De Place de la République in het hartje van Parijs vormt al enkele weken de verzamelplaats van duizenden protesterende Fransen. De acties vinden plaats onder de naam Nuit Debout, wat staande nacht betekent.
Op het hoogtepunt van het protest, begin deze maand, zouden er zo’n 1,2 miljoen demonstranten hebben deelgenomen aan de manifestatie in de Parijse straten. Het plein werd in de afgelopen weken al meermaals ontruimd door de ordediensten, maar de betogers bezetten na enkele uren het plein gewoon opnieuw.
De protestbeweging wil door middel van vreedzaam protest de discussie aangaan met de Franse regering om zo politieke beslissingen rechtstreeks aan te pakken.
‘Dit Europa heeft niks democratisch’
De harde kern bestaat voornamelijk uit actiegroepen, maar naarmate het protest de afgelopen weken groter werd, namen steeds meer mensen uit alle lagen van de bevolking deel aan de Nuit Debout.
Nuit Debout haalt zijn ideeëngoed grotendeels bij actiegroepen die eerder al in het nieuws verschenen zijn, zoals de Amerikaanse Occupy Wall Street en de Spaanse Indignados-beweging.
De 54-jarige Franse econoom Frédéric Lordon is de spil van het protest. Hij was eerder ook al geliefd door de Franse Occupybeweging. “Het uiteindelijke doel is een soort politieke beweging, die dingen verandert, naast de traditionele politieke instellingen. En dat begint met praten, discussiëren en bewustmaken,” klinkt het.
Lordon roept op tot een nationale staking om het land te bevrijden van de neoliberale ideologie. Hij wil ook dat Frankrijk uit de eurozone stapt en hij pleit voor een afschaffing van de aandelenbeurs.
“Dit Europa heeft niks democratisch. De bezuinigingen doden de patiënt. De euro is dood en er is een terugkeer nodig naar de frank, de drachme of de peseta,” zei hij.
Radicale transformatie
De manifestaties zijn al uitgebreid naar zo’n 100 plaatsen in Frankrijk en verspreiden zich als een olievlek over het land. Er ontstonden Nuit Debouts in Toulouse, Nice, Reims en vele andere plaatsen.
De protestbeweging waait nu ook over naar andere landen. Er zijn al protestvergaderingen geweest in Londen, Madrid, Valencia, Amsterdam, Brussel, Gent en Berlijn. Ook in Leuven, Antwerpen en Luik zijn de komende dagen protestvergaderingen gepland.
Volgens Daan (28), die bij de manifestatie op de Dam in Amsterdam was, is het open karakter van de beweging een voordeel. “We moeten een nieuwe taal leren spreken, en op een open manier zoeken naar hoe we als mensheid een oplossing kunnen vinden voor onze huidige situatie. Een revolutie is misschien een groot woord, maar ons systeem, dat op een structurele manier mensen en de natuur uitbuit, is toe aan een radicale transformatie.”
‘Beroepspolitiek is een lachertje’
“Ik ben uit nieuwsgierigheid gekomen,” zegt Samuel uit Gent. “Ik ben gefrustreerd over de samenleving zoals die vandaag de dag bestaat. Waarom? Omdat ze haar ‘samen’ heeft verloren. En haar ‘leven’ eigenlijk ook.”
Volgens Sarah Van Liefferinge van de Gentse Piratenpartij wil men de deelnemers mondiger maken. “We willen vooral de mensen aanmoedigen om het woord te durven opnemen tegen de regering, de huidige beroepspolitiek is dan ook een lachertje.”
Op Facebook neemt de organisatie ‘het stuitende gebrek aan visie en transparantie, aan respect voor mens en milieu en aan empathie’ op de korrel. “Het tast onze samenlevingen aan. Steeds duidelijker blijkt: de beroepspolitiek kan en zal geen antwoorden bieden op de uitdagingen van vandaag en morgen. Genoeg! Wij burgers beseffen dat we het heft beter in eigen hand kunnen nemen, want de tijd is rijp voor verandering.”
‘Brussel kan de rambam krijgen, verwerp de plannen van PvdA-mastodont Timmermans’
Mysterieus molecuul ontdekt in hersenen
Vreselijke beelden: Doodsbange autistische jongen (12) onder dwang getest op covid
Roseanne Barr gaat los op Twitter en noemt Soros een nazi. Dit schreef ze nog meer
Kuzu fileert coronabeleid: ‘Twee jaar lang is Nederland besodemieterd, bedonderd en geflasht’
NRC opent aanval op krant die de andere kant van het nieuws belicht. Het gevolg was dit tendentieuze en feitelijk onjuiste artikel
“Hegemonie wankelt”: Gaan Iran, Rusland en China de Amerikaanse dollar naar de rand van de afgrond drijven?
Politicus beschimpt ‘antivaxers’, overlijdt 7 weken na tweede Pfizer-prik
Dodelijk ongeval prinses Diana één grote doofoperatie. Inspecteur verbreekt na 22 jaar stilzwijgen