Homepagina » Wetenschap » Record: natuurkundigen teleporteren fotonen over 143 kilometer
Natuurkundigen teleporteren fotonen over 143 kilometer

Record: natuurkundigen teleporteren fotonen over 143 kilometer

Een onderzoeksteam met onder andere wetenschappers van de Universiteit van Waterloo heeft het wereldrecord kwantumteleportatie verbeterd.

Tijdens een experiment zijn fotonen op succesvolle wijze over een afstand van 143 kilometer geteleporteerd tussen La Palma en Tenerife van de Canarische Eilanden.

De doorbraak vormt een cruciale stap in de richting van kwantumcommunicatie via satellieten. Er werden tijdens het experiment geen fysieke objecten maar kwantumstaten geteleporteerd.

Mijlpaal

De algoritmes en apparatuur werden ontwikkeld door de Universiteit van Waterloo. De resultaten zijn deze week verschenen in het tijdschrift Nature.

Teleportatie over een afstand van 143 kilometer is een belangrijke mijlpaal in dit onderzoek aangezien de afstand tussen de grond en satellieten in een baan om de aarde ook ongeveer 143 kilometer bedraagt. Daardoor behoort kwantumteleportatie tussen grondstations en satellieten tot de mogelijkheden.

Stof

“Dit experiment maakt de weg vrij naar teleportatie van signalen door de vrije ruimte, of door gebruik te maken van satellieten,” zei professor Thomas Jennewein. “Dit is handig voor veilige communicatie of het netwerken tussen kwantumcomputers wanneer ze eenmaal bestaan.”

In 2011 mislukte de eerste poging van het onderzoeksteam omdat stof uit de Sahara roet in het eten gooide. De wetenschappers willen nu proberen fotonen te teleporteren van de aarde naar een satelliet.

Bron: Sciencedaily.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

6 reacties

 1. Licht is niets anders dan elektromagnetische straling in een frequentiebereik dat door bepaalde cellen in onze ogen waargenomen kan worden. Licht bestaat uit fotonen.Fotonen kunnen binnen een atoom ontstaan als een elektron naar een lagere energietoestand terugvalt en de vrijkomende energie uitzendt in de vorm van een foton. Fotonen kunnen ook opgewekt worden bij processen in de atoomkern, zoals het terugvallen van een kern uit een aangeslagen toestand naar een lagere energietoestand, kernsplijting en kernfusie. Ook bij de wisselwerking tussen elementaire deeltjes of het spontane verval van één elementair deeltje naar een ander kunnen fotonen vrijkomen. Wanneer een elementair deeltje en zijn antideeltje botsen, kan alle massa worden omgezet in een energierijk foton (en omgekeerd). Elk elektromagnetisch veld dat in sterkte varieert, produceert ook elektromagnetische straling (en dus fotonen).Er werden helaas kwantumstaten getelepordeerd de stap naar misschien iets fysieks!!

  0 likes
 2. Ben eigelijk zeer benieuwt hoeveel energie hierbij nodig was.. verder geloof ik totaal niet dat met deze manier van teleporteren de juiste denkrichting gevonden is , eigenlijk is het een grote vergissing bv mensen op deze manier te transporteren.

  0 likes
 3. De naam “fotoon”, oftewel “lichtdeeltje”, is mijns inziens gewoon een naam geven aan iets wat eigenlijk toch nog niet helemaal begrepen wordt door de physici. Het kan zich gedragen als deeltje maar ook als golf.

  Golven hebben een drager nodig. Wanneer je je hand in water beweegt ontstaan er golven in het water. Het water is dan de drager van de golven. Zelfde met geluid, wat zich kan versplaatsen door luchtdeeltjes dat verplaatst worden, samen gedrukt of van elkaar getrokken. In Vacuüm kan geluid zich niet verplaatsen.

  Maar licht daarentegen kan zich wel in vacuüm verplaatsen, dus dan moeten het deeltjes zijn, zeggen de physici. Maar op hetzelfde moment gedraagt het zich óók als golf. Wanneer men er een camera op tracht te zetten bij een experiment, gedraagt het zich doodleuk weer als deeltjes. Zelfde geldt voor electronen. Leuk voorbeeld hiervan is in “What the Bleep do we know”: http://www.youtube.com/watch?v=1iJG6qkeMxA

  0 likes
 4. @Eden:

  Als natuurkundige en wetenschapsfilosoof in spe heb ik toch wel degelijk het idee een goed begrip te hebben van de “wave–particle duality”. Het is, naast kwantisatie van energie, een basisconcept van de kwantummechanica.
  Het is essentieel om te begrijpen dat binnen de kaders van de kwantummechanica, met “golf”, een waaschijnlijkheids-golf (of golffunctie) wordt bedoeld.

  Ik verwijs naar een leuke korte (2x1min.) visualisatie: http://bit.ly/oWFFpY en http://bit.ly/nEfR15

  Je tweede alinea begint (dus) met iets wat niet overeenkomt met het model en de theorie van het huidige natuurkundige paradigma.

  De GOLFfunctie geeft de waarschijnlijks-dichtheid dat je het DEELTJE daar zal aantreffen wanneer je zijn positie meet.

  De golven die jij bedoelt zijn golven VAN materie. D.w.z.: In een grote hoeveelheid deeltjes kun je een golf herkennen.

  0 likes
 5. [quote name=”Niels Bohr”]If quantum mechanics hasn’t profoundly shocked you, you haven’t understood it yet.
  [/quote]

  Deeltjes zijn nergens (en overal tegelijk) totdat je de positie van een deeltje meet/observeert. De waarschijnlijkheid dat je een deeltje ergens aantreft wordt beschreven door de bijbehorende golffunctie.

  Stel je “legt” een elektron op tafel. Nu doe je kort je “ogen” dicht en je weer open. De kans dat je nu het deeltje 143 kilometer verderop aantreft is klein, maar wel aanwezig. Let wel: het deeltje reist niet!

  Bedenk wat dit betekent voor hetgeen dat je de werkelijk noemt!
  In essentie: Mind over matter.

  Tevens, het teleporteren van je eigen lichaam is in essentie ook een kwestie van het verstand. Maar dan misschien een kwestie van minder verstand gebruiken.

  0 likes
 6. [quote name=”Christophe”][quote name=”Niels Bohr”]If quantum mechanics hasn’t profoundly shocked you, you haven’t understood it yet.
  [/quote]

  Deeltjes zijn nergens (en overal tegelijk) …
  Tevens, het teleporteren van je eigen lichaam is in essentie ook een kwestie van het verstand. Maar dan misschien een kwestie van minder verstand gebruiken.[/quote]
  Philosophycally yes, mathematically possible: most likely, actually possible on a macro scale: perhaps, but certainly not quite mainstream yet 😉 and shrodinger aside, of course one most have the guts to dream up a world that is endless in possibilities, where every other possibility is allowed to exist simultaneously. This leads to discussion, art, different viewpoints, technology, I can’t wait how the world can/should and perhaps will have changed in 50 years… one thing is quite sure though: a lot of “sci-fi” has been proven to become science and vice versa. “We’ll see what comes out pandora’s box” 😉

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

organisator

Organisator coronaprotesten krijgt politie aan de deur: ‘Ze pakken m’n kinderen af als ik doorga’

Youri Plate, de organisator van een aantal ...

huisarts

Huisarts loopt leeg over Hugo de Jonge. ‘U hebt nog maar één taak: vertrekken!’

Op zaterdag verscheen er een onthullend interview ...