Homepagina » Propaganda » Pogingen om Baudet te framen worden steeds lachwekkender. Hoe één term leidde tot een vloedgolf aan nepnieuws en regelrechte verzinsels
Pogingen om Baudet te framen worden steeds lachwekkender. Hoe één term leidde tot een vloedgolf aan nepnieuws en regelrechte verzinsels
Foto: Facebook/Forum voor Democratie

Pogingen om Baudet te framen worden steeds lachwekkender. Hoe één term leidde tot een vloedgolf aan nepnieuws en regelrechte verzinsels

Terwijl de extreemlinkse mainstream media over elkaar heen tuimelen om Thierry Baudet te framen, blijft zijn partij zetels scoren in de peilingen.

De meeste aandacht gaat uit naar ‘boreaal’, een woord dat voorbij kwam tijdens de overwinningsspeech van Baudet na de Provinciale Statenverkiezingen.

Een veel aangehaald artikel om het ‘gevaar’ van Baudet te duiden is dat van journalist Marijn Kruk. Hij stelt in de Correspondent dat ‘boreaal’ een nazi-term is.

Boterzachte aantijgingen

Frank van Dorp rekent af met de boterzachte aantijgingen en het moreel verbinden van Baudet aan allerlei foute types (guilt by association).

Hij toont aan dat er niets mis is met de term boreaal, dat nazi’s hem zelf niet gebruiken en dat alleen de oud-leider van Front National, Jean-Marie le Pen, de term een keer bezigde.

Toen verscheen er een artikel in de voormalige kwaliteitskrant NRC Handelsblad waarin werd gesteld dat ‘Baudets Franse partners ‘boreaal’ te ver vonden gaan’.

Bij de Franse politieke partij Debout la France, officieel partner van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet voor de Europese verkiezingen van eind mei, vinden ze Baudets hang naar een ‘boreaal’ Europa, zoals hij uitsprak in zijn rede na de verkiezingsoverwinning van FvD na de Provinciale Statenverkiezingen, ‘minder onschuldig’, zo meldde de krant.

Uit het verband getrokken

Jean-Philippe Tanguy, nummer drie op de lijst voor de Europese verkiezingen, rechterhand van partijleider Nicolas Dupont-Aignan en de man die de krant te woord stond, hekelde die lezing.

Volgens Tanguy zijn zijn woorden door NRC uit het verband getrokken. Hij zei verbijsterd te zijn over het verslag.

Baudet verwees volgens hem met ‘boreaal’ simpelweg naar ‘Noord-Europa’.

“Mijn bedoeling was te beweren dat de heer Baudet niet kan worden verdacht van ideologische banden met extreem-rechts,” zei hij.

Faliekant naast

Toen deed ook Buitenhof-presentatrice Marcia Luyten een duit in het zakje. Ze vond het nodig om op Twitter een vergelijking te maken tussen Baudet en Josef Mengele.

Volgens Luyten was de bijnaam van Mengele ‘Borealisches Wunderkind’, ‘want dat stond op Wikipedia’.

Inderdaad, ‘stond’, want sindsdien is de pagina van Mengele aangepast. ‘Bijnamen zonder bron verwijderd’, klonk het.

Toen bleek dat ze er faliekant naast zat, weigerde ze het boetekleed aan te trekken. Ze deed er zelfs nog een schepje bovenop, door te verwijzen naar een andere nazi; Heinrich Himmler.

[TPO, OpinieZ]


Vind je dit waardevol? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
NIEUW in onze NineForNews Shop: Welkom in de dictatuur...

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

29 reacties

 1. Het laat alleen maar zien hoe dom en onnozel de gemiddelde mens is, zeker in de politiek en de media……

  35 likes
  • Ja, maar wat is “dom”. Getuigt het van intelligentie van jouw kant, door andere mensen als “dom” weg te zetten? Zelfs al zou je het kunnen beargumenteren en funderen, dan nog is het geen uitspraak die getuigt van intelligentie. Juist van arrogantie.
   Vrouwen staan bij mij qua intelligentie hoger in rang dan mannen (ik ben zelf een man, dus geen direkte belangenverstrengeling overigens), maar vrouwen die mannelijke rolmodellen prefereren staan bij mij juist lager. Zo, zo klinkt het als ik “dom” praat.

