Homepagina » Buitenland » Polen komt met wet tegen censuur door social media! Boetes tot 1,8 miljoen euro
censuur
Foto: Zbigniew Ziobro (CC0)

Polen komt met wet tegen censuur door social media! Boetes tot 1,8 miljoen euro

Censuur op social media is sinds het begin van de coronacrisis schering en inslag. Zelfs Nederlandse volksvertegenwoordigers hebben er nu mee te maken. Donderdag kwam Tweede Kamerlid Wybren van Haga (FVD) tot de ontdekking dat zijn LinkedIn-account verwijderd was. Dat was volgens het bedrijf, dat eigendom is van Microsoft, gebeurd in verband met ‘de verspreiding van valse inhoud’. Zo had hij geschreven dat mondkapjes niet werken, dat de coronamaatregelen niet proportioneel zijn en dat de IFR (infection fatality rate) van Covid-19 is vastgesteld op 0,23 procent. “Orwelliaans,” reageerde hij.

Van Haga is erg kritisch op de beslissing van LinkedIn: “Het patent op de waarheid zou niet bij een bedrijf of de overheid moeten liggen. Hiermee wordt de discussie onmogelijk gemaakt. Ik had gehoopt dat ik als Kamerlid gevrijwaard zou blijven van censuur van techbedrijven die steeds machtiger worden.”

Polen wil nu iets gaan doen tegen die toenemende macht van Big Tech. Social mediabedrijven die berichten verwijderen, kunnen dankzij een nieuwe Poolse wet een boete tot wel 1,8 miljoen euro krijgen. Internetgebruikers zijn blij met de nieuwe wet.

Speciale rechtbank

Een social mediabedrijf dat een bericht of account verwijdert dat niet in strijd is met de Poolse wet kan beboet worden, zo kondigde minister van Justitie Zbigniew Ziobro aan tijdens een persconferentie.

Hij zei ook dat er een speciale rechtbank wordt opgetuigd die de vrijheid van meningsuiting moet gaan beschermen. Mensen die het slachtoffer zijn geworden van censuur kunnen bij deze rechtbank hun beklag doen. Als de rechtbank de gebruiker in het gelijk stelt en bijvoorbeeld Facebook of Twitter onderneemt geen stappen, kan er een boete tot 1,8 miljoen euro opgelegd worden.

“De social mediagebruiker moet het gevoel hebben dat zijn of haar rechten beschermd zijn. Er mag geen sprake zijn van censuur. Vrijheid van meningsuiting is de kern van democratie,” zei de minister.

[RT, Poland In]
4.9 111 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
95 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
deze
deze
9 maanden geleden

wat een geweldige beslissing daar in polen!

Ertje
Ertje
9 maanden geleden

doe hier ook maar zo’n speciaal gerechtshof!

Marcel
Marcel
9 maanden geleden

Een goed begin, zouden we hier ook moeten hebben

Joyce Ramgatie
Joyce Ramgatie
9 maanden geleden

Well DONE Polen !!

x

Check Also

de jonge

De Jonge zegt dat corona ‘een epidemie is geworden van niet-gevaccineerde mensen’, klopt dat?

Het aantal coronapatiënten dat opgenomen moet worden ...

gevaccineerd

Verpleegkundigen vinden uitspraken over ongevaccineerden op IC erg opmerkelijk: ‘Er is geen uniforme registratie’

Ruim vier op de vijf coronapatiënten die ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

95
0
We lezen graag je reactie!x