Homepagina » Binnenland » Peter Gøtzsche spreekt in de Tweede Kamer: “Mensen worden vaak ten onrechte volgestopt met medicijnen”
Peter Gøtzsche spreekt in Tweede Kamer: "Mensen worden vaak ten onrechte volgestopt met medicijnen"

Peter Gøtzsche spreekt in de Tweede Kamer: “Mensen worden vaak ten onrechte volgestopt met medicijnen”

De Deense hoogleraar en internist Peter Gøtzsche heeft op 29 maart op uitnodiging van Stichting Wemos de Tweede Kamer toegesproken. Vijf politieke partijen waren aanwezig: het CDA, de PvdA, GroenLinks, de VVD en SP.

Begin dit jaar schreef minister Schippers van Volksgezondheid een brief aan de Tweede Kamer waarin ze zei dat de macht van de farmaceutische industrie moet worden ingeperkt.

De torenhoge prijzen die fabrikanten vragen voor nieuwe medicijnen, moeten aan banden worden gelegd. In dit veld van belangenverstrengeling zijn maar weinig werkelijk onafhankelijke deskundigen. Eén van hen is Peter Gøtzsche.

Winstbejag

Hij is medeoprichter van de Cochrane Collaboration, een organisatie die zich bezighoudt met onderzoek naar medicijnen. Gøtzsche is jarenlang werkzaam geweest in de farmaceutische industrie en weet dus waarover hij praat.

Vorig jaar won hij de British Medical Association’s Book Award met zijn boek Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad. Daarin beschrijft hij, op basis van eigen ervaring en grondig aanvullend speurwerk, de op winstbejag gerichte manier waarop farmaceutische bedrijven patenten verkrijgen en hun marktaandeel in stand houden. De belangen van de samenleving worden daarbij veronachtzaamd.

Gøtzsche riep op tot een systeemverandering: de samenleving moet streven naar onafhankelijke, publiek gefinancierde klinische testen en overheidsgestuurde farmaceutische ondernemingen op non-profit basis.

Van een arts verwachten we dat hij mensen behandelt als ze ziek zijn, onafhankelijk van de dikte van hun portemonnee. Dit leggen we nu in handen van op winst gerichte bedrijven. Gøtzsche: “Gezondheidszorg gaat over altruïsme, niet over kapitalisme.”

Willens en wetens verzwegen

Naast de belangenverstrengeling bij artsen nam Gøtzsche ook patiëntenorganisaties op de korrel. Deze zouden zich niet voor het karretje van farmaceuten mogen laten spannen. Hij stelt zich kritisch op tegenover het vertrouwen in medicijnen en vindt dat bijwerkingen vaak onderschat worden.

De patiënt vertrouwt erop dat medicijnen er zijn om je beter te maken, maar wat blijkt: medicijnen zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer drie, direct na kanker en hart- en vaatziekten.

Mensen worden vaak ten onrechte volgestopt met medicijnen, met averechtse gezondheidseffecten. Eén van de voorbeelden die Gøtzsche in zijn boek geeft is een diabetesmedicijn dat slecht is voor je hart. De bijwerkingen worden door de industrie willens en wetens verzwegen, omdat ze slecht zijn voor de verkoop.

Schaamteloze leugens

De medicijnindustrie veegt deze onderzoeksresultaten structureel onder het tapijt, omdat die niet in hun voordeel werken. Ook hierin pleit Gøtzsche voor een systeemverandering. De overheid zou geneesmiddelen in eigen handen moeten nemen. Ook zouden resultaten van medicijnonderzoeken toegankelijk moeten zijn voor het publiek.

Gøtzsche vergelijkt farmaceutische bedrijven onomwonden met de maffia, omdat ze tot alles in staat zijn – omkopen, verduisteren, afpersen, bedriegen, de rechtsgang belemmeren, de politiek corrumperen en zelfs mensen met de dood bedreigen – om het succes van hun producten te verzekeren.

“De belangrijkste reden waarom we zoveel medicijnen slikken, is dat geneesmiddelenfabrikanten geen pillen verkopen, maar leugens over pillen,” aldus Gøtzsche. “In alle gevallen die ik heb onderzocht, hielden ze deze schaamteloze leugens vol, zelfs nadat de onjuistheid van hun beweringen was aangetoond.”

