Homepagina » Propaganda » Oud-medewerker NOS Journaal doet boekje open over mediacensuur: “We krijgen eenzijdige of verdraaide informatie”
Oud-medewerker NOS Journaal doet boekje open over mediacensuur: "We krijgen eenzijdige of verdraaide informatie"

Oud-medewerker NOS Journaal doet boekje open over mediacensuur: “We krijgen eenzijdige of verdraaide informatie”

Janneke Monshouwer heeft al met al zo’n 30 jaar bij de Nederlandse tv gewerkt. In 1965 begon ze als productie-assistente bij het NOS Journaal (toen nog NTS). In de loop der jaren ging ze zich steeds meer afvragen welke wereldgebeurtenissen wel of niet via de media bekend werden gemaakt en welke redenen erachter zaten.

Als lid van filmploegen en programma- en documentairemaakster zat ze met haar neus bovenop veel opzienbarende gebeurtenissen en nieuwe ontwikkelingen. Ze begon over haar ervaringen te schrijven omdat ze naar eigen zeggen de juiste informatie via de reguliere media miste.

Ze schreef het boek Ander nieuws: Wat het Journaal niet uitzond over wat er achter de schermen plaatsvindt in de media en de politiek. “Op een gegeven moment kreeg ik steeds meer het idee dat we er als beschaving niet op vooruit gingen, maar achteruit.”

Na meer dan 30 jaar bij de Nederlandse tv te hebben gewerkt concludeert Monshouwer dat we eenzijdige of verdraaide informatie krijgen en nieuwe geschiedenisboeken kunnen schrijven.

Propagandamiddel

Toen de eerste tv-pioniers weg waren – met pensioen, gestorven of ‘weggewerkt’ – zag Monshouwer de tv meer als propagandamiddel voor het welzijn van grote industrieën, met name de grootaandeelhouders. Het medium was steeds meer overgenomen door economen, commissies en netmanagers, zegt ze in een interview met Irma Schiffers.

“In het begin was het NOS Journaal nog klein,” herinnert ze zich. “We waren een hecht team. Daardoor maakte ik het hele proces op alle afdelingen mee. Alles was in die tijd al gecensureerd omdat het Journaal alleen geabonneerd was op bepaalde westerse persbureaus: de RVD, ANP, UPI, AP, VIS-News, BBC en Reuters. Al het nieuws was dus pro-Amerika, pro-NAVO, pro-Europa, anti-Sovjet en pro-Israël.”

Oud-medewerker NOS Journaal doet boekje open over mediacensuur: "We krijgen eenzijdige of verdraaide informatie"

Janneke Monshouwer

In 1990 werd de Golfoorlog een grote CNN-show, waar de hele wereld van mocht ‘meegenieten’. Monshouwer besefte dat zo’n ‘live show’ alleen mogelijk is na een grondige voorbereiding. Eind jaren negentig kreeg ze mails binnen uit de Verenigde Staten over wereldnieuws dat niet op tv kwam, slinkse praktijken van banken en de ‘geldbubbel’ die gecreëerd was.

Hypnose

Ze waarschuwde kennissen bij nieuwsrubrieken, maar er kwam geen reactie. Later zei iedereen dat niemand dit had zien aankomen.

Monshouwer benadrukt dat Rusland al zo lang ze leeft zwart wordt gemaakt door het Westen. Vijandvorming, zegt ze. Momenteel is Poetin de boosdoener. En kijk eens naar Assad in Syrië, allemaal zwartmakerij. Via de media-hypnose komt het diep in onze genen, voegt ze toe.

“Net als al die vaccinaties,” vervolgt ze. “We worden bang gemaakt. Mensen gaan uit angst denken dat ze een vaccinatie nodig hebben. En ze laten zich ook verleiden, want reclame is een andere manier van hypnose.”

Kijkvoer

Het Journaal is volgens haar een nieuwsfabriek, die niet altijd uitzoekt of iets klopt, maar vaak alleen kijkt of iets ‘kijkvoer’ is. “De NOS ziet zichzelf als grootste onafhankelijke nieuwsvergarer in Nederland,” zegt ze. “Het is wonderlijk dat ze zoiets zeggen: het Journaal is niet objectief en ook niet onafhankelijk.”

Mensen die achter de schermen aan de touwtjes trekken zijn volgens haar Rothschild en Rockefeller. Zij zijn in haar ogen de drijvende kracht achter de City of London, Wall Street en Israël.

