Gezondheid

Kan meditatie Alzheimer voorkomen en zelfs genezen?

Help door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Alternatief genezer Deepak Chopra is in Nederland voor een congres over Alzheimer in Amsterdam. Zijn komst is omstreden omdat hij zegt dat Alzheimer kan worden voorkomen door genoeg slaap en meditatie. “Niemand geloofde mij 30 jaar geleden. Nu wel.”

In de Verenigde Staten wordt zijn werk erkend door de American Medical Association. Hij werkt aan de Universiteit van Californië in San Diego en geeft les aan de Harvard Medical School. Chopra legt uit dat duizenden artsen in de VS proberen de wetenschap te combineren met een dieper begrip van de interactie tussen geest, lichaam, omgeving en emoties.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Bestrijdingsmiddelen

Chopra, die onder meer claimt dat bewustzijn de sleutel is tot de evolutie, schrijft in zijn nieuwste boek Superbrein dat Alzheimer voorkomen en genezen kan worden door het brein te trainen. “Het belangrijkste is slaap,” zegt hij. “Tijdens diepe slaap breekt het brein de eiwitophopingen in de hersenen af die kenmerkend zijn voor Alzheimer. Meditatie doet dat ook. En als meditatie werkt, dan moet sport ook werken.”

“Verder helpt stressreductie en voedsel dat niet genetisch gemanipuleerd is en waar geen bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen,” voegt Chopra toe. Experts die hun patiënten zeggen dat er niks te doen is aan Alzheimer, zijn volgens hem gevaarlijk.

Grootschalig onderzoek

Dat je met slaap en meditatie Alzheimer kunt voorkomen en zelfs genezen probeert Chopra, van huis uit internist en endocrinoloog, te bewijzen in een grootschalig onderzoek met diverse Amerikaanse universiteiten.

De therapie van Chopra wordt onder meer onderzocht door de gerenommeerde Harvard-wetenschapper Rudolf Tanzi, die baanbrekend genetisch onderzoek deed naar Alzheimer. De therapie van Chopra is gebaseerd op onder meer een dieet (geen vlees), meditatie en een gezonde levensstijl.

Tanzi gaat kijken wat het effect van de therapie is op de lichamelijke, geestelijke en spirituele gezondheid van gezonde proefpersonen. Er wordt ook gekeken naar het effect op de vorming van eiwitophopingen in de hersenen.

Chopra en Tanzi beweren dat de geest de hersenen beheerst, en niet andersom. Een mens kan nieuwe neurale wegen ontwikkelen door mindfulness en meditatie te beoefenen. Het is niet voor niets dat de hersenen van mediterende monniken er anders uitzien dan die van de meeste mensen, aldus het tweetal.

Boekentip: Superbrein

[Volkskrant]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
svartvatten
svartvatten
9 jaren geleden

Zou zomaar kunnen. 20 jaar geleden van lastige kwaal genezen na het lezen van boek van Chopra over kracht van mediteren en daarna mezelf gaan leren mediteren. (zonder dure cursus van fl 2.000, van een of andere gladjanus).
Kwaal ging weg na paar maanden, specialist stuurde me weg, want wilde nergens van weten. Bewijs is er niet maar kwaal had nog paar jaar moeten duren.
Doe er mee wat je wilt. Lees Chopra

Klarinette
Klarinette
9 jaren geleden

Dat geloof ik wel ja. Ik ben vegetariër maar als ik uitga eet ik weleens vis. De andere ochtend ben ik dan een gedeelte van mijn geheugen kwijt en meestal heb ik dan die nacht slecht geslapen. In de loop van de ochtend trekt het gelukkig weer bij.

EllenB
EllenB
9 jaren geleden

Meditatie helpt zonder meer, maar ik zou dat aan willen vullen met het gebruik van goede vetten en het actief houden van de hersenen.
Ook hersencellen sterven af, als je er weinig gebruik van maakt.

trackback
BOINNK!!! | Eindtijdberichten en ander nieuws, verzameld door: Arie Goedhart
9 jaren geleden
Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x