Archeologie

300.000 jaar oude schedels zetten menselijke geschiedenis op zijn kop. Deze archeologen doen verrassende vondst

Help mee door dit met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wanneer ontstond de moderne mens? Antropologen worstelen al decennia met deze vraag. Ze denken dat de mensheid zo’n 200.000 jaar geleden in de sub-Sahara is ontstaan.

Maar nieuw bewijs waarover in het tijdschrift Nature wordt gesproken, staat haaks op die hypothese. Onderzoekers hebben onlangs resten gevonden die suggereren dat de eerste Homo sapiens meer dan 100.000 jaar eerder is verschenen op een onverwachte plek.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Het gaat mogelijk om de oudste fossielen van Homo sapiens ooit gevonden. Ze zijn bewijs dat de mens al buiten de sub-Sahara leefde.

Grote verrassing

In 1961 stuitten mijnwerkers ten westen van Marrakesh op een menselijke schedel. Al snel werden ook andere resten ontdekt.

Zo’n 40 jaar later besloten Jean-Jacques Hublin en zijn collega’s van het Max Planck Instituut dieper te graven. Ze vonden resten van tenminste vijf individuen.

De botten zijn inmiddels gedateerd op 300.000 tot 350.000 jaar oud. “Dat kwam voor ons als een grote verrassing,” zei Hublin.

Veel gelijkenissen

Hij had verwacht schedels aan te treffen van menselijke voorouders zoals Homo erectus of Homo heidelbergensis, maar de schedels die hij vond vertoonden opvallend veel gelijkenissen met die van de moderne mens.

“Het gezicht van deze mensen is er één dat precies lijkt op de moderne variant,” zei Hublin.

“Ze hadden een schedel die wat langwerpiger was dan de onze, maar vandaag de dag zou je ze denk ik niet uit een menigte kunnen pikken,” vervolgde hij.

Herzien

De vondst druist in tegen de gangbare opvatting dat onze soort ergens diep in de sub-Sahara is ontstaan, de zogeheten Hof van Eden, en zich vervolgens naar andere delen van de wereld heeft verspreid.

“Er is geen Hof van Eden in Afrika,” zei Hublin. “Als er al zo’n Hof is, bestaat dat uit heel Afrika.”

Professor Sonia Zakrzewski van de Universiteit van Southampton wees erop dat de ontdekking ertoe kan leiden dat archeologen anders gaan denken over de menselijke oorsprong.

“Dit betekent zeker dat we onze modellen moeten herzien,” zei ze.

Foto: Jean-Jacques Hublin, MPI-EVA

[Independent]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Rob Steenwinkel
Rob Steenwinkel
6 jaren geleden

Beter laten verdwijnen die schedels!

Arwijn
Arwijn
6 jaren geleden

Volgens mij kunnen we inmiddels wel concluderen dat de datering methode van de afgelopen eeuwen geheel niet betrouwbaar blijkt.

Het gehele verleden word al zolang als wij weten door een specifieke groep mensen (Smithsonian Institute, Vrijmetselaars en andere Occulte controle groepen) doelbewust neergezet volgens een uniform ontworpen plan voor het schijnbare verleden. Theorieën over de geschiedenis van potentieel oeroude vondsten worden simpelweg nooit objectief bestudeerd… nooit! Er word alleen maar gekeken hoe het onderwerp/object past in de huidige nagestreefde praatpunt. De historische vondst word vervolgens in context van het Plan gepresenteerd aan het publiek, zodat deze nooit toekomen aan een origineel idee of opvatting erover, en direct meegaan in de artificiële historische context waarin het onderwerp geplaatst is.

Eelke Piers
Eelke Piers
6 jaren geleden

Men zal ook voor de 300.000ste keer bewijzen dat het een apensoort is.
Trouwens de Hof van Eden lag tussen de Eufraat, Tigris en de Nijl. In Azië.
Geleerden van niks dus.
Gezien dat de tijd geen constante is (Einstein) slaat een ouderdom van 300.000 jaar dus ook nergens op

helder
helder
6 jaren geleden

is een aap spiritueel?

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x