Homepagina » Binnenland » Red het thuisonderwijs: kabinet bedreigt onderwijsvrijheid
Red het thuisonderwijs: kabinet bedreigt onderwijsvrijheid

Red het thuisonderwijs: kabinet bedreigt onderwijsvrijheid

Staatssecretaris Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OWS) wil de mogelijkheid om vrijstelling van de leerplichtwet te krijgen afschaffen.

Hij reageert daarmee op een advies van de Onderwijsraad over artikel 23 van de Grondwet: de ‘vrijheid’ van onderwijs.

Als alternatief introduceert Dekker de zogenaamde ‘richtingvrije planning’ van scholen. Dit betekent dat een nieuwe school kan worden gesticht als voldoende ouders daartoe een aanvraag indienen, zonder dat daarbij het begrip richting van invloed is.

Ongefundeerde opvattingen

Het aantal kinderen dat thuisonderwijs krijgt groeit aanzienlijk. Als Dekker zijn zin krijgt betekent dit het einde van thuisonderwijs in Nederland. Het is dan net als in Duitsland verboden om thuisonderwijs te geven.

Dekker wil thuisonderwijs verbieden omdat het nadelig zou zijn voor kinderen. Hij vindt dat de school onmisbaar is ‘voor de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind’. Uit onderzoek blijkt juist dat thuisonderwijs in vele opzichten goed is voor kinderen. Missiologe Kim ter Berghe vindt dat het verbod op thuisonderwijs meer is ingegeven door ongegronde angst dan door gezonde argumenten.

“Waarom zouden alle kinderen een bepaald systeem moeten doorlopen als er prima alternatieven zijn?” vraagt ze zich af. “Heeft het te maken met angst voor ‘iets anders’, en het ideaal van gelijkheid, dat desnoods afgedwongen moet worden?”

Juriste Joke Sperling stelt dat alle onderzoeken over thuisonderwijs en Nederlandse en buitenlandse ervaringen unaniem aantonen dat het goed is voor kinderen. Zij vindt dat het principiële recht van ouders om het onderwijs aan hun kinderen te kiezen voorop moet staan in plaats van ongefundeerde opvattingen. Nederland heeft in haar ogen last van koudwatervrees.

Voorrang

In de meerderheid van de Europese landen is wettelijk nog sprake van ‘homeschooling’. Het geldt als gelijkwaardig alternatief, waar alle ouders vrij voor kunnen kiezen. In de Verenigde Staten zijn er ook tussenvormen ontstaan.

Veelvuldig is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat thuisonderwijs meestal een sociaal veelzijdige, kwalitatieve en evenwichtige wijze van educatie is. In Amerika zijn zelfs veel universiteiten die voorrang geven aan thuisonderwezen boven schoolonderwezen kinderen.

In Nederland is in 2010 een onderzoek geweest van H. Blok in opdracht van het ministerie van OWS. Hieruit bleek dat er geen enkele aanleiding is voor zorg. Integendeel, de kleine groep thuisonderwijzers in ons land doet het heel goed. Er is zelfs een groei van 94 tot 429 kinderen in tien jaar tijd.

Niets meer te kiezen

“Als de Staatssecretaris rationeel zou handelen, zou hij op basis van onderzoek juist besluiten om het toe te staan,” zegt thuisonderwijsmoeder Marie-Jose Galavazi. “Dit verbod is onderdeel van een breder plan om het hele scholensysteem aan te passen. Waar het uiteindelijk (waarschijnlijk) op neer zal komen, is dat er niets meer te kiezen valt. Zie dit ook in combinatie met de strengere regels van jeugdzorg.”

“Ook in andere landen begint men aan het thuisonderwijssysteem te morrelen, zelfs in Australië,” gaat ze verder. “Het is dus niet iets wat alleen van Nederlandse bodem komt.”

Galavazi en alle andere ruim 400 thuisonderwijzers willen liever niet gedwongen emigreren. Als u het verbod op thuisonderwijs wilt voorkomen kunt u onderstaande petities tekenen.

Internationale petitie

Nederlandse petitie

Verder lezen:

Gerelateerd:

 Vind je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

34 reacties

 1. “Als alternatief introduceert Dekker de zogenaamde ‘richtingvrije planning’ van scholen.”

  Er bestaat recht op vrijstelling van de onderwijsplicht als ouders geen school kunnen vinden die overeenkomt met de richting van hun leven.

  En Dekker denkt hieraan voorbij te kunnen gaan, door onderwijs met geen richting toe te staan. Echter dit faalt, want ingevolge het artikel 8 EVRM heeft een ieder het recht zijn leven in te delen (richting) ingevolge zijn/haar eigen levensovertuiging.

  Een school zonder richting, geeft onderwijs zonder rekening te houden met die levensovertuiging.
  Daar is voldoende jurisprudentie over (uitspraken van de rechter die leidend zijn voor de rechtspraak).

  Het plan Dekker is al verloren voordat het ook maar ingediend is.

  1 likes
 2. Je doet nogal wat aannames @Wesly.
  Waaruit blijkt dat “bijzonder veel ouders niet in staat zijn om goed onderwijs te geven.” Bijzonder veel ouders nogwel, wel zo’n uitspraak kun je natuurlijk met wetenschappelijk onderzoek onderbouwen hè?

