Homepagina » Buitenland » Protestbeweging Nuit Debout verspreidt zich als lopend vuurtje door Europa: “Genoeg! De tijd is rijp voor verandering”
Protestbeweging Nuit Debout verspreidt zich als lopend vuurtje door Europa: "De tijd is rijp voor verandering!"

Protestbeweging Nuit Debout verspreidt zich als lopend vuurtje door Europa: “Genoeg! De tijd is rijp voor verandering”

De Place de la République in het hartje van Parijs vormt al enkele weken de verzamelplaats van duizenden protesterende Fransen. De acties vinden plaats onder de naam Nuit Debout, wat staande nacht betekent.

Op het hoogtepunt van het protest, begin deze maand, zouden er zo’n 1,2 miljoen demonstranten hebben deelgenomen aan de manifestatie in de Parijse straten. Het plein werd in de afgelopen weken al meermaals ontruimd door de ordediensten, maar de betogers bezetten na enkele uren het plein gewoon opnieuw.

De protestbeweging wil door middel van vreedzaam protest de discussie aangaan met de Franse regering om zo politieke beslissingen rechtstreeks aan te pakken.

‘Dit Europa heeft niks democratisch’

De harde kern bestaat voornamelijk uit actiegroepen, maar naarmate het protest de afgelopen weken groter werd, namen steeds meer mensen uit alle lagen van de bevolking deel aan de Nuit Debout.

Protestbeweging Nuit Debout verspreidt zich als lopend vuurtje door Europa: "De tijd is rijp voor verandering!"

Nuit Debout (Reuters)

Nuit Debout haalt zijn ideeëngoed grotendeels bij actiegroepen die eerder al in het nieuws verschenen zijn, zoals de Amerikaanse Occupy Wall Street en de Spaanse Indignados-beweging.

De 54-jarige Franse econoom Frédéric Lordon is de spil van het protest. Hij was eerder ook al geliefd door de Franse Occupybeweging. “Het uiteindelijke doel is een soort politieke beweging, die dingen verandert, naast de traditionele politieke instellingen. En dat begint met praten, discussiëren en bewustmaken,” klinkt het.

Lordon roept op tot een nationale staking om het land te bevrijden van de neoliberale ideologie. Hij wil ook dat Frankrijk uit de eurozone stapt en hij pleit voor een afschaffing van de aandelenbeurs.

“Dit Europa heeft niks democratisch. De bezuinigingen doden de patiënt. De euro is dood en er is een terugkeer nodig naar de frank, de drachme of de peseta,” zei hij.

Radicale transformatie

De manifestaties zijn al uitgebreid naar zo’n 100 plaatsen in Frankrijk en verspreiden zich als een olievlek over het land. Er ontstonden Nuit Debouts in Toulouse, Nice, Reims en vele andere plaatsen.

De protestbeweging waait nu ook over naar andere landen. Er zijn al protestvergaderingen geweest in Londen, Madrid, Valencia, Amsterdam, Brussel, Gent en Berlijn. Ook in Leuven, Antwerpen en Luik zijn de komende dagen protestvergaderingen gepland.

Volgens Daan (28), die bij de manifestatie op de Dam in Amsterdam was, is het open karakter van de beweging een voordeel. “We moeten een nieuwe taal leren spreken, en op een open manier zoeken naar hoe we als mensheid een oplossing kunnen vinden voor onze huidige situatie. Een revolutie is misschien een groot woord, maar ons systeem, dat op een structurele manier mensen en de natuur uitbuit, is toe aan een radicale transformatie.”

‘Beroepspolitiek is een lachertje’

“Ik ben uit nieuwsgierigheid gekomen,” zegt Samuel uit Gent. “Ik ben gefrustreerd over de samenleving zoals die vandaag de dag bestaat. Waarom? Omdat ze haar ‘samen’ heeft verloren. En haar ‘leven’ eigenlijk ook.”

Volgens Sarah Van Liefferinge van de Gentse Piratenpartij wil men de deelnemers mondiger maken. “We willen vooral de mensen aanmoedigen om het woord te durven opnemen tegen de regering, de huidige beroepspolitiek is dan ook een lachertje.”

