Archeologie

Ouder dan Stonehenge: Mysterieuze steencirkels in Schotland uitgelijnd op de zon en de maan

Help door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst hebben onderzoekers bewezen dat oude Britse steencirkels precies zijn uitgelijnd op de bewegingen van de zon en de maan, 5000 jaar geleden. Het onderzoek is verschenen in het Journal of Archaeological Science: Reports.

“Niemand heeft ooit eerder statistisch bewezen dat een steencirkel werd gebouwd met het oog op astronomische verschijnselen,” zei hoofdonderzoeker dr. Gail Higginbottom van de Universiteit van Adelaide in Australië.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png
500 jaar ouder
Ouder dan Stonehenge: Mysterieuze steencirkels in Schotland uitgelijnd op de zon en de maan
Callanish (Wikicommons)

De onderzoekers ontdekten dat de oudste steencirkels in Schotland (Callanish op Lewis en Stenness op Orkney) precies zo staan gericht dat ze de bewegingen van de zon en de maan volgen. Beide cirkels zijn zo’n 500 jaar ouder dan Stonehenge.

Pakweg 2000 jaar later werden in Schotland nog steeds soortgelijke monumenten gebouwd die waren uitgelijnd op de zon of de maan. Deze cirkels waren alleen een stuk eenvoudiger.

Complexe relatie

De stenen blijken niet alleen te zijn verbonden met de zon en de maan. De onderzoekers ontdekten ook een complexe relatie tussen de manier waarop de stenen zijn uitgelijnd, het omliggende landschap en de horizon en de bewegingen van de zon en de maan.

“Dit onderzoek bewijst eindelijk dat de oude Britten de aarde door middel van hun steencirkels verbonden met de hemel,” zei dr. Higginbottom. “Deze mensen kozen ervoor om de stenen op zeer specifieke plekken in het landschap neer te zetten in relatie tot de astronomische kennis die zij hadden. Het vertelt ons iets over hun sterke verbinding met de omgeving en hoe belangrijk die verbinding voor ze moet zijn geweest.”

[Adelaide]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

13 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
De Overheid
De Overheid
7 jaren geleden

Toch wel heel bijzonder dat iemand gaat vertellen dat het ene ouders is als het andere terwijl ze geheel niet weten hoe oud het werkelijk is. Aan het corroderen op de steen in Stonehenge kunnen specialisten met zekerheid vast stellen dat het Miljoenen jaren oud is dus wie zegt dat het ouders of jonger is dan Stonehenge.

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Stone Henge oud? Hoe weet je dit echt oud is? Hebben vrijmetselaar archeologen je dit verteld? Of is het zo’n verhaal wat maar rond blijft gaan op populair request?
Ik ben meer geinteresseerd in de echte geschiedenis:
https://www.youtube.com/watch?v=ObJL6aA2czo&index=14&list=PL-fHgWDBsy6SEyOyn73MM1IY0Xwnh9CIX

Froukje
Froukje
7 jaren geleden

Wel dom dat de onderzoekers wat zich dan wetenschapper noemt. Nu pas ontdekken wat de bouwers al lang wisten. Deze mensen waren veel meer met de natuur . Hemel en aarde verbonden dan de mens nu. We kunnen de helft meestal niet eens meer zien aan de hemel door al die doorlichten .

Jaya
Jaya
7 jaren geleden

Dit veroorzaakt door een stel buitenaardsen.

Back to top button
13
0
We lezen graag je reactie!x