Homepagina » Gezondheid » Hoe bewerkte suikers je op latere leeftijd van een goed gezichtsvermogen beroven
Hoe bewerkte suikers je op latere leeftijd van een goed gezichtsvermogen beroven

Hoe bewerkte suikers je op latere leeftijd van een goed gezichtsvermogen beroven

Zwakke ogen worden zo sterk geassocieerd met ouderdom dat de reguliere geneeskunde er een aantal labels op heeft geplakt die ongeveer hetzelfde betekenen als ‘afgetakeld’. Wat dacht je van termen als ‘ouderdomsstaar’ of ‘seniel cataract’, en ‘leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)’ of ‘veroudering van het netvlies’.

Er wordt als vanzelfsprekend aangenomen dat je ogen sneller slijten dan de rest van je lichaam. En dat een verslechtering van je gezichtsvermogen, net als grijze haren, onherroepelijk is verbonden aan het ouder worden.

Uit nieuw onderzoek van de Tufts-universiteit in Boston blijkt dat diverse zogenaamde ziektes die miljoenen westerlingen van hun scherpe blik beroven – van LMD en staar tot diabetische retinopathie (beschadiging van het netvlies door diabetes) – wel eens één en dezelfde oorzaak zouden kunnen hebben, namelijk een voedingspatroon met te veel bewerkte suikers.

Veel ouderdomsziektes van de ogen hebben waarschijnlijk te maken met onze westerse voeding. Acht jaar lang heeft oog- en voedingswetenschapper Chung-Jung Chiu in stilte gewerkt aan een theorie die alles wat we denken te weten over veroudering en onze ooggezondheid op zijn kop zou kunnen zetten.

Volgens Chiu heeft een verslechterend gezichtsvermogen weinig te maken met leeftijd, en alles met wat je in je mond stopt. De hoeveelheid snelle suikers die je eet, beïnvloedt niet alleen je buikomvang, maar ook hoe hard je ogen achteruitgaan.

Daar is wel iets aan doen, door bijvoorbeeld over te stappen op voeding met weinig snelle suikers en door regelmatig te bewegen. Zulke eenvoudige leefstijlveranderingen kunnen veel van de oogproblemen helpen voorkomen die miljoenen mensen op latere leeftijd van een goed gezichtsvermogen beroven.

[Medisch Dossier]


Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan met iedereen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

26 reacties

 1. Veel westerlingen zijn door de voedingsindustrie verslaafd gemaakt aan suiker.
  In een willekeurige supermarkt is 90% van de aangeboden voedingswaar ( groente en fruit niet meegerekend) met suiker overgoten.
  Ik heb het zelf ondervonden, omdat ik daar door gezondheidsklachten mee geconfronteerd werd.
  Alleen in gezondheidswinkels is nog wat alternatiefs ( lees ;goeds ) te vinden. Daar betaal je dan ook voor.
  Het logische gevolg is dat de Pharma ind. van die optredende suiker gezondheidsproblemen heel handig gebruik kan maken, door drogisten ketens recept vrije medicatie op de markt te laten brengen. Zodoende is er geen controle en is de aangerichte schade vele malen groten dan dat er tot nu toe wordt aangenomen. Helaas zijn dit feiten en geen aannames.
  Verandering d.m.v. voorlichting dient al op basisscholen aangemoedigd te worden. Hele jonge kinderen worden nu al compleet verslaafd gemaakt. Wat is er mis met een gewone boterham met kaas als ze uit ‘s middags uit school thuis komen? Nee, graag chips (suiker), zoutjes (suiker), chocolademelk (suiker) Cola ( suiker).
  Dan zijn de resultaten op latere leeftijd niet verwonderlijk.
  Dat iemand hier nog een onderzoek aan wijdt, is mij een raadsel. Via reclame zou de aanmoediging, specifiek voor kinderen om coole gezonde producten te nemen, het probleem meer eigentijds aanpakken.

  14 likes
 2. Interessante artikelen vaak over voeding, wat ik nog steeds mis is voedsel waar duidelijk aangegeven wordt dat er weinig of helemaal geen suiker in zit en ook die producten waar heel veel suiker inzit, waarom wordt er geen duidelijke info neer gezet. Want het is echt niet makkelijk om producten te vinden, kleine lettertjes, vage aanduiddingen en ook heel belangrijk betaalbaar zodat iedereen een duidelijke keus kan maken en het ook kan betalen

  8 likes
  • Alles in / uit verpakking is troep dus schrappen.
   Brood, pasta en overige tarweproducten is ook puur suiker uiteindelijk, dus ook schrappen.
   Als je dan ook nog slechte vetten als zonnebloemolie etc schrapt ben je al een heel eind.

   4 likes
 3. Okey dat is dan voor mij nieuwe info dat suiker een slechte invloed heeft op de ogen, maar de meesten van ons wisten al langer dat suikers in welke vorm dan ook slecht zijn voor de gezondheid voor het hele lichaam en is het een makkelijk onderwerp om over te praten.