  Dan is verder jouw maatstaf dat als je 1 zin niet foutloos kunt schrijven, je als ouders geen thuisonderwijs mag geven….Dit is lachen, meisjes en jongens die van de PABO afkomen kunnen namelijk zeer slecht rekenen en schrijven….(proest)Zelfs in die mate slecht dat de overheid op MBO scholen verplicht extra rekenen en taallessen heeft ingesteld.

  Heb je een naam van dat Belgisch onderzoek? En wie waren de onderzoekers?

  Wow en dan vind je dat ouders met een lage opleiding hun eigen kinderen geen onderwijs mogen geven, wow een herintroductie van de eugenetica? Een opleiding zegt namelijk helemaal NIETS over of een ouder intelligent is en de capaciteit heeft om stof aan zijn kinderen over te brengen. Hoeveel mensen zijn hoog intelligent en hebben vanwege het inkomen van hun ouders geen opleiding kunnen volgen?

  Wat betreft sociale contacten. Wat dacht je van de zwemclub, van de sportclub, van de tantes en ooms van de familie van vader en moeder, van vriendjes die komen spelen?

  Graag verwijs ik je naar:
  http://www.kohnstamminstituut.uva.nl/pdf_documenten/effectiviteit.pdf
  http://www.thuisonderwijs.net/artikelen/blok-is-school-echt-zo-belangrijk-voor-de-sociaal-emotionele-ontwikkeling.pdf

  Via TED: Ken Robinson: Scholen doden de creativiteit
  http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

  1 likes
 3. Gelukkig leven we in Nederland dat het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens geratificeerd heeft. En daarin is bepaald dat een familie in Europa zelf mag bepalen hoe het haar levenswijze invult!

  Als ouders dus vinden dat zij zelf hun kinderen wensen te scholen dat erkend Nederland dat mensenrecht.

  Ouders (en NIET de staat) zijn verantwoordelijk voor de geestelijke en lichamelijke opvoeding van hun kinderen.

  We kennen de uitwassen vanuit Rusland en China (Rode boekje van Mao) we kennen de Hitler Jügend, daarom is besloten dat de burgers beschermd dienen te worden tegen de staat. Beschermd zodat de ouders zelf hun kind kunnen onderwijzen is zo’n mensen recht.

  Als andere reflectanten dat anders zien, dan is dat prima, voor hún kinderen en dat is dan direct het einde, want je hebt NIETS te zeggen over andermans kinderen! Daar heb je met je poten van af te blijven!(op zijn helder Nederlands gezegd)

  1 likes
 4. Dit artikel is vrij tendentieus.

  Zelf ben ik geen voorstander van thuisonderwijs, maar ik ben er ook niet per se tegen. Maar dan moeten we er wel eerlijk over zijn.

  En je bent eerlijk als je zegt dat bijzonder veel ouders niet in staat zijn om goed onderwijs te geven.

  Hoogopgeleide ouders kunnen hun kroost vast wel door de basisschool heen loodsen met goede resultaten.

  Maar als je als ouder zelf niet eens 1 zin foutloos kunt schrijven is het niet een goed idee zelf onderwijs te geven.

  Verder zijn niet alle onderzoeken positief. Er is een belgisch onderzoek waaruit bleek dat kinderen die thuis basisschool hebben gehad, het slechter deden op de middelbare school.

  Ik ben niet tegen thuisonderwijs maar voor sommige mensen zou het verboden moeten zijn. Wanneer je als ouder alleen laag bent opgeleid, niet doen.

  Ik zou mijn kind trouwens de sociale contacten niet willen ontzeggen. Als ik thuis onderwijs had gekregen had ik wel zo veel leuke en leerzame dingen gemist, dat zou ik me niet eens voor kunnen stellen.

  0 likes
 5. Het verbod op thuisonderwijs heeft alles te maken met jhet ontbreken thuis van de staatsindoctrinatie, solidair is goed, niveleren is goed, totale onderwerping aan alles waar je het niet mee eens bent is goed, de overheid weet het het beste, belastingen zijn goed en meer van dat soort onzin dat het kind indoctrineerd om later maar vooral op de juiste partijen te stemmen en zo de oude partijen aan de macht te houden, in sociaal en finacieel kapotgaand Nederland!

  0 likes
 6. Tja, thuis onderwijzen? Dan heeft de staat later geen grip op deze vrije mensen en dus voor een staat nutteloos. Nee, elke typering van vrij geest moet worden gedoofd anders gaan deze mensen misschien een bedreiging vormen voor een toekomstige totalitaire staat en dat kan en mag niet gebeuren. Dus WEG VRIJ DENKEN en ONDERWIJS. Al deze vrije geesten MOETEN de richting op die de staat aangeeft. Is de staat cq wereld nu toch al mee bezig, gezien de wereldwijde beperkingen die iedere regering zijn / haar staatsburgers aan het opleggen is.
  Tijd om wakker te worden en ons niet als makke schapen naar de slachtbank te laten leiden door marionetten die momenteel in de regeringen zitten en ja en amen zeggen en bereid zijn / waren hun eigen staatsidentiteit te offeren, zoals Balkenende gedaan heeft met Nederland.

  0 likes
 7. Dekker roept: “Heeft het te maken met angst voor ‘iets anders’, en het ideaal van gelijkheid, dat desnoods afgedwongen moet worden?”