Bekijk hier de presentatie van Peter Gøtzsche.

Boekentip: Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad.

[Wemos]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  De oudjes worden ter dood veroordeeld met medicijnen.

  10 likes
  • an argie schreef:

   Niet alleen de oudjes. Kinderen worden volgepropt met vaccinaties en er worden talloze ziektes verzonnen die niet te bewijzen zijn als ADD, ADHD, PDD NOST, etc. om ze maar verder te drogeren met Ritalin of Concerta.

   Het ENIGE dat de “medische” wereld tegenwoordig nog kan is vergiftigen en drogeren, misschien dat daarom in het teken van huisartsen en apothekers een slang is verwerkt.

   Wanneer artsen zouden worden betaald naar GENEZING in plaats van het aantal behandelingen, zou de medische wereld er heel anders uit zien.

   Wanneer nieuwe medicijnen niet worden geïntroduceerd omdat ze beter werken dan een placebo, maar DAADWERKELIJK genezen, idem dito.

   Ik heb me al jarenlang afgevraagd waarom steeds meer mensen op steeds jongere leeftijd ouderdom gerelateerde aandoeningen krijgen.
   Het antwoord is right in your face!

   14 likes
   • jolo schreef:

    bij de oude chinese volkskunst wordt je meest gewaardeerd met het minste aantal patienten

    4 likes
    • exegese schreef:

     En dat is precies @jolo, waarom de commerciële opzet van onze “gezondheidszorg” veranderd is in een “ziektezorg”. Als er sprake is van een winstoogmerk kun je het genezen van een patiënt zien als een slecht bedrijfsresultaat, dat moet dus koste wat kost voorkomen worden of een vervolg krijgen met nieuwe kwalen en aandoeningen door bijwerkingen van slecht of zelfs niet werkende medicijnen. Eigenlijk zo logisch als wat, alleen willen de meesten dat liever niet onder ogen zien, dat is het fundament van hun “succes”. Als je goed om je heen kijkt zie je het bedrog er vanaf druipen.

     1 likes
     • an argie schreef:

      Kijk alleen al naar de werken van Dr. Royal Lee die kapot is geprocedeerd door de farmaceutische industrie (op kosten van de belastingbetaler) en AL zijn werk, MEER DAN 20 JAAR RESEARCH!! moest verbranden op last van de rechter.
      Zijn lijfspreuk was: Blindly buy rubbish that takes away years of your time.

      Kijk naar Dr. Wiley (het hoofd van het Bureau of Chemistry – de voorloper van de FDA – die zelfs coca cola voor de rechter heeft gedaagd!) en SNAP waarom de overgang naar de FDA een totale ommekeer is geweest in de productie van voedsel.

      We hebben tegenwoordig een voedselindustrie die ons ziek maakt en een ziekteindustrie die ons ziek houdt.
      Wij hebben “geleerd” dat wanneer ons iets mankeert we naar een arts gaan, die ons vervolgens een pilletje voorschrijft en dat we door dat pilletje IN ÉÉN KLAP ZIJN GENEZEN!

      Dit werkt niet!

      Wat wij zijn vergeten is het zelfherstellende vermogen van ons lichaam MITS ER IN THERAPEUTISCHE MATE VOLDOENDE NATUURLIJKE VITAMINEN, MINERALEN EN SPORENELEMENTEN worden gestopt. Iets wat jaren is verwaarloosd, kan nooit en te nimmer in een korte periode worden hersteld.

      De ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) ligt ver, maar dan ook vér onder een therapeutische norm. En de Codex Allimentarius zorgt er tegenwoordig wel voor dat dit zo blijft.

      2 likes
  • René van Zalk schreef:

   Als ik geen medicijnen had gekregen was ik nu dood geweest.

   1 likes
 • exegese schreef:

  Begin dit jaar schreef minister Schippers van Volksgezondheid een brief aan de Tweede Kamer waarin ze zei dat de macht van de farmaceutische industrie moet worden ingeperkt.

  Dit zijn dus het soort van glasharde leugens die klaarblijkelijk genoeg mensen op het verkeerde been zet om het bedrog in het zadel te houden.

