Bewustzijn

Bijna-doodervaring: “Ik wist dat ik daar definitief een grens zou overgaan, en toch wilde ik er heel graag heen”

Help ons door deze informatie met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Medisch specialist Sam Parnia van de Stony Brook University schrijft in zijn boek Erasing Death dat de dood een proces is, niet een momentopname. Organen sterven niet gelijk af, maar blijven nog een lange tijd goed. “De dood is ook na de dood nog een hele poos volledig omkeerbaar,” aldus Parnia.

Hij onderzoekt hoe het kan dat zoveel mensen tijdens een hartstilstand een uittreding of bijna-doodervaring zeggen mee te maken. Sinds 2008 onderzocht hij 2060 gevallen van hartstilstand in 15 Amerikaanse, Britse en Australische ziekenhuizen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Van de 330 mensen die het hebben overleefd, hebben Parnia en zijn team er 140 gesproken. Van deze groep gaven 55 personen aan tijdens de reanimatie enige vorm van bewustzijn te hebben ervaren.

Bewuster in het leven staan

Enkele sensaties werden vaak genoemd: versnellen of vertragen van de tijd, een vredig gevoel, uittreding, vreugde, een fel licht of gouden flits of nare sensaties zoals angst, verdrinking of door diep water worden getrokken. De studie verscheen in het medische vakblad Resuscitation.

Het gevolg van de bijna-doodervaring was voor velen dat het bestaan meer betekenis krijgt, dat ze bewuster in het leven staan. Dat blijkt ook uit boeken die overlevenden hebben geschreven.

Mary Neal, orthopedisch chirurg in Wyoming, beschreef in haar boek To Heaven and Back hoe ze 14 jaar eerder tijdens een kanotocht in Chili verdronk. Ze voelde hoe haar geest haar lichaam verliet en uit de rivier opsteeg terwijl haar knieën zo ver doorbogen dat haar botten braken.

“Ik liep langs een onwaarschijnlijk mooi pad naar een schitterend gebouw met een koepel: ik wist dat ik daar definitief een grens zou overgaan, en toch wilde ik er heel graag heen,” schrijft ze. Toen voelde ze dat haar lichaam uit de boot werd gehaald en zag ze hulpverleners hartmassage toepassen.

Diepe meditatieve toestand

Neurowetenschapper Richard Davidson bestudeert in India boeddhistische monniken die in een staat van tukdam verkeren: hun lichaam vertoont geen tekenen van leven meer, maar is na een week of langer nog altijd fris en intact.

“Vermoedelijk raken veel monniken vlak voor hun overlijden in een diepe meditatieve toestand, die na hun dood nog een tijd in stand blijft,” aldus Davidson. “Om te begrijpen wat er precies gebeurt en hoe dat is te verklaren, volstaan de conventionele zienswijzen niet.”

Parnia ziet de dood als een omkeerbaar proces: “Cellen en organen sterven meestal niet op hetzelfde moment als wij en blijven nog uren of zelfs dagen goed.”

[National Geographic]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

11 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Andre
Andre
8 jaren geleden
jolo
jolo
8 jaren geleden

doodgaan is helemaal niet zoals ze ermee schermen, nooit gehoord van een zachte dood sterven?
SCHIJNBAAR TREDEN DAN HALLUCINATIES IN WERKING, DIE HET VERTROEBELEND BEELD GEVEN
Geen dood is erger dan het leven?
Ken mensen die weer graag dood gaan, daar het leven meer met problemen gepaard gaan?

J. Hofmans
J. Hofmans
8 jaren geleden

En wie zegt dat de dood iets ergs is? Natuurlijk heb je verdriet als iemand er niet meer is. Maar daar doel ik niet op. Je bent ook verdrietig als je auto van €30.000 in de prak is gereden.

Volgens mij ga je na je dood dus naar een andere fase (geen hemel/hel).

Axmann
Axmann
8 jaren geleden

Leef zoals God wil en na dit kortstondige aardse bestaan wordt je beloond met eeuwige vreugde.

Back to top button
11
0
We lezen graag je reactie!x