Homepagina » Exclusief » Onkruid… spuiten of slikken?
Onkruid, paardenbloem

Onkruid… spuiten of slikken?

We kennen het allemaal, uit eigen tuin of het gemeenteplantsoen: onkruid. We doen er een beetje neerbuigend over, zijn het liever kwijt dan rijk en als het aan de meesten van ons ligt mag het met grof geschut uitgeroeid worden. Je wilt ze de kost niet geven die ervoor kiezen om dat verrekte kruid ‘plat te spuiten’. Maar is dat wel terecht? En wat doe jij met onkruid? Spuit je het kapot of eet je het op?

In een artikel uit de vorige nieuwsbrief tipten we het fenomeen ‘onkruid’ al aan. Zoals we daar vertelden bestaat er eigenlijk geen onkruid, hooguit ‘wildkruid’ of ‘ongewenst kruid’. De term onkruid wordt meestal gebruikt voor plantjes die we niet graag tussen onze sierplanten en bloemen hebben staan, of tussen onze groenten op de moestuin. Enerzijds begrijpelijk, omdat deze ongewenste plantjes voedingsstoffen gebruiken van onze wél gewenste planten, en die plantjes komen ook nog eens ongevraagd op plaatsen waar je ze helemaal niet wilt hebben! Anderzijds kan het handig zijn om eens iets nauwer te kijken naar wát we eigenlijk allemaal ‘onkruid’ noemen.

Onkruid nader bekeken…

Onkruid zevenblad

Zevenblad

We noemen een paar veel voorkomende als onkruid bekend staande planten. Een plant als zevenblad wordt gezien als een plaag, door sommigen zelfs als een ramp. Heb je het eenmaal in je tuin, dan kom je er bijna niet meer vanaf. Dan kun je een paar dingen doen: proberen om het uit te roeien en je tuin weer zevenbladvrij krijgen, óf het in je voordeel gebruiken!

Wist je namelijk dat zevenblad prima te eten is? Het is een beetje vergelijkbaar met spinazie, en zo kun je het ook klaarmaken. Het zit vol vitamine C, kalium, provitamine A, calcium, magnesium en kiezelzuur. Ook kun je de jonge blaadjes gebruiken door soep of salades, die hebben namelijk een smaak die lijkt op peterselie. Misschien kun je dit onkruid beter zien als (gez)on(d)kruid! Eet geregeld zevenblad en je ‘onkruidoverlast’ wordt al snel een stuk minder, letterlijk en figuurlijk.

Onkruid weegbree

Smalle weegbree

Een ander veel voorkomend kruid in Nederlandse tuinen (en ook buiten de tuinen trouwens, want in bermen, weilanden en zelfs tussen asfalt groeit het vrolijk verder) is weegbree. We kennen voornamelijk smalle weegbree en brede weegbree, waarbij de smalle wat vaker gebruikt wordt om te eten en ook vanwege de medicinale stoffen. En het is enorm veelzijdig inzetbaar. Weegbree versterkt je immuunsysteem, helpt bij keel- en hoestklachten, werkt bloedzuiverend en wondhelend. Je kunt er thee van trekken, tincturen van maken, verwerken in olie waar je weer zalf van kunt maken, siroop van maken en je kunt het rauw gebruiken.

Het voert te ver om hier een uitgebreid verslag te schrijven over hoe en waar je weegbree allemaal bij kunt gebruiken, maar als je even op internet snuffelt kom je enorm veel toepassingen tegen die je in het leven van alledag goed van pas kunnen komen.

Onkruid paardenbloem

Paardenbloem

Nog zo eentje is paardenbloem. Bijna niet uit te roeien, en misschien is dat maar goed ook! Van de bloemen kun je een heerlijk frisse limonadesiroop maken voor warme zomerdagen, de bladeren kun je gebruiken door de sla en de wortel kun je net zo bereiden als bijv. schorseneren. Het enige deel dat je niet gebruikt is de steel.

Gebruik paardenbloem overigens wel met mate, want paardenbloem heeft ook een, al eeuwenlang bekende, medicinale werking. Het helpt bijvoorbeeld de nieren en lever om gifstoffen af te drijven. Het heeft dan ook een licht laxerende werking (mede daarom met mate gebruiken!) en is tevens bloedzuiverend. Paardenbloem heeft een bittere smaak, een smaak die we tegenwoordig niet heel erg meer gewend zijn, een extra reden om altijd maar kleine beetjes te gebruiken.

Als het je interesseert kun je ook over paardenbloem volop leerzame informatie op internet vinden, en er zijn nog altijd veel kruidenboeken verkrijgbaar waar erg veel kennis, ook over vele andere kruiden en planten, in gebundeld is. Oudere boeken van o.a. Mellie Uyldert, maar ook nieuwere boeken, zoals ‘Grow your own drugs(Nederlandstalig) van James Wong, die een verrijking van je kennis over het benutten van kruiden en planten kunnen vormen.

Maak gebruik van de natuur en doe het met respect!

Vroeger was het heel gebruikelijk om kruiden van buiten te gebruiken. Het land was nog niet zo volgebouwd en er lag nog niet overal asfalt. Toch zijn er best nog plekken te vinden waar je rustig kruiden kunt plukken om te gebruiken voor huismiddeltjes of om lekker in het eten te verwerken. Let er wel altijd op dat als je iets plukt, je dit doet op plekken waar geen honden worden uitgelaten, op afstand van de weg en het verkeer (dus niet uit de berm plukken, omdat dit vol zit met zware metalen uit uitlaatgassen) en pluk alleen dat wat je echt nodig hebt.

De natuur is van ons allemaal, ga er respectvol mee om en geef elke plant de gelegenheid om verder te groeien, ook nadat je er een stukje van hebt meegenomen. Als je een plant in zijn geheel gebruikt, of moet uitgraven om de wortel te kunnen gebruiken, zorg dan dat er genoeg planten blijven staan.

En zeg tegen elk plantje dat je plukt of gebruikt even ‘dankjewel’. Dat is wel zo netjes!

 Vond je deze informatie belangrijk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Overwinning: totaalverbod op omstreden onkruidgif Roundup in Duitsland. Wie volgt?

Overwinning: totaalverbod op omstreden onkruidgif Roundup in Duitsland. Wie volgt?

Duitsland gaat het gebruik van het omstreden ...

Tientallen giftige stoffen gevonden in wegwerpluiers, waaronder chemicaliën die al 15 jaar verboden zijn. Loopt jouw baby gevaar?

Tientallen giftige stoffen gevonden in wegwerpluiers, waaronder chemicaliën die al 15 jaar verboden zijn. Loopt jouw baby gevaar?

Het Franse overheidsagentschap dat toeziet op de ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.