Homepagina » Bewustzijn » Pim van Lommel maakte veel los met zijn boek over bijna-doodervaringen. Hij laat nu zien wat het teweeg heeft gebracht
Pim van Lommel maakte veel los met zijn boek over bijna-doodervaringen. Hij laat nu zien wat het teweeg heeft gebracht

Pim van Lommel maakte veel los met zijn boek over bijna-doodervaringen. Hij laat nu zien wat het teweeg heeft gebracht

Tien jaar na ‘Eindeloos bewustzijn’ is er een speciale jubileumeditie van Pim van Lommels bestseller over bijna-doodervaringen.

Met zijn wetenschappelijke visie maakte Van Lommel veel los bij zowel medici als mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt.

Nu is er een geheel nieuw voorwoord door de auteur geschreven om dit jubileum te vieren en te laten zien wat het boek teweeg heeft gebracht bij zowel de auteur als zijn lezers.

Grote moeite

“Het bewustzijn is geen product van de functie van de hersenen. Het is primair aanwezig in het universum en de hele materiële wereld komt eruit voort,” zei Van Lommel.

Hij deed lange tijd onderzoek naar bijna-doodervaringen bij patiënten die een hartstilstand overleefden.

In 2001 publiceerde hij in het medische tijdschrift The Lancet een onderzoek naar 344 hartpatiënten, waarvan 18 procent een bijna-doodervaring had meegemaakt.

“De wetenschap heeft grote moeite om nieuwe ideeën te accepteren,” zei hij. “Een mooi voorbeeld is de behandeling van maagzweren. Daar werden dertig jaar lang maagoperaties voor uitgevoerd.”

Moeilijk geaccepteerd

“Toen kwamen er op een gegeven moment twee Australische artsen die zeiden: een maagzweer wordt veroorzaakt door een bacterie,” vervolgde hij.

“Die artsen werden toen uitgelachen en belachelijk gemaakt. Het duurde nog 15 jaar voordat maagoperaties waren afgelopen en mensen werden behandeld met antibiotica,” klonk het.

De Australiërs kregen voor hun onderzoek de Nobelprijs. Je ziet dus dat nieuwe ideeën en concepten binnen de wetenschap vaak moeilijk geaccepteerd worden, aldus Van Lommel.

Volgens hem is er iets vergelijkbaars aan de hand met het bewustzijn. Dat kan in zijn ogen geen product zijn van de functie van de hersenen.

Zet alles op zijn kop

Uit zijn onderzoek naar bijna-doodervaringen blijkt dat het bewustzijn en het functioneren van onze hersenen niet altijd samenvallen.

Hij denkt daarom dat het brein geen producerende, maar een faciliterende functie heeft voor het ervaren van bewustzijn. Dat idee werd een eeuw geleden ook al naar voren gebracht door de psycholoog William James.

Het is een idee dat ons hele wereldbeeld verandert. Het zou namelijk betekenen dat bewustzijn primair in het universum aanwezig is en dat alles wordt gevormd vanuit bewustzijn.

Het hele universum, de hele materiële wereld, is dus eerder een gevolg van bewustzijn dan de oorsprong ervan. Dat zet alles op zijn kop.

Niet kloppen

Het meeste onderzoek is gebaseerd op afbeeldingstechnieken zoals MRI-scans en het zoeken naar een materiële basis voor het bewustzijn. Nergens staat vast wat precies de oorzaak is.

“Ik zeg niet dat mijn theorie zonder meer correct is,” zei Van Lommel. “Maar het is duidelijk dat de huidige ideeën over het menselijk bewustzijn niet kloppen en dat we verdere studies moeten doen naar nieuwe concepten.”

Pim van Lommel was tot 2003 als cardioloog verbonden aan het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en deed onderzoek naar bijna-doodervaringen.

Hij geeft over de hele wereld lezingen over bijna-doodervaringen en over de relatie tussen het bewustzijn en de hersenfunctie.

Boekentip: Eindeloos bewustzijn Jubileumeditie

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  Ik zeg nu al jaren. De geest is wat wij zijn, ons bewustzijn. Het lichaam is onze zetel in deze wereld, en het zenuwstelsel is het register van de activiteit van onze geest. Zonder ons lichaam zijn wij ook compleet, maar dan zonder aardse impulsen en driften zoals honger, verdedigingsdrang en lust.