Op Facebook neemt de organisatie ‘het stuitende gebrek aan visie en transparantie, aan respect voor mens en milieu en aan empathie’ op de korrel. “Het tast onze samenlevingen aan. Steeds duidelijker blijkt: de beroepspolitiek kan en zal geen antwoorden bieden op de uitdagingen van vandaag en morgen. Genoeg! Wij burgers beseffen dat we het heft beter in eigen hand kunnen nemen, want de tijd is rijp voor verandering.”

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

50 reacties

 1. is voorspeld door Nostradamus; Frankrijk en Engeland stappen uit de EU

  14 likes
  • Hoi Helder,

   Volgens de katrollen van Nostradamus zal de 3e wereldoorlog in Frankrijk beginnen.. hij zit er niet ver naast
   Niet te hopen uiteraard, maar zo kan het ook niet doorgaan, hier is alles maar een lauwe papzooi met af en toe wat geprotesteer in een of andere gemeente
   De fransen en Brazilianen laten zich goed horen, zo ook zou het HIER moeten zijn momenteel!
   Wat een tijden…

   Hou vast aan het LICHT, dat is de enige zuivere waarheid

   Groet, Luna

   11 likes
   • Als het volk opstaat dan kan je de donder op zeggen dat de roverheid een oorlogje gaat starten om het volk kalm te krijgen en thuis te krijgen zodat ze weer braaf zijn. Wat ze eventjes vergeten dat het volk dan zo kwaad kan gaan worden dat ze bv de daders aan Poetin gaan afleveren. Het word denk ik een moeilijke periode voor ons alle en als we verandering willen zullen we alle op moeten staan en eisen dat ze voor het volk voortaan horen klaar te staan en niet voor de elite. Maar NLse volk is daar te laf en te lui voor en dansen liever ene uurtje op de malieveld en denken dan dat ze goed bezig zijn geweest.

    5 likes
 2. Waarom geen link naar de fb?

  6 likes
 3. ‘Dit Europa heeft niks democratisch’: dus een revolutie naar een meritocratie is geboden. Democratie is veel te veel erfelijk bepaald, terwijl meritocratie kijkt naar de eigen belonging naar/van verdienste van het individu.

  5 likes
  • @Kalki

   Men kan dan wel protesteren en hopen op veranderingen, maar krachten die achter protesten zitten hebben wellicht heel andere bedoelingen dan de meeste mensen doorhebben. Onder luid protest iets eisen met een groep mensen die vinden dat er veranderingen dienen te komen, maar deze veranderingen zouden uiteindelijk door de machthebbers heel anders uitgelegd en ingevuld kunnen worden dan oorspronkelijk de bedoeling was van de prostesteerders.

   Wereldwijde protesten en acties, zelfs tot aan zogenaamde terroristische aanslagen kunnen een onderdeel zijn van de machthebbers die daarmee proberen eenvoudiger wetten en regels er door te krijgen waarmee ze hun macht kunnen uitbouwen en grote veranderingen bewerkstelligen met goedkeuring van het goedgelovige volk.

   Het kan zijn dat men eist dat er maatregelen worden genomen voor grote veranderingen, maar deze maatregelen kunnen zich ook tegen de mens keren. Kijk alleen eens naar de protesten tegen het -vrije- kapitalisme, wat in feite niet het probleem is, want het echte probleem is het corporatisme, maar wat de meeste mensen graag zouden zien is dat het vrije en misbruikte kapitalistische systeem verandert in een ander systeem, bijvoorbeeld een socialistisch systeem, een systeem wat nog meer macht zal kunnen geven aan de overheid en nog minder vrijheid aan de burgers. Het éne etiket wordt omgeruild voor een ander etiket met een nog slechtere inhoud.

   Het is meer dan oppassen geblazen met wat men eist of wenst, voor men het doorheeft blijkt het nieuwe systeem waarvoor werd geprotesteerd en gesmeekt corrupter, onderdrukdenker en vele malen slechter dan het oude systeem. Beter is dat men flink wakker wordt geschud en begrijpt dat een fascistische, socialistische, communistische, corporatistische of ongelijk welk ander onderdrukkende ideologische systeem dan ook met een door de elite gecontroleerde overheid en politiek NOOIT de/een oplossing kan zijn, maar de overheid en politiek juist het probleem is die met de door henzelf bedachte regels en wetten waarmee men stelselmatig probeert onze vrijheid, gezondheid, verdiensten, bezittingen tot aan alles wat ons onafhankelijk en gelukkig maakt als mens, als het moet, met geweld af te pakken.

