Gezondheid

Pepsi en Coca-Cola stoppen met omstreden ingrediënt in frisdrank

Help ons door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Coca-Cola en Pepsi, de twee grootste frisdrankfabrikanten, gaan hun drankjes in de toekomst bereiden zonder een omstreden ingrediënt dat ook dienst doet als vlamvertrager. De beslissing is genomen na een online petitie van een tiener uit de Amerikaanse staat Mississippi.

Het 17-jarige meisje pleitte voor een verbod op het ingrediënt, E433, dat in Europa en Japan al verboden is in voedingsmiddelen en bovendien kankerverwekkend zou zijn. Ze wilde een verbod op het additief vanwege de risico’s voor de volksgezondheid, schrijft de Washington Post.

Hoewel de frisdrankreuzen het ingrediënt schrappen, is het volgens hen volkomen veilig. Gebromeerde plantaardige olie of polysorbaat 80 moet de smaak in frisdrank beter verdelen en zit onder meer in Fanta, Powerade en Mountain Dew. Het gecontesteerde bestanddeel zou ook het risico op de aantasting van organen en het krijgen van zenuwaandoeningen verhogen.

Pepsi heeft niet gezegd wanneer het totaal stopt met het ingrediënt. Vorig jaar had het concern E433 al uit de sportdrank Gatorade gehaald. Coca-Cola ging toen niet in op de zaak, maar wil nu de ingrediënten wereldwijd gelijktrekken. Het bedrijf wil gefaseerd overgaan op alternatieven.

De twee fabrikanten gaan de gebromeerde plantaardige olie vervangen door sucroseacetaatisobutyraat (E444), een verdikkingsmiddel dat chemisch wordt bewerkt uit tafelsuiker.

Sinds deze week wordt Powerade zonder E433 verkocht in Omaha, New York, Washington en Detroit. Op andere plaatsen in de Verenigde Staten staat de vlamvertrager nog wel op de ingrediëntenlijst. Ook in Canada en Zuid-Amerika wordt het ingrediënt vervangen.

De frisdrankgiganten lijken gezwicht te zijn voor de petitie van Sarah Kavanagh. “Het is goed om te weten dat grote bedrijven luisteren naar consumenten,” zei ze.

Volgens de Britse krant The Guardian bewijst de beslissing andermaal dat steeds meer drank- en voedingsproducenten onder druk staan van de consument vanwege de ingrediënten die ze in hun waren verwerken.

[AP]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Bert
Bert
8 jaren geleden

Dan zal ik dus een ander merk moeten nemen wanneer ik het als gootsteenontstopper wil gebruiken.

Silber eye
Silber eye
8 jaren geleden

Dat ze luisteren naar de consument is wel heel opvallend, overheden mogen zich schamen dat zij niet de drijfveer zijn welke hun bevolking beschermd tegen deze fabrikanten.

De overheden ontvangen onder de tafel hun Judaspenningen en geven geen moer om de gezondheid van hun stemvee, het stemvee vermeerderd immers zichzelf, hoe meer jeugd hoe meer zuiker vreugd.
Hoe harder de farmaceutische kassa ratelt.

biko
biko
8 jaren geleden

Goede marketing maar praktisch geneuzel in de marge. Ze vervangen de ene troep met het andere.

arrie buishouiders
arrie buishouiders
2 jaren geleden

ik zag dat valdispert ook polysorbaat80 in hun valeriaan pillen hebben moet je die dus maar niet kopen nu ik dit lees hoe zit dat nu eigelijk …met die stof .????/

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

4
0
We lezen graag je reactie!x