Janneke vond dat er veel meer aandacht moest komen voor inspirerend onderwijs, bomen planten, biologische voeding en natuurgeneeskunde, maar moest uiteindelijk bekennen dat initiatieven op die gebieden steeds meer onderuit werden gehaald.

Boekentip: Ander nieuws: wat het Journaal niet uitzond

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  Eindelijk! Na jaren van Brainwashing! Krijgen we dan eindelijk ons echte Nederlandse vrije nieuws?

  49 likes
 • Patricia Müller schreef:

  Jullie in Nederland zijn nog relatief gelukkig aan toe, hier in Duitsland zijn de ARD Tagesschau, ZDF ‘heute’ en de Nachrichten algemeen alleen maar een lachnummer. In vergelijk met onze media krijgen jullie nog relatief veel te zien.

  18 likes
  • Leonard Ariekoek schreef:

   Ik weet niet of we daar behoefte aan hebben, al die ellende houden ze maar lekker voor zichzelf, ik zie het nut er niet van in om iedereen dag en nacht te bestoken met slecht nieuws. Wegflikkeren die TV!

   24 likes
   • Bas schreef:

    Collega’s vragen mij wel eens of ik dit of dat programma heb gezien of iets van tv gezien heb. Ik moet ze elke keer weer antwoorden dat ik nauwelijks tot geen tv kijk omdat er zoveel leugens in rondgaan. Ik bepaal tegenwoordig mijn eigen nieuws via diverse bronnen waaronder vooral via Facebook.

    7 likes
  • EvilGenius schreef:

   De Duitse media en de “vluchtelingen” zijn het mooiste en meest recente voorbeeld, right?

   4 likes
 • frans schreef:

  Ik erger mij aan de volledig voor gekauwde nieuwsuitzendingen. Waarbij van te voren elke vraag en antwoord is vastgelegd
  en de nadruk te leggen op dat het spontaan lijkt allemaal. En overigens; al het nieuws is negatief en hersenspoelend.
  Gewoon soap en show.

  40 likes
 • Wagner schreef:

  Who the f*ck is Janneke Monshouwer?? Vast iemand die geen saucijzenbroodje heeft gehad bij haar afscheid, en als wraak doet ze dit..? Goed hoor!!

  16 likes
  • Hans schreef:

   En als het wel waar is? Kijk naar de reactie van Rutte op de Brexit, bangmakerij ten top!
   Is Poetin wel zo slecht en meent Obama het beste voor de wereld? Feit is dat we telkens een andere oorlog worden ingezogen, wie zit daar achter? ik weet het ook niet maar wellicht heeft deze vrouw het bij het rechte eind.

   7 likes
 • Elise49 schreef:

  Dan zit Tarik Z. onschuldig vast. Zelf ook jaren geleden een onderzoekje gedaan. NOS is al jaren een onderdeel van een datacentra. En wie beheert die datacentra? Zou zeggen: ga zelf eens op zoek. Met googlen ben je er zo achter. Klein tipje: datacentra ligt schuin boven Parijs. Hoofdgebouw datacentra ligt jawel in Zwitserland.(oh wat toevallig weer) “Leuk” weetje: Nederland krijgt/heeft eigen datacentra gekregen in het noorden.

  6 likes
  • days of our lives schreef:

   Tariq onschuldig vast? Ben jij vergeten hoe hij onder dreiging van een wapen (weliswaar nep, maar niet te onderscheiden van echt) zich een weg naar de studio heeft gebaand?

   Tariq is een psychotische gek, staat helemaal los van het motief wat hij had om zoiets te doen.

   4 likes
   • Elise49 schreef:

    Hij wordt behandeld. Voor de manier waarop of over zijn gedachtegoed? Of was het een ingehuurde acteur om de complotdenkers weer eens in het slecht licht te brengen? Mensen weer bang maken om over dit soort zaken te praten? Dan heeft Nederland dus een false flag operatie gehad. Zonder dat we (alternatieven) het door hadden.

    6 likes
  • Bea schreef:

   Ik heb vanaf het begin al gedacht dat die jongen niet gek is…

   2 likes
 • Anna schreef:

  Ik zei het al eerder in mijn reacties. Alles bestaat uit één grote manipulatie op hoog niveau.
  Allemaal radertjes die gaan werken als degenen met de teugels in handen iets voorhebben.
  t werkt nog steeds…….
  De massa knikt en gaat door op de orde van de dag.
  Dat , wat wordt voorgeschoteld, kauwen ze weg.

  Via internet kun je je nog een redelijk beeld vormen. God zij dank

  16 likes
 • legalize schreef:

  Poetin is gewoon goed bezig!!!