  Minister Schippers kondigt aan de macht van de farmaceutische industrie in te willen dammen terwijl ze er in werkelijkheid mee in het bed ligt. We moeten af van belangenverstrengeling en die hele verdorven en liegende kliek die daar mee samenhangt, een schone lei, nieuwe regels in een ouderwetse republiek, dat is wat we nodig hebben.

  15 likes
  • Mikkie schreef:

   Kreeg ooit van de huisarts Metopolol, tegen hoge bloeddruk. Mijn eigen baas, een internist, zei dat dat middel (5 jaar geleden alweer) nog nét niet op de lijst met verboden middelen stond.
   Het middel wordt nog steeds voorgeschreven……. Mensen, lees aub de bijsluiter. Het kan leiden tot hartfalen met de dood tot gevolg.

   2 likes
 • Elise49 schreef:

  Het hele systeem deugt niet meer. Je kunt geen structuur(balans) opbouwen, als steeds alles verandert door het snelle financieel systeem. Overheidsbeleid past zich aan dit systeem. Kinderen zijn daar het eerste de dupe van, want die horen structuur/geborgenheid te krijgen en op een mensen/natuurlijke tempo op te groeien ivm hun hormoonfases. Het hele systeem lijkt al aardig op een topsport systeem. Niet op 1 vlak, maar op alle vlakken. De beste kunnen ze dan weer gebruiken voor het systeem. Het punt is dat niet iedereen snel is, maar die kunnen net zo goed zijn of soms zelfs beter in iets zijn. Het nadeel van het systeem is dat niet iedereen meer dezelfde kansen krijgt. Heb je geld, dan kun je bijles, zorg enz. kopen. Dit systeem is dus een ultra liberalisme systeem geworden. Ieder voor zich en je zoekt het maar zelf uit systeem. Heb je geen/veel geld, dan heb je pech. De top is de enige die hier voordeel aan heeft. Verbeteringen kunnen daardoor moeilijk tot stand komen. Ook een huisarts/specialist/apotheek kan zijn werk niet meer goed uitvoeren door contradixie regels/wetten/beleid.
  Voor een patiënt en huisarts is het een heel gevecht om de juiste medicijnen te krijgen. En telkens als je weer een nieuw recept moet halen voor hetzelfde, dan probeert de apotheek toch jou weer een ander merk aan te smeren. Moet je weer naar de huisarts. Die moet weer bellen/doorgeven aan apotheek. Apotheek heeft het niet en moet weer bestellen en jij kunt weer langer wachten op je medicijnen. En soms krijg je te horen dat deze medicijnen merk er niet meer is. Vraag is dan: is dit dan wel waar? Zelf ontdekt dat een bepaalde anti-conceptie wel in België te verkrijgen was/is bv.
  Daarom vind ik dat apotheken/ziekenhuizen enz. weer zelf medicijnen mogen maken. Zo werkte dat vroeger. Nu bepaalt de verzekeraars/beleid/systeem wat we krijgen en daar moeten we vanaf. Ik ben ervan overtuigd dat er wel medicijnen zijn die werken. Dat het niet in zijn geheel zwart/wit is. We moeten weer terug naar kwaliteit en alleen gebruiken als het echt nodig is. Weet men niet waar iets vandaan komt en het is niet direct dodelijk, dan kun je beter niet gaan uitproberen met bestaande medicijnen, maar dan moet je iets doen wat niet schaadt. Een alternatieve weg bv.

  3 likes
 • Armonicus schreef:

  “Van een arts verwachten we dat hij mensen behandelt als ze ziek zijn…”

  Mja, Josef Mengele was ook een arts! Alsof mensen met Dr. voor hun naam en een witte jas dragen plotseling heilig zijn!

  2 likes
 • Kalki schreef:

  Oorzaak?: de vercommercialisering van de farmaceutische industrie en die nog erger dan een atoombom is.

  2 likes
 • jolo schreef:

  om die redenen ben ik uit de gezondheidszorggestapt!

  0 likes
 • x

  Check Also

  coronawet

  Aangepaste coronawet is nog gevaarlijker: ‘Dit gaat veel te ver’

  Het kabinet heeft het aangepaste voorstel van ...

  pensioen

  Gefeliciteerd, je staat op het punt 35 procent van je pensioen te verliezen. ‘Onaanvaardbaar’

  Afgelopen maand bereikten vakbonden, werkgevers en het ...

  >