   5 likes
  • De media is niet dom, de politiek is niet dom, ze doen alleen om zoveel mogelijk geld uit ons te putten.

   De media doet alsof ze links of rechts zijn, achter de schermen smeden ze met elkaar de plannen.
   Hetzelfde met de politiek.

   4 likes
   • To Dirk

    Inderdaad, maar helaas kun je dit de meeste mensen die beweren in de laatste jaren “wakker” geworden te zijn niet wijsmaken. Ze nemen de afwikkeling van 9/11, oorlogen in Afghanistan/Irak, financiële crisis of de opkomst van de eerste populistische politici/bewegingen als startpunt vanuit de status quo hokjes geest (ras/etniciteit/nationaliteit, religie, politieke ideologie) waar men is in opgegroeid. Wat mij betreft is er totaal ook geen sprake van een echt ontwaking proces met als hoofd gedachte ” een echt betere wereld voor iedereen”.

    1 likes
 2. Tweestrijd, ook Baudet is maar een politieke puppet die zijn kiezers nu al heeft laten stikken. Volgens mij beweerde Baudet zeer stellig uit de EU te willen, een nexit. Vandaag heeft de beste man tegen een nexit gestemd!! Verraad.
  Stop met stemmen.

  16 likes
  • Strijdervoorvrijheid

   Hij heeft het altijd gehad over minder EU en meer dingen zelf te besluiten. Van binnenuit bestrijden is toch wel een betere oplossing. Dat waar jij op hoopt dat zal zich meteen afstraffen bij eerst volgende 2e kamer verkiezingen, ik denk niet dat Thierry zo gek is, nee hoor laat hem nou maar even gaan net als bij het onderwijs, wat kooltjes en de bekende blaasbalg en de wespen komen vanzelf het nest uit.

   6 likes
  • bert s,

   Volgens mij wil Baudet de beslissing van een Nexit aan het volk overlaten middels een referendum. Beste ook wat je kunt doen in mijn ogen. Door de stem van de Nederlandse bevolking te laten gelden maar laat het dan wel een bindend referendum zijn gestoeld op Zwitsers model waar FvD overigens een groot voorstander van is. Niet een referendum waarvan de uitslag Rutte wel raad mee weet. Dan heeft het geen enkele zin.

   11 likes
 3. het bashen van Baudet begint ziekelijke vormen aan te nemen.
  waarschijnlijk moet de angst van de elite en het partijkartel er heel diep inzitten.
  tijdens debatten in de tweede kamer wist de hele regeringsmeute niet hoe snel ze naar voren moesten rennen om Baudet te interrupperen.
  in de media werd hij ook constant op een veelal smerige manier in de rede gevallen door het veelal linkse journalistensoort.
  enfin, ik geef de man het voordeel van de twijfel.
  doordat framen zie ik het FVD alleen maar groeien.

  25 likes
  • @peter.
   Goed gezien, dat is juist de bedoeling, orde uit chaos, zie je momenteel wereldwijd gebeuren. Breng de populisten aan de macht en laat dan het systeem crashen en geef de populisten de schuld.

   10 likes
 4. Ik neem dit als een goed voorteken dan Baudet misschien werkelijk een Nederlandse Trump gaat worden.

  14 likes
 5. De wil van het volk doet al een tijd niet mee in Nederland.
  Kijk naar Rutte VVD, kijk naar Ollongren D66, kijk naar de rest van de regerende ploeg.
  Zij leggen hun wil aan het volk op, i.p.v. te dienen.
  Volgens mij heet dat fascisme.

  10 likes
 6. Alleen de parallel al, is te dom voor woorden.

  6 likes
 7. Ik had het voor de FvD stemmers graag anders willen zien hoewel ik al beter wist natuurlijk, maar zoals jullie zien gaan ook zij helaas niet de daadwerkelijke problemen aanpakken, dat blijkt wel aan het feit waarmee ze zich nu al bezig houden.

  1 likes
  • Dirk,

   Een daadwerkelijk antwoord krijgen we na 17 maart 2021 mocht Forum van Democratie de grootste partij worden. Zelf heb ik maar om één reden op FvD gestemd omdat ik het begrip democratie hoog in het vaandel heb staan, het hoogtijd vind dat er in Nederland een bindend volksreferendum word ingevoerd naar Zwitsers model.