  En dat is natuurlijk volkomen kolderiek! Ieder mens is verschillend! Ieder mens is anders! Ieder mens is uniek.

  Wij worden dagelijks gebombardeerd met de stelling dat wij mensen gelijk zijn en dat is klinkklare onzin! Wat ieder mens is uniek!
  Ieder mens verschilt van een ander mens.

  Maar als de overheid ons kan doen geloven dat we allemaal gelijk zijn, wat zijn we dan? Zijn we dan allemaal robotten? Zonder unieke voorkeuren, zonder persoonlijke voorkeuren?

  Ieder mens is verschillend!

  0 likes
 8. Even om een persoonlijke ervaring te delen.
  Educatie tegenwoordig is alleen maar macht, en iemand programmeren om een goed attribuut voor de maatschappij (De slavernij) te zijn.

  Ik persoonlijk ben door zware depressies heen gegaan dankzij het moderne onderwijs, en de corruptie hiervan.

  Ga je niet naar school? Ach jongen, kom je toch lekker in een gesloten inrichting van jeugdzorg terecht. Zo gaat ‘t, en niet anders.

  Word wakker, het onderwijs is de boosdoener, samen met de media.

  0 likes
 9. Het geheim van geluk is vrijheid,
  en het geheim van vrijheid is moed

  0 likes
 10. Claim je naam van je zelf en als je inverwachting bent van je kind claim die naam voordat ie geboren is. Dan heb jij het voor het zeggen en niet de overheid. Wel als je je kind aangeeft schriftelijk vermelden dat deze naam geclaimd hebt en een schriftelijk bewijs vragen dat ze het hebben vernomen.

  0 likes
 11. ik vind dat Wesley zeker een goed punt heeft, maar vind het ook jammer dat er alleen maar ‘moeten’ erbij komt en ‘willen’ aan het verdwijnen is.

  0 likes
 12. [quote name=”Wesley”]Dit artikel is vrij tendentieus.

  Zelf ben ik geen voorstander van thuisonderwijs, maar ik ben er ook niet per se tegen. Maar dan moeten we er wel eerlijk over zijn.

  En je bent eerlijk als je zegt dat bijzonder veel ouders niet in staat zijn om goed onderwijs te geven.

  Hoogopgeleide ouders kunnen hun kroost vast wel door de basisschool heen loodsen met goede resultaten.

  Maar als je als ouder zelf niet eens 1 zin foutloos kunt schrijven is het niet een goed idee zelf onderwijs te geven.

  Verder zijn niet alle onderzoeken positief. Er is een belgisch onderzoek waaruit bleek dat kinderen die thuis basisschool hebben gehad, het slechter deden op de middelbare school.

  Ik ben niet tegen thuisonderwijs maar voor sommige mensen zou het verboden moeten zijn. Wanneer je als ouder alleen laag bent opgeleid, niet doen.

  Ik zou mijn kind trouwens de sociale contacten niet willen ontzeggen. Als ik thuis onderwijs had gekregen had ik wel zo veel leuke en leerzame dingen gemist, dat zou ik me niet eens voor kunnen stellen.[/quote]

  Wesley je zou je er eens in moeten verdiepen, want je blijft hangen in je eigen veronderstelling, overal ter wereld halen kinderen met thuisonderwijs betere cijfers in het onderwijs. Opvallend is dat toetsen zoals in de VS geen enkel probleem is voor zij die thuisonderwijs hebben genoten, niet alleen scoren zij veel hoger maar examendruk schijnt spointaan niet meer te bestaan!
  In Nederland wortd al heel snel geroepen dat toesten niet werkt, waarschijnlijk omdat het de magere staat van het leerkrachten bestand aantoont.

  Maar nogmaals verdiep je er eens in je zal nog verbaasd staan, zelfs bij hen waarbij de ouders niet hoog geschoold zijn!

  0 likes
 13. De “onderwijsminister” laat onderwijs liever (in opdracht van haar baasjes; de illuminati) een soort dresserende instelling voor kinderen. Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders en consumenten.

  0 likes
 14. [quote name=”dymph”]Claim je naam van je zelf en als je inverwachting bent van je kind claim die naam voordat ie geboren is. Dan heb jij het voor het zeggen en niet de overheid. Wel als je je kind aangeeft schriftelijk vermelden dat deze naam geclaimd hebt en een schriftelijk bewijs vragen dat ze het hebben vernomen.[/quote]

  Ik snap je punt niet dymph. Heel de bedoeling van claim je iegen naam is toch dat je bij de gemeente aangeeft dat je uitgeschreven wenst te worden, omdat je niet geregistreerd wilt staan in het koninkrijk der Nederlanden?

  En dan ga je wel je kinderen inschrijven? Ik snap het niet.

  0 likes
 15. [quote name=”M. Brandenburg”][quote name=”Wesley”]Dit artikel is vrij tendentieus.

  Verder zijn niet alle onderzoeken positief. Er is een belgisch onderzoek waaruit bleek dat kinderen die thuis basisschool hebben gehad, het slechter deden op de middelbare school.

  Ik ben niet tegen thuisonderwijs maar voor sommige mensen zou het verboden moeten zijn. Wanneer je als ouder alleen laag bent opgeleid, niet doen.

