Homepagina » Natuur en Milieu » Grootste IJslandse vulkaan staat op uitbarsten na zwaarste bevingen in 40 jaar
Grootste IJslandse vulkaan staat op uitbarsten na zwaarste bevingen in 40 jaar

Grootste IJslandse vulkaan staat op uitbarsten na zwaarste bevingen in 40 jaar

Het lijkt erop dat de grootste vulkaan van IJsland, de Katla, binnenkort gaat uitbarsten. Veel signalen wijzen daar in ieder geval op, meldt de weerdienst van IJsland. Maandag vonden twee bevingen sterker dan vier op de schaal van Richter plaats in de krater van de vulkaan.

De Katla, een vulkaan van 1450 meter hoog, barstte in 1955 en 1999 ook al uit, maar de uitbarstingen waren toen niet hevig genoeg om een ijslaag die de krater afdekt helemaal te doorbreken.

In 1918 was dat wel het geval. Na die uitbarsting spuwde de vulkaan zo’n vijf weken lang as de lucht in. Sinds de jaren zestig wordt al gewacht op een nieuwe grote uitbarsting.

Ernstige gevolgen

De twee aardbevingen die maandag plaatsvonden zouden er nu op wijzen dat er een grote uitbarsting aan zit te komen. Het gaat om de zwaarste bevingen sinds 1977. Gevreesd wordt dat de trillingen een uitbarsting kunnen versnellen.

Grootste IJslandse vulkaan staat op uitbarsten na zwaarste bevingen in 40 jaar

Uitbarsting van Katla in 1918

De Katla is de grootste en één van de gevaarlijkste vulkanen. Het is namelijk een vulkaan met een grote magmakamer en dat kan bij een uitbarsting ernstige gevolgen hebben.

Wat de Katla vooral gevaarlijk maakt, is dat een uitbarsting enorme overstromingen op het eiland tot gevolg kan hebben, aangezien de hete lava grote stukken ijs en sneeuw kan doen smelten.

‘Geen kwestie van of, maar van wanneer’

Het is geen kwestie van of, maar van wanneer, aldus Kristin Jonsdottir van de IJslandse meteorologische dienst op de IJslandse radio. Aswolken van de Katla zouden jaren boven IJsland kunnen blijven hangen en zouden het weer op grote schaal kunnen verstoren.

In 2010 zorgde de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland voor grote problemen. Er werden toen meer dan 100.000 vluchten afgelast omdat gevreesd werd dat lavadeeltjes de turbines van de vliegtuigmotoren zouden blokkeren.

[Nieuwsblad]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Joop schreef:

  Mocht het tot een uitbarsting komen, dan kunnen ze ook niet meer chemtrailen. Dat is dan weer een positief iets.

  23 likes
 • ZetaReticulan schreef:

  De enige die de mensheid in problemen kan brengen, is de mensheid zelf.

  9 likes
  • Emile schreef:

   Hmm, ik denk dat de natuur cq kosmos de enige is die de mensheid iets kan aandoen.
   De mens kan elk probleem wat ze zelf creeeren ook oplossen, dat we dat niet altijd doen, tja, daar zijn we iedere dag over aan het discussieren !!
   Een vulkaan tegenhouden is nogal moeilijk of wellicht onmogelijk.
   De mens heeft niks te maken met een vulkaanuitbarsting, in 1918 toen ie echt los ging was er geen sprake van “global warming” etc.., en al die keren ervoor al helemaal niet.
   Zelf denk ik dat het iets met de kosmos te maken heeft, wellicht is de zon de schuldige of Hunab-Ku (straling, frequenties, black matter, photonen etc..) die de aarde continu bombarderen en het is heel plausibel dat veranderende luchtstromen, tektonische verschuivingen etc.. hierdoor getriggerd kunnen worden.
   Het weer “schijnt” ook anders te zijn op Mars , Jupiter etc.., als dat echt zo zou zijn dan hebben we wellicht het antwoord, wij zijn dan niet de schuldige maar ehm, iets anders, The Great Maker ?, en voor een ieder is dat iemand of iets anders 😉
   Maar het zal een grote zooi worden als dat ding los gaat, pfff !!

   3 likes
 • Johan Alphons schreef:

  Nou, dat kam me dan nog wat geven samen met die Italiaanse reuze vulkaan veel groter dan de Vesuvius die ook al op uitbarsten staat zo groot dat het de mensheid in problemen kan brengen

  3 likes
 • x

  Check Also

  ijsland

  Wat is er in hemelsnaam aan de hand op IJsland? 9000 aardbevingen in 10 dagen: ‘Grootste zwerm in 40 jaar’

  Op IJsland hebben zich in 10 dagen ...

  sneeuw

  Ondertussen op IJsland: 9 meter hoge huizen verdwenen onder sneeuw. Zo wordt er gereageerd

  “We hebben nog nooit zoveel sneeuw gehad,” ...

  >