   12 likes
   • Het mooie van dit soort bewegingen is dat ze niet eens weten wat ze eisen. Daarvoor is het gezelschap te divers en daarom mislukken dit soort goedbedoelde initiatieven dan ook te allen tijde.

    3 likes
    • Men weet goed wat ze eisen en dat weet jij ook deze mensen als dom wegzetten zegt genoeg over jouw. En jij denkt als ene types NLder. Niet opkomen voor je zelf en je eigen laten doen. Hoe kan je zo dom zijn om mety je zelf te laten dollen. De Fransen weten van aanpakken en krijgen heel veel voor elkaar want ik woon er en weet wat ze flikken en wat hier en bij jullie niet in de media komt. Een paar maanden terug een plaatstelijke boer die zijn stront loosde in een belastingkantoor bv. Daar heeft men in NL geen lef voor. Ook toen kregen de boeren hier veel voor elkaar. Maar de NL staat een uurtje op de malie veld te huppelen en dat was het. De fransen staan op en laten zich niet op ene veldje zetten en houden ook weken vol of langer dat is het verschil. NLders zijn gewoon een laf volk.

     8 likes
    • Goh en ik maar denken dat ze aan het kristalliseren zijn, voordat ze hun doel gaan bepalen

     0 likes
   • Er bestaat wel een programma m.b.t. Nuit Debout. Zie: https://www.facebook.com/han.peeters.3

    0 likes
 4. Iemand nog iets van Occupy vernomen?

  15 likes
  • Ook niet van M15 of de lentebewegingen etcetera…

   Het enige wat deze mensen bind is het NEE tegen de gevestigde orde
   Verder hebben ze allemaal zo hun eigen ideeën over hoe het verder moet. Dat leidt NOOIT tot een goed gebalde vuist.

   Zo zie je ook “Links Nederland” hopeloos verdeeld en heeft het sowieso geen meerderheid binnen de NL bevolking. Dus een verdeelde minderheid zou de toekomst moeten vormgeven… Gaaap….

   3 likes
 5. Is ie dan eindelijk daar, de hooivorkentijd ? Eindelijk het percentage wakkere mensen wat groot genoeg is om niet meer te kunnen negeren, wat groot genoeg is om succesvol actie te ondernemen, om N.E.S.A.R.A. in werking te laten treden ?

  9 likes
  • Hoop doet leven. En hoop leidt ook tot frustratie.

   3 likes
  • nesara en de chip? Nee dankje!

   2 likes
  • In Frankrijk zijn al meer als een miljoen mensen op de been. Ik ben benieuwd hoe het af gaat lopen. De roverheid is daar goed dom bezig geweest om het volk daar kwaad te maken.

   Zeker omdat in mei pluto en mars heest en nog een andere palneet waar je niet mee kan lachen en dat voor vier maanden, dan word het weer kalm om dan weer eind dit jaar en begin volgende maand kei hard toe te slaan met nog andere planeten waar je niet mee kan lachen en heel gruwelijk is .

   1 likes
 6. Waarom hoor je daar geen woord over in de regionale media ?

  5 likes
  • Als de Europese Lent maar niet wordt zoals de Arabische Lente, je ziet hoe het Egypte is vergaan. Als deze beweging ook georkestreerd wordt vanuit Sorros, met zijn huurlingen, dan zijn de rapen straks gaar. Het wordt voor de media pas echt leuk als er weer chaotische toestanden zullen uitbreken, als de ME er aan te pas moet komen.
   Kortom, ik heb er geen vertrouwen in, een storm in een glas water, net zoals Occupy zal ook deze beweging weer worden uitgeblazen als een nachtkaars, helaas……

   1 likes
 7. Lees ook het boek van Russell Brand “Revolutie” !!!
  Was nooit zo’n fan van hem maar nu wel. Echt een aanrader.

