Homepagina » Financieel » Oud-hoofdeconoom ECB: “Ons geldsysteem is pure fictie”
Oud-hoofdeconoom ECB: "Ons geldsysteem is pure fictie"

Oud-hoofdeconoom ECB: “Ons geldsysteem is pure fictie”

Ons monetaire systeem is niets meer en niets minder dan pure fictie, zo stelt oud-directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) Jürgen Stark. Tijdens een bijeenkomst van het Ludwig von Mises Institut in Duitsland liet de voormalige vicepresident van de Duitse Bundesbank en oud-hoofdeconoom van de ECB zich zeer kritisch uit over het monetaire beleid van de afgelopen jaren, meldt de website Libre Mercado.

Volgens Stark zijn alle centrale banken, inclusief de ECB van Mario Draghi, de controle over de economische situatie volledig kwijt. Het monetaire systeem werd in 2011 gered door verschillende grote centrale banken, maar inmiddels is er niets meer overgebleven dan ‘pure fictie’. Sinds zijn vertrek waarschuwt Stark tijdens zijn zeldzame optredens voor de risico’s van het huidige beleid van de centrale banken.

Stark legde zijn functie neer omdat hij het niet eens was met het ECB-programma om staatsobligaties van met name Spanje en Italië op te kopen om zo de rente in deze landen kunstmatig laag te houden.

Het probleem is het monetaire systeem zelf, dat de mogelijkheid biedt geld te creëren zonder dat daar iets van waarde tegenover staat, aldus Stark. Een ander probleem is dat commerciële banken kredieten kunnen verstrekken zonder dat daar besparingen tegenover staan. Stark voegde toe dat iedereen er verstandig aan doet een deel van de ‘fictieve besparingen’ om te zetten in bijvoorbeeld goud of zilver.

Tijdens een lezing in Parijs afgelopen week zei Stark dat het zwakke herstel in Europa niet is te wijten aan de afwezigheid van prikkels (denk aan lage rentes, aankopen, overheidsuitgaven), maar aan de trage schuldafbouw en het gebrek aan structurele hervormingen.

Stark zei zich ook zorgen te maken over het soepele beleid van de ECB. Als gevolg daarvan zijn de renteverschillen steeds kleiner geworden, waardoor de markt moeilijker kan inschatten hoe groot het risico van een belegging is.

[Marketupdate]


Vond je deze informatie belangrijk? Deel het dan met anderen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Mooi stukje ! En de Nederlander gaat weer als een zombie stemmen voor poppetjes in het Europarlement, die net als wij als zombies handelen in iets wat er niet is.
  En als we dan een enquete voor ons neus krijgen met de vraag ; wilt U de Euro weer inruilen voor de Gulden, dan zegt braaf het publiek ,nee, dat is zoveel gedoe !
  Ja, dat was het toen ook; alleen zijn we zelf zo stom geweest om dit “gedoe” te accepteren.
  Er stond toen al niks tegenover en nu nog steeds niet. Alleen worden we steeds armer gemaakt.
  Onder het mom dat wij zoveel schulden hebben. BULLSHIT ! Veroorzaakt door diezelfde banken. En als hier dan een EX bankier/econoom met droge ogen staat te beweren dat geld lucht is, WAAR HEBBEN WIJ HET DAN EIGENLIJK NOG OVER ?? Schulden ? Waar ?? Bij wie ??
  Uitgummen en opnieuw beginnen , dat is de oplossing. Iedereen weer een zelfde bedrag toekennen en gaan met die banaan. Dat gezeur van die pakken. Zo moeilijk kan het toch niet zijn……..

  20 likes
  • Precies: schulden bij wie?

   Waarom mag ik niet geld verzinnen als iemand mij met zijn handtekening belooft dertig jaar te zullen werken en gedurende die tijd een groot deel van zijn opbrengst aan mij af te dragen.

   Waarom mag een bank wel geld verzinnen als ik haar met mijn handtekening beloof 30 jaar te zullen werken en een groot deel van mijn opbrengst aan haar af te dragen?

