Gezondheid

Hoe je water kunt zuiveren met fruitschillen

Help ons door dit met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er is steeds meer vraag naar waterfilters, maar je hebt geen ingewikkeld apparaat nodig om er zeker van te zijn dat je kraanwater vrij is van schadelijke stoffen.

Onderzoekers uit Singapore hebben onlangs ontdekt dat water op een effectieve manier kan worden gefilterd met fruitschillen en schoonmaakalcohol.

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Ramakrishna Mallampati gebruikte tomaten- en appelschillen in combinatie met de schoonmaakalcohol om water te zuiveren. In rurale gebieden kunnen er naast bacteriën ook schadelijke stoffen en pesticiden in het drinkwater komen. Door stukken van de schil in een oplossing met schoonmaakalcohol te leggen, ze te laten drogen en vervolgens een paar uur in vies grondwater te leggen, absorberen ze zware metalen, kleurmiddelen, pesticiden en nanodeeltjes. Pathogenen blijven wel achter in het water.

Verwijder de schillen en het water kan worden gedronken. Fruitschillen zijn goedkoop en ruimschoots voorhanden, in tegenstelling tot dure infrastructuur of waterzuiveringstechnologie. “We zijn niet uit op commercialisatie,” zei Mallampati. “We werken met NGO’s die de technologie beschikbaar kunnen maken voor het volk.”

Mallampati onderzoekt nu hoeveel schillen nodig zijn om water in verschillende landen te zuiveren. Hij kijkt daarbij per land naar het vervuilingsniveau.

Ook bananen kunnen worden gebruikt om water te zuiveren:

Bron: MNN.com, Wired.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nature
nature
10 jaren geleden

Hoe kom je aan schoonmaakalcohol?

Elisabeth
Elisabeth
10 jaren geleden

Als je de schillen wilt gebruiken adviseer ik toch dat je deze eerst goed moet wassen vóór dat je gaat schillen. Gezien er altijd nog chemische rommel overheen wordt gespoten tegen insecten en/of bederf.

NU
NU
10 jaren geleden

Leuk, ik geloof ook in een simpele oplossing, maar dit is niet helemaal duidelijk – bijvoorbeeld: Hoe lang moet de schil in alcohol zitten, en andere details van de procedure. Toch is het het experimenteren waard.

NU
NU
10 jaren geleden

[quote name=”Elisabeth”]Als je de schillen wilt gebruiken adviseer ik toch dat je deze eerst goed moet wassen vóór dat je gaat schillen. Gezien er altijd nog chemische rommel overheen wordt gespoten tegen insecten en/of bederf.[/quote]
Ik zou niet anders dan bio fruit gebruiken! [maar wassen kan altijd nog, uiteraard]

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x