Homepagina » Gezondheid » Kan meditatie Alzheimer voorkomen en zelfs genezen?
Kan meditatie Alzheimer voorkomen en zelfs genezen?

Kan meditatie Alzheimer voorkomen en zelfs genezen?

Alternatief genezer Deepak Chopra is in Nederland voor een congres over Alzheimer in Amsterdam. Zijn komst is omstreden omdat hij zegt dat Alzheimer kan worden voorkomen door genoeg slaap en meditatie. “Niemand geloofde mij 30 jaar geleden. Nu wel.”

In de Verenigde Staten wordt zijn werk erkend door de American Medical Association. Hij werkt aan de Universiteit van Californië in San Diego en geeft les aan de Harvard Medical School. Chopra legt uit dat duizenden artsen in de VS proberen de wetenschap te combineren met een dieper begrip van de interactie tussen geest, lichaam, omgeving en emoties.

Bestrijdingsmiddelen

Chopra, die onder meer claimt dat bewustzijn de sleutel is tot de evolutie, schrijft in zijn nieuwste boek Superbrein dat Alzheimer voorkomen en genezen kan worden door het brein te trainen. “Het belangrijkste is slaap,” zegt hij. “Tijdens diepe slaap breekt het brein de eiwitophopingen in de hersenen af die kenmerkend zijn voor Alzheimer. Meditatie doet dat ook. En als meditatie werkt, dan moet sport ook werken.”

“Verder helpt stressreductie en voedsel dat niet genetisch gemanipuleerd is en waar geen bestrijdingsmiddelen aan te pas zijn gekomen,” voegt Chopra toe. Experts die hun patiënten zeggen dat er niks te doen is aan Alzheimer, zijn volgens hem gevaarlijk.

Grootschalig onderzoek

Dat je met slaap en meditatie Alzheimer kunt voorkomen en zelfs genezen probeert Chopra, van huis uit internist en endocrinoloog, te bewijzen in een grootschalig onderzoek met diverse Amerikaanse universiteiten.

De therapie van Chopra wordt onder meer onderzocht door de gerenommeerde Harvard-wetenschapper Rudolf Tanzi, die baanbrekend genetisch onderzoek deed naar Alzheimer. De therapie van Chopra is gebaseerd op onder meer een dieet (geen vlees), meditatie en een gezonde levensstijl.

Tanzi gaat kijken wat het effect van de therapie is op de lichamelijke, geestelijke en spirituele gezondheid van gezonde proefpersonen. Er wordt ook gekeken naar het effect op de vorming van eiwitophopingen in de hersenen.

Chopra en Tanzi beweren dat de geest de hersenen beheerst, en niet andersom. Een mens kan nieuwe neurale wegen ontwikkelen door mindfulness en meditatie te beoefenen. Het is niet voor niets dat de hersenen van mediterende monniken er anders uitzien dan die van de meeste mensen, aldus het tweetal.

Boekentip: Superbrein

[Volkskrant]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • svartvatten schreef:

  Zou zomaar kunnen. 20 jaar geleden van lastige kwaal genezen na het lezen van boek van Chopra over kracht van mediteren en daarna mezelf gaan leren mediteren. (zonder dure cursus van fl 2.000, van een of andere gladjanus).
  Kwaal ging weg na paar maanden, specialist stuurde me weg, want wilde nergens van weten. Bewijs is er niet maar kwaal had nog paar jaar moeten duren.
  Doe er mee wat je wilt. Lees Chopra

 • Klarinette schreef:

  Dat geloof ik wel ja. Ik ben vegetariër maar als ik uitga eet ik weleens vis. De andere ochtend ben ik dan een gedeelte van mijn geheugen kwijt en meestal heb ik dan die nacht slecht geslapen. In de loop van de ochtend trekt het gelukkig weer bij.

  • Robbedoes schreef:

   Waarom eet je dan toch vis?

   • Klarinette schreef:

    Als je uit eten gaat met anderen eet en drink je wel meer vreemde dingen en anders dan je thuis doet en eer je dan in de gaten hebt waar het aan ligt heb je deze ervaringen. Bovendien zijn er nog steeds restaurants die vegetarisch uitleggen als kaas-en-frituureters. Door steeds weer andere vis te proberen kwam ik er achter dat de enige vissoort die goed verdragen wordt de wilde zalm is. Ik was op het punt gekomen om iedere uitnodiging maar af te slaan en sinds een half jaar hoeft dat dus niet meer en dat omdat ik stug doorgegaan ben met mijn onderzoek.

 • EllenB schreef:

  Meditatie helpt zonder meer, maar ik zou dat aan willen vullen met het gebruik van goede vetten en het actief houden van de hersenen.
  Ook hersencellen sterven af, als je er weinig gebruik van maakt.

  • rik schreef:

   Aha Ellen, nu begrijp ik wat MarkT Rutte en consorten vergeten te doen 😀 .

  • Raj schreef:

   Hoi Ellen :-))

   Ik ben het eens met je, maar ALLES BEGINT met gezonde voeding, zuivere lucht etc. Helaas, door de welvaart zijn we steeds ongezonder gaan leven en zijn we gemakzuchtig geworden. We hoeven alleen naar ons zelf te kijken om te zien hoe alles is veranderd. Aan de andere kant is er ook een positieve kant van de medaille, er zijn steeds meer mensen die zich bewust worden van alle goede dingen uit de oude tijd. Biologisch voedsel bijvoorbeeld, is niets anders dan de voeding waar we vroeger mee zijn grootgebracht. Het is simpel, zoals in de IT destijds werd gezegd: “Garbage in, is garbage out!”. Gooi je smerige brandstof in jouw auto dan zal het nietmand moeten verbazen dat de filters zeer snel vervangen zullen moeten worden. Niet voor niets zegt men nog steeds “uw lichaam is uw tempel.”

   Anyway, u heeft helemaal gelijk wat betreft het laatste. Hetzelfde geldt ook voor de spiercellen, eigenlijk voor alle cellen in ons lichaam :-))

   Wellicht is dit interessant om te lezen:

   http://incredblindia.blogspot.nl/2009/02/takshila-worlds-first-university.html

 • jop1 schreef:

  Wiet is ook goed en 3 en half teentje knoflook pet dag helpt ook tegen dit probleem.
  Knoflook is tegen het voorkomen ervan en wietolie of thee geneest het.
  Wiet-thee die moet je minimaal ene kwartier laten koken met een flinke scheut melk erin.

 • Oeboema schreef:

  Iedere dag een half uur stevig wandelen en goede kranten lezen helpen ook.

 • x

  Check Also

  ua nfn burn out

  Ongelooflijk: Burn-out in 1 week weg

  Steeds vaker hoor je dat mensen met ...

  overgewicht. scaled

  Ben je te dik of te zwaar? Dan zul je verrast zijn wat de echte oorzaak is!

  Om gezond te vermageren is in de ...

  >