Homepagina » Mens en Dier » Rechter legt dwarsliggende De Jonge dwangsom op: ‘Hij gaat richting ‘ambtsmisdrijf’ hiermee’
de jonge
Foto: Hugo de Jonge (Videostill Tweede Kamer der Staten-Generaal CC BY-NC-ND 2.0)

Rechter legt dwarsliggende De Jonge dwangsom op: ‘Hij gaat richting ‘ambtsmisdrijf’ hiermee’

Zorgminister Hugo de Jonge moet voor 30 november een besluit nemen over drie Wob-verzoeken van Nieuwsuur, om openheid over zijn coronabeleid te geven. Als hij dat niet doet, moet hij 100 euro per dag betalen, heeft de Raad van State bepaald.

De Jonge was in beroep gegaan tegen een uitspraak dat hij niet zelf mag bepalen welke informatie hij wanneer naar buiten brengt. De Raad van State oordeelde dat het ministerie van Volksgezondheid ‘te weinig rekening heeft gehouden met het recht van burgers op goede informatie’.

Het ministerie van De Jonge bepaalt sinds het begin van de coronacrisis wanneer welke documenten naar buiten komen. De rechter vonniste dat deze werkwijze niet mag. Ondanks dat een meerderheid van de Tweede Kamer de minister opriep om naar de rechter te luisteren, ging zijn ministerie in hoger beroep. Ook heeft het ministerie 50 extra juristen aangenomen.

Lapt De Jonge opnieuw de wet aan zijn laars?

“Gaat lekker met die nieuwe, open en transparante bestuurscultuur. Schei uit,” twitterde Kamerlid Farid Azarkan (Denk) na de uitspraak.

Ook de uitspraak van de Raad van State maakt veel los. “Nu is de vraag: lapt De Jonge opnieuw de wet aan zijn laars? Zoals hem dat al bijna twee jaar wordt toegestaan door de Tweede Slaapkamer?” vraagt neuroloog Jan Bonte zich af.

Alles beter dan openheid van zaken geven

Journalist Lucas Hartong voegt toe: “De rechter die een dwarsliggende minister een dwangsom oplegt. Even laten inzinken! Bestuur van Nederland anno 2021.”

“Hugo de Jonge kennende gaat hij liever 100 euro per dag boete betalen. Uiteraard betaald met belastinggeld. Alles beter dan openheid van zaken geven. Die hij MOET geven. Hij gaat richting ‘ambtsmisdrijf’ hiermee,” stelt auteur en geograaf Hans van Tellingen.

4.8 111 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
185 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
woppie
woppie
1 maand geleden

wat een giller! Die clown moet gewoon voor elke dag dat hij over de schreef gaat, een dag in Vught zitten. En persoonlijk 1000 euries/dag tikken.

Locke
Locke
1 maand geleden

100€ per dag voor een crimineel in functie bij de overheid. Ga dat maar uitleggen aan mensen die huis en haard verliezen aan de boete cultuur en dwang neurotische Gestapo economie die het dagelijkse leven bepaalt.

Huib
Huib
1 maand geleden

Maar dan wel Hugo de Jonge het zelf laten betalen en niet de belastingbetaler.

wolfje168
wolfje168
1 maand geleden

En anders betaalt oom Klaus het wel.

x

Check Also

coronapas

Als onderbouwing voor 2G-coronapas gebruikte De Jonge studie die daar nooit voor bedoeld is: ‘Dit is misleiding’

Coronaminister Hugo de Jonge gebruikte als onderbouwing ...

ane

Cardio-anesthesioloog is het zat: ‘Ik ga me met alle wettelijk toegestane middelen verzetten tegen onze regering’

Dit jaar gaan we sowieso iedereen boosteren. ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

185
0
We lezen graag je reactie!x