Archeologie

Skelet van enorme helhond ontdekt in geruïneerd klooster

Help door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Archeologen hebben tussen de ruïnes van een klooster in het Engelse Suffolk het skelet van een enorme hond gevonden. Als het dier op zijn achterpoten stond, was het meer dan twee meter lang. Volgens een legende verscheen op 4 augustus 1577 een helhond genaamd Black Shuck bij het klooster. Het dier had vurige ogen en een ruige, zwarte vacht.

Door de bliksem werden de deuren van de Kerk van de Heilige Drie-eenheid in Blythburgh opengeworpen, waarna de helhond door de menigte rende en op zijn pad een man en een jongen doodde. De naam Shuck komt van het Oudengelse woord ‘scucca’ wat ‘demon’ betekent. Op de kerkdeuren zijn nog altijd sporen te zien die zouden zijn achtergelaten door de klauwen van de helhond.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Brendon Wilkins, projectleider van de archeologische groep Dig Ventures, zei dat de meeste van deze legendes over helhonden mogelijk zijn geworteld in de realiteit.

Skelet van enorme helhond ontdekt in geruïneerd klooster
Sporen op de deuren van de kerk in Blythburgh. Beeld: East Anglia News Service

De resten van de enorme hond, die naar schatting ruim 90 kilo woog, zijn gevonden op slechts enkele kilometers van de kerk waar Black Shuck de kerkgangers doodde. De dag waarop het beest rond Suffolk en East Anglia werd waargenomen lijkt precies samen te vallen met het moment waarop het is begraven.

De exacte leeftijd van de gevonden botten zal worden vastgesteld aan de hand van koolstofdatering. Daaruit moet blijken of de verhalen over helhonden al dan niet waar zijn. Het zou ook kunnen dat het simpelweg een jachthond van een abt is geweest. Hoe dan ook blijven de verhalen over Black Shuck geïnteresseerde bezoekers naar het gebied trekken.

Ook in diverse Nederlandse volksverhalen leeft de helhond nog voort. De verhalen komen voor in onder meer Twente, Noord-Brabant en Groningen. Het dier wordt in sommige verhalen in verband gebracht met de onderwereld.

[Express]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Blup
Blup
9 jaren geleden

Dik 90 kg, twee meter als ‘ie rechtop staat.. Zal wel een Duitse Mastiff zijn, of een flinke Ierse Wolfshond. Klopt wel met het gebied en de periode waarover gepraat wordt.

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Die Engelsen zitten toch zo vast in de angst en het bijgeloof. Heerlijk al die verhalen.
Op een koude winter avond al die griezel verhalen lezen. Lovecraft kon er ook wat van.
Ze zijn er nog. Gelukkig.

Allaya
Allaya
9 jaren geleden

Ook in het Zeeuwse was er vroeg in de vorige eeuw een rotsvast geloof in de grote zwarte hellehond, genaamd den ossaert. Ondermeer beschreven in “Het spookt in Zeeuwsch-Vlaanderen”.

Jack
Jack
9 jaren geleden

Wij hadden vroeger een uit de kluiten gewassen Sint Bernard. Deze was ook ruim 2 meter lang, rechtopstaand, en woog meer dan 100kg (1.1 meter schofthoogte!). Zo bijzonder vind ik de vondst dus niet. Er zijn honderden zo niet duizenden honden van deze afmetingen in leven op dit moment.

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x