Homepagina » Financieel » Politieke puinhoop
ruttebeaverhagen

Politieke puinhoop

Terwijl een bonte stoet van politici in Griekenland druk bezig is met het bevorderen (in plaats van beteugelen) van de chaos in eigen land en in Europa, hebben ook veel Nederlanders de buik vol van politici ongeacht hun parlementaire kleur, hun getalsmatige invloed, hun TV-ego’s en hun Haagse debatten die momenteel nergens over gaan behalve over de afbraak van verworvenheden en zekerheden.

Europa staat in brand. Nederland ook. De politiek kijkt er naar, maar weet eigenlijk niet waar het over gaat. De roep om een kabinet van nationale eenheid wordt steeds luider.

Onrustig politiek klimaat

Slechts weinigen zien de verkiezingen van 12 september zitten. Nog minder mensen zien de tussentijdse peilingen van (onder andere) Maurice de Hond en De Telegraaf als nuttig en al helemaal niet het getoeter daaromheen over wie hoeveel wint of verliest. Wat schiet Nederland met deze kennis op? Als vanouds gaat het over zeteltjes en kwesties. Niet over eensgezinde oplossingen. Partijpolitieke verschillen worden zwaar aangezet maar zijn in het kader van de crisis zonder veel betekenis.

Niets is meer wat het was

Het is bij de Nederlandse politiek inmiddels doorgedrongen dat de wereld om hen heen niet meer de oude is. De zaak begint op alle mogelijke manieren vast te lopen en dat is geen doemdenken. Via het lente-akkoord probeert het demissionaire kabinet Rutte Brussel tevreden te stellen met bezuinigingen die er bij burgers zwaar in hakken, echter zonder dat de bevolking de zekerheid heeft dat het leed daarmee geleden is. Tegelijkertijd realiseert de politiek zich niet dat de geest van bezuinigen inmiddels al lang uit de Haagse fles is en overal -letterlijk overal- opduikt.

Ongeleide projectielen

Iedereen bezuinigt er op los. Gemeenten bezuinigen zich een hoedje en verhogen de lasten op letterlijk alles waar zij de vinger op kunnen leggen. De lusten worden verlaagd. Energiebedrijven voeren de prijzen steeds verder op om maar zoveel mogelijk geld in het laatje te kunnen krijgen. Ziektekostenverzekeraars weten dat ze niet wegkomen met nog hogere -dan de al torenhoge- premies, dus dan maar een fors hoger eigen risico (400 euro) en uitdunning van het pakket. Pensioenverzekeraars snappen inmiddels het spelletje van premieverhoging en van het roepen dat zij er ook niets aan kunnen doen maar wél erg begaan zijn met het lot van hun klanten. Tranen met tuiten huilen ze. Ondernemingen voeren salaris- en vacaturestops in. Het UWV is een lachertje. Geen wonder dat Nederland in een vrije val verkeert, althans als het om het vertrouwen van burgers in hun eigen en gezamenlijke toekomst gaat.

De zaak loopt uit de hand

De Nederlandse politiek is buiten kwestie ‘out of control’ als het om de Europese schuldencrisis gaat. Duitsland weet het ook niet meer, vooral niet nu de kans groot is dat Griekenland binnenkort de handdoek in de ring zal gooien. De Europese Commissie is geheel de weg kwijt en voor Frankrijk moet gevreesd worden. De centrale banken kijken verbijsterd om zich heen en zien het acute levensgevaar waarin Europa zich bevindt. Wanhopig wordt door hen naar mogelijkheden gezocht om een nieuwe bankencrisis tegen te gaan. Maar iedereen weet dat die er allang is. Hoe komt het toch dat iedereen dit weet, alleen de banken niet? Ontkenning is de norm geworden uit angst voor de werkelijkheid. Daarmee wordt de zaak verdoezelt in plaats van opgehelderd.

Nationale eenheid

Lost een regering van nationale eenheid in Nederland iets op? Niet als het uit technocraten bestaat. Dat leert Griekenland en ook Italië. Zowel Papademos als Monti werden geparachuteerd maar zijn toch neergestort. Ja, ook Monti als je afgaat op de vele gewelddadige protesten in Italië van het afgelopen weekeinde. Even werd in Italië zelfs overwogen om het leger in te schakelen ter bescherming van de belastingdienst. Het moet niet gekker worden.

Geen zakenkabinet

Dan is er de aloude roep naar een zakenkabinet in Nederland dat orde op zaken kan stellen. Onzin. Ondernemers als Jan Kees de Jager zijn hun gewicht in goud waard, maar het ontbreekt ook hem aan gezaghebbende oplossingen. Hij heeft Nederland het pad op gestuurd van de enorme garantstellingen en dat kan hem nog wel eens vies opbreken.

Kennis van vluchtige zaken

De echte oplossing zit in het voorlopig opheffen van het verschil in kennis tussen parlement en regering. Er moet nu eendrachtig samengewerkt worden aan oplossingen en er moet snel gereageerd kunnen worden op actuele ontwikkelingen en nieuwe inzichten. Het gaat om het gezamenlijk vergaren en delen van kennis. En op het daarna innemen van een gemeenschappelijke positie. Geen Kunduz-akkoorden. Wel Kamerakkoorden.

Mondig of monddood

De Nederlandse politiek moet zich in het kader van de crisis snel eigen maken om met open mond te denken en met één mond te spreken. Dan pas ontstaat het publieke vertrouwen dat nu zoek is. Volledig zoek zelfs.

René Tissen
Business Universiteit Nyenrode

Bron: RTLZVond je deze info leuk? Deel het dan met je vrienden op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Afvallen met hypnotherapie

Bizar effectieve methode om gegarandeerd af te vallen

Als het gaat om afvallen, dan weet ...

diabetesvrij

Hoe je snel en gratis van diabetes geneest zonder onzin

Diabetes is een ziekte waarbij je bloedsuikerwaarde ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

We zijn in Nederland knettergek. Oud-VVD-Kamerlid veegt vloer aan met 'idioot voorstel' om snelheid te verlagen op de snelweg

We zijn in Nederland knettergek. Oud-VVD-Kamerlid veegt vloer aan met ‘idioot voorstel’ om snelheid te verlagen op de snelweg

Het kabinet heeft aangekondigd dat de maximumsnelheid ...

Mysterieuze structuur op Antarctica verdwijnt van Google Earth. Ze kunnen nog steeds niet verklaren wat ze hebben ontdekt

Mysterieuze structuur op Antarctica verdwijnt van Google Earth. Ze kunnen nog steeds niet verklaren wat ze hebben ontdekt

Er is momenteel het nodige te doen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.