  17 likes
  • mikkie schreef:

   Zo ook statines. De heilige koe van bijna alle (huis)artsen. Net een boek uit van een “bekeerde arts, Kendrick) die “toont aan” dat statines niets anders doen dan zeer ernstige bijwerkingen hebben. Alle onderzoeken tussen ongeveer 1965 en 2009 tonen aan dat ze niets doen maar dat wordt allemaal onder kleed geveegd. Want er worden JAARLIJKS MILJARDEN aan verdiend.

   4 likes
 • Jaya schreef:

  Ondertussen verdwijnen er nog steeds mensen in de psychiatrie die over BDE praten.

  11 likes
 • Bert schreef:

  Eindelijk iemand, die het begint te snappen. Ik hoop dat zijn werk de wetenschap uiteindelijk verder helpt om inzicht te krijgen wie wij zijn en hoe wij functioneren. Helaas is de medische tak van de wetenschap in handen van de farmacie en die willen voor ziekten geen eenvoudige oplossingen en proberen om alles te verhullen wat maar enigszins op een goedkope oplossing voor ziekten ruikt.
  Onze hersenen zijn gewoon een onderdeel van het lichaam maar met een heel bijzondere functie.
  Uiteraard zijn de hersenen een orgaan dat betrokken is bij de aansturing van het lichaam maar de vraag is natuurlijk wat zorgt er voor dat de hersenen doen wat ze moeten doen. Wetenschap zegt dat het allemaal in het DNA ligt opgesloten maar hoe komt het dna dan aan zijn programma? Onze hersenen maken een vertaling van wat ons wezen voorheeft in dit leven en geeft het lichaam daarvoor de juiste informatie. Verder zijn onze hersenen een contactorgaan met de universele informatie die alom aanwezig is. In onze vorm kunnen wij al die informatie die allemaal tegelijk aanwezig is zo niet aan. Onze hersenen zetten de benodigde informatie achter elkaar en dan kunnen wij dat begrijpen. In feite hoeven wij niets te leren alleen maar ons afstemmen op de informatie die nodig is of die we denken nodig te hebben. Hoe we dat doen noemen we leren. Leren is niets anders dan afstemmen op informatie en niet de informatie in onze hersenen opslaan. Hoe meer we “leren” hoe makkelijker we ons kunnen afstemmen op informatie. Intelligentie is dus niets anders dan het vermogen om je makkelijker dan wel moeilijker te kunnen afstemmen.

  9 likes
 • Jer schreef:

  In feite hebben we een gezamenlijke bewustzijn, een Hive Mind van het universum.

  2 likes
 • Berma schreef:

  Dokter Moody was denk ik de eerste die daar een boekje over heeft geschreven.
  Een simpel boekje doe ook het bewijs heeft geschreven dat mensen echt boven hun lichaam zweven en konden lezen wat er op een hoge kast tevoren was neer gelegt, ik meen een boekje maar daar ben ik niet zeker van.
  Pim van Lommel schrijft veel droge bewijsstukken en haalt er ook andere theorieen bij zoals de relativiteits theorie waardoor het boekje wel moeilijk leesbaar word.

  4 likes
 • War on error schreef:

  Binnenkort komt de geheugenchip beschikbaar. Hele woordenboeken, en taalregels op een insteekkaartje.
  Global -brainhealth & Performance Summit 2016:
  https://brainhealthsummit2016.sched.com/venue/Ohio+Union%3A+Performance+Hall/Ground+Floor
  The Global Brain Group
  http://pespmc1.vub.ac.be/GBRAIN-L.html

  ‘Vertrouwen in de toekomst’ krijgt dan toch wel een Orwelliaanse betekenis. ‘Hall’ spreekt niet tegen je, Hall zit ahw. in je hoofd.

