Homepagina » Buitenland » Rode Kruis haalt bijna 100 miljoen op voor bosbranden in Australië. Dit is er met het geld gebeurd (‘echt absurd!’)
rode kruis
Foto: Wikimedia Commons CC0

Rode Kruis haalt bijna 100 miljoen op voor bosbranden in Australië. Dit is er met het geld gebeurd (‘echt absurd!’)

Het Nederlandse Rode Kruis haalde 1,2 miljoen euro op voor noodhulp aan Australië. Het geld is overgemaakt aan haar zusterorganisatie in het door hevige bosbranden geteisterde land.

De mensen die gedoneerd hebben, komen hoogstwaarschijnlijk bedrogen uit. Het meeste geld gaat namelijk níet naar noodhulp.

Het Rode Kruis houdt het zelf.

Ik heb niks gekregen

Het Australische Rode Kruis heeft inmiddels meer dan 95 miljoen dollar aan donaties binnengehaald om Australiërs te helpen die in de afgelopen maanden zijn getroffen door de bosbranden.

De organisatie heeft nu toegegeven dat minder dan een derde van dat bedrag, 30 miljoen dollar, wordt uitgegeven en dat het tot wel drie jaar kan duren voordat slachtoffers ook maar enige vorm van hulp krijgen.

Robert Gorringe en zijn partner Narelle uit Nymboida raakten alles kwijt toen hun huis in het noorden van Nieuw-Zuid-Wales in november in vlammen opging.

“Ze hebben allerlei beloftes gedaan, maar ik heb niks gekregen,” zei Robert tegen 7NEWS. “Ik heb geen idee waar het geld naartoe gaat.”

Dit is absurd!

Het Rode Kruis heeft verder gezegd dat een deel van het bedrag wordt vastgehouden voor ‘toekomstige natuurrampen zoals overstromingen en cyclonen’.

Radiopresentator Will Goodings zei hierover in de ochtendshow van zender FIVEaa: “Dit is absurd! Dit is misbruik van vertrouwen.”

“Het langetermijneffect is dat mensen niet meer zullen doneren,” zei hij.

Minister van Transport in Nieuw-Zuid-Wales Andrew Constance reageerde woest: “Australiërs hebben geld gedoneerd zodat mensen nu hulp kunnen krijgen, niet over drie jaar!”

(tekst loopt door onder de video)

Zes huizen

Het Rode Kruis is in de afgelopen jaren al vaker onder vuur komen te liggen, maar toch blijven mensen om de één of andere reden doneren.

Zo haalde de organisatie na de verwoestende aardbeving in Haïti bijna een half miljard dollar op, maar bouwde zij met dat geld slechts zes huizen.

Zes miljoen

Inwoners van het land riepen mensen op om níet te doneren aan de organisatie.

Daarnaast bleken medewerkers van het Rode Kruis tenminste zes miljoen dollar uit de kas van de hulporganisatie te hebben gestolen.

Het geld was bedoeld voor de bestrijding van de ebola-crisis.

[7NEWS, FIVEaa]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Eksegese schreef:

  De grotere goede doelen organisaties zijn zonder uitzondering geïnfiltreerd door de zogenaamde sekte des doods. Zij zullen zoals het hen betaamt constant verwarring zaaien over hoe het geld besteed wordt. Het meeste zal echter gewoonte getrouw in de verkeerde zakken verdwijnen. Als je zeker wilt zijn moet je je geld zelf in handen geven van de slachtoffers. Een ieder weet dat dat onmogelijk en niet efficiënt is. Dus, houd je geld in je zak.

  49 likes
  • Vrijheid schreef:

