Homepagina » Kruidenvrouw » Kruid van de maand januari: Slaapmutsje
slaapmutsje

Kruid van de maand januari: Slaapmutsje

slaapmutsjeSlaapmutsje

De officiële naam voor slaapmutsje is Eschscholzia californica, vernoemd naar de Duitse arts Johann Friedriech von Eschscholz. Hij leefde in het begin van de negentiende eeuw en was professor in de geneeskunde en anatomie, bioloog en plantenverzamelaar. California verwijst naar de streek California, de afkomst van de plant.

Het slaapmutsje dankt zijn naam enerzijds aan de slaapopwekkende eigenschap, maar ook doordat de bloemknop van de plant op een slaapmuts lijkt. Het is een tere plant. Slaapmutsje heeft moeite om te staan. De plant groeit het liefst op een beschut, zonnig plekje. De bladeren zijn kantachtig van vorm en grijsgroen van kleur. De kleur van de bloem is felgeel tot oranje.

In vroegere jaren was de werking van het slaapmutsje al bekend bij de Noord-Amerikaanse indianen. Het kruid was voor hen een kinderkruid. Kiespijn, koliekpijnen en zenuwpijnen werden door deze plant verminderd.

Een van de inhoudsstoffen van slaapmutsje is alkaloïde. Vaak werkt deze stof op het autonome zenuwstelsel waarbij ze zowel stimulerend (sympathisch) als kalmerend (parasympatisch) kan werken. Het is altijd oppassen geblazen met medicinale kruiden die alkaloïden als inhoudsstof hebben, maar slaapmutsje is hierop een uitzondering. De kalmerende en pijnstillende stoffen van dit kruid zijn veilig en niet verslavend.

Kinderkruid

Ook bij ons is Eschscholzia een kruid dat hoort bij het kind. Het kruid past bij kinderen die opvallen door hun prestaties. Zij zijn erg actief. Zij doen alles het liefst op hun eigen manier en tijd. Zij zijn gevoelig voor gebeurtenissen en kunnen neerslachtig worden door kou en vocht. Typische kenmerken bij deze kinderen zijn grote emotionaliteit, bezorgdheid, door de bomen het bos niet meer zien, angst, de dag niet los kunnen laten, en dus vaak problemen met in slaap komen.

Slaapmutsje wuift een beetje de zorgen van deze kinderen weg, er is meer zon in hun leven. Het padje waar ze nu op lopen is een leuke weg zonder al te veel hindernissen. Het kruid geeft aan het kind ontspanning en vertrouwen.

Eschscholzia is een goede, natuurlijke vervanger voor de reguliere medicatie, die geadviseerd wordt bij drukke kinderen. Slaapmutsje is een veilig kruid. Het heeft geen bijwerkingen en is niet verslavend. Dit kruid is te verkiezen boven de valeriaan. Deze is meer geschikt voor volwassenen en heeft wanneer men het langdurig inneemt een licht verslavende werking.

Wanneer kan men slaapmutsje gebruiken?

Bij nervositeit, stress, bij hyperactiviteit, bedwateren, hoofdpijn, kiespijn, angst, hartkloppingen, problemen met in slaap komen, nachtmerries, spierkrampen, spanningspijn in hoofd en buik, netelroos en jeuk door de zenuwen.

Hoe te gebruiken?

Tinctuur: Je kunt de bovengrondse delen gebruiken om een tinctuur van te maken.

Thee : Bovengrondse delen, geplukt tijdens de bloei. Kan ook gedroogd gebruikt worden.

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nlVind je dit artikel leuk? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

2 reacties

  1. Zou dit ook werken bij volwassenen?

    0 likes
  2. Natuurlijk heeft het ook zijn werking bij volwassenen.
    Hoe je de tinctuur kan maken, kijk maar op mijn facebookpagina; kruidenvrouw

    0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Wat zijn de voordelen van NEE zeggen?

Wat zijn de voordelen van NEE zeggen?

‘Ja’ zeggen omdat je ‘nee’ simpelweg niet ...

Stress? Met deze gratis download ontspan je nu optimaal

Stress? Met deze gratis download ontspan je nu optimaal

Heb jij vaker last van stress dan ...