Natuur en Milieu

Planten kunnen elkaar horen

Help ons door dit met iedereen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Planten beschikken over een zintuig dat nog niet eerder is ontdekt, zo blijkt uit nieuw onderzoek door de Universiteit van Western Australia.

Uit eerdere studies bleek al dat planten chemicaliën kunnen ruiken, kunnen voelen en uiteraard ook reageren op licht.

Het idee dat planten in staat zijn om te horen werd al in de negentiende eeuw geopperd. Sindsdien zijn verschillende onderzoeken verschenen over het mogelijke hoorvermogen van planten.

Verrassing

Onderzoekers van de Universiteit van Western Australia plaatsten zaden van de chiliplant in acht petrischaaltjes om een venkelplant. Deze plant verspreidt chemicaliën in de lucht en de bodem waardoor andere planten minder snel groeien.

Er werden verschillende proefopstellingen gebruikt: een doos om de venkelplant, waardoor de stoffen niet konden worden verspreid, en een lege doos zonder venkelplant.

Chilizaden in de buurt van de onafgedekte venkel bleken als verwacht trager te ontkiemen dan wanneer er geen venkel in de buurt was. De verrassing kwam toen de venkelplant er stond, maar was afgedekt met een doos. De zaden groeiden in dat experiment het snelst.

Onbekend communicatiemiddel

Een team onder leiding van Monica Gagliano herhaalde het experiment met 2400 chilizaden in 15 dozen en kreeg steeds hetzelfde resultaat. De zaden leken te reageren op een teken van de venkelplant dat waarschuwt voor de remmende stoffen. Als reactie daarop maakten de zaden een groeispurt.

Tijdens een afzonderlijk experiment werd gekeken naar de groei van chilizaden die naast een afgedekte chiliplant groeiden. Zowel de zaden als de plant groeiden anders dan zaden die niet in de buurt van een plant stonden, wat erop lijkt te wijzen dat de zaden en de plant signalen met elkaar uitwisselen.

Kennelijk zijn de zaden van chilipepers in staat om planten in de buurt te kunnen horen, zelfs wanneer soortgenoten zich in een afgesloten doos binnen gehoorafstand bevinden.

De bevindingen lijken te suggereren dat planten een nog onbekend communicatiemiddel hebben, aldus Richard Karban van de Universiteit van Californië in Davis. De vraag is nu of de dozen alle bekende signalen blokkeerden en planten werkelijk kunnen horen.

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marcel
Marcel
10 jaren geleden

Planten hebben zeker communicatie ter beschikking en vertellen hun broeders en zuster waar een goeie groeiplek is

berma
berma
10 jaren geleden

Een beetje te kort door de bocht, een doos over een plant zetten is voor de plant een doodvonnis, die gaat zich voorbereiden om dood te gaan en sluit zich helemaal af, alle verdediging laat hij varen en dus kunnen concurrenten weer groeien. Ook als een mens besluit een plant te beschadigen krijgt deze plant een schrik reactie en zal zich tijdelijk afsluiten voordat de werkelijke beschadiging heeft plaatgevonden.

Lida
Lida
10 jaren geleden

iedereen kent het verhaal van de twee planten,de een werd vertroeteld er werd liefdevol tegen gesproken, de ander kreeg weinig aandacht, de plant die goed behandeld werd groeide beter en mooier dan de plant die alleen water kreeg en geen aandacht,zo gaat het met alles dat leeft.

Bammetje
Bammetje
10 jaren geleden

Volgens mij “horen” planten niets!
Het feit dat de Venkel een stof uitscheidt die andere planten het groeien belet, en als je dan een doos zet boven op zo een Venkel betekent helemaal niets over het horen, maar alleen iets over de chemie die de venkel niet langer kan verspreiden.
Waarom dragen Venkels geen brillen
en hebben ze ook geen oren?
Ik denk omdat ze niet kunnen zien of horen!
Maar ja binnenkort maken we nieuwe topics. Waarom Komkommers liever buigen dan al dat rechte totaal niks.

Waardeloze bijdrage voor waardeloos nieuws.
EB

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

16
0
We lezen graag je reactie!x