  Ik zou mijn kind trouwens de sociale contacten niet willen ontzeggen. Als ik thuis onderwijs had gekregen had ik wel zo veel leuke en leerzame dingen gemist, dat zou ik me niet eens voor kunnen stellen.[/quote]

  Wesley je zou je er eens in moeten verdiepen, want je blijft hangen in je eigen veronderstelling, overal ter wereld halen kinderen met thuisonderwijs betere cijfers in het onderwijs. Opvallend is dat toetsen zoals in de VS geen enkel probleem is voor zij die thuisonderwijs hebben genoten, niet alleen scoren zij veel hoger maar examendruk schijnt spointaan niet meer te bestaan!
  In Nederland wortd al heel snel geroepen dat toesten niet werkt, waarschijnlijk omdat het de magere staat van het leerkrachten bestand aantoont.

  Maar nogmaals verdiep je er eens in je zal nog verbaasd staan, zelfs bij hen waarbij de ouders niet hoog geschoold zijn![/quote]
  Nou, ik heb me er juist in verdiept en wat ik daaruit opgestoken ben is dat het dus zeer zeker niet in alle gevallen positief uitpakt.

  Daarbij kan 72% van de inwoners van de VS de VS aanwijzen op de wereldkaart. 28% kan het dus niet.

  Ook ben ik in plaatsen geweest in de VS waar iedereen in een trailer woont en chrystal meth koken de grootste bron van inkomsten is. Veel thuisonderwijs daar, maar van een niveau om van te huilen. Maar wat verwacht je ook als degenen die het onderwijs geven niet eens de 2 buurlanden van de VS kunnen opnoemen?

  0 likes
 16. De meeste scholen spelen een grote rol voor toegenoemde atheisme in Nederland ,zo Nederland in top tien atheïsme volgens dit bericht:

  http://www.hetgoedeleven.com/Default.aspx?tabid=240&IndexId=187728

  0 likes
 17. [quote name=”Mikhail”]Even om een persoonlijke ervaring te delen.
  Educatie tegenwoordig is alleen maar macht, en iemand programmeren om een goed attribuut voor de maatschappij (De slavernij) te zijn.

  Ik persoonlijk ben door zware depressies heen gegaan dankzij het moderne onderwijs, en de corruptie hiervan.

  Ga je niet naar school? Ach jongen, kom je toch lekker in een gesloten inrichting van jeugdzorg terecht. Zo gaat ‘t, en niet anders.

  Word wakker, het onderwijs is de boosdoener, samen met de media.[/quote]

  Een depressie oplopen is zeer vervelend, maar je zal er zelf uit moeten komen. En de werkenden betalen belasting zodat iemand die niet kan werken een uitkering kan krijgen. Ik denk dat je die mensen wel wat dankbaar mag zijn.

  Het is niet het onderwijs het is evenmin de media die de boosdoeners zijn. Het meer van hoe jezelf er tegenaan kijkt.

  Geluk zit in de kleine dingen en als je je depressie gaat afschuiven en telkens maar een boosdoener aanwijst, dan kom je er niet uit. Probeer alles eens uit een positief perspectief te bekijken en het is aan jezelf om er iets van te maken.

  0 likes
 18. [quote name=”Aardebewoner”]De “onderwijsminister” laat onderwijs liever (in opdracht van haar baasjes; de illuminati) een soort dresserende instelling voor kinderen. Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders en consumenten.[/quote]

  “Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders”

  In dat geval dien je nu ook geen uitkering te vragen, geen ww aan te vragen en op je oude dag geen AOW op te vragen.
  Wellicht gaat bij jou misschien alles vanuit je luie stoel?

  Wat als mensen niet meer betaald worden voor hun werk en geen opleiding hebben? Ik denk dat je dan nog veel harder gaat piepen want dan ben je 100x zo slecht af.

  Stap eens uit de droomwereld van idealisme! Draag een steentje bij tot een beter maatschappij i.p.v. overal het kwaad achter te zoeken. Als je wat wil bereiken dan dien je er wat voor te doen, ik vind je kijk eerder egocentrisch en om te schamen dan bevrijdend.

  0 likes
 19. Beste Wat,
  Burgers betalen zelf premie voor hun WW en AOW, het zijn geen giften hoor.
  Ik denk dat je het punt van het verhaal hebt gemist. Thuisonderwijs is een vorm van onderwijs door ouders, omdat die ouders het heel belangrijk vinden dat hun kinderen laten zich zelfstandig kunnen handhaven in de wereld.

  En die mensen vinden dat dat beter gaat met een opleiding gefinancierd en uitgestippeld door de eigen ouders.

  Als je je even verdiept in de onderzoeken zie je dat kinderen die thuis onderwezen worden een zeer goede aansluiting hebben op de universiteit en vooral zeer sociaal en zelfredzaam zijn.

  Volgens mij sluit het helemaal aan bij jouw positieve geluid, toch?

  0 likes
 20. Uhm speciaal voor Wesley:
  http://www.wnd.com/2009/01/85408/

  Het aantal homeschoolers is flink aan het stijgen in Amerika. Zie de reden op de website waarom veel ouders afhaken van het schoolonderwijs.

