Mens en Dier

Premier Rutte loog bij Op1 over prijsplafond energie: ‘Dit is nadrukkelijk niet waar’

Help anderen door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!

In de talkshow Op1 sprak presentator Sven Kockelmann een klein uur met premier Rutte. Hij zei in het gesprek onder meer dat het ‘meestal terecht’ was als er kritiek op hem kwam dat hij tijdens crises onzichtbaar was. Hij zei verder dat de ontwikkelingen in Italië een ‘reden tot zorg’ zijn.

Rutte ging tijdens het interview in op veel van de problemen waar zijn regering mee kampt, zoals de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen die daar het gevolg van zijn, bericht de NOS.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

“Dit is een leugen. De energieprijzen stegen al ruim voordat de oorlog begon,” schrijft ondernemer Rutger van den Noort. “En het is ook totaal onbegrijpelijk dat de NOS gewoon meegaat in zo’n leugen. Dit is gewoon feitelijk te controleren en daarom bizar dat ze niet kritischer zijn in hun verslaggeving. Geen wonder dat mensen boos zijn op de mainstream media als hoeder van de waarheid.”

Rutte doet dit vaker

Op de vraag waarom het energieprijsplafond er niet eerder kwam, antwoordde Rutte: “Europa zegt dat je best mag steunen als het gaat om bepaalde inkomensgroepen. Maar niet iedereen. Sinds een aantal weken kan dat wel. Dat is de reden dat we als kabinet hebben gezegd dat we het gaan doen.”

Financieel journalist Arno Wellens wijst erop dat dit een leugen is. “Dit is nadrukkelijk niet waar. Deze beslissing is gemaakt op de Eurotop van 12 juli, maar dat was een vergadering in raadsverband – met de regeringen van lidstaten dus, zijnde Kaag. Rutte doet dit vaker. ‘Brussel’ de schuld geven terwijl hij het zelf doet,” aldus Wellens.

Dat geldt volgens de journalist ook voor digitalisering. ‘Moet van Brussel’, beweert Rutte. Maar als je in de documentatie zoekt, zie je dat het niet klopt. Rutte ging naar het World Economic Forum en kreeg daar inspiratie voor de eID, licht Wellens toe.

‘Te duur’

Wetenschapper Matthijs Pontier wijst erop dat de EU vorig jaar de deur al openzette voor een energieprijsplafond, maar dat het kabinet Rutte dit ‘te duur’ vond. “Nu geeft het nergens antwoord op omdat ‘alles nog uitgewerkt moet worden’,” zegt Pontier.

PVV-leider Geert Wilders twitterde na de uitzending: “Leugenaar.”

Verbaasde reacties

Vorige week weersprak Rutte verbaasde reacties uit Brussel op de verklaring dat Nederland wegens Europese regels niet eerder een prijsplafond voorstelde. Volgens Rutte hield de Europese Commissie een dergelijk prijsplafond tegen.

De versie van de premier staat lijnrecht tegenover die van vicevoorzitter van de Commissie Frans Timmermans. Die liet via zijn woordvoerder aan BNR weten dat het kabinet nooit aan Brussel heeft gevraagd of het een prijsplafond mag instellen.

4.8 110 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

121 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Victor Hugo
Victor Hugo
1 jaar geleden

We zijn gewend aan zijn leugens, niks nieuws onder de zon.

ProAsfalt
ProAsfalt
1 jaar geleden

Tja, de MSM is niet voor niets een propagandamachine, derhalve kijk ik niet meer naar soort uitzendingen.

De massa denkt daar kennelijk anders over, hetgeen zich zal uiten in maart 2023, de Provinciale Staten verkiezingen.

Jack Schlangen
Jack Schlangen
1 jaar geleden

Oprutte is een meester in het liegen over de leugens.

H. Vaes
H. Vaes
1 jaar geleden

Lang leve Rutte, maar zeker niet als premier die zich liegend overeind houd.

Back to top button
121
0
We lezen graag je reactie!x