Buitenland

Van ‘mobiele crematoria’ tot videospelletjes: Veel oorlogsvideo’s uit Oekraïne zijn nep

Help ons door deze info met anderen op je social netwerk te delen!

YouTuber Kitboga – 2,2 miljoen volgers – heeft een video geplaatst waarin hij beelden laat zien die op TikTok voorbijkomen over de oorlog in Oekraïne. In de meeste gevallen gaat het om beelden uit videospelletjes of van andere oorlogen.

Niet alleen op TikTok, maar ook op YouTube en andere platforms worden de nepfilmpjes gebruikt om geld in te zamelen. Sommige filmpjes zijn al tienduizenden keren gedeeld op Facebook.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Website Gizmodo heeft tenminste 10 virale foto’s en video’s gevonden die op dit moment rondgaan op social media en die volstrekt nep zijn.

‘Mobiele crematoria’

In sommige gevallen zijn de video’s en foto’s jaren oud. In andere gevallen zijn de beelden overduidelijk niet afkomstig uit Oekraïne.

Niemand weet precies hoelang het conflict duurt, maar er zullen nog veel meer nepfoto’s en -filmpjes verspreid worden voordat het voorbij is, aldus Gizmodo.

In onderstaand filmpje behandelt Paul Joseph Watson een aantal gevallen van nepnieuws over Oekraïne. De media schreven bijvoorbeeld dat Rusland mobiele crematoria heeft ingezet om de lichamen van dode soldaten te verbranden.

(Video verwijderd? Klik hier...)

In geen velden of wegen te bekennen

Het filmpje dat de media gebruikten, bleek in 2013 te zijn geplaatst door een Russische fabrikant van verbrandingsovens. In het filmpje wordt een zak met afval verbrand. Oeps.

Russische tanks rijden over onschuldige automobilisten heen! Het bleek een Oekraïense tank te zijn. Oeps. Je zou verwachten dat de factcheckers helemaal in hun nopjes zijn, maar ze zijn in geen velden of wegen te bekennen.

Waarom zouden we de reguliere media en politieke klasse vertrouwen? Zij hebben immers gelogen over ieder conflict uit de moderne geschiedenis. De afgelopen twee jaar hebben ze ons ook misleid over corona en eenieder die tegen hun narratief inging de mond gesnoerd.

[Zero Hedge]

4.8 51 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sherma
Sherma
2 jaren geleden

Zou goed zijn om daarnaast eens iets van echt nieuws te horen. Voorlopig vrees ik dat dit nog een moeilijke zal zijn, dus zeker niet met de vinger aan het wijzen. bvb omtrent die biolabo’s, maar ook hoe ver de Russen (en Wit Russen) in werkelijkheid zitten, dat schijnt ook verder te zijn dan wat gezegd wordt.
Ook een ‘leuke’ : opvang van mensen uit Oekraïne, maar tijdens kerst en nieuw boma niet mogen uitnodigen, want covid.

Henk uit Veliko Tarnovo
Henk uit Veliko Tarnovo
2 jaren geleden

Ik vind het ook nogal opvallend dat er bijvoorbeeld veel op youtube te vinden is over Ukrainers die tanks en ander oorlog materiaal in elkaar schieten en dat daartegenover de Russen alleen gebouwen in elkaar schieten.
Het zal kloppen dat de Russen meer gebouwen raken maar of het klopt dat er zo veel russische tanks vernietigd worden betwijfel Ik toch

Yola
Yola
2 jaren geleden

Zie bijvoorbeeld Southfront voor echte filmpjes.
Soms wel gruwelijk.

Jan
Jan
2 jaren geleden

Nederlandse journalisten kiezen volgens een VN rapport altijd de zijde van de macht en dat moest nodig veranderen.

Voor medische artikelen is 8% van de artikelen redelijk correct. Dat zijn dan een deel van de artikelen waar een medicus letterlijk geciteerd wordt en het artikel nog een keer ziet voor het moment plaatsing.

Factcheckers…. ja waar zijn ze nu. Goede vraag.

Wanneer bevrijden we Tibet met zo veel bombarie.
Of geven we de inwoners van Hongkong hun toegezegde rechten terug.
Wat gebeurt er met Oeigoeren en wanneer gaan we daar wat aan doen?
Waarom zijn de winterspelen niet door ons geboycot?

Hoeveel landen in Afrika en zuid amerika gebeuren vreselijke dingen. Wanneer gaan we de Canadezen bevrijden van dictator Trudeau?

Waarom Oekraine? En vooral: waarom sturen de EU en de regering van de Oekraine bewust aan op een conflict.

Laten we eerst Hugo de Jonge en Marc Rutte en Sigrid Kaag voor de rechtbank slepen. De QR code landverraders.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x