  We zijn mogelijk allemaal bijna dood. Regeringsleiders zijn bezeten over de vermeende agressie van Rusland, en hun wens is Rusland dan maar op voorhand aan te vallen.
  (de geschiedenis leert dat de meesten die onderneming NIET overleven – het is zelfmoord).
  Een zinvol debat hierover is onder de Haagse Maffia taboe.
  Een zondebok aanwijzen lost voor hen veel problemen op, al slaat het nergens op.
  “Jouralisten” moeten het spel meespelen, anders worden ze monddood gemaakt – buitengesloten door het legertje voorlichters rondom de Haagse Maffia.
  Dat kan alleen maar fout aflopen. Geen ellende wordt ons bespaard.

  Terreur – als beleidsinstrument – wordt al haast onderdeel van ons leven.
  Nu brengen we het circus thuis, zijn wij zelf ook aan de beurt:
  http://21stcenturywire.com/2015/12/14/gladio-global-gangs-and-counter-gangs-in-europe-ireland-iraq-and-now-in-syria/
  http://www.express.co.uk/news/world/848151/terror-warning-ISIS-Britain-UK-islamist-fanatics-terrorism

  4 likes
 • Anita schreef:

  Het bewustzijn komt voort uit de ervaringen, levens, die eenieder opbouwt vanaf de aanvang van onze evolutie. Ons leven is begonnen op de maan, aldus Jozef Rulof, metaphysicus, 1898/1952.
  De ervaringen, gevoelens, komen binnen via de zonnevlecht en onze hersenen vangen die gevoelens op en verwerken die. De schedel zorgt er vervolgens voor dat die gevoelens niet de ruimte invliegen.
  Zo komt het dus dat in aanvang van de evolutie onze hersenen klein waren en in de loop van de evolutie groter werden omdat wij steeds meer ervaringen hebben opgedaan.
  Er zijn ook mensen die kunnen denken zonder hersenen, bij aanvang van de geboorte waren die hersenen er niet. Een mooi artikel hierover vind je in de laatste Nieuwsbrief, december 2017, op de website http://www.rulof.org onder Actueel. Het is zeer de moeite waarde dit artikel even te lezen!
  Het bewustzijn zit dus niet in de hersenen.

  1 likes
  • Richard van Bemmelen schreef:

   Jozef Rulof? Nee he. Ik heb eens wat gelezen in een van zijn boeken, waarin een hoge meester zei dat crematie vreselijke pijnen veroorzaakte bij de overledenen. Als dat zo is, waarom is Rulof dan de ENIGE die daar gewag van maakt? Er zijn talloze mediums die dit nooit genoemd hebben. Lijkt me wel belangrijk…
   Daarnaast houdt Rulof er vrij racistische denkbeelden op na…

   1 likes
   • Anita schreef:

    Jammer dat je er zo over denkt. Ik heb alle 27 boeken heel goed gelezen. Jozef Rulof is niet racistisch. Elk leven doorloopt vanaf het begin van de evolutie dezelfde stoffelijke levensgraden, vanuit het oerwoud. Dus elk mens is daarin gelijk. Daarna begint het goedmaken. De een is alleen wat verder in de evolutie dan de ander. Degene die in het hiernamaals zijn dus verder dan wij op aarde.
    Crematie gaat te snel, en veroorzaakt een schok, vooral diegenen die nog stoffelijk ingesteld zijn zullen last ondervinden van die crematie.
    Waarom Jozef Rulof? Omdat hij voor die geestelijke wijsheid geboren is om die kosmische wetten te vertegenwoordigen en dat zijn geen 6 of 7 leraren, want dat is niet nodig. Er zijn namelijk ook geen 20 Mozarts en 20 Bachen. Hij stelde feilloos diagnoses, weet exact tot op de dag hoe oud je bent, op de minuut wanneer je sterft, genas zieken met hulp van de Meesters.
    Jozef Rulof wil oons alleen waarschuwen en helpen, als je en andere keuze wil maken, staat dat je natuurlijk vrij. Je hebt immers een vrije wil gekregen.
    Straks komt het Directe Stemapparaat op Aarde, de geestelijke en aardse wereld worden een en dan zullen die boeken pas echt gelezen worden.
    Ik wens je verder alle goeds toe.

