De kans op een verwoestende zonnestorm neemt toe. Een gigantische en zeer actieve zonnevlek keert zich naar de aarde en dreigt zeer krachtige zonnevlammen uit te spuwen richting onze planeet. Dat kan grote gevolgen hebben voor onze elektronica, vliegtuigen en satellieten.
Het gaat om de grootste en meest actieve zonnevlek van de afgelopen 24 jaar. Mocht het tot een uitbarsting komen, kan dat leiden tot stroomuitval, verstoorde communicatie en schade aan satellieten.
Een zonne-uitbarsting gaat vaak gepaard met een hete plasmawolk, een zogeheten coronale massa-ejectie (CME), die een zware aanval doet op de magnetosfeer van de aarde. Volgens The Conversation kan een dergelijke uitbarsting enkele minuten duren en 100.000 keer het totale energieverbruik van de totale mensheid in een jaar tijd leveren.
Zo’n zonnevlam kan tot 100 miljard kilo wegen en spuwt gas de ruimte in met snelheden tot 1000 kilometer per seconde. De geladen deeltjes in de gaswolk komen vervolgens in botsing met het magnetisch veld van de aarde.
De huidige zonnecyclus is in 2008 begonnen en duurt ongeveer 11 jaar. Deze 24e cyclus zou zeer actief worden. In de buurt van het maximum zouden er vele intense uitbarstingen van gassen en straling kunnen zijn, maar die zijn tot nu toe uitgebleven.
Deze uitbarstingen kunnen gevaar opleveren voor instrumenten die zich in een baan om de aarde bevinden. Een leuker gevolg is het poollicht, dat mogelijk tot in onze gebieden zichtbaar is.
Video toont ‘organisme’ uit lichaam van gevaccineerde soldaat
Foto’s maanlandingen zijn in een studio gemaakt. Kijk wat deze wetenschapper heeft ontdekt
Lily-Mae (3) weggerukt bij moeder en overgeplaatst naar ‘mishandelaar’: ‘Dit is wat Jeugdzorg doet’
De leugens van Bush. SP ontmaskert Amerikaanse militair-industrieel complex in onthullend rapport
Katten hebben psychedelisch superzicht
Arts waarschuwt voor nieuwe serie dwangmaatregelen
“Aards leven miljarden jaren geleden geschapen door aliens”
Zoveel hartstilstanden hebben zich al voorgedaan in de Europese sportcompetities
Kruid van de maand augustus: Heermoes