Buitenland

Protestbeweging Nuit Debout verspreidt zich als lopend vuurtje door Europa: “Genoeg! De tijd is rijp voor verandering”

Help door deze informatie met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Place de la République in het hartje van Parijs vormt al enkele weken de verzamelplaats van duizenden protesterende Fransen. De acties vinden plaats onder de naam Nuit Debout, wat staande nacht betekent.

Op het hoogtepunt van het protest, begin deze maand, zouden er zo’n 1,2 miljoen demonstranten hebben deelgenomen aan de manifestatie in de Parijse straten. Het plein werd in de afgelopen weken al meermaals ontruimd door de ordediensten, maar de betogers bezetten na enkele uren het plein gewoon opnieuw.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De protestbeweging wil door middel van vreedzaam protest de discussie aangaan met de Franse regering om zo politieke beslissingen rechtstreeks aan te pakken.

‘Dit Europa heeft niks democratisch’

De harde kern bestaat voornamelijk uit actiegroepen, maar naarmate het protest de afgelopen weken groter werd, namen steeds meer mensen uit alle lagen van de bevolking deel aan de Nuit Debout.

Protestbeweging Nuit Debout verspreidt zich als lopend vuurtje door Europa: "De tijd is rijp voor verandering!"
Nuit Debout (Reuters)

Nuit Debout haalt zijn ideeëngoed grotendeels bij actiegroepen die eerder al in het nieuws verschenen zijn, zoals de Amerikaanse Occupy Wall Street en de Spaanse Indignados-beweging.

De 54-jarige Franse econoom Frédéric Lordon is de spil van het protest. Hij was eerder ook al geliefd door de Franse Occupybeweging. “Het uiteindelijke doel is een soort politieke beweging, die dingen verandert, naast de traditionele politieke instellingen. En dat begint met praten, discussiëren en bewustmaken,” klinkt het.

Lordon roept op tot een nationale staking om het land te bevrijden van de neoliberale ideologie. Hij wil ook dat Frankrijk uit de eurozone stapt en hij pleit voor een afschaffing van de aandelenbeurs.

“Dit Europa heeft niks democratisch. De bezuinigingen doden de patiënt. De euro is dood en er is een terugkeer nodig naar de frank, de drachme of de peseta,” zei hij.

Radicale transformatie

De manifestaties zijn al uitgebreid naar zo’n 100 plaatsen in Frankrijk en verspreiden zich als een olievlek over het land. Er ontstonden Nuit Debouts in Toulouse, Nice, Reims en vele andere plaatsen.

De protestbeweging waait nu ook over naar andere landen. Er zijn al protestvergaderingen geweest in Londen, Madrid, Valencia, Amsterdam, Brussel, Gent en Berlijn. Ook in Leuven, Antwerpen en Luik zijn de komende dagen protestvergaderingen gepland.

Volgens Daan (28), die bij de manifestatie op de Dam in Amsterdam was, is het open karakter van de beweging een voordeel. “We moeten een nieuwe taal leren spreken, en op een open manier zoeken naar hoe we als mensheid een oplossing kunnen vinden voor onze huidige situatie. Een revolutie is misschien een groot woord, maar ons systeem, dat op een structurele manier mensen en de natuur uitbuit, is toe aan een radicale transformatie.”

‘Beroepspolitiek is een lachertje’

“Ik ben uit nieuwsgierigheid gekomen,” zegt Samuel uit Gent. “Ik ben gefrustreerd over de samenleving zoals die vandaag de dag bestaat. Waarom? Omdat ze haar ‘samen’ heeft verloren. En haar ‘leven’ eigenlijk ook.”

Volgens Sarah Van Liefferinge van de Gentse Piratenpartij wil men de deelnemers mondiger maken. “We willen vooral de mensen aanmoedigen om het woord te durven opnemen tegen de regering, de huidige beroepspolitiek is dan ook een lachertje.”

Op Facebook neemt de organisatie ‘het stuitende gebrek aan visie en transparantie, aan respect voor mens en milieu en aan empathie’ op de korrel. “Het tast onze samenlevingen aan. Steeds duidelijker blijkt: de beroepspolitiek kan en zal geen antwoorden bieden op de uitdagingen van vandaag en morgen. Genoeg! Wij burgers beseffen dat we het heft beter in eigen hand kunnen nemen, want de tijd is rijp voor verandering.”

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

50 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kalki
Kalki
8 jaren geleden

‘Dit Europa heeft niks democratisch’: dus een revolutie naar een meritocratie is geboden. Democratie is veel te veel erfelijk bepaald, terwijl meritocratie kijkt naar de eigen belonging naar/van verdienste van het individu.

VE
VE
8 jaren geleden

Waarom geen link naar de fb?

helder
helder
8 jaren geleden

is voorspeld door Nostradamus; Frankrijk en Engeland stappen uit de EU

rocinante
rocinante
8 jaren geleden

Iemand nog iets van Occupy vernomen?

Back to top button
50
0
We lezen graag je reactie!x