Wetenschap

Record: natuurkundigen teleporteren fotonen over 143 kilometer

Help anderen door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een onderzoeksteam met onder andere wetenschappers van de Universiteit van Waterloo heeft het wereldrecord kwantumteleportatie verbeterd.

Tijdens een experiment zijn fotonen op succesvolle wijze over een afstand van 143 kilometer geteleporteerd tussen La Palma en Tenerife van de Canarische Eilanden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De doorbraak vormt een cruciale stap in de richting van kwantumcommunicatie via satellieten. Er werden tijdens het experiment geen fysieke objecten maar kwantumstaten geteleporteerd.

Mijlpaal

De algoritmes en apparatuur werden ontwikkeld door de Universiteit van Waterloo. De resultaten zijn deze week verschenen in het tijdschrift Nature.

Teleportatie over een afstand van 143 kilometer is een belangrijke mijlpaal in dit onderzoek aangezien de afstand tussen de grond en satellieten in een baan om de aarde ook ongeveer 143 kilometer bedraagt. Daardoor behoort kwantumteleportatie tussen grondstations en satellieten tot de mogelijkheden.

Stof

“Dit experiment maakt de weg vrij naar teleportatie van signalen door de vrije ruimte, of door gebruik te maken van satellieten,” zei professor Thomas Jennewein. “Dit is handig voor veilige communicatie of het netwerken tussen kwantumcomputers wanneer ze eenmaal bestaan.”

In 2011 mislukte de eerste poging van het onderzoeksteam omdat stof uit de Sahara roet in het eten gooide. De wetenschappers willen nu proberen fotonen te teleporteren van de aarde naar een satelliet.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Licht is niets anders dan elektromagnetische straling in een frequentiebereik dat door bepaalde cellen in onze ogen waargenomen kan worden. Licht bestaat uit fotonen.Fotonen kunnen binnen een atoom ontstaan als een elektron naar een lagere energietoestand terugvalt en de vrijkomende energie uitzendt in de vorm van een foton. Fotonen kunnen ook opgewekt worden bij processen in de atoomkern, zoals het terugvallen van een kern uit een aangeslagen toestand naar een lagere energietoestand, kernsplijting en kernfusie. Ook bij de wisselwerking tussen elementaire deeltjes of het spontane verval van één elementair deeltje naar een ander kunnen fotonen vrijkomen. Wanneer een elementair deeltje en zijn antideeltje botsen, kan alle massa worden omgezet in een energierijk foton (en omgekeerd). Elk elektromagnetisch veld dat in sterkte varieert, produceert ook elektromagnetische straling (en dus fotonen).Er werden helaas kwantumstaten getelepordeerd de stap naar misschien iets fysieks!!

365Y
365Y
11 jaren geleden

Ben eigelijk zeer benieuwt hoeveel energie hierbij nodig was.. verder geloof ik totaal niet dat met deze manier van teleporteren de juiste denkrichting gevonden is , eigenlijk is het een grote vergissing bv mensen op deze manier te transporteren.

Eden
Eden
11 jaren geleden

De naam “fotoon”, oftewel “lichtdeeltje”, is mijns inziens gewoon een naam geven aan iets wat eigenlijk toch nog niet helemaal begrepen wordt door de physici. Het kan zich gedragen als deeltje maar ook als golf.

Golven hebben een drager nodig. Wanneer je je hand in water beweegt ontstaan er golven in het water. Het water is dan de drager van de golven. Zelfde met geluid, wat zich kan versplaatsen door luchtdeeltjes dat verplaatst worden, samen gedrukt of van elkaar getrokken. In Vacuüm kan geluid zich niet verplaatsen.

Maar licht daarentegen kan zich wel in vacuüm verplaatsen, dus dan moeten het deeltjes zijn, zeggen de physici. Maar op hetzelfde moment gedraagt het zich óók als golf. Wanneer men er een camera op tracht te zetten bij een experiment, gedraagt het zich doodleuk weer als deeltjes. Zelfde geldt voor electronen. Leuk voorbeeld hiervan is in “What the Bleep do we know”: http://www.youtube.com/watch?v=1iJG6qkeMxA

Christophe
Christophe
11 jaren geleden

@Eden:

Als natuurkundige en wetenschapsfilosoof in spe heb ik toch wel degelijk het idee een goed begrip te hebben van de “wave–particle duality”. Het is, naast kwantisatie van energie, een basisconcept van de kwantummechanica.
Het is essentieel om te begrijpen dat binnen de kaders van de kwantummechanica, met “golf”, een waaschijnlijkheids-golf (of golffunctie) wordt bedoeld.

Ik verwijs naar een leuke korte (2x1min.) visualisatie: http://bit.ly/oWFFpY en http://bit.ly/nEfR15

Je tweede alinea begint (dus) met iets wat niet overeenkomt met het model en de theorie van het huidige natuurkundige paradigma.

De GOLFfunctie geeft de waarschijnlijks-dichtheid dat je het DEELTJE daar zal aantreffen wanneer je zijn positie meet.

De golven die jij bedoelt zijn golven VAN materie. D.w.z.: In een grote hoeveelheid deeltjes kun je een golf herkennen.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x