Binnenland

PBL ontwikkelt scenario waarin mensen in 2045 geen vlees meer eten en minder keuzevrijheid hebben

Help ons door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in de Ruimtelijke Verkenning 2023 scenario’s ontwikkeld voor de inrichting van Nederland in 2050. In het rapport worden vier mogelijke ruimtelijke toekomsten gepresenteerd.

Eén daarvan is Groen Land, met veel ruimte voor de natuur. Voor elk scenario zijn op basis van ruimtelijke modellering en ontwerpend onderzoek gedetailleerde kaarten van het bijbehorende Nederland van 2050 gemaakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Verduurzaming, de aanpak van het woningtekort en ons aanpassen aan klimaatverandering vragen om grote ruimtelijke ingrepen in Nederland. Daarom is het van belang dat het kabinet scherpere keuzes maakt dan nu gebeurt,” beweert het PBL.

Vrijheid tot consumeren ingeperkt

In het scenario Groen Land wordt een stelsel van persoonsgebonden ‘omgevingsbudget’ – ‘planeetpunten’ – ingevoerd, gericht op minder vervuiling en minder grondstoffengebruik.

Het Rijk introduceert in dit scenario een ‘planeetpuntensysteem’, een jaarlijks budget voor iedereen, te besteden aan leefomgevingsonvriendelijk gedrag, niet overdraagbaar en niet verhandelbaar. Persoonlijke emissierechten dus.

Met dit persoonlijk ‘omgevingsbudget’ wordt de vrijheid tot consumeren ingeperkt.

Een soort 15-minutensteden

Het PBL noemt de planeetpunten in het rapport ‘de meest ingrijpende beleidsmaatregel’. Auto’s kosten veel planeetpunten. “Door te bouwen in de bestaande stad profiteren bewoners van de nabijheid van wonen, werken en voorzieningen. Veel bestemmingen zijn nu lopend, fietsend en steppend te bereiken, wat veel planeetpunten scheelt.” Een soort 15-minutensteden dus.

In het scenario Groen Land wordt het planeetpuntensysteem in 2030 ingevoerd. In Groen Land wordt de mobiliteit beperkt door middel van de individuele planeetpunten, maar ‘zijn wel veel bestemmingen op korte afstand beschikbaar’.

scenario

Opvallende ontwikkelingen

Opmerkelijke punten uit de tijdlijn in dit scenario: in 2040 krijgen niet-menselijke actoren een stem bij verkiezingen, in 2043 wordt een betonverbod ingevoerd en in 2045 eet een meerderheid van de bevolking geen vlees meer.

Onder het kopje ‘opvallende ontwikkelingen’ staat onder andere: minder keuzevrijheid in consumptie, wonen en reizen.

scenario

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

4.8 105 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

143 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Pascal
Pascal
23 dagen geleden

Welkom in onze democratische dictatuur !

Bas
Bas
23 dagen geleden

Die mensen die hieraan meewerken sporen toch ook niet! Het zal maar familie of ‘vriend’ van je zijn. Wát een psychisch gestoorden moeten dat zijn om voor een paar centen dit soort plannen voor je baasjes te maken en de mensheid naar de knoppen te helpen. Totaal gestoord.

Daantje
Daantje
23 dagen geleden

Complete waanzin , wat een gestoorde wereld ! Geen woorden voor

Eppo
Eppo
23 dagen geleden

Gaat toch niet lukken. Er zijn miljoenen wakkere laat ze het maar proberen goor tyfus volk

Back to top button
143
0
We lezen graag je reactie!x