Gezondheid

“Reden tot bezorgdheid”: Ons tafelzout zit vol met plastic

Help ons door deze info met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers van de prestigieuze East China Normal University in Shanghai hebben ontdekt dat er in tafelzout plastic zit. In een kilogram zeezout zitten tussen de 550 en 681 plastic deeltjes.

De onderzoekers waarschuwen dat het hoogstwaarschijnlijk gaat om een wereldwijd probleem. Ze onderzochten 15 merken die veel verkocht worden in Chinese supermarkten. Er werd specifiek gezocht naar microplastics.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Er zijn meer vragen dan antwoorden,” zei Richard Thompson van de Plymouth University in Engeland, die in 2004 de term ‘microplastics’ bedacht. “Deze bevindingen zijn hoe dan ook een reden tot bezorgdheid.”

Mensen die de richtlijnen rond zoutinname van de Wereldgezondheidsorganisatie volgen, krijgen zo’n 1000 plastic deeltjes per jaar binnen, zo berekenden de onderzoekers. Volgens het team is het erg onwaarschijnlijk dat Chinees zout het enige zout is dat vervuild is met zoveel plastic.

China is de grootste zoutproducent ter wereld. Microplastics zitten niet alleen in zeezout, maar ook in vissen en schaaldieren. De onderzoekers weten nog niet wat voor effect het eten van de plastic deeltjes heeft op ons lichaam.

De plastic deeltjes zijn doorgaans niet groter dan 5 millimeter, maar men vermoedt dat ze een gevaar vormen voor het milieu en de volksgezondheid. Volgens hoofdonderzoeker Shi Huahong vormen microplastics met name een bedreiging voor organismen omdat ze zo klein zijn en gemakkelijk schadelijke stoffen kunnen absorberen.

De studie is gepubliceerd in het blad Environmental Science and Technology.

[Goed Gevoel]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x