  12 likes
 • Tim schreef:

  Zelf heb ik dat rottige hersenspoelende kastje (tv) al jaren terug letterlijk bij het grof vuil gegooid. Wat ik aan films of documentaire’s wil zien download ik wel, en voor de rest lees ik gemiddeld 4 uur per dag uit boeken en van internet over alle relevante zaken. Het televisie aanbod bestaat ruwweg uit 1/3 propaganda, 1/3 commercie, en 1/3 hersenloze entertainment. Geen van deze aspecten helpt je verder of ondersteunt het intellectuele denkproces op enige wijze. Het enigste nog relatief neutrale kanaal is Animal Planet. Ook wanneer ik bij vrienden en familie thuis kom is wat ze tegenwoordig durven uit te zenden werkelijk waar niet meer om aan te zien. En het leuke van alles is dat we massaal in de rij staan te springen om het nieuwste en duurste propaganda kastje aan te schaffen bij de mediamarkt.

  Koop nu uw eigen angst en gehoorzaamheid afdwingende propaganda machine, zodat u eindeloos verleid kan worden troep te kopen die u niet nodig heeft, en legio leugens op ieder willekeurig moment voor uw kiezen krijgt! Maar dat is nog niet alles: U kan nu continu kijken naar hoe anderen mensen hun levens leiden, terwijl uw eigen leven per minuut voorbij tikt in een apathisch staat op de bank. En wat dacht u van die vrije kindergeestjes? Geen probleem want de tv kan heel hun opvoeding voor u overnemen?

  12 likes
 • Typhoon schreef:

  Ooo dat wist ik al jaren. Als ik artikels over Erdogan lees.

  10 likes
 • Walther schreef:

  “Mensen die achter de schermen aan de touwtjes trekken zijn volgens haar Rothschild en Rockefeller. Zij zijn in haar ogen de drijvende kracht achter de City of London, Wall Street en Israël.” Het grote Joodse wereldcomplot, onthuld door oud-medewerker NOS-journaal. Antisemitische kletspraat waar Goebbels trots op zou zijn, schaamteloos geuit en gepubliceerd op een Nederlandse website.

  7 likes
  • shem schreef:

   nee hoor. dat maak jij ervan. als Israel en Rothschild iets niet is, is het representatief zijn voor het joodse geloof. we zijn aangeleerd om niets tegen zionisme te kunnen zeggen, omdat dat jodenhaat is. maar zionisme was voor WO2 een marginale christelijke groep die als terroristen werden gezien. er zijn mensen die ervoor betaald krijgen om reacties als die van jou te maken, hoe slimmer ze het spelen , hoe hoger de beloning. Alles wat een religieuze lobby aanhangt, is per definitie erop uit om haar macht en rijkdom te vergroten door te onderdrukken. Iedere grote geloofsstructuur als christendom islam en jodendom spreekt vanuit het individu en een persoonlijk geloof, niet vanuit een religieuze
   organisatie.

   3 likes
 • Hulde aan Hans Sie Dian Ho schreef:

  Had in de jaren 80 een docent (humanist) Hans Sie (Hengelo), wereld kerel, wist ons studenten toen al duidelijk te maken hoe de wereld echt in elkaar stak. Het verhaal over de invloed van persbureau filters, dit wereldwijd en de multinationals maakte daarvan deel uit. Normaal weten mensen pas als ze 50 of ouder zijn hoe de hazen lopen, dankzij Hans Sie beschikten we 30 jaar eerde over veel informatie. Huidige nieuwsgaring zal niet wijzigen, meeste mensen zijn dom en willen de waarheid vaak niet weten. Nogmaals, een gouden kerel die Hans Sie!

  8 likes
 • bert van baar schreef:

  Ben net halverwege het boek.
  Het geeft een goed beeld van hoe deze wereld in elkaar steekt. Wereldnieuws als er in New York een dikke sneeuwbui valt (zielig he?) terwijl dat in Moskou elke winter gebeurd.
  Nu zijn de frauduleuze verkiezingen in datzelfde VS wereldnieuws de komende maande. Is er ooit iemand geweest die het aangedurfd heeft om die in Rusland of China zo te verslaan. Of die van India?

  Na deze Janneke heeft oom op YouTube een Duitse journalist van de ‘kwaliteitskrant’ Frankfurter Algemene een boekje opengedaan over ditzelfde onderwerp: het is nog veel Eger dan Janneke schrijft; veel “nieuws” komt regelrecht van de CIA!

