Homepagina » Natuur en Milieu » Planten kunnen elkaar horen

Planten kunnen elkaar horen

Planten beschikken over een zintuig dat nog niet eerder is ontdekt, zo blijkt uit nieuw onderzoek door de Universiteit van Western Australia.

Uit eerdere studies bleek al dat planten chemicaliën kunnen ruiken, kunnen voelen en uiteraard ook reageren op licht.

Het idee dat planten in staat zijn om te horen werd al in de negentiende eeuw geopperd. Sindsdien zijn verschillende onderzoeken verschenen over het mogelijke hoorvermogen van planten.

Verrassing

Onderzoekers van de Universiteit van Western Australia plaatsten zaden van de chiliplant in acht petrischaaltjes om een venkelplant. Deze plant verspreidt chemicaliën in de lucht en de bodem waardoor andere planten minder snel groeien.

Er werden verschillende proefopstellingen gebruikt: een doos om de venkelplant, waardoor de stoffen niet konden worden verspreid, en een lege doos zonder venkelplant.

Chilizaden in de buurt van de onafgedekte venkel bleken als verwacht trager te ontkiemen dan wanneer er geen venkel in de buurt was. De verrassing kwam toen de venkelplant er stond, maar was afgedekt met een doos. De zaden groeiden in dat experiment het snelst.

Onbekend communicatiemiddel

Een team onder leiding van Monica Gagliano herhaalde het experiment met 2400 chilizaden in 15 dozen en kreeg steeds hetzelfde resultaat. De zaden leken te reageren op een teken van de venkelplant dat waarschuwt voor de remmende stoffen. Als reactie daarop maakten de zaden een groeispurt.

Tijdens een afzonderlijk experiment werd gekeken naar de groei van chilizaden die naast een afgedekte chiliplant groeiden. Zowel de zaden als de plant groeiden anders dan zaden die niet in de buurt van een plant stonden, wat erop lijkt te wijzen dat de zaden en de plant signalen met elkaar uitwisselen.

Kennelijk zijn de zaden van chilipepers in staat om planten in de buurt te kunnen horen, zelfs wanneer soortgenoten zich in een afgesloten doos binnen gehoorafstand bevinden.

De bevindingen lijken te suggereren dat planten een nog onbekend communicatiemiddel hebben, aldus Richard Karban van de Universiteit van Californië in Davis. De vraag is nu of de dozen alle bekende signalen blokkeerden en planten werkelijk kunnen horen.

Bron: Volkskrant.nl

Gerelateerd:

 Vind je dit artikel belangrijk? Deel het dan met anderen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

16 reacties

 1. Planten hebben zeker communicatie ter beschikking en vertellen hun broeders en zuster waar een goeie groeiplek is

  0 likes
 2. Een beetje te kort door de bocht, een doos over een plant zetten is voor de plant een doodvonnis, die gaat zich voorbereiden om dood te gaan en sluit zich helemaal af, alle verdediging laat hij varen en dus kunnen concurrenten weer groeien. Ook als een mens besluit een plant te beschadigen krijgt deze plant een schrik reactie en zal zich tijdelijk afsluiten voordat de werkelijke beschadiging heeft plaatgevonden.

  0 likes
 3. iedereen kent het verhaal van de twee planten,de een werd vertroeteld er werd liefdevol tegen gesproken, de ander kreeg weinig aandacht, de plant die goed behandeld werd groeide beter en mooier dan de plant die alleen water kreeg en geen aandacht,zo gaat het met alles dat leeft.

  0 likes
 4. Volgens mij “horen” planten niets!
  Het feit dat de Venkel een stof uitscheidt die andere planten het groeien belet, en als je dan een doos zet boven op zo een Venkel betekent helemaal niets over het horen, maar alleen iets over de chemie die de venkel niet langer kan verspreiden.
  Waarom dragen Venkels geen brillen
  en hebben ze ook geen oren?
  Ik denk omdat ze niet kunnen zien of horen!
  Maar ja binnenkort maken we nieuwe topics. Waarom Komkommers liever buigen dan al dat rechte totaal niks.

  Waardeloze bijdrage voor waardeloos nieuws.
  EB

  0 likes
 5. ik heb gezongen voor een wietplant aan de voorzijde van mn huis. EN niet gezongen voor een wietplant aan mn achterzeide van mn huis!!plant waar ik voor gezongen had gaf grotere toppen Praat en zing wees lief tegen wiet en andere planten dat helpt!!gtz koefr..

  0 likes
 6. Leuk artikel welke ook nog eens wordt ondersteunt door deze.Zie link en plak die eens in uw werkbalk?? http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1451819/2012/06/10/Maiswortels-maken-geluid.dhtml Eigenlijk zeer logisch, want waar leven is, is communicatie aanwezig.Ook onder bacterieën en waarschijnlijk ook onder virussen. Niemand verwacht het eigenlijk van de plant, maar ooit wordt het door de huidige of toekomstige technologie bewezen.

