Financieel

Oud-hoofdeconoom ECB: “Ons geldsysteem is pure fictie”

Help mee door deze info met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ons monetaire systeem is niets meer en niets minder dan pure fictie, zo stelt oud-directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) Jürgen Stark. Tijdens een bijeenkomst van het Ludwig von Mises Institut in Duitsland liet de voormalige vicepresident van de Duitse Bundesbank en oud-hoofdeconoom van de ECB zich zeer kritisch uit over het monetaire beleid van de afgelopen jaren, meldt de website Libre Mercado.

Volgens Stark zijn alle centrale banken, inclusief de ECB van Mario Draghi, de controle over de economische situatie volledig kwijt. Het monetaire systeem werd in 2011 gered door verschillende grote centrale banken, maar inmiddels is er niets meer overgebleven dan ‘pure fictie’. Sinds zijn vertrek waarschuwt Stark tijdens zijn zeldzame optredens voor de risico’s van het huidige beleid van de centrale banken.

Stark legde zijn functie neer omdat hij het niet eens was met het ECB-programma om staatsobligaties van met name Spanje en Italië op te kopen om zo de rente in deze landen kunstmatig laag te houden.

Het probleem is het monetaire systeem zelf, dat de mogelijkheid biedt geld te creëren zonder dat daar iets van waarde tegenover staat, aldus Stark. Een ander probleem is dat commerciële banken kredieten kunnen verstrekken zonder dat daar besparingen tegenover staan. Stark voegde toe dat iedereen er verstandig aan doet een deel van de ‘fictieve besparingen’ om te zetten in bijvoorbeeld goud of zilver.

Tijdens een lezing in Parijs afgelopen week zei Stark dat het zwakke herstel in Europa niet is te wijten aan de afwezigheid van prikkels (denk aan lage rentes, aankopen, overheidsuitgaven), maar aan de trage schuldafbouw en het gebrek aan structurele hervormingen.

Stark zei zich ook zorgen te maken over het soepele beleid van de ECB. Als gevolg daarvan zijn de renteverschillen steeds kleiner geworden, waardoor de markt moeilijker kan inschatten hoe groot het risico van een belegging is.

[Marketupdate]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
huisheks
huisheks
9 jaren geleden

Mooi stukje ! En de Nederlander gaat weer als een zombie stemmen voor poppetjes in het Europarlement, die net als wij als zombies handelen in iets wat er niet is.
En als we dan een enquete voor ons neus krijgen met de vraag ; wilt U de Euro weer inruilen voor de Gulden, dan zegt braaf het publiek ,nee, dat is zoveel gedoe !
Ja, dat was het toen ook; alleen zijn we zelf zo stom geweest om dit “gedoe” te accepteren.
Er stond toen al niks tegenover en nu nog steeds niet. Alleen worden we steeds armer gemaakt.
Onder het mom dat wij zoveel schulden hebben. BULLSHIT ! Veroorzaakt door diezelfde banken. En als hier dan een EX bankier/econoom met droge ogen staat te beweren dat geld lucht is, WAAR HEBBEN WIJ HET DAN EIGENLIJK NOG OVER ?? Schulden ? Waar ?? Bij wie ??
Uitgummen en opnieuw beginnen , dat is de oplossing. Iedereen weer een zelfde bedrag toekennen en gaan met die banaan. Dat gezeur van die pakken. Zo moeilijk kan het toch niet zijn……..

Allaya
Allaya
9 jaren geleden

De ellende als je geld tekort komt is anders snoeiharde werkelijkheid! Geen grammetje fictie aan!

Kalki
Kalki
9 jaren geleden

‘de ‘fictieve besparingen’ om te zetten in bijvoorbeeld goud of zilver.’; waar moet je dat dan laten doen?

Jimmy
Jimmy
9 jaren geleden

Het is altijd zo geweest niets nieuw aan. Wanneer begon deze heer zijn schuldbewustzijn of is het rancune. Hij alleen kent het antwoord.

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x