Financieel

Pas op! Contactloos zakkenrollen is groot gevaar: “Probleem is veel groter dan men beseft”

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Contactloos betalen is momenteel helemaal hot. Maar uit een recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je met een mobiel pinapparaat snel veel geld van iemands rekening kunt halen.

Voor criminelen is het heel eenvoudig om misbruik te maken van de nieuwe betaalpassen waarmee mensen contactloos kunnen afrekenen aan de kassa. Anders dan gedacht is het mogelijk om zo ongemerkt heel veel geld te stelen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Bankpassen en creditcards hebben tegenwoordig een NFC-chip, waardoor contactloos betalen zonder pincode mogelijk is. Of je kaart is uitgerust met zo’n chip kun je zien aan het wifi-teken op de kaart.

Niet altijd juiste informatie

Met een infraroodfoto van een toetsenbord waar net een pincode op is ingevoerd, kunnen kwaadwillenden een pincode achterhalen. Aan de hand van de warmte van de toetsen kan de volgorde van de ingetoetste nummers worden achterhaald.

Door vervolgens met een mobiel pinapparaat vlak langs de pas van het slachtoffer te lopen, bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat, kan een transactie worden verricht.

“Hiermee attendeert de Consumentenbond ons erop dat banken niet altijd juiste informatie geven aan hun klanten,” reageerde Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland op het onderzoek.

Groeiend probleem

Sommige banken verstrekken een speciaal hoesje om passen te beschermen tegen contactloos zakkenrollen. Consumenten kunnen hun pas ook zelf beschermen met metaal of een stukje aluminiumfolie, want dat blokkeert het uitlezen van de NFC-chip in de pas.

Naar aanleiding van het onderzoek hebben banken aangegeven beter te gaan voorlichten over contactloos betalen. Dat heeft nog niet echt geholpen, getuige het feit dat steeds meer mensen slachtoffer worden van contactloos zakkenrollen.

Deze vorm van diefstal is in heel Europa een groeiend probleem. Onderzoek heeft uitgewezen dat 16 procent van de Europeanen jaarlijks gemiddeld 9500 verliest aan financiële fraude.

Duizenden euro’s

Het bedrijf Fidem Pecunia komt nu met een oplossing. Met een Skimming Blocker, een kaart die je tussen je pasjes in je portemonnee kunt stoppen, voorkom je dat handige dieven met een scanapparaat of een smartphone ongezien geld opnemen van je bankrekening. In Amerika en Australië is de kaart al erg populair.

“Het probleem van contactloos zakkenrollen is veel groter dan mensen beseffen en neemt snel toe,” zei Jeroen Trompert van Fidem Pecunia. “Het gebeurt vaak op plaatsen waar veel mensen zijn, zoals in een drukke tram of metro, in winkelcentra of tijdens festivals. Het is zo gemakkelijk om kaarten te skimmen. En de schade kan oplopen tot duizenden euro’s.”

In onderstaand filmpje laat onderzoeksjournalist Bert Quist zien hoe gemakkelijk je met de nieuwe passen gerold of geskimd kunt worden, terwijl je bankpas of creditcard gewoon in je jaszak of tas zit.

[Emerce, Consumentenbond]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J@n
J@n
7 jaren geleden

Ha ha…en men merkt dit nu pas? Staat bij mijn pas uit. Maar een eenvoudige tip, doe je pas is een beschermende hoes (zijn er zat op internet) en wees je eens bewust dat er niet alleen mensen mee kijken. Met een warmtebeeld camera kunnen ze je pin ook uitlezen, het bewust meerdere cijfers intoetsen na je pin is een doodeenvoudige manier om dit een beetje te voorkomen. Bedek het pin scherm met je hand, pin meerdere cijfers na de pin en wees bewust WAAR je pint. Meeste skimmen komt door gemakzucht en onoplettendheid.

PvD
PvD
7 jaren geleden

Ik ben nog lekker ouderwets en betaal zoveel mogelijk contant.

bert s
bert s
7 jaren geleden

Gewoon je geld van de bank halen. Een bank geeft je bijna geen rente meer, het geld staat er niet veilig, de bank geeft je gegevens door aan de overheid( de belastingdienst weet altijd precies wat mijn saldo is op 31 december) en met cash geld ben je niet traceerbaar. De toegevoegde waarde van een bank is volledig verdwenen, alleen de automatische afhandeling van je rekeningen is nog makkelijk maar niet noodzakelijk.

blub
blub
7 jaren geleden

Geloof er niets van, als ik m’n pasje niet tegen het pinapparaat aandruk, herkent ‘ie het niet en werkt het niet. Ik moet de pas op of tegen dat ding aanhouden. En daarnaast is er een limiet aan het bedrag wat contactloos (waarom heet dat zo?) betaald kan worden.

Wifi-logo heeft ook niets met NFC van doen.

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x