Financieel

Pas op! Contactloos zakkenrollen is groot gevaar: “Probleem is veel groter dan men beseft”

Help mee door deze info met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Contactloos betalen is momenteel helemaal hot. Maar uit een recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat je met een mobiel pinapparaat snel veel geld van iemands rekening kunt halen.

Voor criminelen is het heel eenvoudig om misbruik te maken van de nieuwe betaalpassen waarmee mensen contactloos kunnen afrekenen aan de kassa. Anders dan gedacht is het mogelijk om zo ongemerkt heel veel geld te stelen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2025/04/NFN-donatie-banner.png

Bankpassen en creditcards hebben tegenwoordig een NFC-chip, waardoor contactloos betalen zonder pincode mogelijk is. Of je kaart is uitgerust met zo’n chip kun je zien aan het wifi-teken op de kaart.

Niet altijd juiste informatie

Met een infraroodfoto van een toetsenbord waar net een pincode op is ingevoerd, kunnen kwaadwillenden een pincode achterhalen. Aan de hand van de warmte van de toetsen kan de volgorde van de ingetoetste nummers worden achterhaald.

Door vervolgens met een mobiel pinapparaat vlak langs de pas van het slachtoffer te lopen, bijvoorbeeld in een drukke winkelstraat, kan een transactie worden verricht.

“Hiermee attendeert de Consumentenbond ons erop dat banken niet altijd juiste informatie geven aan hun klanten,” reageerde Berend Jan Beugel van Betaalvereniging Nederland op het onderzoek.

Groeiend probleem

Sommige banken verstrekken een speciaal hoesje om passen te beschermen tegen contactloos zakkenrollen. Consumenten kunnen hun pas ook zelf beschermen met metaal of een stukje aluminiumfolie, want dat blokkeert het uitlezen van de NFC-chip in de pas.

Naar aanleiding van het onderzoek hebben banken aangegeven beter te gaan voorlichten over contactloos betalen. Dat heeft nog niet echt geholpen, getuige het feit dat steeds meer mensen slachtoffer worden van contactloos zakkenrollen.

Deze vorm van diefstal is in heel Europa een groeiend probleem. Onderzoek heeft uitgewezen dat 16 procent van de Europeanen jaarlijks gemiddeld 9500 verliest aan financiële fraude.

Duizenden euro’s

Het bedrijf Fidem Pecunia komt nu met een oplossing. Met een Skimming Blocker, een kaart die je tussen je pasjes in je portemonnee kunt stoppen, voorkom je dat handige dieven met een scanapparaat of een smartphone ongezien geld opnemen van je bankrekening. In Amerika en Australië is de kaart al erg populair.

“Het probleem van contactloos zakkenrollen is veel groter dan mensen beseffen en neemt snel toe,” zei Jeroen Trompert van Fidem Pecunia. “Het gebeurt vaak op plaatsen waar veel mensen zijn, zoals in een drukke tram of metro, in winkelcentra of tijdens festivals. Het is zo gemakkelijk om kaarten te skimmen. En de schade kan oplopen tot duizenden euro’s.”

In onderstaand filmpje laat onderzoeksjournalist Bert Quist zien hoe gemakkelijk je met de nieuwe passen gerold of geskimd kunt worden, terwijl je bankpas of creditcard gewoon in je jaszak of tas zit.

[Emerce, Consumentenbond]

5 1 stem
Artikel waardering

Interessant

Vond je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
Aanmelden
Laat het mij weten wanneer er
guest

25 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J@n
J@n
8 jaren geleden

Ha ha…en men merkt dit nu pas? Staat bij mijn pas uit. Maar een eenvoudige tip, doe je pas is een beschermende hoes (zijn er zat op internet) en wees je eens bewust dat er niet alleen mensen mee kijken. Met een warmtebeeld camera kunnen ze je pin ook uitlezen, het bewust meerdere cijfers intoetsen na je pin is een doodeenvoudige manier om dit een beetje te voorkomen. Bedek het pin scherm met je hand, pin meerdere cijfers na de pin en wees bewust WAAR je pint. Meeste skimmen komt door gemakzucht en onoplettendheid.

PvD
PvD
8 jaren geleden

Ik ben nog lekker ouderwets en betaal zoveel mogelijk contant.

bert s
bert s
8 jaren geleden

Gewoon je geld van de bank halen. Een bank geeft je bijna geen rente meer, het geld staat er niet veilig, de bank geeft je gegevens door aan de overheid( de belastingdienst weet altijd precies wat mijn saldo is op 31 december) en met cash geld ben je niet traceerbaar. De toegevoegde waarde van een bank is volledig verdwenen, alleen de automatische afhandeling van je rekeningen is nog makkelijk maar niet noodzakelijk.

blub
blub
8 jaren geleden

Geloof er niets van, als ik m’n pasje niet tegen het pinapparaat aandruk, herkent ‘ie het niet en werkt het niet. Ik moet de pas op of tegen dat ding aanhouden. En daarnaast is er een limiet aan het bedrag wat contactloos (waarom heet dat zo?) betaald kan worden.

Wifi-logo heeft ook niets met NFC van doen.