  0 likes
 21. [quote name=”wat”][quote name=”Aardebewoner”]De “onderwijsminister” laat onderwijs liever (in opdracht van haar baasjes; de illuminati) een soort dresserende instelling voor kinderen. Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders en consumenten.[/quote]

  “Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders”

  In dat geval dien je nu ook geen uitkering te vragen, geen ww aan te vragen en op je oude dag geen AOW op te vragen.
  Wellicht gaat bij jou misschien alles vanuit je luie stoel?

  Wat als mensen niet meer betaald worden voor hun werk en geen opleiding hebben? Ik denk dat je dan nog veel harder gaat piepen want dan ben je 100x zo slecht af.

  Stap eens uit de droomwereld van idealisme! Draag een steentje bij tot een beter maatschappij i.p.v. overal het kwaad achter te zoeken. Als je wat wil bereiken dan dien je er wat voor te doen, ik vind je kijk eerder egocentrisch en om te schamen dan bevrijdend.[/quote]
  @ wat Welk kwaad zoekt aardebewoner overal achter?
  Mijn overtuiging EN ervaring is dat de mens ( lees: het kind) creatiever wordt, door zijn probleem oplossend vermogen vrijelijk aan te spreken.
  Wie zegt hier dat aardebewoner zijn steentje in de samenleving niet bijdraagt? Ik denk dat jouw kijk nogal gekokerd is. Of je wordt er voor betaald maar dan ben je slechte trol. In beide gevallen triest.

  0 likes
 22. [quote name=”iep”][quote name=”wat”][quote name=”Aardebewoner”]De “onderwijsminister” laat onderwijs liever (in opdracht van haar baasjes; de illuminati) een soort dresserende instelling voor kinderen. Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders en consumenten.[/quote]

  “Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders”

  In dat geval dien je nu ook geen uitkering te vragen, geen ww aan te vragen en op je oude dag geen AOW op te vragen.
  Wellicht gaat bij jou misschien alles vanuit je luie stoel?

  Wat als mensen niet meer betaald worden voor hun werk en geen opleiding hebben? Ik denk dat je dan nog veel harder gaat piepen want dan ben je 100x zo slecht af.

  Stap eens uit de droomwereld van idealisme! Draag een steentje bij tot een beter maatschappij i.p.v. overal het kwaad achter te zoeken. Als je wat wil bereiken dan dien je er wat voor te doen, ik vind je kijk eerder egocentrisch en om te schamen dan bevrijdend.[/quote]
  @ wat Welk kwaad zoekt aardebewoner overal achter?
  Mijn overtuiging EN ervaring is dat de mens ( lees: het kind) creatiever wordt, door zijn probleem oplossend vermogen vrijelijk aan te spreken.
  Wie zegt hier dat aardebewoner zijn steentje in de samenleving niet bijdraagt? Ik denk dat jouw kijk nogal gekokerd is. Of je wordt er voor betaald maar dan ben je slechte trol. In beide gevallen triest.[/quote]

  Als ik hier beetje rond lees schuiven jullie veelal de schuld af anderen. En elke keer vormen jullie het om naar complot theorien. En zoals nu jij begint te beweren dat ik voor mijn reacties betaald wordt of dan weer een trol ben is meer een teken van dat je niet kritische feedback kan accepteren.

  “Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders”

  Waarom ik zo reageer? lees eens goed hoe negatief die mentaliteit is. En nee met die houding bereik je vrij weinig.

  0 likes
 23. [quote name=”kenn”]De meeste scholen spelen een grote rol voor toegenoemde atheisme in Nederland ,zo Nederland in top tien atheïsme volgens dit bericht:

  http://www.hetgoedeleven.com/Default.aspx?tabid=240&IndexId=187728%5B/quote%5D
  Klopt. Gelukkig maar.

  Onderzoeken tonen aan dat hoe hoger de intelligentie en opleidingsniveau, hoe kleiner de kans dat iemand in god gelooft.

  0 likes
 24. [quote name=”wat”][quote name=”iep”][quote name=”wat”][quote name=”Aardebewoner”]rs en consumenten.[/quote]

  “Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders”

  In dat geval dien je nu ook geen uitkering te vragen, geen ww aan te vragen en op je oude dag geen AOW op te vragen.
  Wellicht gaat bij jou misschien alles vanuit je luie stoel?

  Wat als mensen niet meer betaald worden voor hun werk en geen opleiding hebben? Ik denk dat je dan nog veel harder gaat piepen want dan ben je 100x zo slecht af.

  Stap eens uit de droomwereld van idealisme! Draag een steentje bij tot een beter maatschappij i.p.v. overal het kwaad achter te zoeken. Als je wat wil bereiken dan dien je er wat voor te doen, ik vind je kijk eerder egocentrisch en om te schamen dan bevrijdend.[/quote]
  @ wat Welk kwaad zoekt aardebewoner overal achter?
  Mijn overtuiging EN ervaring is dat de mens ( lees: het kind) creatiever wordt, door zijn probleem oplossend vermogen vrijelijk aan te spreken.
  Wie zegt hier dat aardebewoner zijn steentje in de samenleving niet bijdraagt? Ik denk dat jouw kijk nogal gekokerd is. Of je wordt er voor betaald maar dan ben je slechte trol. In beide gevallen triest.[/quote]

  Als ik hier beetje rond lees schuiven jullie veelal de schuld af anderen. En elke keer vormen jullie het om naar complot theorien. En zoals nu jij begint te beweren dat ik voor mijn reacties betaald wordt of dan weer een trol ben is meer een teken van dat je niet kritische feedback kan accepteren.