   Zolang de massa zich nog zo laat programmeren door de media/tv en kranten, zal er nooit een verandering plaatsvinden. Mensen worden steeds dommer is uit onderzoek gebleken en straks met de uitrol van 5G wordt het nog erger. Ik ben van mening dat de mensheid zelf ook verantwoording moet dragen hoe de wereld als gekkenhuis er momenteel uitziet. De ontwetenden, wegkijkers, willen het niet horen, noch zien wat er gaande is op onze planeet en oh wee, als je probeert hen wakker te maken, dan worden ze heel erg BOOS! Kom niet aan hun veilige “buble”, huisje,baantje, kindertjes, vakanties, oh nee, pak hen dat niet af, want dat kan niet en mag niet. De mensheid krijgt straks te maken met een wereld die ze niet willen, maar door hun domheid zijn zij medeverantwoordelijk voor wat er werkelijk gaande is op aarde.
   Die ene procent van de sektanische sekte die lacht in zijn vuistje en hun agenda rolt zich uit, elke dag meer en meer, maar geen hond die dat wil zien noch horen.
   Het is echt triest gesteld met het mens”dom”, maar dit wat 2000 jaar geleden al gezegd en geschreven, maar blijkbaar heeft de massa dat niet door en de meerderheid is ook volledig afgesloten van de Bron, de Goddelijke liefde, niet wetende dat dit alles is waar het om draait.
   Lieve mensen, ik kan wel janken om zoveel onwetendheid, cognitieve dissonantie en het pad van ontwaking en wakker zijn is een verschrikkelijk eenzaam pad om te gaan.
   Mijn volwassen kinderen willen het niet horen van het “gekke”moeder, je word wegIJgezet als compleet gestoord, mijn zoon van zelf dat ik naar een psychiater zou moeten om al die doemscenario”s uit mijn hoofd te moeten bannen. Ja, ja zo ver is het inmiddels gesteld, je eigen kinderen nemen je niet meer serieus.Soms zou ik hen wel voor hun kop willen slaan!! Maar wie niet wil horen, zien, zal straks op de hete blaren moeten zitten! EN NEE, DE WERELD IS NIET MAAKBAAR, DIE DEZE AARDE EN MENHEID COMPLEET KAPOT MAKEN EN DE SATANISCHE SEKTE IS ER ZO BLIJ MEE.
   STRAKS NA DE DOOD ZULLEN ZE MOETEN BOETEN VOOR HUN DADEN EN DAT GUN IK HEN VAN HARTE!!

   16 likes
   • Jeff schreef:

    Vrijheid, ik begrijp heel goed wat je bedoeld. Er zit echter een hiaat in je verhaal; na onderzoek is gebleken! want zet je je betrouwbaarheid dan wel op onderzoek wat jouw goed uitkomt? daar heeft het een beetje de schijn van namelijk. Maar dat is zeker niet om je te bashen, maar meer bedoeld als gegeven om over na te denken. Want we roepen hier natuurlijk soms ook maar wat. Zo nu en dan betrap ik mezelf er ook op hoor. Dan geloof ik de uitkomst van iets, terwijl die ook niet gestaafd is.

    3 likes
   • Dit is zooo herkenbaar.Pas als het de portemonnee gaat raken worden de meesten wakker, gedeeltelijk tenminste.Vreselijk vermoeiend.

    0 likes
  • Rob schreef:

   @Eksegese, helemaal mee eens. Ik heb in het verleden begrepen dat zo’n beetje het hele kapitaal voor Haïti is doorgesluisd naar de Clinton Foundation. Dan weet je het wel. Die schijnen het gebruikt te hebben voor de bouw van infrastructuur, vliegveld, haven etc. Dus voor eigen belangen en niet voor de bevolking. En als ik het me goed herinner dan was dat ook weer gerelateerd aan kinderhandel, satanisme etc. Het rode kruis doneert ook weer aan allerlei duistere clubs dus dat het zo lang zou duren voor dat mensen hulp zouden krijgen (3 jaar) zal weer een tactiek zijn om de tijd te rekken zodat het geheel een keer over waait en iedereen het vergeten is. En intussen is het geld weer weg gesluisd.

   12 likes
  • Mensen willen het “ongelooflijke” niet geloven, maar wat als we ”alles omdraaien?”.Klinkt ongeloofwaardig, maar wat mij betreft waar.

   9 likes
  • vladi schreef:

   geinfiltreerd?
   ik zeg,opgericht.

   alle doelen waar liefdadigheid en zorg aan verbonden is,is het tegenovergestelde het feit.

   van kinderbescherming tot het rode kruis.

   of we willen doneren om de jacht op olifanten,zeehonden,neushoorns,tijgers tegen te gaan.
   wie draagt bont?
   wie heeft een dode tijger voor de haard liggen?
   wie heeft een slagtand op de dressoir staan?

   het zijn nog altijd de stinkende sociopatische satanisten die jagen voor trofeeën.
   net als de jacht/slacht partijen op onze verdwenen kinderen.

   the red shoe men’s club (research).

   fff

   8 likes
   • romay schreef:

    Ze jagen ook op kinderen.Op you tube vertelt ex-bankier Ronald Bernard zijn hele verhaal.Toen hem verplicht werd aan satanische kinderrituelen deel te nemen verliet hij de club.Niet lang na de intervieuws is hij overleden.Weer zo’n toevallige dood.

