Bewustzijn

Pim van Lommel maakte veel los met zijn boek over bijna-doodervaringen. Hij laat nu zien wat het teweeg heeft gebracht

Help door dit met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Tien jaar na ‘Eindeloos bewustzijn’ is er een speciale jubileumeditie van Pim van Lommels bestseller over bijna-doodervaringen.

Met zijn wetenschappelijke visie maakte Van Lommel veel los bij zowel medici als mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/geert-pieter-dilan.png

Nu is er een geheel nieuw voorwoord door de auteur geschreven om dit jubileum te vieren en te laten zien wat het boek teweeg heeft gebracht bij zowel de auteur als zijn lezers.

Grote moeite

“Het bewustzijn is geen product van de functie van de hersenen. Het is primair aanwezig in het universum en de hele materiële wereld komt eruit voort,” zei Van Lommel.

Hij deed lange tijd onderzoek naar bijna-doodervaringen bij patiënten die een hartstilstand overleefden.

In 2001 publiceerde hij in het medische tijdschrift The Lancet een onderzoek naar 344 hartpatiënten, waarvan 18 procent een bijna-doodervaring had meegemaakt.

“De wetenschap heeft grote moeite om nieuwe ideeën te accepteren,” zei hij. “Een mooi voorbeeld is de behandeling van maagzweren. Daar werden dertig jaar lang maagoperaties voor uitgevoerd.”

Moeilijk geaccepteerd

“Toen kwamen er op een gegeven moment twee Australische artsen die zeiden: een maagzweer wordt veroorzaakt door een bacterie,” vervolgde hij.

“Die artsen werden toen uitgelachen en belachelijk gemaakt. Het duurde nog 15 jaar voordat maagoperaties waren afgelopen en mensen werden behandeld met antibiotica,” klonk het.

De Australiërs kregen voor hun onderzoek de Nobelprijs. Je ziet dus dat nieuwe ideeën en concepten binnen de wetenschap vaak moeilijk geaccepteerd worden, aldus Van Lommel.

Volgens hem is er iets vergelijkbaars aan de hand met het bewustzijn. Dat kan in zijn ogen geen product zijn van de functie van de hersenen.

Zet alles op zijn kop

Uit zijn onderzoek naar bijna-doodervaringen blijkt dat het bewustzijn en het functioneren van onze hersenen niet altijd samenvallen.

Hij denkt daarom dat het brein geen producerende, maar een faciliterende functie heeft voor het ervaren van bewustzijn. Dat idee werd een eeuw geleden ook al naar voren gebracht door de psycholoog William James.

Het is een idee dat ons hele wereldbeeld verandert. Het zou namelijk betekenen dat bewustzijn primair in het universum aanwezig is en dat alles wordt gevormd vanuit bewustzijn.

Het hele universum, de hele materiële wereld, is dus eerder een gevolg van bewustzijn dan de oorsprong ervan. Dat zet alles op zijn kop.

Niet kloppen

Het meeste onderzoek is gebaseerd op afbeeldingstechnieken zoals MRI-scans en het zoeken naar een materiële basis voor het bewustzijn. Nergens staat vast wat precies de oorzaak is.

“Ik zeg niet dat mijn theorie zonder meer correct is,” zei Van Lommel. “Maar het is duidelijk dat de huidige ideeën over het menselijk bewustzijn niet kloppen en dat we verdere studies moeten doen naar nieuwe concepten.”

Pim van Lommel was tot 2003 als cardioloog verbonden aan het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en deed onderzoek naar bijna-doodervaringen.

Hij geeft over de hele wereld lezingen over bijna-doodervaringen en over de relatie tussen het bewustzijn en de hersenfunctie.

Boekentip: Eindeloos bewustzijn Jubileumeditie

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jaya
Jaya
6 jaren geleden

Ondertussen verdwijnen er nog steeds mensen in de psychiatrie die over BDE praten.

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Ik zeg nu al jaren. De geest is wat wij zijn, ons bewustzijn. Het lichaam is onze zetel in deze wereld, en het zenuwstelsel is het register van de activiteit van onze geest. Zonder ons lichaam zijn wij ook compleet, maar dan zonder aardse impulsen en driften zoals honger, verdedigingsdrang en lust.

Berma
Berma
6 jaren geleden

Dokter Moody was denk ik de eerste die daar een boekje over heeft geschreven.
Een simpel boekje doe ook het bewijs heeft geschreven dat mensen echt boven hun lichaam zweven en konden lezen wat er op een hoge kast tevoren was neer gelegt, ik meen een boekje maar daar ben ik niet zeker van.
Pim van Lommel schrijft veel droge bewijsstukken en haalt er ook andere theorieen bij zoals de relativiteits theorie waardoor het boekje wel moeilijk leesbaar word.

Bert
Bert
6 jaren geleden

Eindelijk iemand, die het begint te snappen. Ik hoop dat zijn werk de wetenschap uiteindelijk verder helpt om inzicht te krijgen wie wij zijn en hoe wij functioneren. Helaas is de medische tak van de wetenschap in handen van de farmacie en die willen voor ziekten geen eenvoudige oplossingen en proberen om alles te verhullen wat maar enigszins op een goedkope oplossing voor ziekten ruikt.
Onze hersenen zijn gewoon een onderdeel van het lichaam maar met een heel bijzondere functie.
Uiteraard zijn de hersenen een orgaan dat betrokken is bij de aansturing van het lichaam maar de vraag is natuurlijk wat zorgt er voor dat de hersenen doen wat ze moeten doen. Wetenschap zegt dat het allemaal in het DNA ligt opgesloten maar hoe komt het dna dan aan zijn programma? Onze hersenen maken een vertaling van wat ons wezen voorheeft in dit leven en geeft het lichaam daarvoor de juiste informatie. Verder zijn onze hersenen een contactorgaan met de universele informatie die alom aanwezig is. In onze vorm kunnen wij al die informatie die allemaal tegelijk aanwezig is zo niet aan. Onze hersenen zetten de benodigde informatie achter elkaar en dan kunnen wij dat begrijpen. In feite hoeven wij niets te leren alleen maar ons afstemmen op de informatie die nodig is of die we denken nodig te hebben. Hoe we dat doen noemen we leren. Leren is niets anders dan afstemmen op informatie en niet de informatie in onze hersenen opslaan. Hoe meer we “leren” hoe makkelijker we ons kunnen afstemmen op informatie. Intelligentie is dus niets anders dan het vermogen om je makkelijker dan wel moeilijker te kunnen afstemmen.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x