Gezondheid

Monsanto krijgt flinke zak geld van Europese Ontwikkelingsbank

Help mee door dit met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) biedt 40 miljoen dollar steun aan Monsanto, de grootste zadenproducent ter wereld en fervent voorstander van genetisch gemanipuleerde gewassen.

De EBRD staat voor 40 miljoen dollar garant indien boeren de agrochemische producten van de chemiegigant niet langer kunnen betalen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De steun heeft betrekking op contracten die Monsanto heeft gesloten met Bulgaarse, Hongaarse, Russische, Servische, Turkse en Oekraïense boeren. De Amerikaanse multinational is inmiddels uitgegroeid tot het op drie na grootste agrochemische bedrijf ter wereld.

Voedselveiligheid

“Het is te gek voor woorden dat de EBRD belastinggeld gaat uittrekken om een reus te ondersteunen die de zaden- en agrochemische markten al domineert,” zei Ionut Apostol van de niet-gouvernementele organisatie Bankwatch Network. “De EBRD heeft als doel om de private sector en concurrentie in transitielanden te stimuleren. Hoe kan dat doel ooit worden bereikt door één van de rijkste corporaties geld te geven?”

“De EBRD beweert daarnaast de voedselveiligheid te verbeteren door de uitbreiding van Monsanto in ons gebied te stimuleren,” voegde Apostol toe. “Deze corporatie past een model toe dat vooral is gericht op chemicaliën, monocultuur en genetische gemodificeerde organismen. Dat komt de voedselveiligheid niet ten goede.”

Brief

Eind november hebben 157 niet-gouvernementele organisaties een brief aan de Raad van Gouverneurs van de Europese Ontwikkelingsbank gestuurd waarin ze de bank oproepen niet garant te staan voor Monsanto. Daarnaast vragen ze de EBRD haar benadering ten aanzien van voedselveiligheid te herzien. De organisaties willen dat de bank stopt met het stimuleren van grootschalige bio-industrie en in plaats daarvan duurzame en kleinschalige biodiversiteitsvriendelijke boerderijen gaat ondersteunen.

De financiële steun voor Monsanto moet in april volgend jaar worden bevestigd. In die maand gaan de aandeelhouders van de bank over de kwestie stemmen.

Het hoofdkantoor van de EBRD is gevestigd in Londen. Nederland heeft een stemrecht van 2,52 procent. Namens ons land heeft de minister van Financiën zitting in de Raad van Gouverneurs van de bank. Samen met Mongolië vormt Nederland een kiesgroep. Namens deze kiesgroep levert Nederland een bewindvoerder. Initiatiefnemer van de oprichting van de EBRD was de Franse president François Mitterrand.

Bron: Bankwatch.org

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
verbijsterd
verbijsterd
11 jaren geleden

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Vol verbijstering heb ik bovenstaand bericht gelezen. Hoeveel gekker kan het nog worden vraag ik me dan af!

Murielo
Murielo
11 jaren geleden

Jongens geef het geld maar snel allemaal weg dan is de economische malaise snel voorbij en kunnen we restarten. In plaats van kleine pleisters op de wonden doen.

Maar goed zo blijkt maar weer dat er meer krom zit dan recht.

P.S. worden de kleine boeren die natuurlijk bouwen ook gesteund, er is grond genoeg.

Aan iedereen veel liefs en denk aan je eigen evolutie en ontwikkeling.
Ontvang liefde en licht en laat het stralen.

Linda
Linda
11 jaren geleden

Mijn maag draait rond en tranen springen in mn ogen. Hoe is dit in Godsnaam mogelijk? Arme mensen, arme dieren, arme aarde.

Sheyan
Sheyan
11 jaren geleden

Inderdaad verbijsterend! Ik wordt hier doodziek van….

Back to top button
34
0
We lezen graag je reactie!x