Homepagina » Archeologie » 300.000 jaar oude schedels zetten menselijke geschiedenis op zijn kop. Deze archeologen doen verrassende vondst
300.000 jaar oude schedels zetten menselijke geschiedenis op zijn kop. Deze archeologen doen verrassende vondst

300.000 jaar oude schedels zetten menselijke geschiedenis op zijn kop. Deze archeologen doen verrassende vondst

Wanneer ontstond de moderne mens? Antropologen worstelen al decennia met deze vraag. Ze denken dat de mensheid zo’n 200.000 jaar geleden in de sub-Sahara is ontstaan.

Maar nieuw bewijs waarover in het tijdschrift Nature wordt gesproken, staat haaks op die hypothese. Onderzoekers hebben onlangs resten gevonden die suggereren dat de eerste Homo sapiens meer dan 100.000 jaar eerder is verschenen op een onverwachte plek.

Het gaat mogelijk om de oudste fossielen van Homo sapiens ooit gevonden. Ze zijn bewijs dat de mens al buiten de sub-Sahara leefde.

Grote verrassing

In 1961 stuitten mijnwerkers ten westen van Marrakesh op een menselijke schedel. Al snel werden ook andere resten ontdekt.

Zo’n 40 jaar later besloten Jean-Jacques Hublin en zijn collega’s van het Max Planck Instituut dieper te graven. Ze vonden resten van tenminste vijf individuen.

De botten zijn inmiddels gedateerd op 300.000 tot 350.000 jaar oud. “Dat kwam voor ons als een grote verrassing,” zei Hublin.

Veel gelijkenissen

Hij had verwacht schedels aan te treffen van menselijke voorouders zoals Homo erectus of Homo heidelbergensis, maar de schedels die hij vond vertoonden opvallend veel gelijkenissen met die van de moderne mens.

“Het gezicht van deze mensen is er één dat precies lijkt op de moderne variant,” zei Hublin.

“Ze hadden een schedel die wat langwerpiger was dan de onze, maar vandaag de dag zou je ze denk ik niet uit een menigte kunnen pikken,” vervolgde hij.

Herzien

De vondst druist in tegen de gangbare opvatting dat onze soort ergens diep in de sub-Sahara is ontstaan, de zogeheten Hof van Eden, en zich vervolgens naar andere delen van de wereld heeft verspreid.

“Er is geen Hof van Eden in Afrika,” zei Hublin. “Als er al zo’n Hof is, bestaat dat uit heel Afrika.”

Professor Sonia Zakrzewski van de Universiteit van Southampton wees erop dat de ontdekking ertoe kan leiden dat archeologen anders gaan denken over de menselijke oorsprong.

“Dit betekent zeker dat we onze modellen moeten herzien,” zei ze.

Foto: Jean-Jacques Hublin, MPI-EVA

[Independent]


Vond je deze info waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

17 reacties

 1. Volgens mij kunnen we inmiddels wel concluderen dat de datering methode van de afgelopen eeuwen geheel niet betrouwbaar blijkt.

  Het gehele verleden word al zolang als wij weten door een specifieke groep mensen (Smithsonian Institute, Vrijmetselaars en andere Occulte controle groepen) doelbewust neergezet volgens een uniform ontworpen plan voor het schijnbare verleden. Theorieën over de geschiedenis van potentieel oeroude vondsten worden simpelweg nooit objectief bestudeerd… nooit! Er word alleen maar gekeken hoe het onderwerp/object past in de huidige nagestreefde praatpunt. De historische vondst word vervolgens in context van het Plan gepresenteerd aan het publiek, zodat deze nooit toekomen aan een origineel idee of opvatting erover, en direct meegaan in de artificiële historische context waarin het onderwerp geplaatst is.

  16 likes
 2. Men zal ook voor de 300.000ste keer bewijzen dat het een apensoort is.
  Trouwens de Hof van Eden lag tussen de Eufraat, Tigris en de Nijl. In Azië.
  Geleerden van niks dus.
  Gezien dat de tijd geen constante is (Einstein) slaat een ouderdom van 300.000 jaar dus ook nergens op

  3 likes
  • Evolutie is totale Scientism Fiction Bullshit! Apen zijn vrijwel net zo veel genetische gerelateerd aan mensen als regenwurmen. En daarmee wil ik dus duidelijk maken dat geen enkele Soort voort komt uit een andere soort. De enige werkelijke relatie tussen de soorten is dat zij ontworpen zijn in dezelfde periode, met dezelfde groep bouwstenen. Dat is het ENIGE wat er bewijsbaar aan is!

   8 likes
   • Apen zijn vrijwel net zo veel genetisch gerelateerd aan mensen als regenwormen. Bedankt dat je toch het minimale verschil aantoont tussen de mens en apen en regenwormen, want dat verschil maakt de mens. Daarnaast bestaan er honderden, duizenden, tienduizenden andere diersoorten die steeds minder gerelateerd zijn aan de mens, de aap en de regenworm.

    4 likes
  • Hof van Eden ligt in Azië. Nooit opgelet op de lagere school blijkbaar.

   3 likes
   • Azië??? Zullen we het op het midden oosten houden?

    2 likes
   • De Bijbel zegt: Een daarvan is de Pison; die stroomt om heel Chawila heen, het land waar goud gevonden wordt. (Het goud van dat land is uitstekend, en er is daar ook balsemhars en onyx.) De tweede rivier heet Gichon; die stroomt om heel Nubië heen. De derde rivier heet Tigris; die loopt ten oosten van Assyrië. De vierde ten slotte is de Eufraat…..
    De Eufraat en Tigris zijn bekent en liggen echt in Azië. De andere twee zouden de Ganges en Nijl kunnen zijn maar dan zijn de aardschollen wel een beetje raar verplaatst.
    De Hof ligt er nog steeds. Ga maar zoeken. Je zult er niet in kunnen komen wan een Engel bewaakt het nog steeds.

    1 likes
  • Bekijk deze kaart goed, dan kom je misschien net als ik tot de conclusie dat de ‘Hof van Eden’ nu de bodem van de Perzische Golf is! http://4.bp.blogspot.com/-4TpIT7SSwv4/VJCEKl3tbvI/AAAAAAAAJnw/aIleul7r_M8/s1600/after-ice-age.jpg

   1 likes
 3. is een aap spiritueel?

  0 likes
 4. Beter laten verdwijnen die schedels!

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavaccin

Afrikanen protesteren tegen tests met ‘ons’ coronavaccin: ‘Bill Gates, wij zijn niet jouw proefkonijnen’

Afgelopen week is een experimenteel coronavaccin getest ...

gebeuren

Er gebeuren overal ter wereld hele bizarre dingen

Er gebeuren allerlei bizarre dingen op aarde. ...