   Het is in de kern heel simpel te zien wie er daadwerkelijk bijdraagt aan de economie en wie die economie afroomt.

   7 likes
 2. De ellende als je geld tekort komt is anders snoeiharde werkelijkheid! Geen grammetje fictie aan!

  12 likes
 3. Het is altijd zo geweest niets nieuw aan. Wanneer begon deze heer zijn schuldbewustzijn of is het rancune. Hij alleen kent het antwoord.

  4 likes
  • Schuldbewustzijn? Kan net zo goed zijn, om zijn eigen straatje schoon te vegen.
   Waar was hij, toen dit al jarenlang aan de gang was en begint er nu pas over? Misschien omdat hij net als duizenden anderen, onschuldig zonder werk thuis zit? Waarom is er geen rechter of andere jurist die zich hierover buigt? Hoe kan het, dat als ik (b.w.v.) een reep chocolade steel, meteen opgepakt wordt en die bankiers hun gang maar kunnen gaan? Omdat dit systeem door die zelfde lui is en wordt uitgedokterd en bepaald? Economen vullen de rest aan, behalve de grote waarheid.
   De goud- en zilverprijs. De huizenmarkt. De economie. Beleggingen. Het is inderdaad 1 groot spel en daarom inderdaad pure manipulatie. Rijk rijker, arm armer. Verdeel en heers ingepakt in 1 woord. Europa!

   8 likes
 4. De maatschappij en de economie is alleen maar gericht op geld, geld is het doel, geld bepaalt welke kant het opgaat in de wereld en vooral wie rijk mag leven of arm blijft en dit alles onder regie van de elite.

  Iedereen zou zonder steun of bemoeienis van een corrupte overheid en private banken of elitaire macht gelijke kansen moeten hebben en even gelukkig moeten kunnen worden. Het is nu zo; wie het hardst liegt, moordt en rooft kan een ogenschijnlijk rijk leven leiden op deze planeet. Vooral de huidige staat van zijn is nog interessant, ook niet meer wat we doorgeven aan een volgende generatie, zelfs onze bloedeigen kinderen worden misbruikt en klaargestoomd op allerlei fronten om ze zover te krijgen dat ze slaafs nog maar één kant opgaan en vooral één kant op denken, voor zover ze nog kunnen en mogen denken. Wat verder na dit leven komt is voor veel mensen niet eens meer relevant.

  Het is het hier en het nu geworden. Natuurlijk moeten wij het hier NU managen en moeten we wel ons ding blijven doen om niet kopje onder te gaan, maar het is toch raar dat wij het heel normaal vinden dat een rijk en gelukkig leven afhangt van de mate van slechtheid en niet de goedheid. Hoe slechter de mens, hoe meer hij liegt en bedriegt en moordt, hoe beter hij het heeft.

  En dan heb ik het nog niet eens over de doorsnee mens/slaaf/onderdaan die kruipt, steelt, liegt en moordt voor de gevestigde orde, want ook dat zijn vele miljoenen die zich daaraan schuldig maken zonder het zelfs maar te beseffen of te willen beseffen, want veel diepgang hebben de meeste goedgelovige slaven vaak niet, nadenken is ook zo moeilijk daar krijgen ze pijn in het hoofd van en is kroeghangen en dom voetbal kijken en de massa en de gevestigde orde volgen en al dat soort zaken vele malen leuker en makkelijker.

  Niet alleen politici en aanverwante idioten hebben hun ziel verkocht, het zijn ook vele anderen die het satanische-nazi systeem overeind houden, soms zonder het door te hebben. Het is één broeinest geworden van duistere en kwalijke machten en krachten die ontstaan zijn door een bundeling van heel slechte gedachten. Feitelijk is de mensheid daardoor verbonden geraakt met en in één grote satanziel, we leven daardoor in een soort van keiharde en medogenloze matrix die geen spaan heel laat van iemand die daaruit wil.