  2 likes
 8. Misschien wel interessant om te weten waar de woorden Nuit debout voor staan. Letterlijke vertaling: nacht stand. Nuit staat voor Nut. Nut is de Egyptische godin van de hemel en de dood. Zij gaat het gevecht aan met Ra. Haar kinderen beheersen alle fenomenen zoals wind water enz. Lees wiki.
  Nacht stand heb je ook bij de spiegel in je auto. Je draait hem zo dat je beter kunt zien. ivm bolling spiegel.
  Nachtstand wil men invoeren bij mobiele telefoon/pc.
  Een paar dagen geleden liet de telegraaf een foto zien van een reiger die in de grill van een Volvo(Zweeds) was gevlogen. Vond dit eigenlijk niet mogelijk. De reiger staat voor mythische jager.(Orion/Artemis/Apollo(Romeinse god) Die is dus nu dood. Het Romeinse rijk(EU) is ten onder/val? Dit betekent niet dat de NWO weg is. De leiding ligt bij (A)ern= De witte arend(VS)/dark night/verdienen het lot/kaal verdienen/energie polsband/wezen met geen hoofd/energie.(B)ern Hoofdstad van Zwitserland.(C)ern.(godsdeeltje) (D)ern=schade toedoen/niets kan hem deren. Eern. = metaal(technologie)/koper/bewondering. (F)ern= zien. (G)ern= eisen/graag. (H)ern= de mythische jager/reiger. (I)ern/Ieren= de roodharigen afkomstig uit het midden-oosten.(NU.nl) En de cirkel is weer rond.
  Vrijwel alle afkortingen bv. AERN zijn bedrijven die met technologie en energie te maken hebben. Dus via technologie(oerijzer) wordt het element hout(al het levende) overgenomen.
  Dus deze opstand zal zijn consequenties hebben, via technologie. Vrijheid neemt verder af.

  1 likes
  • Waarom allemaal nu? We zitten in eind april. De overgang. 30 april naar 1 mei. (niet voor niks koningsdag). De nacht dat heksen enz. kunnen vliegen.(occulte) De nacht dat de dimensies samen komen. 22 april staat de volle maan in het sterrenbeeld maagd(godin Nut) Lees http://www.astronieuws.nl/sterrenhemel.html Nuit Debout= Nacht stand(hemel) is niet zomaar gekozen.

   0 likes
   • In Frankrijk zijn al meer als een miljoen mensen op de been. Ik ben benieuwd hoe het af gaat lopen. De roverheid is daar goed dom bezig geweest om het volk daar kwaad te maken.

    Zeker omdat in mei pluto en mars heest en nog een andere palneet waar je niet mee kan lachen en dat voor vier maanden, dan word het weer kalm om dan weer eind dit jaar en begin volgende maand kei hard toe te slaan met nog andere planeten waar je niet mee kan lachen en heel gruwelijk is voor ons mensheid. Sla het eten maar alvast in. Of zorg voor een goede oogst. Ook zijn de elite uit de steden aan het vertrekken en duiken al onder. Dat zegt meer als genoeg.

    3 likes
    • Je hebt gelijk Josie. Het is een tijd om voor te bereiden. Het systeem waarin wij leven loopt parallel met de hemelsterren enz. Las net 1816 Het jaar zonder zomer. Lees bij wiki hoe en gevolgen. Het zou goed kunnen dat we weer in zo’n periode zitten en dat de elite daarom het geld naar zich toegetrokken heeft en er schuilkelders enz. van gemaakt heeft.

     1 likes
 9. Het zijn de U.S. en hun handlangers die dit blijven promoten. Als we nu maar bang zijn want alleen dan denken ze hoger te staan dan de rest. Op valse gronden dus weer. En as usual weer een hoop wartaal ter afleiding, de suggestie wekkend dat het allemaal o zo ingewikkeld is.
  Dat wij, gewone mensen, dat allemaal niet weten en al helemaal niet snappen, die wartaal.
  Maar morgen is de dollar officieel afgeschreven, dus hoe denken ze dan nog de boventoon te blijven voeren?
  De energieen blijven zich ondertussen ook maar verhogen, steeds meer komt boven tafel, steeds meer mensen balen van die bluffers die eigenlijk te dom voor woorden zijn.
  Het is al algemeen bekend dat ze in grote getale hun bunkers invluchten maar onze vrijheid neemt steeds verder af? Hoe valt dit nu weer te rijmen?
  Het gaat steeds meer op een zwanenzang lijken.

  4 likes
 10. Bedankt hier een artikel over te willen hebben publiceren. Ikzelf ben de initiatiefnemer voor de nuit debout actie (wij noemen het een Volksvergadering) die overmorgen woensdag 20/4 in Leuven van start gaat. Bedankt ook dus, niet enkel de Franse de steden te hebben vermeld.