  “Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders”

  Waarom ik zo reageer? lees eens goed hoe negatief die mentaliteit is. En nee met die houding bereik je vrij weinig.[/quote]
  Het zijn dan ook stuk voor stuk mensen die niks hebben, niks hebben gepresteerd, maar wil vinden overal recht op te hebben.

  O ja, en jij moet er dan maar voor werken.

  0 likes
 25. [quote name=”wat”]
  “Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders”

  In dat geval dien je nu ook geen uitkering te vragen, geen ww aan te vragen en op je oude dag geen AOW op te vragen.
  Wellicht gaat bij jou misschien alles vanuit je luie stoel?

  Wat als mensen niet meer betaald worden voor hun werk en geen opleiding hebben? Ik denk dat je dan nog veel harder gaat piepen want dan ben je 100x zo slecht af.

  Stap eens uit de droomwereld van idealisme! Draag een steentje bij tot een beter maatschappij i.p.v. overal het kwaad achter te zoeken. Als je wat wil bereiken dan dien je er wat voor te doen, ik vind je kijk eerder egocentrisch en om te schamen dan bevrijdend.[/quote]

  Helemaal mee eens. Niet klagen over het systeem als je er zelf ook voordeel van hebt. Een uitkering is immers niet verplicht.

  Ik vind veel zaken in “het systeem” ook voor verbetering vatbaar, maar daar hoort onderwijs nou toevallig niet bij. En ik zie niet de meerwaarde in van thuisonderwijs, omdat dit vaak wordt toegepast omdat ouders met wereldvreemde idealen het onwenselijk vinden dat hun kinderen met “normaal” gedrag en alternatieve ideeën worden geconfronteerd. Het groentevrouwtje uit “Rauw” is zo’n voorbeeld.

  Voor thuisonderwijs zou ik slechts 1 uitzondering willen maken: wanneer je een ziek (en aan huis gebonden) kind hebt. Maar voor die kinderen voorziet de wetgeving in het pgb, en kan dit thuisonderwijs gewoon worden gedaan door gediplomeerde leerkrachten en zijn daar geen incompetente ouders met controledrang voor nodig.

  0 likes
 26. [quote name=”Wesley”][quote name=”kenn”]De meeste scholen spelen een grote rol voor toegenoemde atheisme in Nederland ,zo Nederland in top tien atheïsme volgens dit bericht:

  http://www.hetgoedeleven.com/Default.aspx?tabid=240&IndexId=187728%5B/quote%5D
  Klopt. Gelukkig maar.

  Onderzoeken tonen aan dat hoe hoger de intelligentie en opleidingsniveau, hoe kleiner de kans dat iemand in god gelooft.[/quote]

  En het zijn ook niet de scholen die het veroorzaken (zoals kenn wil suggereren), maar puur het feit dat mensen zelf leren na te denken.

  Het gros van de scholen in Nederland is overigens nog steeds van religieuze origine, en dat houdt de groei van atheïsme blijkbaar niet tegen.

  0 likes
 27. [quote name=”days of our lives”][quote name=”wat”]
  “Die kinderen worden dan opgeleid tot onnozele goedgelovige arbeiders”

  In dat geval dien je nu ook geen uitkering te vragen, geen ww aan te vragen en op je oude dag geen AOW op te vragen.
  Wellicht gaat bij jou misschien alles vanuit je luie stoel?

  Wat als mensen niet meer betaald worden voor hun werk en geen opleiding hebben? Ik denk dat je dan nog veel harder gaat piepen want dan ben je 100x zo slecht af.

  Stap eens uit de droomwereld van idealisme! Draag een steentje bij tot een beter maatschappij i.p.v. overal het kwaad achter te zoeken. Als je wat wil bereiken dan dien je er wat voor te doen, ik vind je kijk eerder egocentrisch en om te schamen dan bevrijdend.[/quote]

  Helemaal mee eens. Niet klagen over het systeem als je er zelf ook voordeel van hebt. Een uitkering is immers niet verplicht.

  Ik vind veel zaken in “het systeem” ook voor verbetering vatbaar, maar daar hoort onderwijs nou toevallig niet bij. En ik zie niet de meerwaarde in van thuisonderwijs, omdat dit vaak wordt toegepast omdat ouders met wereldvreemde idealen het onwenselijk vinden dat hun kinderen met “normaal” gedrag en alternatieve ideeën worden geconfronteerd. Het groentevrouwtje uit “Rauw” is zo’n voorbeeld.

  Voor thuisonderwijs zou ik slechts 1 uitzondering willen maken: wanneer je een ziek (en aan huis gebonden) kind hebt. Maar voor die kinderen voorziet de wetgeving in het pgb, en kan dit thuisonderwijs gewoon worden gedaan door gediplomeerde leerkrachten en zijn daar geen incompetente ouders met controledrang voor nodig.[/quote]
  Ben ik met je eens. Het zijn vaak mensen met wereldvreemde ideeën die hun kind van de werkelijkheid willen afschermen.

