Archeologie

Paleo-Amerikaans mysterie: inheemse Brazilianen delen DNA met Polynesiërs

Help anderen door dit artikel met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben onverwachts Polynesisch DNA aangetroffen in de botten van uitgestorven inheemse volkeren die in Brazilië leefden.

De ontdekking roept een aantal vragen op, waaronder hoe dit mogelijk is. Kan de vondst worden verklaard door de lange zeereizen van de Polynesiërs of wellicht door de slavenhandel? Of heeft dit te maken met een verloren continent?

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Moleculaire genetici van de Federale Universiteit van Minas Gerais in Belo Horizonte verzamelden DNA uit de tanden van veertien schedels van de Botokuden uit een museumcollectie in Rio de Janeiro. Ze ontdekten dat twee schedels genetische sequenties deelden met Polynesiërs. Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift PNAS.

Onvoldoende bewijs

Stonden de voorouders van de Botokuden ooit met de Polynesiërs in contact? Het lijkt vrij onwaarschijnlijk dat Polynesiërs over de hoge Andes zouden zijn getrokken, als ze ooit de westkust van Zuid-Amerika zouden hebben bereikt.

Het is bekend dat rond de negentiende eeuw 2000 Polynesiërs in Peru te werk zijn gesteld, maar er zijn geen tekenen dat de slaven naar Brazilië zijn getransporteerd. Ook zijn tussen 1817 en 1843 ongeveer 120.000 slaven vervoerd van Madagaskar naar Brazilië. De wetenschappers concluderen dat er op dit ogenblik onvoldoende bewijs is voor één van de genoemde hypotheses.

Mysterieuze voorouders

“Dit zijn spannende resultaten,” zei Alice Storey van de Universiteit van New England in Australië. “Verdere studies naar genetisch materiaal van de schedels, waaronder gedetailleerde analyses van nucleair DNA, kunnen wellicht meer inzicht geven in de mysterieuze voorouders van de Botokuden.”

Misschien kunnen de wetenschappers nog een hypothese overwegen. Is het mogelijk dat de voorouders van de Botokuden en de oude Polynesiërs ooit hetzelfde continent bewoonden? Een continent dat zowel Polynesië als Zuid-Amerika omvatte, maar millennia geleden grotendeels is gezonken? De meeste wetenschappers twijfelen sterk aan het bestaan van verloren continenten, maar het zou de genetische overeenkomsten kunnen verklaren.

Bron: Nature.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Waarom kun je al het land weer inelkaar schuiven als een puzzel, waarvan alle stukjes precies passen, om weer één stuk land te krijgen.Als alles ooit één stuk land is geweest, zou er veel verklaart kunnen zijn.Maar waarom laat men u dit wel op tv zien, door al het land op een pc weer samen te voegen naar één stuk,en begrijpen ze niet het verwantschap van dna. VRAAGTEKEN.

Wout
Wout
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Waarom kun je al het land weer inelkaar schuiven als een puzzel, waarvan alle stukjes precies passen, om weer één stuk land te krijgen.Als alles ooit één stuk land is geweest, zou er veel verklaart kunnen zijn.Maar waarom laat men u dit wel op tv zien, door al het land op een pc weer samen te voegen naar één stuk,en begrijpen ze niet het verwantschap van dna. VRAAGTEKEN.[/quote]

Ben het volledig met je eens Hunting…. Maar wat kun je ook nog verwachten van de huidige geaccepteerde wetenschap? Ze hebben een kokervisie en het idee dat de aarde ook groeit dmv electromagnetische deeltjes die door onze ster worden gemaakt en al het leven laat gedijen door de tijd heen kunnen/willen ze niet begrijpen/bevatten.

Het zou ook hun oude wereldbeeld totaal ondersteboven gooien en dat willen velen niet. Het grote geld en manipulatie over de mensen heeft hier natuurlijk ook weer mee te maken.
We kennen het hele verhaal wel en we weten gelukkig dat velen langzaam aan toch steeds meer ontwaken.

Back to top button
2
0
We lezen graag je reactie!x