Gezondheid

Hoe bewerkte suikers je op latere leeftijd van een goed gezichtsvermogen beroven

Help mee door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Zwakke ogen worden zo sterk geassocieerd met ouderdom dat de reguliere geneeskunde er een aantal labels op heeft geplakt die ongeveer hetzelfde betekenen als ‘afgetakeld’. Wat dacht je van termen als ‘ouderdomsstaar’ of ‘seniel cataract’, en ‘leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)’ of ‘veroudering van het netvlies’.

Er wordt als vanzelfsprekend aangenomen dat je ogen sneller slijten dan de rest van je lichaam. En dat een verslechtering van je gezichtsvermogen, net als grijze haren, onherroepelijk is verbonden aan het ouder worden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Uit nieuw onderzoek van de Tufts-universiteit in Boston blijkt dat diverse zogenaamde ziektes die miljoenen westerlingen van hun scherpe blik beroven – van LMD en staar tot diabetische retinopathie (beschadiging van het netvlies door diabetes) – wel eens één en dezelfde oorzaak zouden kunnen hebben, namelijk een voedingspatroon met te veel bewerkte suikers.

Veel ouderdomsziektes van de ogen hebben waarschijnlijk te maken met onze westerse voeding. Acht jaar lang heeft oog- en voedingswetenschapper Chung-Jung Chiu in stilte gewerkt aan een theorie die alles wat we denken te weten over veroudering en onze ooggezondheid op zijn kop zou kunnen zetten.

Volgens Chiu heeft een verslechterend gezichtsvermogen weinig te maken met leeftijd, en alles met wat je in je mond stopt. De hoeveelheid snelle suikers die je eet, beïnvloedt niet alleen je buikomvang, maar ook hoe hard je ogen achteruitgaan.

Daar is wel iets aan doen, door bijvoorbeeld over te stappen op voeding met weinig snelle suikers en door regelmatig te bewegen. Zulke eenvoudige leefstijlveranderingen kunnen veel van de oogproblemen helpen voorkomen die miljoenen mensen op latere leeftijd van een goed gezichtsvermogen beroven.

[Medisch Dossier]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

26 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

Veel westerlingen zijn door de voedingsindustrie verslaafd gemaakt aan suiker.
In een willekeurige supermarkt is 90% van de aangeboden voedingswaar ( groente en fruit niet meegerekend) met suiker overgoten.
Ik heb het zelf ondervonden, omdat ik daar door gezondheidsklachten mee geconfronteerd werd.
Alleen in gezondheidswinkels is nog wat alternatiefs ( lees ;goeds ) te vinden. Daar betaal je dan ook voor.
Het logische gevolg is dat de Pharma ind. van die optredende suiker gezondheidsproblemen heel handig gebruik kan maken, door drogisten ketens recept vrije medicatie op de markt te laten brengen. Zodoende is er geen controle en is de aangerichte schade vele malen groten dan dat er tot nu toe wordt aangenomen. Helaas zijn dit feiten en geen aannames.
Verandering d.m.v. voorlichting dient al op basisscholen aangemoedigd te worden. Hele jonge kinderen worden nu al compleet verslaafd gemaakt. Wat is er mis met een gewone boterham met kaas als ze uit ’s middags uit school thuis komen? Nee, graag chips (suiker), zoutjes (suiker), chocolademelk (suiker) Cola ( suiker).
Dan zijn de resultaten op latere leeftijd niet verwonderlijk.
Dat iemand hier nog een onderzoek aan wijdt, is mij een raadsel. Via reclame zou de aanmoediging, specifiek voor kinderen om coole gezonde producten te nemen, het probleem meer eigentijds aanpakken.

doler
doler
9 jaren geleden

Interessante artikelen vaak over voeding, wat ik nog steeds mis is voedsel waar duidelijk aangegeven wordt dat er weinig of helemaal geen suiker in zit en ook die producten waar heel veel suiker inzit, waarom wordt er geen duidelijke info neer gezet. Want het is echt niet makkelijk om producten te vinden, kleine lettertjes, vage aanduiddingen en ook heel belangrijk betaalbaar zodat iedereen een duidelijke keus kan maken en het ook kan betalen

Nobel
Nobel
9 jaren geleden

Kunnen we er dan vanuitgaan dat een kind van twee brildragende ouders (beide van kinds af aan bril dragend) dus geen bril zal hoeven dragen als deze geen suikers te eten krijgt? of….. zou genetische aanleg toch ook wel een rol spelen? of…. wordt het genetisch defect wat beide ouders dragen teniet gedaan bij dit kind?

Mimi
Mimi
9 jaren geleden

Okey dat is dan voor mij nieuwe info dat suiker een slechte invloed heeft op de ogen, maar de meesten van ons wisten al langer dat suikers in welke vorm dan ook slecht zijn voor de gezondheid voor het hele lichaam en is het een makkelijk onderwerp om over te praten.

Wat ik nou veel stoerder zou vinden is het onderwerp VLEES en hoe slecht dát wel niet is voor de mens.
Schijnbaar durven er weinig vanuit de wetenschappelijke en universitaire wereld dat onderwerp aan te kaarten. Want als je besluit geen suikers meer te eten is er niemand die jou gek aan kijkt, maar ooweee als je zegt dat vlees geen onderdeel meer van jouw menu uitmaakt. Dan ben je niet helemaal zuiver in je hoofd bij veel mensen. Tja stel je voor dat je geen levende wezens met een ziel en gevoel en emoties meer op je bord wilt hebben. Maar suikers, ach…. who cares.

Back to top button
26
0
We lezen graag je reactie!x