  Wat ik nou veel stoerder zou vinden is het onderwerp VLEES en hoe slecht dát wel niet is voor de mens.
  Schijnbaar durven er weinig vanuit de wetenschappelijke en universitaire wereld dat onderwerp aan te kaarten. Want als je besluit geen suikers meer te eten is er niemand die jou gek aan kijkt, maar ooweee als je zegt dat vlees geen onderdeel meer van jouw menu uitmaakt. Dan ben je niet helemaal zuiver in je hoofd bij veel mensen. Tja stel je voor dat je geen levende wezens met een ziel en gevoel en emoties meer op je bord wilt hebben. Maar suikers, ach…. who cares.

  2 likes
  • Wat dacht je van kweekvlees? hoeft geen dier voor gedood te worden, en smaakt blijkbaar wel het zelfde.
   Uit studies is wel gebleken dat mensen die helemaal géén vlees eten, en alleen maar vleesvervangers gebruiken, wel iets te kort komen in hun voeding. dus… kweekvlees, de oplossing?

   4 likes
  • Vlees is, naast eieren, een van de meest voedzame middelen die je als mens kunt nuttigen.
   Het probleem zit hem in het voer de dat dieren tegenwoordig krijgen (mais, graan etc) alsmede de antibiotica en dat wij bijna alleen nog spierweefsel eten.

   Hou het bij grasgevoederde koeien bv en eet het hele dier inclusief vet, ingewanden, lever, tong, hart, botten uitkoken etc.

   Vlees is dus niet ongezond, integendeel!. Bioindustrievlees is een ander verhaal.

   3 likes
  • Hedendaagse vlees zal inderdaad niet super gezond meer zijn.. ik geloof wel dat pak em beet tot 100 jaar geleden het vlees wel gezond was voor de mens.
   Tegenwoordig door lucht vervuiling, vervuild voedsel voor de dieren, en de inentingen van de dieren (volspuiten met gif) zal inderdaad het vlees niet meer zo “gezond” zijn. En het zal alleen maar slechter/ongezonder worden.. er bestaat toch ook al gekweekt vlees/hamburgervlees…

   1 likes
   • ROB 100 jaar is ietwat overdreven hoor ik ga een ietsje verder naar de jaren 60/ 70 daarna is het verder naar beneden gegaan tot nu aan toe is er steeds meer rot zooi in het veevoer terecht gekomen .een zeer slechte zaak

    0 likes
  • Vlees, suiker, melk, en eigenlijk alles: alles met mate en nooit meer eten dan je nodig hebt.

   1 likes
  • Inderdaad, zoals het in de oorspronkelijke bijbel staat (niet in de door de vleesetende priesterkaste gewijzigde verzen) en zoals Jezus als dierenvriend ook gepredikt heeft.

   0 likes
 4. Kunnen we er dan vanuitgaan dat een kind van twee brildragende ouders (beide van kinds af aan bril dragend) dus geen bril zal hoeven dragen als deze geen suikers te eten krijgt? of….. zou genetische aanleg toch ook wel een rol spelen? of…. wordt het genetisch defect wat beide ouders dragen teniet gedaan bij dit kind?

  6 likes
  • Nobel, het universum is toch ook niet uit 1 toevalligheid ontstaan. Dus kunnen slechte ogen toch ook door verschillende oorzaken zijn veroorzaakt. Tjongejonge, misschien wordt het eens tijd dat jij eerst jouw eigen intellect eens onder de loep neemt voordat je kritiek uit naar iets buiten jezelf. Moet je helemaal zelf weten natuurlijk, maar hoe meer kritiek jij naar een ander uit, hoe meer naar bovenkomt hoe onnozel jij eigenlijk zelf bent. (excuus voor het taal gebruik). Want jouw commentaar is zo onnozel als wat.

   0 likes
   • @Carlijn. Dat is ook precies was ik in mijn commentaar duidelijk maak. Het artikel gaat alleen maar over de schade die suikers aanbrengen aan de ogen, maar dit is niet de enige manier om slechte ogen te krijgen (hebben) dus…. als het genetisch bepaald is maakt die suiker ook niet meer uit. Zal je wel weer een slimme opmerking hebben zoals “alle beetjes helpen” maar aanleg is meer bepalend dan stoffen die je tot je neemt. Zoals rokers die 100 jaar worden, en een niet roker die met 40 jaar dood gaat aan longkanker……. vul het zelf maar aan, als je de strekking tenminste begrijpt. Je kan alles wel op het Universum gooien, en al dat andere vage geneuzel, maar dat is ook maar napraten wat je gelezen of gehoord hebt. Dat is het meeloperssyndroom. Ik kan voor mijzelf uitmaken wat ik denk, dat hoeft een ander mij niet voor te kouwen.

