CoronaBinnenland

Overheid betaalt juristen 2 ton per jaar om stukken zwart te lakken en ambtenaren uit de wind te houden

Help mee door dit artikel met je vrienden op je social media te delen!

De gemeente Zaanstad zoekt specifiek naar mensen die ‘documenten zwartlakken’, blijkt uit een vacature voor de afhandeling van Wob-verzoeken. De functieomschrijving is inmiddels aangepast, maar screenshots van de oorspronkelijke vacature circuleren nog op social media.

‘De werkzaamheden zijn het zwartlakken van documenten voordat documenten openbaar gemaakt worden’, viel te lezen in de oorspronkelijke vacature. De gemeente beweert dat het vooral gaat om het weghalen van persoonsgegevens. Het verdient een slordige 4100 euro per maand.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Dan heb je ook niks

“Hoeveel zwartlakkers zijn er eigenlijk in Nederland?” vraagt columnist Marianne Zwagerman zich af. Journalist Arno Wellens reageert: “Lekker lakken!”

Juridisch adviseur Roger Vleugels stelt: “Dat zwarten van documenten dat kost wat, maar dan heb je ook niks.” Gezondheidswetenschapper Yvonne Simons verzucht: “Het kan ze ook echt helemaal niks schelen.”

Minstens 50 juristen

Uit vrijgegeven Wob-documenten die niet zijn zwartgelakt, blijkt dat de rijksoverheid maar liefst 50 extra juristen heeft ingehuurd die zich voornamelijk bezighouden met het zwartlakken van stukken. Meerkosten: 10 miljoen euro per jaar, ontdekte data-analist Wouter Aukema. “Dat is 200.000 euro per jurist. Om zwart te lakken en ambtenaren uit de wind te houden.”

Op 9 juli 2021 kwam er een brief vanuit het ministerie van VWS waarin staat: “U wordt geadviseerd akkoord te gaan met de maatregelen ter verbetering en versnelling van het proces van afhandeling van de corona-Wob-verzoeken zoals het aantrekken van minstens 50 extra juristen.”

Onder het kopje financiële en personele gevolgen valt te lezen: “Extra inzet van mensen en middelen voor de afhandeling van coronagerelateerde Wob-verzoeken kost VWS-breed circa 10 miljoen euro op jaarbasis.”


4.8 67 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

86 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
ProAsfalt
ProAsfalt
2 jaren geleden

Tja, een schilder is goedkoper.

André
André
2 jaren geleden

Bananen land

Peter R de Elburger
Peter R de Elburger
2 jaren geleden

Ik heb een sollicitatie gestuurd. Uiteraard heb ik alles zwartgelakt wat ik niet van toepassing vond. Kan niet wachten op mijn eerste werkdag.

Archi
Archi
2 jaren geleden

Voor dat geld wil ik het ook wel doen. Zij maken het daardoor bijna onmogelijk om achter de ECHTE waarheid te komen. Voor journalisten die onder zoek doen wordt het bijna onmochelijk gemaakt. Dit is natuurlijk ook het toppunt van censuur.

Back to top button
86
0
We lezen graag je reactie!x