  Kijk naar Udo Ulfkotte op youtube. En huiver van de wereld die daar open gaat.

  6 likes
 • joh schreef:

  Joh, 30 jaar ervoor werken en uiteindelijk tot deze conclusie komen?
  Ik ben 30 en ben er al achter. Neen, niet helderziend of hoogbegaafd, dus…wat zegt dat over deze mw?

  Oh, en NOS, ik sla jullie al een tijdje over. Doei.

  4 likes
 • Buffalo Bill schreef:

  NPO 1, 2 en 3 zenden alleen Pechtold propaganda uit. Daarom al 10 jaar geen staatstelevisie meer voor mij

  4 likes
 • bert schreef:

  ZIj is ook niet goed snik… er moet meer aandacht in het journaal komen voor : LET OP : Bomen planten, Biologische voeding en Natuurgeneeskunde .

  Doorspoelen graag. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet.. Het journaal zal heus veel op aan te merken zijn en misschien niet goed… Maar kijk terug in de tijd… Waar zijn we door de NOS echt bewust misleid !!!
  Misschien zijn ze zelf ook misleid…

  3 likes
 • Bert schreef:

  Ik snap niet waar jullie je nog druk om maken. Ofcom de Telecom waakhond in Engeland waarschuwde deze week nog dat de publieke omroep (BBC, ITV) op punt staat ten onder te gaan. Steeds meer mensen kijken nauwelijks nog traditionele televisie.

  De bevolking wordt steeds slimmer en men is het eenrichting verkeer met voorgekookte kletskoek zat.

  En dan heb ik het niet alleen over film en tv series.

  De kijker en luisteraar is de leugens in de nieuwsuitzendingen zat en zoekt zelf de achtergronden van het nieuws op internet.

  Ook in Nederland is de publieke omroep obsolete en dreigt hetzelfde als met de winkels in high street zoals ze dat in Engeland noemen. De een na de ander valt om. Misschien dat MAX met veel Viagra vanwege hun bejaarde audience nog als laatste overeind blijft.

  De Nederlandse Ofcom, het Agentschap Telecom is door en door corrupt. Ik kan het bewijzen.

  Ik weet hoe het Agentschap Telecom (EZ) zenders op de FM band bij de indeling een bepaalde frequentie geeft om ontvangst van buitenlandse zenders, zoals AFN opzettelijk te storen. Ze zitten zo graag achter de piraten aan maar in naam van dat vieze Hilversumse bolwerk veroorzaken ze met hun gemanipuleerde frequentieraster zelf een puinhoop in de ether.

  Maar de tijd van deze kliek is op. Radio en Televisie gaan vandaag via internet. De boeven van Ofcom en Agentschap Telecom hebben daar Godzijdank geen grip op. Maar als het aan het Agentschap Telecom lag zou het internet in Nederland stevig gecensureerd worden. Ik weet het zeker. Het zou mij niet verbazen als dat via een stiekeme omweg uiteindelijk via EU regulering toch gaat gebeuren.

  1 likes
 • […] Oud-medewerker NOS Journaal doet boekje open over mediacensuur: “We krijgen eenzijdige of verdraai… […]

 • […] berichtje tegen. Laatst was er ook kritiek van een oud medewerkster van de NOS die beweert dat de NOS gekleurd […]

 • T8T schreef:

  Tot op een zekere hoogte verteld het artikel de waarheid, maar gaat over tot conspiratie. Jammer.

  Zweef maar lekker verder.

  0 likes
 • […] Artikel: Oud-medewerker NOS Journaal doet boekje open over mediacensuur: “We krijgen eenzijdige of verdraai… […]

 • Tommiesfriend schreef:

  Dit relaas stemt wel overeen met de indruk die nos en nu.nu.nl mij geven. Opvallend hoelang artikelen over wilders op de voorpagina blijven staan en hoe snel artikelen over de Israëlische nederzettingen daar van afvallen, als ze er al op komen.

  0 likes
 • […] media in Nederland is in handen van linksdenkende mensen. Zowel de commerciële zenders als de publieke zenders hebben een groot links […]

 • x

  Check Also

  politiecommissaris

  Politiecommissaris doet mee met coronaprotest: ‘Nooit sprake geweest van epidemie’

  Zondag kwamen duizenden mensen bijeen in Dortmund ...

  psychiater

  Psychiater steelt de show op Malieveld: ‘Samen zijn we veel sterker dan deze corrupte bende’

  Gisteren demonstreerde actiegroep Viruswaanzin op het Malieveld ...

  >