Universum

‘Planeet X’: Astronoom ontdekt mysterieus object in buitenste gebieden van het zonnestelsel

Help ons door dit met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronoom Wouter Vlemmings heeft ver voorbij Pluto een mysterieus stipje aan de hemel ontdekt. Het gaat mogelijk om een planeet zo groot als Neptunus.

Vlemmings onderzocht afgelopen jaar een rode reus met de Atacama Large Millimeter Array (ALMA) in Chili, het enige instrument waarmee verre, donkere planeten kunnen worden waargenomen. Hij stuitte op een stipje dat van plaats aan de hemel veranderde. De Nederlandse astronoom heeft het mysterieuze object Gna genoemd, naar een Scandinavische godin.

‘Niet uit te sluiten’

René Liseau, een collega van Vlemmings, zag ook een bewegend stipje op beelden die met de ALMA van de ster Alpha Centauri waren gemaakt. Dat zou ook een planeet kunnen zijn die op grote afstand van onze zon staat.

Vlemmings en Liseau hebben hun bevindingen over de mysterieuze objecten gepubliceerd op arXiv. “Het valt niet uit te sluiten, maar het is niet de meest waarschijnlijke verklaring,” aldus de radioastronoom. “Het vreemde object kan ook een ijsdwerg zijn, buiten de baan van Jupiter. We weten het gewoon niet.”

Overwegend sceptisch

De eerste reacties op de twee kandidaten voor Planeet X zijn overwegend sceptisch, meldt Scientific American. Er wordt bijvoorbeeld gewezen op het feit dat de ALMA geen echte foto’s maakt. Volgens Vlemmings wijst alles erop dat er toch echt iets is waargenomen.

Al tientallen jaren doen er verhalen de ronde over een mysterieuze Planeet X die op enig moment het zonnestelsel binnendringt. Er is altijd gespeculeerd over het bestaan van planeten die nog niet zijn ontdekt. Het is niet volledig uitgesloten dat zich op zeer grote afstand van de zon planeten bevinden die qua afmetingen vergelijkbaar zijn met Saturnus of Neptunus.

[Volkskrant, Scientific American]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
29 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

NASA sprookjes en gebakken vaccuum.

Haab
Haab
6 jaren geleden

Helaas, hij zoekt planeet X aan de verkeerde kant. Staat momenteel bij de zon, in het binnenste van ons zonnestelsel dus..

365Y
365Y
6 jaren geleden

Zo ver van hier , dit is geen wetenschap meer, maar speculatie , en dat is tot op zekere hoogte alle zintuiglijk waarneembare feiten .

Mensen blijven beperkt, verschillende antwoorden door verschillende wetenschappelijke conclusies omdat .. diverse diepere antwoorden zitten in vele dichtheden opgeborgen. We zijn simpelweg beperkt , niet bij machte die woorden nog uit te kunnen spreken . Aldus neem alles maar met een korreltje zout want ieder mens is nooit de gemene deler van alles wat is , met behulp van haar lichamelijke of zintuiglijke alleen heerschappij . Die heerschappij is eindig, maar de tot leven gekomen beelden uit de schepping , dat is andere koek ,aanwezig en altijd nog, voordat wij het zullen beseffen.

Michel
Michel
6 jaren geleden

De oude afbeelding van 1972 van de aarde is ook geen echte foto,s maar computer images ofwel SGI
Ook de nieuwe afbeelding van de aarde is weer geen echte foto en tevens de afbeeldingen van Pluto en Mars zijn geen echte foto,s. Dit moet je toch wel aan het denken zetten?!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

29
0
We lezen graag je reactie!x