Homepagina » Gezondheid » Hoe je water kunt zuiveren met fruitschillen
Hoe je water kunt zuiveren met fruitschillen

Hoe je water kunt zuiveren met fruitschillen

Er is steeds meer vraag naar waterfilters, maar je hebt geen ingewikkeld apparaat nodig om er zeker van te zijn dat je kraanwater vrij is van schadelijke stoffen.

Onderzoekers uit Singapore hebben onlangs ontdekt dat water op een effectieve manier kan worden gefilterd met fruitschillen en schoonmaakalcohol.

Ramakrishna Mallampati gebruikte tomaten- en appelschillen in combinatie met de schoonmaakalcohol om water te zuiveren. In rurale gebieden kunnen er naast bacteriën ook schadelijke stoffen en pesticiden in het drinkwater komen. Door stukken van de schil in een oplossing met schoonmaakalcohol te leggen, ze te laten drogen en vervolgens een paar uur in vies grondwater te leggen, absorberen ze zware metalen, kleurmiddelen, pesticiden en nanodeeltjes. Pathogenen blijven wel achter in het water.

Verwijder de schillen en het water kan worden gedronken. Fruitschillen zijn goedkoop en ruimschoots voorhanden, in tegenstelling tot dure infrastructuur of waterzuiveringstechnologie. “We zijn niet uit op commercialisatie,” zei Mallampati. “We werken met NGO’s die de technologie beschikbaar kunnen maken voor het volk.”

Mallampati onderzoekt nu hoeveel schillen nodig zijn om water in verschillende landen te zuiveren. Hij kijkt daarbij per land naar het vervuilingsniveau.

Ook bananen kunnen worden gebruikt om water te zuiveren:

Bron: MNN.com, Wired.com

Gerelateerd:

 Vind je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Hoe kom je aan schoonmaakalcohol?

  0 likes
 2. Als je de schillen wilt gebruiken adviseer ik toch dat je deze eerst goed moet wassen vóór dat je gaat schillen. Gezien er altijd nog chemische rommel overheen wordt gespoten tegen insecten en/of bederf.

  0 likes
 3. Leuk, ik geloof ook in een simpele oplossing, maar dit is niet helemaal duidelijk – bijvoorbeeld: Hoe lang moet de schil in alcohol zitten, en andere details van de procedure. Toch is het het experimenteren waard.

  0 likes
 4. [quote name=”Elisabeth”]Als je de schillen wilt gebruiken adviseer ik toch dat je deze eerst goed moet wassen vóór dat je gaat schillen. Gezien er altijd nog chemische rommel overheen wordt gespoten tegen insecten en/of bederf.[/quote]
  Ik zou niet anders dan bio fruit gebruiken! [maar wassen kan altijd nog, uiteraard]

  0 likes
 5. Ik raad aan om gewoon eenmlig een waterdistelleer apparaat te kopen bij meditechteurope.

  Zuiverst van het zuiverst en aangenaam en gezond te maken d.m.v het toevoegen van bergkernzout/himalayazout.

  0 likes
 6. [quote name=”nature”]Hoe kom je aan schoonmaakalcohol?[/quote]
  Apotheek heeft het soms, en heel soms een zeldzame slijterij. Ik raad aan om geen gedenatureerde alcohol te gebruiken [wat je bij de drogist koopt] omdat je dan kans hebt tot vergiftiging. !

  0 likes
 7. En wat doe je met de schillen waar zware metalen inzitten?

  0 likes
 8. [quote name=”Elisabeth”]Als je de schillen wilt gebruiken adviseer ik toch dat je deze eerst goed moet wassen vóór dat je gaat schillen. Gezien er altijd nog chemische rommel overheen wordt gespoten tegen insecten en/of bederf.[/quote]

  .. er staat toch juist dat de stoffen in de schil trekken.. ook pesticide dus .. die blijft dus mooi in de schil zitten dus wassen is helemaal niet nodig lijkt mij.. daar is het juist voor o.a of ben ik nu verkeerd aan het redeneren?

  0 likes
 9. Als je twijfelt aan de kwaliteit van ons drinkwater, kun je dit beter met een omkeerosmose-apparaat filteren. Zo’n apparaat kost zo rond de 50 euro. Alle moleculen met een atoomgewicht boven de 100 worden er dan uitgefilterd inclusief pesticiden en zware metalen.

  0 likes
 10. ik zou denk ik eerder voor zilverwater gaan dan voor alcohol en dan het minimum aan zilverwater zodat je geen grijs/blauwig kleurtje ten duur gaat krijgen

  0 likes
 11. [quote name=”dymph”]ik zou denk ik eerder voor zilverwater gaan dan voor alcohol en dan het minimum aan zilverwater zodat je geen grijs/blauwig kleurtje ten duur gaat krijgen[/quote]

  Het is een fabeltje dat je er grijs van gaat zien, doe uw huiswerk voordat u hier onzin staat te verkopen.

  0 likes
 12. Ja maar…..fruitschillen zitten vol met Monsanto gif dus……..? Er is gewoon geen oplossing doe gewoon want je denkt dat goed is en dan is het ook goed want er is geen andere oplossing we worden aan alle kanten vergiftigd helaas… ! We kunnen alleen maar hopen op een beter leven als het er ooit van komt! Trusten allemaal zoete dromen want het leven is niet zoet maar zuur !

  0 likes
 13. Gebruik alléén de schillen van Biologisch fruit.
  De schil van alle bespoten fruit zit ‘zelfs na goed wassen’ nog vol met gif..
  In Lak’ech

  0 likes
 14. kristallen !!!!die zuiveren je water ,bergkristal heeft een hoge trilling …

  0 likes
 15. Ik snap het artikel niet geheel..

  Pesticiden (wat onder de categorie vergif valt) worden er wel uit gefilterd. Pathogenen niet. Een pathogeen is een triviale naam voor vergif.

  Dus het zou een selectief filter zijn, ene gif wel ander niet. lijkt me niet dus..

  0 likes
 16. [quote name=”haiku”]Ik snap het artikel niet geheel..

  Pesticiden (wat onder de categorie vergif valt) worden er wel uit gefilterd. Pathogenen niet. Een pathogeen is een triviale naam voor vergif.

  Dus het zou een selectief filter zijn, ene gif wel ander niet. lijkt me niet dus..[/quote]

  Pathogenen zijn ziekmakende micro-organismen, zoals virussen, bacteriën, schimmels etc. Een pathogeen is een ziekteverwekker van biologische oorsprong.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

cannabis

Israëlisch ziekenhuis onderzoekt effecten cannabis op coronavirus: ‘Zeer effectief’

In het Rambam-ziekenhuis in de Israëlische stad ...

minneapolis

Wat een Democratische senator te maken heeft met de chaos in Minneapolis

De Amerikaanse stad Minneapolis staat in brand. ...