Homepagina » Gezondheid » Pepsi en Coca-Cola stoppen met omstreden ingrediënt in frisdrank
Pepsi en Coca-Cola stoppen met omstreden ingrediënt in frisdrank

Pepsi en Coca-Cola stoppen met omstreden ingrediënt in frisdrank

Coca-Cola en Pepsi, de twee grootste frisdrankfabrikanten, gaan hun drankjes in de toekomst bereiden zonder een omstreden ingrediënt dat ook dienst doet als vlamvertrager. De beslissing is genomen na een online petitie van een tiener uit de Amerikaanse staat Mississippi.

Het 17-jarige meisje pleitte voor een verbod op het ingrediënt, E433, dat in Europa en Japan al verboden is in voedingsmiddelen en bovendien kankerverwekkend zou zijn. Ze wilde een verbod op het additief vanwege de risico’s voor de volksgezondheid, schrijft de Washington Post.

Hoewel de frisdrankreuzen het ingrediënt schrappen, is het volgens hen volkomen veilig. Gebromeerde plantaardige olie of polysorbaat 80 moet de smaak in frisdrank beter verdelen en zit onder meer in Fanta, Powerade en Mountain Dew. Het gecontesteerde bestanddeel zou ook het risico op de aantasting van organen en het krijgen van zenuwaandoeningen verhogen.

Pepsi heeft niet gezegd wanneer het totaal stopt met het ingrediënt. Vorig jaar had het concern E433 al uit de sportdrank Gatorade gehaald. Coca-Cola ging toen niet in op de zaak, maar wil nu de ingrediënten wereldwijd gelijktrekken. Het bedrijf wil gefaseerd overgaan op alternatieven.

De twee fabrikanten gaan de gebromeerde plantaardige olie vervangen door sucroseacetaatisobutyraat (E444), een verdikkingsmiddel dat chemisch wordt bewerkt uit tafelsuiker.

Sinds deze week wordt Powerade zonder E433 verkocht in Omaha, New York, Washington en Detroit. Op andere plaatsen in de Verenigde Staten staat de vlamvertrager nog wel op de ingrediëntenlijst. Ook in Canada en Zuid-Amerika wordt het ingrediënt vervangen.

De frisdrankgiganten lijken gezwicht te zijn voor de petitie van Sarah Kavanagh. “Het is goed om te weten dat grote bedrijven luisteren naar consumenten,” zei ze.

Volgens de Britse krant The Guardian bewijst de beslissing andermaal dat steeds meer drank- en voedingsproducenten onder druk staan van de consument vanwege de ingrediënten die ze in hun waren verwerken.

[AP]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Bert schreef:

  Dan zal ik dus een ander merk moeten nemen wanneer ik het als gootsteenontstopper wil gebruiken.

  8 likes
 • biko schreef:

  Goede marketing maar praktisch geneuzel in de marge. Ze vervangen de ene troep met het andere.

  5 likes
 • Silber eye schreef:

  Dat ze luisteren naar de consument is wel heel opvallend, overheden mogen zich schamen dat zij niet de drijfveer zijn welke hun bevolking beschermd tegen deze fabrikanten.

  De overheden ontvangen onder de tafel hun Judaspenningen en geven geen moer om de gezondheid van hun stemvee, het stemvee vermeerderd immers zichzelf, hoe meer jeugd hoe meer zuiker vreugd.
  Hoe harder de farmaceutische kassa ratelt.

  4 likes
 • arrie buishouiders schreef:

  ik zag dat valdispert ook polysorbaat80 in hun valeriaan pillen hebben moet je die dus maar niet kopen nu ik dit lees hoe zit dat nu eigelijk …met die stof .????/

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronaspoedwet

  488.030 Nederlanders spreken zich uit tegen coronaspoedwet: Grootste petitie ooit!

  Dinsdag zijn aan de Tweede Kamer de ...

  nieuwbouwwoningen

  Nieuwbouwwoningen Schiedam gaan naar vluchtelingen: ‘Belachelijk!’ Onderteken deze petitie

  Nieuwbouwwoningen gaan in Schiedam naar vluchtelingen in ...

  >