   Het is in mijn ogen de enige manier om volksverlakkerij tegen te gaan zoals we die de afgelopen decennia voorbij hebben zien komen bij de traditioneel grootste politieke partijen.

   Over belangrijke issues die iedereen aangaat voorkomt het Zwitsers model des te meer achterkamertjes politiek, handje klap, en ander elleboogwerk. Al zal een referendum nog geen antidode zijn tegen alle mooie beloftes die ze tijdens hun verkiezingscampagnes uitkramen om zieltjes te winnen. Het Zwitsers model zet wel een rem op de macht die ze tot dusver hadden om nadien radicaal van hun verkiezingsprogramma af te wijken met allerlei mooie draaiboek en spindoctor excuses van dien.

   Het Oekraïne referendum is zo’n voorbeeld. Door in eerste instantie de mensen naar de stembus te laten gaan en als de uitslag de macht niet bevalt, de premier uiteindelijk zegt ik kan niet meer terug want ik had eigenlijk drie jaar geleden al voor het verdrag getekend. Sorry.

   Als we die koers uit gaan komen we op een terrein waar Lord Acton ooit voor waarschuwde ” Absolute power corrupts absolutely”. Of waar Professor Antony C. Sutton ooit over sprak. Dat bewegingen (oligarchen, multinationals, privatenbankiers) met te veel politieke macht uiteindelijk in staat kunnen zijn dat dit of dat niet meer mag. Waarom? Omdat zij dat zo willen. We bevinden ons dan op het terrein waar de mening van het volk er niet meer toe doet en dat proces is in Nederland al enige tijd aan de gang onder leiding van Rutte en Co.

   4 likes
 8. boreaal… hyperborea. Als je alt-right , extreem rechts volgt en begrijpt waarom deze wereld zo nep is . Begrijp je ook dat Baudet dit nooit in de media had mogen zeggen volgens de elite. Want hele geschiedenis van wereld is nep … mensen worden nu wakker en gaan begrijpen dat alle media/pers/politici niets anders dan handlangers van de elite zijn .

  Zoek eens op ‘Prester John’

  5 likes
 9. Die linkse deugers gaan eindelijk hun ondergang krijgen….

  4 likes
 10. Baudet is de reden dat ze de klimaatgekte nog harder gaan doordrukken. In die zin werkt Baudet als katalysator. Tja, de uil van Minerva die zijn vleugels spreidt als de duisternis valt.

  3 likes
 11. Hyperborea is niets meer dan een landmassa dat in het verleden rondom de Noordpool aanwezig was volgens oude wereldkaarten. Ook zijn er verhalen dat er een hoogstaande beschaving aanwezig was. In welk tijdsframe dit zou moeten zijn geweest is lastig te bepalen, aangezien de geschiedenis zoals die ons verteld wordt totaal niet klopt. Zeker de afgelopen 200 jaar niet. Zoek maar eens op Tartaria en er gaat een totaal andere wereld voor je open.

  3 likes
 12. FvD zal wel wat goede partijprogramma punten hebben, maar dat ze nu weer de gaswinning in Groningen weer willen opengooien dat slaat werkelijk nergens op en temeer de overheid zo over de door Nikola Tesla ontwikkelde ‘zero-point-energy’ en wel als schone en ongevaarlijke alternatief zou kunnen beschikken.

  2 likes
 13. Wat mij opvalt is,dat in het land het echt zo dualistisch als de pest is.het is overal zowat 50 voor 50 tegen zelfs op bedrijven ,in families
  Het is niet normaal , zouden we echt zo geprogrameerd worden???