Lex
Lex
8 jaren geleden

Deze manier van oplichting werkt alleen als er één pas met NFC chip in je portemonnaie aanwezig is. Zitten er twee pasjes met een NFC in je portemonnaie (zoals een OV-Chip) dan kan het apparaat je bankpas niet herkennen en kan je niet worden opgelicht op deze manier. Kortom, altijd twee of meer NFC passen in je portemonnaie (of functie uitzetten).

Cas
Cas
8 jaren geleden

Ik begrijp gewoon niet dat na al die skim praktijken, ze gewoon contactloos betalen moeten gaan invoeren.

Probeer maar eens te bewijzen dat je contactloos bent geripped?

Gewoon DNAvol betalen met gewoon tastbaar geld, das tenminste niet hersenloos mensen in de problemen brengen. Vooral de oudere zullen hier wel weer de dupe van worden.

Johan
Johan
8 jaren geleden

Hmmm, volgens mij maakt de NFC chip contact met het betaalapparaat, waarom noemt men dit contactloos?

Contant betalen is sowieso beter, grote kans dat er een extra veld in de database van de supermarkt is waar de boodschappen worden gekoppeld aan je rekeningnummer.

Is altijd handig voor later, wanneer de zorgverkeringsmaatschappij big data mag gaan koppelen.

Krijg je zo’n mooie brief thuis met tips om je leefstijl aan te passen, is hier binnen 3 maanden geen verandering opgetreden, dan zal men de premie moeten verhogen vanwege de risico die zij lopen.

Jeff
Jeff
8 jaren geleden

ik zit bij de rabo en kon op internetbankieren de optie voor contactloos gewoon uitschakelen. De fraude gevoeligheid was al aangetoond, dus gewoon ouderwets pinnen zou ik zeggen. Die 3 seconden extra bij de kassa kunnen er ook nog wel bij.

trackback
Eindtijdsignalen en ander opvallende nieuwsfeiten, verzameld door: Arie Goedhart | Silvia's Boinnk!!!
8 jaren geleden
Arwijn
Arwijn
8 jaren geleden

Totale automatisering is totale geautomatiseerde diefstal.

sebas0570
sebas0570
8 jaren geleden

Op de Nederlandse tech. sites is dit al een oud onderwerp…
Ik dacht dat het al wel vrij bekend was maar extra aandacht voor het onderwerp is nooit weg.
Ik zit zelf bij de ING en het is me al 3x vorig jaar gebeurd dat ik niet bij mijn geld kon. De eerste keer was het in de supermarkt, gelukkig had ik nog 20 euro ergens weggefrommeld. De 2de keer stond ik op een parking in Belgie en kon als avondeten een zakkie chips wegwerken en de 3de keer met tanken, gelukkig was het naast mijn werk waar ik en zowat het hele bedr. inc. directeuren de pomphouder ken en de volgende dag netjes 80 Euro teruggegeven.

Tegenwoordig zorg ik gewoon dat ik minimaal 50 euro contant op zak heb en een paar 100 in huis en een anwb nood(gevallen) creditcard op zak. Als beroepschauffeur, ik sta nu ook 450km van de hut af zit ik niet graag zonder geld.
Ik vind het al erg dat ik niet bij mijn geld kan, laat staan draadloos geskimmed worden en je centen ook weg!
Ik blijf lekker oldskool, wel zo veilig 😉

Ted
Ted
8 jaren geleden

Het zal niet lang meer duuren of contant geld verdwijnt. Daar zijn de banken volgens mij druk mee bezig.Zodat je niks maar dan ook niks meer in huis kan hebbben.

Berenbotje
Berenbotje
8 jaren geleden

Kan ik ook contactloos kinderen verwekken? Dan ga ik heel wat kindertjes neerzetten op de wereld!

Knuffelbeer
Knuffelbeer
8 jaren geleden

In ieder geval bedragen boven de 50 euro uitschakelen? Nee, ELK mogelijk bedrag uitschakelen voor skimmers.

Jer
Jer
8 jaren geleden

En iedereen trapt er lekker weer in. Wat een domme schappen zijn het allemaal die contactloos willen betalen zonder pincode in te voeren. Ze denken natuurlijk, lekker makkelijk, maar ondertussen kunnen ze makkelijk berooft worden zonder dat ze het doorhebben en niet eens doordenken en beseffen wat de gevolgen daarvoor zijn. De eerste toen ik het zag dacht ik: Daar ga ik nooit aan beginnen en mensen trappen er allemaal in die het doen. Ik haal zoveel mogelijk van geld van de bank af.

En sorry dat ik het zo grof uit mijn mond liet komen. Maar zelfs als mensen hiervan op de hoogte zijn en het alsnog doen, dan zijn ze gewoon dom bezig.

runnegate
runnegate
8 jaren geleden

Haha na het zien van het filmpje direct bij de ING contactloos uitgeschakeld!! (20 juni)
wat blijkt een dag erna is die mogelijkheid verwijderd !!! en vandaag is alle informatie van contactloos betalen compleet verwijderd! (22juni)

Back to top button
25
0
We lezen graag je reactie!x