Homepagina » Buitenland » Overwinning: Rechtbank haalt streep door ontslag voor vrouw (25) die coronavaccin weigerde
ontslag
Foto: MDGovpics CC BY 2.0

Overwinning: Rechtbank haalt streep door ontslag voor vrouw (25) die coronavaccin weigerde

Een rechtbank op Curaçao heeft op 16 juli voor het eerst binnen het Nederlandse koninkrijk geoordeeld over een ontslag in verband met de weigering van de coronavaccinatie. De rechter deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door een 25-jarige vrouw die zich weigerde te laten vaccineren tegen corona en vervolgens door haar werkgever werd ontslagen. Ze werkte sinds 2016 als administratief medewerker bij juridisch advieskantoor Century Trust.

Op 7 april werd de vrouw op staande voet ontslagen, waarna ze naar de rechter stapte. Die heeft haar nu in het gelijk gesteld. Er bestaat geen algemene vaccinatieplicht en zonder vaccinatieplicht kan het weigeren van een vaccinatie niet leiden tot ontslag op staande voet, aldus de rechter.

Inbreuk op de grondrechten

Vaccineren raakt het grondrecht van burgers op onaantastbaarheid van het menselijk lichaam en het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Werkgevers moeten deze grondrechten respecteren.

Door de medewerker te ontslaan, was er sprake van een indirecte verplichting tot vaccineren (vaccinatiedrang). Dat resulteerde in een inbreuk op de grondrechten van de vrouw. Een dergelijke inbreuk was in dit geval niet gerechtvaardigd. De uitspraak van de rechter is een bevestiging van de lijn dat een werkgever zijn werknemers niet direct of indirect kan verplichten zich te laten vaccineren.

Ook voor Nederland relevant

Op Curaçao bestaat een vergelijkbaar rechtsstelsel en om die reden is het vonnis ook voor de Nederlandse rechtspraak relevant.

[Recht.nl]
4.9 78 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
38 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
mike
mike
3 maanden geleden

Als ze daar nu nog werkt, en al haar collega’s zich wel hebben laten vaccineren, kan ze binnenkort het bedrijf voor een prikkie overnemen. Want dan is de rest dood.

NoVax
NoVax
3 maanden geleden

Dit sllippertje zal wel snel even gerepareerd worden. De weg via de werkgever om de mensen verplicht zich te laten inspuiten moet open blijven voor het geval de regering het zelf niet voor elkaar krijgt.

Alex
Alex
3 maanden geleden

Eindelijk een positief bericht over een rechtzaak.

Celia
Celia
3 maanden geleden

Dat geeft hoop!!

x

Check Also

verpleeghuizen

Sterftecijfer in verpleeghuizen weer net zo hoog als vóór vaccinaties: ‘Stop met die injecties!’

In de verpleeghuizen is het percentage coronadoden ...

huisarts

Huisarts: meerderheid patiënten die ik de afgelopen 5 weken moest insturen naar ziekenhuis is volledig gevaccineerd

Journalist Brenda Stoter Boscolo suggereert in een ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

38
0
We lezen graag je reactie!x