  En zolang het doel geld is en niet de samenleving als geheel waarbij ieder individu als uitgangspunt heeft dat we als doel hebben om te leven in voorspoed, welzijn, geestelijke rijkdom, geluk

  5 likes
  • ….En zolang het doel geld is en niet de samenleving als geheel waarbij ieder individu als uitgangspunt heeft dat we als doel hebben om te leven in voorspoed, welzijn, geestelijke rijkdom, geluk…..zal de wereld niet verder komen dan leven in geestelijke armoe. Ieder mens heeft recht op rijkdom, rijk te leven in alle opzichten. En niemand, maar dan ook werkelijk niemand, geen keizer, geen koning, geen elite, geen macht heeft het recht om je dat te ontnemen of te onthouden.

   5 likes
 5. (2)
  Er is dan ook een omwenteling in denken nodig. Duurzaam produceren zonder fossiele brandstoffen. Werken staat niet centraal maar elkaar helpen. Ieder mens (in de EU) heeft recht op een basisinkomen het is uiteindelijk een VN recht waar onze ouders en voorouders voor gezorgd hebben.
  Het zou vreemd zijn als enorme stijgingen van productiviteit leiden tot een steeds kleinere groep hele rijken en een groter wordende groep armen. Zonder omwenteling is dat de voedingsbodem voor WOIII.
  Maar hopen dat er visionairs zijn met voldoende charisma om deze omwenteling in gang te zetten.

  8 likes
 6. ‘de ‘fictieve besparingen’ om te zetten in bijvoorbeeld goud of zilver.’; waar moet je dat dan laten doen?

  4 likes
  • Je kan goud en zilver gewoon kopen. haha ja dat noemt hij dan omzetten, maar je betaald er een goeie winst marge over en een lekkere belasting.

   Mijn vraag is eigenlijk ook… Hoe weten wij dat de prijs van zilver en goud ook niet kunstmatig hoog gehouden wordt?

   Dat je nu gaat kopen en dat ze dan in eens zeggen: Jammer joh, BUBBLE!

   3 likes
 7. had hij dat niet beter kunnen zeggen,toen hij nog die functie had….dan had hij pas lef gehad,en was transparant geweest….bijna altijd zeggen mensen in bepaalde functies pas de waarheid als ze of ontslagen worden of oud-medewerkers zijn,of 90 jaar zijn…dus????zo’n helden zijn het niet….zeg iets en vertel de waarheid op het moment hoe de vork in elkaar steekt….;)

  4 likes
  • We worden allemaal wijs uit gebeurtenissen uit het verleden.
   Jij kunt volgens mij niet oordelen over de wijsheid van deze man, die heeft zijn eigen weg te gaan.
   Net als jij en ik.

   1 likes
 8. Mooi toch, en zelfs in Sesamstraat word al een wereld zonder geld aangegeven.

  Wie de media een beetje goed volgt kan al zien dat geld en de belangen van en in geld totaal belachelijk gemaakt worden. Nu is het afwachten wanneer de NWO op komt dagen en dat zij een wereld zonder geld gaan introduceren.

  Het Vaticaan en zijn Vrijmetselaar leger is uitgespeeld.

  3 likes
 9. Ons economisch model werkt in tijden van opbouw (Bijvoorbeeld na WOII). Dit model werkt niet meer als de tijd van opbouw voorbij is. We gaan van schaarste naar overvloed (binnen grenzen van hebzucht) en we maken onze materiële behoefte vrijwel geheel door inzet van kapitaal(goederen) en steeds minder met menselijke arbeid. Deze structurele veranderingen zijn niet opgenomen in het huidige economische model. (Er wordt weinig gas verkocht, en ojee we hebben negatieve groei…).

  3 likes
 10. it ain’t over till it’s over

  1 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers in opstand tegen Macron: ‘Wij zijn wanhopig. Wij geloven niet meer in u’

Nu de Franse lockdown stapje voor stapje ...

macron

Deze bizarre beelden van Macron zijn tekenend voor de situatie in Frankrijk

Op social media circuleren momenteel beelden die ...