  Toch ben ik niet tegen thuisonderwijs mits de ouders over voldoende intellectuele bagage beschikken. Maar in de meeste gevallen ontbreekt het daaraan.

  0 likes
 28. [quote name=”Wesley”][quote name=”days of our lives”][quote name=”wat”]
  arbeiders”

  .[/quote]

  Helemaal mee eens. Niet klagen over het systeem als je er zelf ook voordeel van hebt. Een uitkering is immers niet verplicht.

  Ik vind veel zaken in “het systeem” ook voor verbetering vatbaar, maar daar hoort onderwijs nou toevallig niet bij. En ik zie niet de meerwaarde in van thuisonderwijs, omdat dit vaak wordt toegepast omdat ouders met wereldvreemde idealen het onwenselijk vinden dat hun kinderen met “normaal” gedrag en alternatieve ideeën worden geconfronteerd. Het groentevrouwtje uit “Rauw” is zo’n voorbeeld.

  Voor thuisonderwijs zou ik slechts 1 uitzondering willen maken: wanneer je een ziek (en aan huis gebonden) kind hebt. Maar voor die kinderen voorziet de wetgeving in het pgb, en kan dit thuisonderwijs gewoon worden gedaan door gediplomeerde leerkrachten en zijn daar geen incompetente ouders met controledrang voor nodig.[/quote]
  Ben ik met je eens. Het zijn vaak mensen met wereldvreemde ideeën die hun kind van de werkelijkheid willen afschermen.

  Toch ben ik niet tegen thuisonderwijs mits de ouders over voldoende intellectuele bagage beschikken. Maar in de meeste gevallen ontbreekt het daaraan.[/quote]
  Nog een toevoeging:

  Ik denk dat het groentevrouwtje uit Rauw en Rauwer over voldoende intellect beschikt om haar zoon thuis te onderwijzen.

  Ze is niet dom maar heeft zich ooit door een kwakzalver vreemde ideeën over voeding laten aanpraten en is hierna aan tunnelvisie gaan lijden. En dat is de reden dat ze haar zoon thuis onderwijs geeft: om hem weg te houden bij mensen met andere ideeën.

  Zij wil dus niet dat haar zoon een zelfstandig denkend wezen wordt, maar een jongen die de ideeën van haar klakkeloos en kritiekloos over neemt, en daarom moet hij weggehouden worden bij anders denkenden.

  0 likes
 29. [quote name=”Wesley”][quote name=”wat”]

  Waarom ik zo reageer? lees eens goed hoe negatief die mentaliteit is. En nee met die houding bereik je vrij weinig.[/quote]
  Het zijn dan ook stuk voor stuk mensen die niks hebben, niks hebben gepresteerd, maar wil vinden overal recht op te hebben.

  O ja, en jij moet er dan maar voor werken.[/quote]
  Van enige negativiteit zijn geen van alle recties verspeend. Ook die van mij niet. Maar om zo aan te nemen dat er geen steentjes worden bijgedragen , of er niet gewerkt wordt…heel kort door de bocht.
  Voor een ander kan ik niet spreken. Wel voor mezelf. Door omstandigheden heb ik mijn kind een jaar thuisles gegeven. Bleek uiteindelijk niet handig want hij kon groep 5,6,half 7 en 8 overslaan. In zijn 9e levensjaar naar het middelbaar.
  En dat is voor hem afschuwelijk geweest mn omdat hij geen aansluiting had. Om lang kort te maken. Hij heeft uiteindelijk 4 jaar geen onderwijs gehad, zoals onderwijs bedoelt is. Zit nu op de universiteit en is in staat om weloverwogen keuzes voor zichzelf te maken. Want de plicht als moeder is er zeker. Zorgen dat je kinderen hun eigen keuzes kunnen maken en zo hun eigen visie op hun toekomst kunnen ontwikkelen.

  En nog even dit; ik heb voor alle dingen die mijn kinderen nodig hadden zelf gewerkt.

  En ben ik van mening dat het onderwijs niet echt veel meer voorstelt.Maar dat is het mijne.

  0 likes
 30. Als in Nederland thuisonderwijs voor iedereen toegankelijk zou zijn, zou je ook normale types aan het thuisonderwijs zien. Er zijn 16.000 thuiszitters die waarschijnlijk met thuisonderwijs veel beter tot hun recht zouden komen.

  Maar momenteel kun je alleen voor thuisonderwijs kiezen als je zo’n ‘wereldvreemd type’ bent. Vandaar dat het makkelijk is thuisonderwijs zwart te maken, terwijl de onderzoeken aantonen dat er heel wat mensen goed gebruik kunnen maken van thuisonderwijs als het voor iedereen toegankelijk zou zijn.

  Het is de grote drang van de ‘hoge heren/dames’ naar controle op alles en iedereen die momenteel voor veel ellende zorgt, ben ik bang.

  0 likes
 31. [quote name=”iep”][quote name=”Wesley”][quote name=”wat”]

  Waarom ik zo reageer? lees eens goed hoe negatief die mentaliteit is. En nee met die houding bereik je vrij weinig.[/quote]
  Het zijn dan ook stuk voor stuk mensen die niks hebben, niks hebben gepresteerd, maar wil vinden overal recht op te hebben.