  1 likes
 14. Ik zie het bashen van Baudet meer als een cultuur issue. Iemand heeft iets klaargespeeld en dat moet dan weer ingedamd worden. Een Baudet alleen kan niks. Je moet een coalitie vormen met andere partijen. Dus vanwaar de angst. Dan erbij worden er dingen bekokstoofd buiten de regering om(lobby) en zij zoeken de mensen die voor hen willen pleiten. De VVD was weer de grootste. Daar hoor je vrijwel niks over. Zij mogen weer voorlopig de dienst uitmaken.
  Ik ben SP links(zeggen ze) en ook ik vind dat de rechtstaat behouden moet worden. Op de goede manier. Voor alle betrokkenen. Dus ook voor mensen met weinig of geen geld moeten kunnen procederen. Ik sta dus ook achter de uitspraken van Baudet.
  Het moet weer over inhoud gaan. Er worden dingen doorgevoerd die illegaal zijn. Zie gemeente Eindhoven. Hebben op eigen manier de toekenning van uren ingekort voor thuiszorgwerkzaamheden. Mensen hebben bezwaar ingediend en de rechter heeft bepaald, dat die mensen hun uren terug moeten krijgen. Er gebeurt voor als nog niks.
  Kijk als de uitspraken van een rechter geen invloed meer heeft, waar zijn we dan mee bezig?
  Dit geldt voor vele veranderingen die de kabinetten Rutte doorgevoerd heeft. Voorheen was het Bak ellende die de privatisering/plus automatisering op gang heeft gezet. Het is vrijwel overal een chaos geworden en mensen pikken het niet meer. Ze kunnen ook niet meer.
  Dit zijn toch echt de uitwassen van het opzetten van een EU. Normaal als je iets gaat veranderingen, dan houd je ook rekening mee met de uitvoering en de gevolgen daarvan. Punt is: Als mensen buiten de boot vallen door dit, dan gebeurt er niks. Kun je het zelf uitzoeken.
  Ik denk dat dit bewust gedaan wordt. Het moet een grote chaos worden om dan weer dingen door te voeren en dat de macht dan volledig bij de EU komt liggen.
  Dan erbij zolang het geldsysteem(bankiers/grootaandeelhouders en andere geldinstanties) overal de hand in heeft valt er weinig te veranderen, die de gewone man nodig heeft.
  Wat ik wil: Dat menswaardigheid(ethische) weer gewoon wordt uitgevoerd/mogelijk is. Dus niet het systeem krijgt voorrang. Denk bv aan mensen die voor elkaar zorgen. Dat moet niet afgestraft worden door kortingen. Maar ook dit zijn systeem dingen. Men wil de subsidies afschaffen. Waarom zet men het systeem(belasting) dan niet weer op 1 verdiener? Flexcontracten afschaffen, want dat is leuk als je werk hebt waar je veel geld mee kunt verdienen. Voor de winkelbediende etc. heeft het geen waarde. Die kan er geen bestaan mee opbouwen. Tenzij die persoon samenleeft met iemand die wel een vast contract heeft. Hoeveel”kapsalons” met buitenlanders willen we nog hebben? Dit probleem is gewoon te zien. Vroeger mochten er maar een bepaald hoeveelheid kappers in 1 buurt zitten ivm concurrentie. Daar wordt tegenwoordig niet eens meer naar omgekeken met alle gevolgen van dien.
  Deze dingen die de mensenrechten ondermijnen, die moeten worden opgelost. Anders kun je net zo goed een bom op de EU gooien.(spreekwoordelijk).

  1 likes
 15. Linkse oppertunisten hebben blijkbaar niets geleerd van de sociaal democraten in de VS waar ze kost wat kost trump blijven trollen en uiteindelijk zonder er bewust van zijn Trump 2020 2e termijn aan een overwinning helpen! En voor de duidelijkheid poppulisme kan alleen maar plaatsvinden doordarlt de regering deels het volk te blijft negeren en volk niet serieus neemt! Wat de reden is dat ook in de VS Trump aan de macht heeft geholpen (sometimes ignorance is a blessing for your enemies)!

  0 likes
 16. verwarde minister president

  Zout toch op met je fvd messias , het fvd heeft gisteren tegen nexit gestemd , pvv stemde als enigste voor.
  Hij pleegt nu al kiezers bedrog amper twee weken na de verkiezings uitslag.

  Trap er niet in mensen.

  0 likes
 17. FvD groeit. Maar ook Baudet moet het geld ergens vandaan halen om z’n plannen te realiseren. Vage en onbekende plannen trouwens. Waar gaat hij het geld vandaal halen? Van de (arme) burgers of van de volgepropte bankrekeningen op de Kaaiman eilanden?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

malieveld

Agressief politieoptreden op Malieveld ‘echt onbegrijpelijk’. Waar zijn we mee bezig in dit land?

Vandaag kwamen veel mensen naar het Malieveld ...

volkskrant

Volkskrant-columniste ‘steunt terroristische organisatie’: ‘Ik ben Antifa, deal with it’

Een columniste van de Volkskrant heeft via ...