Homepagina » Mens en Dier » Pijnstiller uit slakkengif 100 keer sterker dan morfine
Pijnstiller uit slakkengif 100 keer sterker dan morfine

Pijnstiller uit slakkengif 100 keer sterker dan morfine

Een veelbelovend experimenteel medicijn uit slakkengif lijkt pijn op een effectieve manier te bestrijden. Onderzoekers zijn op zoek naar nieuwe medicijnen zonder verslavende werking. Het geneesmiddel, dat nog niet is getest bij mensen, is 100 keer sterker dan de veelgebruikte pijnstillers morfine of gabapentine.

De werkzame stof, conotoxine, wordt gemaakt door de tropische Conus-slakken. De schelpdieren gebruiken hun gif om prooidieren te vangen. Ze zijn voornamelijk te vinden in warme en ondiepe zeeën, in de omgeving van koraalriffen.

De viseters vangen hun prooi op een zeer effectieve wijze. Ze strekken een tongachtig orgaan uit, waarin zich een soort harpoen bevindt. Die wordt door de slak afgeschoten op de prooi, waarbij de harpoen zich in de prooi boort en het gif injecteert. De prooi is verlamd en kan direct door de slak worden opgeslokt. In sommige gevallen kan de prooi zelfs even groot zijn als de slak zelf.

Een eiwit uit het gif staat nu aan de basis van vijf nieuwe experimentele verbindingen, aldus hoofdonderzoeker David Craik van de Universiteit van Queensland in Australië. Met één van de medicijnen werd pijn bij ratten ‘significant teruggedrongen’, zo staat te lezen in een persverklaring.

“Dit is een belangrijke stap die mogelijk leidt tot de ontwikkeling van een geheel nieuwe groep medicijnen waarmee moeilijk te behandelen chronische zenuwpijn kan worden verzacht,” zei Craik. De giftige stoffen die worden gemaakt door dieren kunnen de signaaloverdracht van zenuwcel op zenuwcel verstoren. Ze werken anders dan pijnstillers die zijn gebaseerd op stoffen uit opium, zoals morfine en hydrocodon. Deze medicijnen hebben bovendien als risico dat mensen eraan verslaafd kunnen raken of eraan kunnen sterven als gevolg van een overdosis.

Met een stukje vin van een vis en een epje met membraan kunnen de slakken worden gelokt. De slak steekt zijn harpoen door het membraan en laat zijn gif in het epje lopen. De slakken blijven na het verkrijgen van gif gewoon leven. Medicijnmakers gebruiken conotoxine ook bij het onderzoek naar gebruik bij Alzheimer en Parkinson.

[ACS, Dr. Bruce Livett & David Paul]
0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
7 jaren geleden

Het werkt alleen als een slakkengang.

rhh warnik
rhh warnik
7 jaren geleden

Dan wordt de slak straks aangeboden in “De Zoute Slak” shop,
mits er een gedoogbeleid voor van toepassing is.
Zout=softdrug

paul
paul
7 jaren geleden

Veelbelovend.
Medicijnen gebaseerd op puur natuurlijke organische verbindingen zijn altijd beter.
Ik zit ook nogsteeds te wachten tot onverhitte hennep olie extract te koop wordt.

x

Check Also

osterhaus

Bij Ab Osterhaus stond opeens 5,666 miljoen op de rekening. ‘Dit is heel vreemd’

Viroloog Ab Osterhaus, die op de Nederlandse ...

De moderne geneeskunde is overstag. Hoe hypnose je gezondheid kan verbeteren

De moderne geneeskunde is overstag. Hoe hypnose je gezondheid kan verbeteren

Hypnotherapie blijkt heilzame gezondheidseffecten te hebben, van ...

Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

3
0
We lezen graag je reactie!x