Binnenland

Red het thuisonderwijs: kabinet bedreigt onderwijsvrijheid

Help door deze info met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Staatssecretaris Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OWS) wil de mogelijkheid om vrijstelling van de leerplichtwet te krijgen afschaffen.

Hij reageert daarmee op een advies van de Onderwijsraad over artikel 23 van de Grondwet: de ‘vrijheid’ van onderwijs.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Als alternatief introduceert Dekker de zogenaamde ‘richtingvrije planning’ van scholen. Dit betekent dat een nieuwe school kan worden gesticht als voldoende ouders daartoe een aanvraag indienen, zonder dat daarbij het begrip richting van invloed is.

Ongefundeerde opvattingen

Het aantal kinderen dat thuisonderwijs krijgt groeit aanzienlijk. Als Dekker zijn zin krijgt betekent dit het einde van thuisonderwijs in Nederland. Het is dan net als in Duitsland verboden om thuisonderwijs te geven.

Dekker wil thuisonderwijs verbieden omdat het nadelig zou zijn voor kinderen. Hij vindt dat de school onmisbaar is ‘voor de sociale en emotionele ontwikkeling van een kind’. Uit onderzoek blijkt juist dat thuisonderwijs in vele opzichten goed is voor kinderen. Missiologe Kim ter Berghe vindt dat het verbod op thuisonderwijs meer is ingegeven door ongegronde angst dan door gezonde argumenten.

“Waarom zouden alle kinderen een bepaald systeem moeten doorlopen als er prima alternatieven zijn?” vraagt ze zich af. “Heeft het te maken met angst voor ‘iets anders’, en het ideaal van gelijkheid, dat desnoods afgedwongen moet worden?”

Juriste Joke Sperling stelt dat alle onderzoeken over thuisonderwijs en Nederlandse en buitenlandse ervaringen unaniem aantonen dat het goed is voor kinderen. Zij vindt dat het principiële recht van ouders om het onderwijs aan hun kinderen te kiezen voorop moet staan in plaats van ongefundeerde opvattingen. Nederland heeft in haar ogen last van koudwatervrees.

Voorrang

In de meerderheid van de Europese landen is wettelijk nog sprake van ‘homeschooling’. Het geldt als gelijkwaardig alternatief, waar alle ouders vrij voor kunnen kiezen. In de Verenigde Staten zijn er ook tussenvormen ontstaan.

Veelvuldig is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat thuisonderwijs meestal een sociaal veelzijdige, kwalitatieve en evenwichtige wijze van educatie is. In Amerika zijn zelfs veel universiteiten die voorrang geven aan thuisonderwezen boven schoolonderwezen kinderen.

In Nederland is in 2010 een onderzoek geweest van H. Blok in opdracht van het ministerie van OWS. Hieruit bleek dat er geen enkele aanleiding is voor zorg. Integendeel, de kleine groep thuisonderwijzers in ons land doet het heel goed. Er is zelfs een groei van 94 tot 429 kinderen in tien jaar tijd.

Niets meer te kiezen

“Als de Staatssecretaris rationeel zou handelen, zou hij op basis van onderzoek juist besluiten om het toe te staan,” zegt thuisonderwijsmoeder Marie-Jose Galavazi. “Dit verbod is onderdeel van een breder plan om het hele scholensysteem aan te passen. Waar het uiteindelijk (waarschijnlijk) op neer zal komen, is dat er niets meer te kiezen valt. Zie dit ook in combinatie met de strengere regels van jeugdzorg.”

“Ook in andere landen begint men aan het thuisonderwijssysteem te morrelen, zelfs in Australië,” gaat ze verder. “Het is dus niet iets wat alleen van Nederlandse bodem komt.”

Galavazi en alle andere ruim 400 thuisonderwijzers willen liever niet gedwongen emigreren. Als u het verbod op thuisonderwijs wilt voorkomen kunt u onderstaande petities tekenen.

Internationale petitie

Nederlandse petitie

Verder lezen:

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

34 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wesley
Wesley
10 jaren geleden

Dit artikel is vrij tendentieus.

Zelf ben ik geen voorstander van thuisonderwijs, maar ik ben er ook niet per se tegen. Maar dan moeten we er wel eerlijk over zijn.

En je bent eerlijk als je zegt dat bijzonder veel ouders niet in staat zijn om goed onderwijs te geven.

Hoogopgeleide ouders kunnen hun kroost vast wel door de basisschool heen loodsen met goede resultaten.

Maar als je als ouder zelf niet eens 1 zin foutloos kunt schrijven is het niet een goed idee zelf onderwijs te geven.

Verder zijn niet alle onderzoeken positief. Er is een belgisch onderzoek waaruit bleek dat kinderen die thuis basisschool hebben gehad, het slechter deden op de middelbare school.

Ik ben niet tegen thuisonderwijs maar voor sommige mensen zou het verboden moeten zijn. Wanneer je als ouder alleen laag bent opgeleid, niet doen.

Ik zou mijn kind trouwens de sociale contacten niet willen ontzeggen. Als ik thuis onderwijs had gekregen had ik wel zo veel leuke en leerzame dingen gemist, dat zou ik me niet eens voor kunnen stellen.

M. Brandenburg
M. Brandenburg
10 jaren geleden

Het verbod op thuisonderwijs heeft alles te maken met jhet ontbreken thuis van de staatsindoctrinatie, solidair is goed, niveleren is goed, totale onderwerping aan alles waar je het niet mee eens bent is goed, de overheid weet het het beste, belastingen zijn goed en meer van dat soort onzin dat het kind indoctrineerd om later maar vooral op de juiste partijen te stemmen en zo de oude partijen aan de macht te houden, in sociaal en finacieel kapotgaand Nederland!

kukumatz
kukumatz
10 jaren geleden

Tja, thuis onderwijzen? Dan heeft de staat later geen grip op deze vrije mensen en dus voor een staat nutteloos. Nee, elke typering van vrij geest moet worden gedoofd anders gaan deze mensen misschien een bedreiging vormen voor een toekomstige totalitaire staat en dat kan en mag niet gebeuren. Dus WEG VRIJ DENKEN en ONDERWIJS. Al deze vrije geesten MOETEN de richting op die de staat aangeeft. Is de staat cq wereld nu toch al mee bezig, gezien de wereldwijde beperkingen die iedere regering zijn / haar staatsburgers aan het opleggen is.
Tijd om wakker te worden en ons niet als makke schapen naar de slachtbank te laten leiden door marionetten die momenteel in de regeringen zitten en ja en amen zeggen en bereid zijn / waren hun eigen staatsidentiteit te offeren, zoals Balkenende gedaan heeft met Nederland.

Charles
Charles
10 jaren geleden

Dekker roept: “Heeft het te maken met angst voor ‘iets anders’, en het ideaal van gelijkheid, dat desnoods afgedwongen moet worden?”

En dat is natuurlijk volkomen kolderiek! Ieder mens is verschillend! Ieder mens is anders! Ieder mens is uniek.

Wij worden dagelijks gebombardeerd met de stelling dat wij mensen gelijk zijn en dat is klinkklare onzin! Wat ieder mens is uniek!
Ieder mens verschilt van een ander mens.

Maar als de overheid ons kan doen geloven dat we allemaal gelijk zijn, wat zijn we dan? Zijn we dan allemaal robotten? Zonder unieke voorkeuren, zonder persoonlijke voorkeuren?

Ieder mens is verschillend!

Back to top button
34
0
We lezen graag je reactie!x