    1 likes
  • Math schreef:

   In Nederland zijn ongeveer 15 goede doelen die gemiddeld twee directeuren hebben. Die ongeveer 200.000 euro netto per jaar verdienen en de rest, reiskosten etc….. . Allemaal voor de ver van mijn bed show doelen. Ga naar buiten en kijk om je heen, er zijn mensen genoeg die een steuntje in de kunnen gebruiken . Want als je omgeving zich goed voelt, voelt U zich ook goed. Wie goed doet , die goed ontmoet.

   7 likes
 • salvar schreef:

  doneren wat is dat?
  sinds 1970 doneer ik niets meer het geld verdwijnt in de verkeerde zakken.
  help afrika , ik zie de zelfde foto,s van een kind dat nu onder de hand wep 30 jaar zal zijn.

  waarom moeten ze in australie geholpen worden het is een rijk land en een kolonie van engeland dus laten die het maar betalen of die geen die de bossen in de fik hebben gestoken hun hele leven betalen hiervoor.

  de regering hier in nederland kunnen ook een duit in het zakje doen van het geld wat ze elke maand van de burger jatten.

  40 likes
 • Jeff schreef:

  Het lange termijn effect is dat mensen niet meer zullen doneren? Sorry hoor, maar je bent wat mij betreft naïef als je überhaupt nog stort. Dit soort taferelen is al jaren bekend; geld wat uitgevoerd wordt, wordt belasting over geheven. Dan zijn er nog administratieve kosten en dan hebben we nog de heren/dames directieleden. Als je een koala beertje water wil geven, vlieg er dan heen. Regeringen hebben geld zat, om de zaak geregeld te krijgen. Geen dubbeltje krijgen ze van me.

  31 likes
 • Willem schreef:

  Weten jullie nog van de Tsunami in Indonesië? Miljarden waren er opgehaald maar een half jaar later stonden de bewoners nog met drijfhout hutten te bouwen, al dat geld ging naar de overheid, weg foetsie. Men neme een video van 40 jaar oud met een zielig negerkindje en tranen plaatst er een zielig muziekje onder een giro of banknummer en binnen 6 maanden woont u in een paleis. Iedereen weet het maar toch blijven er nog heel veel doneren. Niet tegen armoede in eigen land, nee stel je voor.

  24 likes
 • Mistery babylon schreef:

  Lol doneren voor een falend beleid wat ze decennia lang gevoerd hebben daar in Australië.
  Nee dank u

  20 likes
 • Herman de Graaf schreef:

  Er zijn mensen genoeg die uit empathie een bestuurlijke functie willen vervullen in een liefdadigheidsfonds.
  Dat zijn (ex-)zakenmensen met een netwerk die veelal willen werken voor een geringe vergoeding.
  Of mensen die een deel van hun energie en tijd willen geven aan hun medemens, door zich dag en nacht te geven voor een betere wereld.
  Maar helaas, zij zijn verdrongen.
  De liefdadigheidsfondsen zijn ten prooi gevallen aan veelal ex-politici.
  Die helpen elkaar in het zadel en laten zich vanuit de kas van zo’n fonds dik betalen.
  De graaiers die vooral aan zichzelf denken, die niet begaan zijn met de doelgroep.
  De hoge bestuurssalarissen weerhouden veel mensen ervan zich nog uit te naad te lopen voor hun medemens.
  Er rust een donkere deken over de liefdadigheidsfondsen.

  20 likes
 • André schreef:

  Tja, ik geef ook maandelijks maar het lijkt of zelfs dergelijke organisaties (goede doelen) inmiddels geinfiltreerd zijn ofzo. Veel vreemde berichten komen er naar buiten de laatste jaren..
  Tel daarbij op dat directeuren per land denk ik 2 ton verdienen… Vind ik best lastig moet ik zeggen.

  6 likes
 • Ron schreef:

  Doneer al jaren niet meer. Alleen al onze koninklijke familie wordt hiermee onderhouden plus het administratief personeel en CEO. Spijtig voor de mensen die het oprecht menen. Hetzelfde met plant bomen voor de CO2 zevenentachtig % blijft onderweg hangen.

