Mens en Dier

Pijnstiller uit slakkengif 100 keer sterker dan morfine

Help ons door dit met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een veelbelovend experimenteel medicijn uit slakkengif lijkt pijn op een effectieve manier te bestrijden. Onderzoekers zijn op zoek naar nieuwe medicijnen zonder verslavende werking. Het geneesmiddel, dat nog niet is getest bij mensen, is 100 keer sterker dan de veelgebruikte pijnstillers morfine of gabapentine.

De werkzame stof, conotoxine, wordt gemaakt door de tropische Conus-slakken. De schelpdieren gebruiken hun gif om prooidieren te vangen. Ze zijn voornamelijk te vinden in warme en ondiepe zeeën, in de omgeving van koraalriffen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De viseters vangen hun prooi op een zeer effectieve wijze. Ze strekken een tongachtig orgaan uit, waarin zich een soort harpoen bevindt. Die wordt door de slak afgeschoten op de prooi, waarbij de harpoen zich in de prooi boort en het gif injecteert. De prooi is verlamd en kan direct door de slak worden opgeslokt. In sommige gevallen kan de prooi zelfs even groot zijn als de slak zelf.

Een eiwit uit het gif staat nu aan de basis van vijf nieuwe experimentele verbindingen, aldus hoofdonderzoeker David Craik van de Universiteit van Queensland in Australië. Met één van de medicijnen werd pijn bij ratten ‘significant teruggedrongen’, zo staat te lezen in een persverklaring.

“Dit is een belangrijke stap die mogelijk leidt tot de ontwikkeling van een geheel nieuwe groep medicijnen waarmee moeilijk te behandelen chronische zenuwpijn kan worden verzacht,” zei Craik. De giftige stoffen die worden gemaakt door dieren kunnen de signaaloverdracht van zenuwcel op zenuwcel verstoren. Ze werken anders dan pijnstillers die zijn gebaseerd op stoffen uit opium, zoals morfine en hydrocodon. Deze medicijnen hebben bovendien als risico dat mensen eraan verslaafd kunnen raken of eraan kunnen sterven als gevolg van een overdosis.

Met een stukje vin van een vis en een epje met membraan kunnen de slakken worden gelokt. De slak steekt zijn harpoen door het membraan en laat zijn gif in het epje lopen. De slakken blijven na het verkrijgen van gif gewoon leven. Medicijnmakers gebruiken conotoxine ook bij het onderzoek naar gebruik bij Alzheimer en Parkinson.

[ACS, Dr. Bruce Livett & David Paul]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Het werkt alleen als een slakkengang.

rhh warnik
rhh warnik
10 jaren geleden

Dan wordt de slak straks aangeboden in “De Zoute Slak” shop,
mits er een gedoogbeleid voor van toepassing is.
Zout=softdrug

paul
paul
10 jaren geleden

Veelbelovend.
Medicijnen gebaseerd op puur natuurlijke organische verbindingen zijn altijd beter.
Ik zit ook nogsteeds te wachten tot onverhitte hennep olie extract te koop wordt.

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x