    0 likes
    • Richard van Bemmelen schreef:

     Een voorbeeld (over het Joodse ras):
     “De mannen of vrouwen die het meeste en diepste karma bezitten, worden thans als ‘volk’ geslagen. Hierdoor krijgt het joodse kind zo’n vreselijk pak slaag. Het kind van het joodse ras kan nu wel kwaad worden, maar dit is de heilige waarheid. Christus was het Die men op Golgotha aan het kruis sloeg en kan God dat goedvinden?”
     Dat is buitengewoon disproportioneel. Was het niet de bedoeling dat Christus aan het kruis zou sterven? (volgens het Christelijke idee). Hoe kan God dat niet goedvinden?
     Zijn reincarnatie leer is doorspekt met het idee van straf en goedmaken. Hopeloos verouderd. Als je echt wil weten hoe het in elkaar zit, kan ik je aanraden de Course in Miracles te lezen.

     0 likes
     • Anita schreef:

      Beste Richard, ik wil de discussie graag sluiten. En nee, het was niet de bedoeling dat Christus aan het kruis zou sterven. Hij had nog veel langer kunnen leven als hij niet vermoord was.

      Maar ik wil het hier graag bij laten omdat ik me er niet prettig bij voel.

      0 likes
 • Richard van Bemmelen schreef:

  Zoals de Jarganen zeggen: ‘Intelligent leven (bewustzijn) is een voorwaarde voor het ontstaan van het universum’…

  1 likes
 • Margje schreef:

  Tja, ik had ook een BDE… ervaring. Een ervaring die “normaal” denkende mensen niet hebben.
  Het veranderde TOTAAL mijn idee van de wereld.
  Pas veel later, door toedoen van iemand die mij deze bijzondere ervaring kon uitleggen, veranderde het mijn idee van WAT WIJ MENSEN zijn.
  Kort samengevat: iedereen (nou ja, iedereen die een werkelijke BDE heeft meegemaakt of misschien zich daarin heeft verdiept) denkt dat BDE’s een andere blik op de werkelijkheid aantonen.
  Wat zij echter aantonen, is onze (menselijke) beperkte blik op de werkelijkheid,
  En dat is iets heel anders!! Want dat betekent ook, dat wat er beleefd wordt in een BDE al heel gauw en bijna altijd tot conclusies leidt die een feite een weergave zijn van hoe ons denken werkt.

  Hoe kan het ook anders?! Zo als ik het zelf ook ervaren heb, de hele eindigheid van alles verdween omdat ik als het ware een blik in de oneindigheid kon werpen.
  Helaas verbond ik daar de conclusie aan dat ik zelf oneindig was. Dom dom dom, achteraf.
  Ik bedoel maar, als je beseft dat je een hond ziet ben je er zelf nog niet een, natuurlijk.
  Maar als je je opgenomen voelt in de oneindigheid is het iets moeilijker om dat verschil te beseffen:)
  Dus: leven na de dood? Nee. Gaat het leven door na jouw dood? Ja, natuurlijk.

  Dat Pim van Lommel denkt dat er een eindeloos bewustzijn is, is op zich grappig. Als er iets duidelijk wordt na zo”n BDE is het in ieder geval, dat we ons normaal gesproken van heel weinig bewust zijn en in ons eigen mens-denken leven.
  De conclusie moet helemaal niet zijn wat Pim van Lommel zegt (er is een eindeloos bewustzijn) maar andersom: er is een groot on-bewustzijn bij mensen.
  De natuur en datgene waar wij uit ontstaan zijn is er gewoon, en wij weten daar met al onze intelligentie verrekte weinig van af.
  Om daar een soort “eindeloos bewustzijn”aan te plakken slaat helemaal nergens op en draait de zaak volledig om. Als wij in BDE”s een glimp opvangen van hoe het is om niet te lijden (=het Universum lijdt toch ook niet? Alleen wij zijn daartoe in staat) dan zegt dat enkel dat wij lijden omdat wij niet snappen hoe de echte natuur is waar wij uit ontstaan zijn.
  We zijn, met andere woorden, door ons steeds verder evoluerend denken, daarvan vervreemd.

  0 likes
  • Richard van Bemmelen schreef:

   “Helaas verbond ik daar de conclusie aan dat ik zelf oneindig was. Dom dom dom, achteraf.”
   Vreemd dat je er zo over denkt. Natuurlijk ben je in wezen oneindig, anders had je die ervaring niet eens kunnen hebben. Alles komt voort uit jouw bewustzijn, dus als je een blik in de oneindigheid kon werpen (omdat je menselijke beperkingen zijn weggevallen) moet dat betekenen dat je zelf oneindig bent..