  6 likes
 • Sebastiaan schreef:

  Bij ieder ramp en donatie word gezegd dat het overige geld voor volgende rampen word gebruikt. Vaak word maar rond de 30% gebruikt. Probleem is ik hoor deze smoes al 40 jaar!
  Waar is dat geld gebleven?

  6 likes
 • Straalmans schreef:

  Overal waar er veel geld is, zijn de aasgieren er ook. Ze zien van grote hoogte (netwerk) al waar er iets te plunderen valt. Een controle uitvoerende medewerker die toeziet hoe het geld besteed wordt, daar hebben ze natuurlijk geen vergoeding voor (over).

  4 likes
 • Geen schaap schreef:

  En daarom doneer ik, net als salvar hierboven, altijd 0,0 aan de grote goede doelen. Op mijn brievenbus prijkt een nee-nee-nee sticker. Als er aangebeld wordt, doe ik of niet open, of zeg ik dat er niks te halen valt. De kleine, lokale doelen krijgen misschien wel eens een muntje van 50 cent, of wat los kleingeld.

  3 likes
 • Marcel schreef:

  TRIEST TRIEST TRIEST TRIESTTRIESTTRIESTTRIESTTRIESTINENINTRIEST

  2 likes
 • PREDATOR schreef:

  Misschien worden er nu een paar WAKKER!!!!
  Alleen de lokale clubs die langs de deur komen doneer ik graag aan..
  De rest is…….staat hierboven…

  2 likes
 • anoniem schreef:

  Dankzij geefvrij gedrag blijft deze lobbyen?

  1 likes
 • John schreef:

  Wil je weten waar dat geld heen gaat, kijk eens naar de betaalde vacature’s bij de goede doelen.
  Als je ze ziet niet solliciteren, zijn al vergeven (intern of aan vriendjes)

  1 likes
  • romay schreef:

   Klopt! Zelfs bij de dierenbescherming kwam ik een vacature tegen waar een salaris van rond de 4500 euro aan hing.Het ging hierbij om de functie locatiemanager/leider.Alle managerfuncties worden momenteel goed betaald en het onderwijs stuurt onze jongeren ook een beetje die kant op.Het is maar net welke mensen de overheid nodig heeft om hun plannen uit te werken.Het is ooit met de wetenschappers begonnen in de 18e eeuw.

   0 likes
 • Eppo schreef:

  Een beetje het zelfde als in Nederstan dus ,hier storten al die groenzoeters ook maar in een diepe put .
  Sex feesten en vreet/alcohol feesten worden er van bekostigd.

  1 likes
 • peter schreef:

  Doneren is dom, doen wij al jaren niet meer behalve aan zeer kleinschalige projecten voor opvang van zwerfdieren in het buitenland. Dat zijn wat ons betreft alleen organisaties zonder leden, dan wel bestuursleden, die niet daadwerkelijk meewerken aangezien dat soort figuren uitsluitend potverteert.

  Met ieder bedrag dat je aan een grote organisatie doneert, bestrijdt je hooguit symptomen. De kwade bron blijft altijd onaangeroerd. Logisch ook, die kwade bron is een bron van inkomen.

  1 likes
 • :adrianus-johannes. schreef:

  “Het langetermijneffect is dat mensen niet meer zullen doneren,” zei hij.

  helaas hebben sympathieke en ethisch begane mensen een korte termijn geheugen, en aan de andere kant te veel vertrouwen..

  of in erge mate lekker makkelijk een afkoop gevoel ik heb gegeven he lekker gevoel maak mij geen zak uit wie het in zijn zak steekt mijn karma is afgekocht..

  slimme mensen gaan met de straat de wijk of het dorp gezamenlijk een inzamelingsactie aan en bij behaald resultaat gaan een paar afgevaardigden het brengen daar waar het voor bedoeld was en aan wie het bedoeld was exkl. de kosten..

  ja en zo zijn alle non profit goede doelen organisaties begonnen.. toch..

  ergens is de factor hebben.. en we hebben maar een planeet..

  0 likes
 • x

  Check Also

  victoria

  Compleet doorgeslagen: Victoria wil wet om ‘complotdenkers’ te kunnen arresteren

  In de Australische deelstaat Victoria wordt deze ...

  australië

  Ophef in Australië na schokkende beelden van politieoptreden: ‘Dit is gewoon schandalig’

  Er zijn verontrustende beelden opgedoken uit de ...

  >