Daan de Wit stelt in zijn boek Weet wat je eet dat de huidige visie op cholesterol is gebaseerd op gebrekkige en achterhaalde wetenschap.
In Nederland hebben anderhalf miljoen mensen een hartaanval of beroerte gehad of lijden aan hartfalen. Het geld dat wordt uitgegeven aan mensen met hart- en vaatziekten is positief voor de fabrikanten van cholesterolverlagende statines. In deze industrie gaan miljarden om.
“Ik ben ervan overtuigd dat het deel van de medische wetenschap dat zich met dit onderwerp bezighoudt, is misleid door het geloof dat we het cholesterol omlaag moeten brengen in de strijd tegen hart- en vaatziekten,” is de opmerkelijke uitspraak van Paul Hugenholtz, emeritus hoogleraar cardiologie aan het Erasmus Medisch Centrum.
Volkomen gemankeerd
Hij wijst erop dat voeding helemaal niet de expertise is van artsen. Die worden tijdens hun jarenlange opleiding in totaal vier uur onderwezen over voeding.
“We geloven blind wat ons wordt verteld, maar wat is de wetenschappelijke onderbouwing en hoe is het gesteld met de kwaliteit ervan?” vraagt De Wit zich af. Al in 1957 liet de Amerikaanse Hartstichting in een 15 pagina’s tellend rapport weten dat er onvoldoende bewijs is om een verband te leggen tussen vet in het eten en hartziekten.
Drie jaar later is die mening opeens precies omgedraaid. Dezelfde Hartstichting adviseerde in 1960 in een rapportje van twee pagina’s zonder bronnen dat het volk de kans op hart- en vaatziekten moet verkleinen door minder vet te eten.
De nieuwe richtlijn bleek te zijn gebaseerd op het onderzoek van de Amerikaan Ancel Keys. Voedingsjournalist Gary Taubes schreef over hem: “Ondanks de legendarische status van zijn studie is die volkomen gemankeerd, net als z’n voorganger.”
Krampachtige houding
In 2014 bleek uit twee onderzoeken dat je van volle melk juist afvalt en van magere melk aankomt. “Het idee dat alle vetten slecht zijn, blijft bestaan in de hoofden van veel mensen, ondanks stapels bewijs dat het niet zo is. Het is eerder omgekeerd,” reageerde dr. Walter Willett van de Harvard-universiteit op de studies.
Professor David Haslam voegde toe: “De aanname was dat een toename van vet in het bloed werd veroorzaakt door een toename van verzadigd vet in het eten, maar de moderne wetenschap laat zien dat geraffineerde koolhydraten en voornamelijk suiker de eigenlijke aanstichters zijn.”
“De krampachtige houding om vast te houden aan het gevaar van vet en verzadigd vet inzake de volksgezondheid lijkt voornamelijk in stand te worden gehouden door een groep Nederlandse voedingsdeskundigen,” zei dr. Remko Kuipers over het probleem van de gebrekkige wetenschappelijke achtergrond bij de adviezen die we krijgen om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Boekentip: Weet wat je eet
[FTM]
4 mysterieuze objecten gespot in diepe ruimte. ‘Nog nooit eerder gezien’
Let op: Honing bevat plastic
D66-Kamerlid haalt boeren door het slijk, en krijgt het internet over zich heen
Toparts: er is iets heel erg mis in de wereld, bereid je voor op 3-5 jaar ‘onrust’
Kerst in Amsterdam anno 2020: niet zingen en alleen buiten dansen: ‘Bizar en onwerkelijk’
Arnold Karskens doet oproep aan D66-leider Kaag: ‘Ga terug naar het Midden-Oosten!’
Kamervragen over dure reclamecampagne om falende coronabeleid te promoten
Snoeiharde kritiek op boostercampagne GGD: ‘Misselijkmakend, wat smerig eigenlijk’
Deze reusachtige 2,3 lichtjaar lange structuur in het centrum van de Melkweg stelt astronomen voor een raadsel