   0 likes
 • Margje schreef:

  Beste Richard, uit mijn bewustzijn komt alleen allerlei menselijks voort die met mijn persoon te maken heeft. Zoals ik in mijn stukje al probeerde uit te leggen, dat ik een hond zie betekent niet dat ik een hond ben. Of dat die hond uit míjn bewustzijn “voortkomt”, zoals jij dat noemt.
  Dat ik van alles kan waarnemen (laten we dat zgn. bewustzijn eens wat preciezer definiëren), óók zelfs een glimp van de oneindigheid, is iets anders. Ik denk dat je dan bewustzijn verwart met gewaar-zijn of gewaarworden.
  Ik denk dat iedereen die een soortgelijke ervaring heeft gehad wel kan beamen, dat die hele ervaring buiten het denken om gewoon, als het ware, binnenkomt. Alsof je eerder in je denken opgesloten bent geweest en nu iets gewaarwordt in een veel grotere en ruimere context.
  Daarná pas wordt die ervaring een onderdeel van ons bewustzijn. En, zoals, dat met ons menselijk “bewustzijn” gaat, alles wordt ver-ik-t. Het IK eigent zich de ervaring toe.

  Over die oneindigheid heb ik wel een verklaring. Ik besta uit atomen die wél het eeuwige leven hebben.
  Bv. besta ik voor het grootste deel uit water, dat moet toch datzelfde water zijn dat hier al miljarden jaren op aarde is. (Dat vind ik zelf nou heel leuke dingen om me bewust van te zijn).
  We bestaan uitsluitend uit gerecycled sterrenstof, en ook wij ontbinden weer en worden iets anders.

  Maar goed, mijn verhaal is meer voor de nuchteren die willen snappen wat hen is overkomen. Voor Richard, gefeliciteerd met je oneindige bewustzijn en nog veel plezier ervan.

  0 likes
  • Richard van Bemmelen schreef:

   Pim van Lommel heeft juist aangetoond (wat mystici al wisten) dat het bewustzijn buiten de hersenen bestaat. Zoals de grote helderziende Edgar Cayce zei: de Mind (geest) is de bouwer, de stof is het resultaat.

   Onze mind schept dus ons lichaam inclusief de hersenen.
   De Course (in Miracles) zegt hetzelfde: there is no world! en: alles wat je ziet is een deel van jezelf…

   0 likes
   • Margje schreef:

    Die laatste zin: dat geldt in het echte leven. Het betekent: we leven “in ons denken”. Dat proberen mystici ons duidelijk te maken.
    Zoals het orakel van Delphi al zegt: Mens, ken uzelve.

    Zo’n buitenzintuigelijke ervaring (om het maar weer eens een andere naam te geven) is juist een glimp buiten ons normale denken. Die course of Miracles persoon moet hetzelfde beleeft hebben
    Hoe wij mensen zo’n beleving interpreteren met onze menselijke hersentjes, is waar we hier over debateren.

    0 likes
    • Richard van Bemmelen schreef:

     De course bedoelt het letterlijk. De ervaring die je had, was buiten het denken. Je zegt het zelf:”een glimp buiten ons normale denken”. We hebben alleen maar last van ons denken en we zijn niet ons denken. Je hebt een ervaring gehad van wie je werkelijk bent. Het ego (je denken) wil alles interpreteren en begrijpen, maar dit valt buiten het bereik van het ego.

     0 likes
 • Margje schreef:

  Dat zeg ik inderdaad ook, dat die ervaring buiten het denken was.
  Niettemin ben en blijf ik mezelf, lichaam en geest inéén, een héél tijdelijk bestaantje in een eindeloos en steeds veranderend universum.
  Zoals gezegd, jij veel plezier met jouw eindeloze bewustzijn.

  0 likes
 • x

  Check Also

  nasa

  NASA-wetenschappers ‘ontdekken parallel universum naast het onze’ waar de tijd achteruit loopt

  NASA-wetenschappers hebben bewijs gevonden voor een parallel ...

  Stem af universum

  Afstemmen op het universum

  Het was laatst weer zover. Ik sprak ...

  >