder creatief, doen dingen op de automatische piloot, reageren trager en onze bloeddruk stijgt.

Nergens voor nodig

“Vroeger opstaan is schadelijk voor het lichaam omdat je zo de fysieke, emotionele en prestatiegerichte systemen van je lichaam beïnvloedt. Je lever en je hart houden zich aan een ander patroon en je vraagt die organen zich twee of drie uur aan te passen. Dat lukt niet. Dit probleem doet zich wereldwijd voor. Iedereen lijdt eronder en het is nergens voor nodig,” stelt Kelley.

Omdat tieners nog het meest lijden onder slaaptekort, vindt de Britse slaapexpert dat ook de schooldag later moet beginnen. Voor zestienjarigen zou de dag beter om 10 uur beginnen, voor achttienjarigen zelfs om 11 uur.

Door die verandering alleen verbeteren de examenresultaten met 10 procent, aldus Kelley. Een bijkomend voordeel is dat leerlingen dan niet meer tijdens de spits naar school hoeven te reizen.

[Nieuwsblad]
0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

slaapgebrek

6 Gevaren waarom slaapgebrek je dood kan worden

In dit artikel gaan we het hebben ...

rutte

Kijk nou: Rutte ‘lacht om corona-ellende studenten’

De Eerste Kamer debatteerde op dinsdag 27 ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x