    5 likes
  • Er is een grotere kans op slechte ogen wanneer de moeder vrildragend is, dan wanneer de vader brildragend is. Bron:eigen onderzoek

   1 likes
 5. Wij kunnen aan de hand van al deze artikelen stellen, dat wij troep binnenkrijgen. Linksom of rechtsom, het blijft troep. Maar als je je eigen brood bakt, zonder al die toevoegingen ( ik haal mijn meel bij de molen) en je gaat dan vervolgens naar een bio boerderij ( aangesloten bij demeter) , en haalt daar vervolgens vlees en zuivel ( van niet met hormonen behandelde koeien), en eieren van scharrelkippen, dan kom je m.i. al een heel eind. Beleg zoals jam is ook heel simpel zelf te maken. Jam van vers fruit met zo min mogelijk rietsuiker of imkerhoning is erg lekker en heus gemakkelijk te maken. Het fijne van deze producten is dat er GEEN toegevoegde “voedsel” verbeteraars of E-tjes in zitten. Scheelt een heleboel. Het is wat duurder, maar je kunt met minder toe, omdat het veel beter voedt. Het is een afweging en het kost wat energie.
  Maar dan heb je ook wat.

  1 likes
 6. Ik houd me al een aantal jaren bezig met ogen en zien. De belangrijkste oorzaak van slecht zicht is onze voeding. Er zijn diverse studies met natuur volkeren gedaan, als zij nog helemaal eten zoals ze dat traditioneel doen, komt er nauwelijks tot geen bijziendheid voor. Zodra zij overstappen op het westerse menu, stijgt de bijziendheid binnen 1 generatie naar 50% of hoger.
  Daarnaast spelen nog vele spanningsbronnen, geen contact met de aarde, weinig daglicht en weinig duisternis, straling, emoties die niet geuit worden. Wil je er meer over lezen, kun je op mijn website kijken: http://volzicht.nl.

  1 likes
  • De studies van docter bates zijn ook bekend bij mij, daar kan ik mij in vinden. De laatste door u aangehaalde verplaats ik naar het rijk der fabelen. Gezien het feit dat het oog een spier is, werkt deze wanneer er veel of weinig licht is. Vroeger had de holbewoner ook weinig licht en hun ogen waren beter. Het contact met de aarde e.d. is helemaal iets wat niet te bewijzen valt, alles staat en valt mert het bewerkte voedsel wat wij eten, daar staat contact met de aarde en straling buiten. Straling is er altijd geweest, in verschillende frequenties.

   0 likes
   • De genoemde holbewoner was overdag veel buiten in het daglicht en in zijn grot zat hij in de duisternis, met een vuurtje erbij. Daglicht en duisternis zijn belangrijke voedingsbronnen voor de staafjes en de kegeltjes in het netvlies, maar ook voor de hersenen en de rest van de organen in het lichaam. Dat is geen fabeltje! Te weinig duisternis en te weinig daglicht vergroten de kans op bijziendheid.
    De energie van de aarde is ook een belangrijke voedingsbron. De holbewoner liep op blote voeten, of hij droeg leren lappen om zijn voeten, leer geleidt deze energie. Plastic en rubber niet. De aarde bevat vrije elektronen die door je lichaam stromen als je contact hebt met de aarde en vrije radicalen neutraliseren in het lichaam.
    Aarde, licht en duisternis is ook voeding voor ons en ik heb zelf gemerkt welke invloed het heeft op mijn hele gezondheid.
    Straling is er altijd geweest, inderdaad. Alles in de natuur heeft een straling, maar dat is een natuurlijke straling dat niet belastend werkt op het lichaam. De hoeveelheid onnatuurlijk straling die er nu is, is toch niet te vergelijken met honderd jaar geleden.

    0 likes
 7. Suikers beroven je dus niet alleen maar op latere leeftijd van een goed gezichtsvermogen, maar gebeurt al bij kinderen.

  1 likes
  • Karin Hogenboom,
   alleen de gerafinneerde suikers of ook de ruwe? Fruit en ruwe rietsuiker is dat slecht voor de ogen?

   Welke bril zet je het best op voor achter de computer? Degene met de minste sterkte?

   Kunnen de winkels waar je een bril (het glas) koopt verschillen in kwaliteit dat dit invloed heeft voor de gezondheid van de ogen?

   Alvast bedankt.

   0 likes
   • Beste Bart,
    Ruwe rietsuiker is ook niet goed, maar wel veel beter. Ook matig met fruit, want daar zit veel fructose in. Beter eet je zuur fruit.
    groetjes Karin

    0 likes
 8. wij??? kunnen natuurlijk ook hieraan mee werken he geen suikers meer te kopen !! zoek op waar geen suiker inzit koop dat en laat die andere rot zooi staan .en dat?? zal die winkelier goed in zijn beurs voelen dan! mijn kameraad doet dit al weken hij bekijk de verpakking en waar op staat zo veel % suiker dan laat hij dat staan .

  0 likes
 9. Mijn zien vermogen van binnen uit is goed te noemen ondanks dat een leesbril nodig is om tekst te kunnen lezen.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Je bent eraan verslaafd en het sloopt je!

In dit artikel ga ik het hebben ...

Als je 10 minuten in iemands ogen staart, kun je een buitenlichamelijke ervaring opwekken. Zo werkt het

Als je 10 minuten in iemands ogen staart, kun je een buitenlichamelijke ervaring opwekken. Zo werkt het

Italiaanse psychologen hebben ontdekt hoe je een ...