  0 likes
 7. Dit artikel had ik zelf toch niet snel geplaatst. Met zo’n titel, en een onderbouwing van net niks. Met conclussies als: “-de bevindingen lijken te suggereren-” En het verschil tussen ‘horen’ en ‘communiceren’ niet kennen is dit hele artikel in de meest letterlijke zin engiszins waarde-loos.
  Wel een fijne dag gewenst voor iedereen.
  One love

  0 likes
 8. Dus als een een windje laat, ruiken ze ‘m niet alleen, ze horen ‘m ook!

  0 likes
 9. Ik denk dat alles met een aura, een vorm van bewustzijn heeft. En dat er een zoort multiversele kracht bestaat (je zou het god kunnen noemen, nee niet de vader van jezus:p) die geconnected is met alles wat leeft.

  0 likes
 10. Lieve mensen,Ik vind het persoonlijk apart dat het word gezien als een “doorbraak”. In mijn beleving is alles wat groeit en bloeit en leeft, ook een taal heeft. Het zijn allemaal energie vormen en energie maakt geluid. Als je huisdieren hebt, bestudeer hun maar eens goed..ze hebben een hele eigen vorm van communicatie. Met planten en bomen etc is dat in mijn beleving net zo.. en ja ze zijn zeer gevoelig voor interactie met mensen ( omgevingsfactoren). Maar als je zelfs verder gaat , kan je begrijpen dat water ook een bewustzijn heeft, het is net als met planten te beinvloeden. Ons lichaam bestaat voor ruim 70% uit water, dus met gedachtenkracht kan je zelfs je eigen lichaam beinvloeden! bekijk op youtube maar eens : Water, the great mystery. Absolute aanrader! Veel liefs, Kahlan

  0 likes
 11. Dit en vele andere onderzoeken vormen wel steeds sterker bewijs van het bestaan van een holografisch universum. Waarin de mens slechts op een beperkte manier hetgeen om zich heen bevindt kan waarnemen. Er gaan zelfs al stemmen op om geen onderscheid meer te maken tussen levende dingen en ‘dode’ dingen. Menselijke zintuigen (en die daar op lijken) hoeven geenszins de enige zintuigen te zijn die de omgeving kunnen waarnemen.

  0 likes
 12. [quote name=”Bammetje”]Volgens mij “horen” planten niets!
  Het feit dat de Venkel een stof uitscheidt die andere planten het groeien belet, en als je dan een doos zet boven op zo een Venkel betekent helemaal niets over het horen, maar alleen iets over de chemie die de venkel niet langer kan verspreiden.
  Waarom dragen Venkels geen brillen
  en hebben ze ook geen oren?
  Ik denk omdat ze niet kunnen zien of horen!
  Maar ja binnenkort maken we nieuwe topics. Waarom Komkommers liever buigen dan al dat rechte totaal niks.

  Waardeloze bijdrage voor waardeloos nieuws.
  EB[/quote]

  Ik denk dat je ” horen ” te letterlijk neemt. Geluid waarnemen is wellicht een betere benoeming… Wellicht zou je ook kunnen proberen wat meer inhoudelijk te reageren ipv alles afzeiken, want dat is wel heel makkelijk, toch ?

  0 likes
 13. Het belangrijkste wordt hier vergeten: er wordt weliswaar gezegd dat de reactie van de Chilizaden is dat ze een groeispurt maken, maar wat is het dat de beslissing maakt om die groeispurt te maken, en hoe kan het zijn dat die beslissing zo’n adequate respons is?
  Planten noch zaden hebben hersenen; een stukje bewustzijn dat in het DNA zit wellicht?

  0 likes
 14. dus weer een wijze les als je savonds door het bos loopt stil zijn wand de bomen slapen

  0 likes
 15. [quote name=”arnold leeflang”]dus weer een wijze les als je savonds door het bos loopt stil zijn wand de bomen slapen[/quote]

  Misschien is het voor de bomen in het bos prettiger als je ze een knuffel geeft..ook zij hebben liefde en respect nodig .
  Liefs Kahlan

  0 likes
 16. [quote name=”Sipco”]Leuk artikel welke ook nog eens wordt ondersteunt door deze.Zie link en plak die eens in uw werkbalk?? http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/1451819/2012/06/10/Maiswortels-maken-geluid.dhtml Eigenlijk zeer logisch, want waar leven is, is communicatie aanwezig.Ook onder bacterieën en waarschijnlijk ook onder virussen. Niemand verwacht het eigenlijk van de plant, maar ooit wordt het door de huidige of toekomstige technologie bewezen.[/quote]
  Alles is ENERGIE en is per definitie intelligentie en communicatie. Alles is dat. Altijd een probleem van ego mensen, wetenschap en diegenen die altijd en overal een “bewijs” voor moeten hebben is de huidige tijd een lastige!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

gasverbod

Gasverbod officieel een feit in Utrecht. Politici geconfronteerd met leugens

Dankzij een wetswijziging kan Utrecht als eerste ...

coronavirus

‘Totale paniek’ in Italië door coronavirus. ‘Het lijkt wel een zombie-apocalyps’

Het coronavirus begint zich steeds sneller over ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.