Buitenland

Onthutsend rapport laat zien hoe het omstreden mega-handelsverdrag TTIP tot stand is gekomen

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Met het oog op het aanstaande TTIP-verdrag besloot Corporate Europe om de banden tussen politiek en bedrijfsleven eens te onderzoeken. De resultaten zijn onthutsend en laten zien hoezeer TTIP het gevolg is van lobbywerk.

Het onderzoek toont duidelijk de link tussen draaideurpolitiek en lobbywerk. Grote bedrijven en lobbygroepen gebruiken politici na hun termijn om hen als pionnen in te zetten voor eigen belangen. Enkele voorbeelden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Onder Barroso was Karel De Gucht eurocommissaris voor Handel. De Gucht speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming van TTIP. Hij startte de gesprekken tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie en was verantwoordelijk voor de toevoeging van het controversiële ISDS, private rechtbanken die door bedrijven kunnen worden gebruikt om overheden aan te klagen.

Fracking

De Gucht is nu bestuurslid van Belgacom. De Vlaamse telecomgigant maakt deel uit van de internationale lobbygroep ETNO. De telecomsector was één van de grootste lobbygroepen tijdens de TTIP-onderhandelingen. Voor de telecomsector spelen er grote belangen en het is dan ook zeer gunstig om een voormalige commissaris voor Handel binnen de gelederen te hebben.

John Clancey was woordvoerder van De Gucht en werkt nu voor de lobbyfirma FTI Consulting. Klanten van dit bedrijf zijn onder meer het frackingbedrijf Cuadrilla, Facebook, Google, farmareus Novartis en oliebedrijf Haliburton.

Farmaceutische industrie

De Spaanse Maria Trallero werkte tussen 2005 en 2012 bij het commissariaat voor Handel. Nu is ze werkzaam voor EFPIA, één van de grootste lobbygroepen van de farmaceutische industrie. Vanuit haar functie oefent ze rechtstreeks druk uit op de TTIP-onderhandelingen.

En zo gaat de lijst nog een tijdje door. Het volledige rapport van Corporate Europe is hier terug te lezen.

[De Wereld Morgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nunki
nunki
8 jaren geleden

Het feit dat het er sneaky doorheen is gejast, zegt mij genoeg. Binnen 3 jaar is het minimumloon eraan.

jenne
jenne
8 jaren geleden

Het voorspel is al begonnen, het rurale boerenland bij uitstek, Frankrijk 10% van de boeren staan op het punt van failliet gaan, en 2 boeren plegen zelfmoord per dag !!!, en er wordt goede kwaliteit op de markt gebracht, en ook uitstekend gecontroleerd, hoe dan straks met chloor gebade kip, of vlees vol hormonen, en andere OGM lekkernijen, ik ben bang dat er een bom gaat ploffen, bij velen staat het water tot aan de lippen, en de overheig geeft de senatoren 10% salaris verhoging, ik denk dat de bestorming van de Bastille herhaald gaat worden, viva la republiek Francaise, viva la peuple Francais, mort a la EU/Bruxel !

Faith
Faith
8 jaren geleden

Ze duwen het ons de strot in. Hou voor ogen dat dit dezelfde mensen zijn die embryo’s als biefstuk eten om zo lang mogelijk jong te blijven, oorlogen voor eigen gewin opstarten en daarmee volkeren op de vlucht jagen, hiermee doelbewust Europa destabiliseren, de ene na de andere flase flag lanceren, voor armoe, ziektes en ellende zorgen, iedereen via de media grof misleiden en dom en afgestompt houden, en dat allemaal doelbewust om de boel maar in bedwang te hebben. En of je ze maar hoog in aanzien hebt staan want ze willen ze nog gerespecteerd worden ook.
Het is net een slechte B film waar we inzitten. En dan zijn er toch nog mensen die deze maatschappij serieus nemen. Jou als mislukte lozer zien en van laag allooi als je absoluut niet aan die slechte B film deel wil nemen. Het moet niet gekker worden.

Paulsater
Paulsater
8 jaren geleden

Beste mensen,

Onze volksvertegenwoordigers hebben wij zelf democratisch gekozen! Dus wij allen dragen de verantwoordelijkheid voor alles wat er nu speelt. Huilen en jammeren is nu te laat, maar bij de volgende verkiezingen kiezen we voor het overgrote deel weer voor dezelfde leiders,…….voor dezelfde bananenrepubliekdienaren.
In 2002 werd de democratie afgeschoten……op bevel van de toenmalige heersende klasse! Met de goed gemaskeerde moord op Pim Fortuyn verdween de democratie. Het volk was bezig Pim te willen verkiezen, en kreeg van de doodbange machtshebbers een dode Pim Fortuyn.
Daarna is het snel bergafwaarts gegaan met Nederland, en het eind is nog niet in zicht.
We zullen niet meer kunnen tippen aan de welvaartsstaat Nederland tussen 1950 en 1980.
We mogen wel gaan TIPP-pen aan het nieuwe welvaartsimperium Europese Gemeenschap; de 53ste staat van Amerika.

Back to top button
20
0
We lezen graag je reactie!x