  Peter Pauwels
  Leuven B

  https://www.facebook.com/events/222990671402631/

  4 likes
 11. Men wil de burger meer invloed geven op de politieke beslissingen. Maar hier is het punt: de mondige en politiek bewuste burger. Iedereen die niet mondig is en niet politiek bewust is wordt ook door deze beweging aan de kant geschoven. Dus de zoveelste beweging die erop gericht is enkelen aan de macht te brengen. Het lijkt aardig, het is het niet.

  3 likes
 12. Eerst eens kijken welke namen er in de nabije toekomst opduiken.
  Na al die kleuren en lente revoluties heb ik het niet meer zo op protestbewegingen en sta ik niet meer onmiddellijk te juichen.

  3 likes
 13. blauwe hemel en lange riet

  Naar hun toegaan, demonstreren, is slechtste wat mensen kunnen doen. De duivel moet je naar je toe laten komen en nooit zelf naar de duivel toegaan.
  Alles stil leggen, verzamel in kerken, buurthuizen, gewoon thuis blijven ed en roep ze op het matje.

  POLITIEK, KOM MAAR EVEN OP HET MATJE DAG!

  Blijf thuis/kerk/buurthuis iedereen, laat ze maar komen, even babbelen en geen slap gezeik.
  Met internet, whatsapp, facebook ed is de boodschap zo doorverteld.
  Een goed gesprek hou je aan je eigen tafel.

  POLITIEK! VANDAAG IS KOM MAAR EVEN OP HET MATJE DAG!

  tweet, whatsapp, mail
  Leg allles even stil, 1 dag is genoeg, blijf binnen, laat ze komen en trouw zweren aan het volk.

  Niet regeren bij gratie gods,
  maar regeren bij gratie volks.
  God hoort in de kerk en niet in de regering.

  3 likes
 14. Weet dat Licht immer de duisternis verdringt, een natuurwet die ongewijzigd is en blijft.
  Om dingen te veranderen dient er altijd een reden te zijn.
  De duisternis die men thans over het Licht tracht te werpen is daar een uiting van.
  Vandaar dat het nooit zal gaan werken, dus elke angst is ongegrond.
  Echter, de werking ervan dient bij elk van ons zelf te beginnen, aquarius…
  No Fear!

  Stay Human,

  Jos.

  2 likes
 15. blauwe hemel lange riet

  Geen hooivorken, je kan beter allles platleggen verzamel in kerken, buurthuizen ed en roep ze op het matje.
  Naar hun toegaan is slechtste wat je kan doen. De duivel moet je naar je toe laten komen en nooit zelf naar de duivel toegaan.

  POLITIEK KOM MAAR EVEN OP HET MATJE DAG!

  Blijf thuis/kerk/buurthuis allemaal, laat ze maar komen, even babbelen en geen slap gezeik.
  Met internet, whatsapp, facebook ed is de boodschap zo doorverteld.
  Een goed gesprek hou je aan je eigen tafel.

  POLITIEK! VANDAAG IS KOM MAAR EVEN OP HET MATJE DAG!

  Leg het plat, blijf thuis en laat ze trouw zweren aan het volk.

  Niet regeren bij gratie gods,
  maar regeren bij gratie volks.
  God hoort in de kerk en niet in de regering.

  1 likes
 16. Een geconditioneerde, bewust uitgezette “revolutie” , om juist meer macht te kunnen vergaren door de veroorzaakte chaos? Wie zal het zeggen?

  1 likes
 17. Wij Hebben de macht, niet die 3 mensen die Denken de machthebbers te zijn.
  Samen zijn we sterk en krachtig. Als we een week niet tanken en consumeren piepen ze wel anders !!

  1 likes
  • Dan valt het geheel waarschijnlijk als een kaartenhuis in elkaar en piep jij ook anders. Als er niets meer te tanken valt of te consumeren blijft er weinig beschaving over kan ik je melden…..

   0 likes
 18. De VVD is ook liberaal. Wij kiezen er zelf voor om die partijen aan de macht te helpen, dus!?

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

minister

Oud-minister: Weg met de euro, terug naar de gulden. ‘Totaal mislukt!’

Bert de Vries, van 1989 tot 1994 ...

zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers in opstand tegen Macron: ‘Wij zijn wanhopig. Wij geloven niet meer in u’

Nu de Franse lockdown stapje voor stapje ...