  O ja, en jij moet er dan maar voor werken.[/quote]
  Van enige negativiteit zijn geen van alle recties verspeend. Ook die van mij niet. Maar om zo aan te nemen dat er geen steentjes worden bijgedragen , of er niet gewerkt wordt…heel kort door de bocht.
  Voor een ander kan ik niet spreken. Wel voor mezelf. Door omstandigheden heb ik mijn kind een jaar thuisles gegeven. Bleek uiteindelijk niet handig want hij kon groep 5,6,half 7 en 8 overslaan. In zijn 9e levensjaar naar het middelbaar.
  En dat is voor hem afschuwelijk geweest mn omdat hij geen aansluiting had. Om lang kort te maken. Hij heeft uiteindelijk 4 jaar geen onderwijs gehad, zoals onderwijs bedoelt is. Zit nu op de universiteit en is in staat om weloverwogen keuzes voor zichzelf te maken. Want de plicht als moeder is er zeker. Zorgen dat je kinderen hun eigen keuzes kunnen maken en zo hun eigen visie op hun toekomst kunnen ontwikkelen.

  En nog even dit; ik heb voor alle dingen die mijn kinderen nodig hadden zelf gewerkt.

  En ben ik van mening dat het onderwijs niet echt veel meer voorstelt.Maar dat is het mijne.[/quote]

  Iep op zich heb ik helemaal niks tegen op thuisonderwijs als er geen andere oplossing is. Ook mag je niet uit het oog verliezen dat een school ook veel sociale aspecten heeft zoals vrienden maken in de klas wat ook zeer belangrijk is.

  Dat school niet altijd leuk tot daar, maar ik verzeker je dat ik blij ben met de opleidingen en trots ben op de leraren die ik heb gehad. En ik ben mijn ouders heel dankbaar dat die mij die mogelijkheid hebben gegeven. Een kijk vanuit de positieve kant! ipv negatief.

  0 likes
 32. [quote name=”Charles”]Gelukkig leven we in Nederland dat het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens geratificeerd heeft. En daarin is bepaald dat een familie in Europa zelf mag bepalen hoe het haar levenswijze invult!

  Als ouders dus vinden dat zij zelf hun kinderen wensen te scholen dat erkend Nederland dat mensenrecht.

  Ouders (en NIET de staat) zijn verantwoordelijk voor de geestelijke en lichamelijke opvoeding van hun kinderen.

  We kennen de uitwassen vanuit Rusland en China (Rode boekje van Mao) we kennen de Hitler Jügend, daarom is besloten dat de burgers beschermd dienen te worden tegen de staat. Beschermd zodat de ouders zelf hun kind kunnen onderwijzen is zo’n mensen recht.

  Als andere reflectanten dat anders zien, dan is dat prima, voor hún kinderen en dat is dan direct het einde, want je hebt NIETS te zeggen over andermans kinderen! Daar heb je met je poten van af te blijven!(op zijn helder Nederlands gezegd)[/quote]Je zou denken dat als het in de mensenrechten staat, je daar houvast aan hebt, maar daar is de Nederlandse regering het niet mee eens, thuisonderwijs is voor de ‘gewone mens’ immers al jaren verboden. En de rechter is tot nu toe niet van onder de indruk van het mensenrechtenargument…

  0 likes
 33. @Anita
  Als je uitspraken doet over rechtszaken dan dien je én kennis van zaken te hebben én de jurisprudentie te kennen. Van beide blijkt dat je die kennis ontbeert.

  Hier is een uitspraak:
  http://uitspraken.rechtspraak.nl/#ljn/AZ4581
  En als ik even verder zoek kom ik er tientallen tegen.
  De bovenstaande uitspraak betrof zelfs een zaak waarbij het kind al op een school was ingeschreven!

  “Artikel 9 EVRM verschaft, kort gezegd, verdachte niet alleen het recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst, maar ook om die te veranderen en tot uitdrukking te brengen in onder meer het onderwijs.

  Artikel 2 Protocol geeft recht op toegang tot het onderwijs en bepaalt dat de Staat bij het organiseren van het onderwijs de godsdienst of levensovertuiging van de ouders dient te eerbiedigen. Zie hierover onder meer het arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, 10 november 2005, LJN AV1508.

  Artikel 8 lid 2 LPW maakt hierop inbreuk. Immers, het in artikel 9 EVRM toegekende recht van overtuiging te veranderen en die gewijzigde overtuiging (ook) in het onderwijs tot uitdrukking te brengen wordt beperkt zodra eenmaal een schoolkeuze is gemaakt en het kind bij een school is ingeschreven. “

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

anti-veroudering

Het nieuwe wonder voor anti-veroudering?

Volgens wetenschappers van de University of Pittsburgh ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

Eén van de meest gebruikte vaccins ter wereld verhoogt het risico op sterfte. Nieuw onderzoek wijst op gevaren

Eén van de meest gebruikte vaccins ter wereld verhoogt het risico op sterfte. Nieuw onderzoek wijst op gevaren

De DTP-vaccinatie tegen difterie, tetanus en polio ...

We worden allemaal geboren als creatief genie. Dit is hoe school onze creativiteit doodt

We worden allemaal geboren als creatief genie. Dit is hoe school onze creativiteit doodt

De scholen zijn weer begonnen. Voor veel ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.